Utskriftsvänligare form
(pdf)

Misslyckad artikel
För några veckor sedan var jag och såg en underbar liten föreställning på sagohuset här i Lund med bl a Jan Sigurd. Föreställningens tema var misslyckande och där förekom en man som gav ut en bok som beskrev alla de böcker han inte skrivit. Därför blev det en artikel om en artikel som jag inte skrev.
  Det jag hade tänkt skriva om var valrörelsen på partiernas hemsidor men jag hittade inget som inspirerade mig, det mesta var som man kunde vänta sig med debatten mellan det ny a och det gamla arbetarpartiet i spetsen.
   Då gav jag mig ut på bloggarna via google och bloggtoppen. Visst hittade jag många bloggar som skrev om politik på olika sätt. Betydligt mer spännande än partiernas hemsidor men hittade inget som var riktigt kul och/eller inspirerande. Lite bortskämt kanske men 30 år i politiken gör en något svårflörtad är jag rädd.
   Jag suckade och började om på hemsidorna med tanken att börja längst ner på sidorna, kanske fanns där nåt lite ovanligare man kunde bli inspirerad av. Då hittade jag det!

Vilken häftig bild och vilket kul innehåll på sidan. Synd bara att den är engelsk och handlar om partiledaren för Torries.
  Om den svenska valrörelsen någonstans hade uppvisat något av denna klass hade jag skrivit en artikel, så det så.
Göran PerssonDemokratisk Vänsters årsmöte
Vid Demokratisk Vänsters årsmöte valdes följande styrelse

Ordförande
Ulf Nymark

Ordinarie ledamöter
Monika Bondesson
Sven-Bertil Persson
Cecilia Salemark
Martin Stensson

Ersättare
Gunnar Stensson

Nr 16 i webbform

060602

Ulf Nymark
Svar till Mats Olsson:
Imponerande resultat inom bostadsbyggandet - men vilseledande uppgifter från v
I sitt svar på mitt v-kritiska inlägg tror, eller låtsas Mats Olsson tro (VB nätnr 15) att jag kritiserar de rödgrönas resultat på bostadsbyggnadsområdet. VB-läsarna kan lätt förvissa sig om att så inte är fallet genom att gå tillbaka till VB nätnr 14. Faktum är att jag där berömmer de resultat som uppnåtts inom bostadsbyggnadsområdet och betecknar dem som "imponerande".

Första majflygbladet 2006
Mats upprörs över att jag är ute efter att "konfrontera" vänsterpartiets vallöfte 2002 med det faktiska byggandet. Ett parti får nog tåla att bli "konfronterat" med sina vallöften, det borde ju Mats som garvad kommunalpolitiker vara välbekant med. Faktum är dock att detta inte är mitt huvudsyfte. Min kritik mot v tar sin utgångspunkt i följande påstående och löfte från v:
"Inför valet 2002 lovade vänsterpartiet att vi skulle bygga 1000 nya bostäder per år i Lund. Vi har uppfyllt vårt vallöfte …" "… nu ökar vi kravet. Vi vill bygga fler än 1000 nya bostäder per år de närmsta fyra åren …"
(Citat ur v:s flygblad inför första maj 2006. Min kursivering)
Läs mer »
Senaste nytt från krigsmakten och politiken

Den nya krigsmakten har fått en rejäl reklambudget till förfogande: reklam i TV4, webreklam på tidningssajter och storartade uppvisningar, hittills i Malmö och Stockholm. Uppvisningarna blev förstås publiksuccéer och det är inget att säja om det. Det är alltid roligt att se på militära grejer och jag har själv varit på både regementets dag och tittat på fartyg på örlogsbesök. Häftig teknik så klart.
Men det nya är att nu ska man värva legosoldater, folk som utbildas för att åka var som helst i världen och "skapa fred" som det heter på det nyspråk man använder. Alltså inte "bevara fred" eller "övervaka" eller "skydda civilbefolkningen". Nej, det här handlar om att sätta upp en stridsgrupp ("battle group") som ska kunna föra krig, inte försvara sig själva. En stridsfråga har varit om utskickandet bara skulle ske på begäran av FN, men det ville inte riksdagsmajoriteten, man vill ha fria händer.
Det hela är ett olyckligt äventyr som förr eller senare kommer att leda till ett antal människors död, svenska eller andra. Till det kommer hemvändande legosoldater som kommer att vara plågade för resten av livet av vad de har upplevt och vara en fara för sig själv och andra. Den mödosamt uppbyggda förtroendekapital svenska soldater har som fredsmäklare och övervakare kommer också att spolieras.
Läs mer »
Gunnar Stensson
Täta Lund - Gröna Lund
Lund förtätas. Det byggs mycket, tätt och högt längs Södra vägen, vid Karhögs torg, i Klostergården och på många andra ställen. Många flyttar till Lund. De vill bo centralt.
Men inte bara Lund växer. Hela regionen, Staffanstorp, Lomma, Kävlinge, befinner sig i snabb tillväxt.
När människorna blir fler måste naturområdena vårdas och skyddas. För naturens skull och för människornas.
Under våren har många talat om en större stadspark, ett sammanhängande naturområde från stadsparken ner till Höje å. Nu är det dags att förverkliga tankarna.
Ett första steg kan tas genast efter höstens val. Förvandla korpfotbollsplanerna mellan Klostergårdens Västanväg och järnvägen till park. Flytta korpfotbollen till Ladugårdsmarken enligt det förslag som framfördes i samband med det förra planförslaget om Klostergårdens idrottsplats!
Fotbollsplanerna passar inte i Klostergården. Under större delen av året utgör de en öde yta, inhägnad bakom höga industristängsel. Under vår- och höstkvällarna då matcherna spelas är trafiken på Västanväg intensiv och gatan full av parkerade bilar längs båda sidorna.
Läs mer »

Exit Casagrande
På lördag klockan 12 kommer Röda Kapellet att stå på Mårtenstorget och spela "Jag står här på ett torg", en fransk pacifistisk sång från Algerietkriget på 1950-talet. Framför orkestern, dirigerande, kommer Joakim Casagrande att stå. Han har varit Röda Kapellets ordinarie dirigent i drygt tio år men i och med appellmötet tar han avsked från den rollen. Han vill ägna mer tid åt sin familj.Dagen till ära har han fått välja repertoar, och det vara intressant att se vad han har valt, utöver öppningsmelodin:
No pasaran
Drömmen om Elin
Sozialdemokratischer Parteitag
Svarta tupp
Farväl till Katalonien
Der rote Wedding
Våra söner drar ut i strid
Sången om folkets makt
Livet går vidare
Aldrig ger vi upp!

Folkpartist men S

När Joakim tillträdde förklarade han att var folkpartist, inte medlem men väl röstande. Var han står politiskt numera vet jag inte men listan visar att han väl har förstått Röda Kapellets karaktär och egenart.
Man kan också konstatera att fem av låtarna är hans egna arrangemang, ibland tillkomna på hans eget initiativ. Det gäller t.ex. den korta lilla melodin om den socialdemokratiska partikongressen som är gjord av Hanns Eisler, och som inte oväntat har en hörbart ironisk prägel. Livet går vidare enligt Mikis Theodorakis, som tycks vara en annan av Joakims favoriter. Dan Hylanders Farväl till Katalonien väcker minnen. Joakim dirigerade den framför en sommarlägersorkester inför en fullsatt friluftsarena i den lilla katalanska staden Berga. Våra sönerS arrangerade han till Röda Kapellets framgångsrika Vysotskijprogram.
Tre av arrangemangen är gjorda av Jonas Forssell, tonsättare och mångårig ledare för Blåsorkestern (v) i Stockholm, som Joakim har känt sej befryndad med. Drömmen om Elin må verka udda men pekar fram mot Röda Kapellets insatser i valrörelsen.
Och tills vidare ger Röda Kapellet inte upp trots Joakims frånträde. En efterträdare är på gång. Kampen går vidare och tar nog aldrig slut, vilket markeras av det dominantackord som kommer att sväva fram oupplöst över torget när Röda Kapellet packar ihop instrumenten.
Gunnar Sandin

PS Det blir förstås verbal politik också. Medlemmar av numera ekumeniskt
rödgröna orkestern kommer att framföra små appeller mellan låtarna.
DV går ut löst
Demokratisk vänster har inlett arbetet med det kommunala programmet. Vi får se var det landar, det är ju långt till valet.
Några punkter har emellertid meddelats. Inga stora överraskningar och det var väl inte att vänta med kärnans bakgrund i den etablerade kommunala vänstern. Färdtjänst i egen regi är ju ett aktuellt v-krav. Bostäder åt de hemlösa, jodå. Bättre gång- och cykelbanor kan man nog enas om över alla partigränser så länge det inte inkräktar på bilarnas utrymme, fast det tror vi inte att DV bangar för, så det kan vara ett skäl att lägga rösten där. Samma sak med sänkt fart i kommunens tätorter: näst intill allmängods eftersom det håller på att bli s-politik i Malmö.
Oförändrad busstaxa under mandatperioden: tja, många utredningar visar att det inte i första hand genom priset som kollektivtrafiken lockar utan genom servicen (turtäthet etc.) och att bygga ut den kostar. Samma reservation kan göras om kravet på totalt skydd av alla koloniområden. Det är en smula ohistoriskt eftersom flera av dem är anlagda på mark som varit avsedd att tas i bruk för annat senare, och nedlagda koloniområden kan ersättas med nyanlagda. Tur att DV inte hade makten när odlingslotterna på västra sidan av Lund C ersattes med centrala och angelägna bostäder m.m.
Öppna kulturskolan för alla som söker: bra! Det var visst Lars Gustafsson som påpekade att just kulturklasserna håller på att bli nya reservat för överklassen.
Inga djärva, offensiva och överraskande krav ännu dock. Men som sagt, det är gott om tid.
Gr

  VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL                             Ansvarig utgivare: Göran Persson