Svar till Mats Olsson: Imponerande resultat inom bostadsbyggandet - men vilseledande uppgifter från v
I sitt svar på mitt v-kritiska inlägg tror, eller låtsas Mats Olsson tro (VB nätnr 15) att jag kritiserar de rödgrönas resultat på bostadsbyggnadsområdet. VB-läsarna kan lätt förvissa sig om att så inte är fallet genom att gå tillbaka till VB nätnr 14. Faktum är att jag där berömmer de resultat som uppnåtts inom bostadsbyggnadsområdet och betecknar dem som "imponerande".

Första majflygbladet 2006
Mats upprörs över att jag är ute efter att "konfrontera" vänsterpartiets vallöfte 2002 med det faktiska byggandet. Ett parti får nog tåla att bli "konfronterat" med sina vallöften, det borde ju Mats som garvad kommunalpolitiker vara välbekant med. Faktum är dock att detta inte är mitt huvudsyfte. Min kritik mot v tar sin utgångspunkt i följande påstående och löfte från v:
"Inför valet 2002 lovade vänsterpartiet att vi skulle bygga 1000 nya bostäder per år i Lund. Vi har uppfyllt vårt vallöfte …" "… nu ökar vi kravet. Vi vill bygga fler än 1000 nya bostäder per år de närmsta fyra åren …"
(Citat ur v:s flygblad inför första maj 2006. Min kursivering)

Faktiskt bostadsproduktion
Den faktiska bostadsproduktionen ser ut på följande sätt:
Färdigställda bostäder Lunds kommun
   År 2003                      290
   År 2004                      462
   År 2005                      550
   År 2006 (prognos)   1.200
Genomsnitt per år 625
(Källor: för de två förstnämnda åren: Lunds kommun statistisk årsbok, För år 2005 Förslag till Mark- och bostadsförsörjningsprogram 2007-2009.och för 2006 uppgifter från Mark- och exploateringskontoret.

Är det något jag vill "konfrontera" vänsterpartiet med så är det påståendet i förstamajflygbladet och bostadsbyggandets verklighet. När partiet går ut och påstår att vallöftet är uppfyllt så är detta helt enkelt inte med verkligheten överensstämmande. Detta, som alltså var en av två huvudpunkter i min kritik av v, väljer Mats helt enkelt att inte kommentera i sitt inlägg.
   Min andra huvudpunkt var (och är) att när partiets år 2002 utlovade vallöfte inte infriats är det överbudspolitik att ytterligare - i förhållande till 2002 års löften - plussa på målet för kommande mandatperiod.

Skadar den rödgröna majoriteten
Denna debatt började, det vill jag gärna påminna läsarna om, inte med bostadspolitiken i Lund. Den tog sin början med att en v-styrelseledamot beskyllde Demokratisk Vänster för att inte ha kontakt med verkligheten. I genmäle mot dessa beskyllningar anförde jag v:s uppenbara kontaktlöshet i förhållandet till det faktiska bostadsbyggandet.
   Så Mats: Sluta låtsas som om jag skulle kritisera de uppnådda resultaten på bostadsmarknaden i Lund! Förklara i stället varför v, till skada för hela den rödgröna majoriteten, går ut och lämnar vilseledandet uppgifter om det faktiska bostadsbyggandet!
Ulf Nymark

PS. När Mats påstår att ingen år 2002 inom v protesterade mot målet 1000 bostäder per år minns han helt enkelt fel, vilket är mänskligt. Jag minns klart att jag reste invändningar vid ett möte med v:s kommunalpolitiska grupp mot att ett medlemsmöte helt godtyckligt satt målet till orealistiska 1000 bostäder per år. Min minnesbild över vad Mats svarade på denna invändning är också alldeles tydlig. Men det finns ingen anledning att gå in på det nu, fyra år senare. DS

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL