Utskriftsvänligare form
(pdf)

Det här VB-numret skulle egentligen varit en papperstidning. Det blev inte så. Nästa pappersnummer utkommer i stället den 13 april.VÄNSTERPARTIET
Val till kommunfullmäktige
1. Anne Dederichs
2. Marta Santander
3. Mats Olsson
4. Nita Lorimer
5. Hanna Gunnarsson
6. Olof Norborg
7. Ulla-Britt Petersson
8. Saima Jönsson
9. Erland Stensson
10. Ibrahim Kakahama
11. Claes Regander
12. Göran Fries
13. Nilla Bolding
14. Marta Cuesta
15. Lars A. Ohlsson
16. Marie Olsson
17. Anna Klara Arvidsson
18. Linus Gustafsson
19. Natalia Batista
20. Peter Bengtsson
21. Carolina Lindkvist
22. Hans Persson
23. Angelica Svensson
24. Alexander Regander
25. Cajsa Westerman
26. Daniel Larsson
27. Stefan Olsson
28. Eva Fasth
29. Anders Neergaard
30. Elisabeth Iregren


Om migration och flyktingpolitik
Samtidshistorikern Hans-Åke Persson vid Roskilde Universitets Center föreläser om "Europa en mångkulturell kontinent?" i Teaterrestaurangen i Landskrona på måndag kl 14.30. Föreläsningen ingår
i serien Mångkultur 2006.
Hans-Åke Persson koncentrerar sig i sin forskning på migration och flyktingpolitik, etnicitet och nationalitet.
Läs mer »


Jubileumskonsert
Stadsteatern i Lund söndag 2 april kl 16.
En körkavalkad med 200 körsångare från Skåne med en härlig blandning av yngre och äldre barn/ungdomar ända upp till gymnasieålder!
Varieté Velociped, dvs Erik Petersen, Svante Drake & Bengt Johansson, medverkar som stämningshöjande gästartister med makalösa, halsbrytande inslag och massor med svängig musik. Hur i hela friden får man en gammal cykel att låta som ett helt karibiskt steelband? Hur trollar man in ett trumset i munnen? Hur spelar man Mozart på två tomma händer?
Läs mer om Varieté Velociped: http://www.erikpetersen.se/ bilder.htm

Uruppförande
Det blir första gången som körstycket UrTon framföres. Linda Alexandersson (21) som fick uppdraget att skriva något till vår jubileumsfest kommer från Halmstad, och går just nu på musiklinje på Sundsgårdens folkhögskola och studerar komposition.
Dirigent för de gemensamma sångerna blir Anne Udén-Christoffersen.
Presentatör av programmet blir Gösta Petersen, som också är producent för evenemanget.
Biljetter 100 kr, 60 kr för studerande. Ev. överblivna biljetter säljes vid teaterns entré sön 2 april från kl 15.

Nr 10 i webbform

060331

Veckans GojaKarin Svensson Smith
Vägval Vänster ger ut en antologi
På ABF-huset i Stockholm presenterades den 22/3 en antologi med namnet Vägval Vänster. Anders Rosén som till vardags är rektor på Skeppsholmens folkhögskola har varit redaktör. Anders inledde med att förklara varför boken blivit till. Vi som undertecknade ett upprop inför V-kongressen 2004 och sedermera bildade föreningen Vägval Vänster anser att det finns ett tomrum i svensk politik. Människor som kallar sig förnyare/frihetlig vänster eller liknande har inget parti där de känner sig riktigt hemma. Många gånger sneglas på de nordiska vänsterpartierna där det till verkar gå lättare att kombinera rättvisa med miljöambitioner och feminism på ett kreativt sätt så att de olika perspektiven befruktar varandra. En sådan utveckling kan bara ske om det finns en fri arena för samtal.
Läs mer »Cecilia Lindblom
Sida sviker Leóns barn
Den 23 mars hade Vänortsföreningen Lund-León årsmöte i Kattes personalmatsal. Efter de sedvanliga förhandlingarna utan dramatiska förändringar – styrelsen består till största delen av personer som hängivet arbetat för solidaritet med vår vänort León i 15–20 år – diskuterade vi över en kopp kaffe planeringen för kommande verksamhetsår. Då vi till vår stora besvikelse två år i rad fått avslag på våra ansökningar om fortsatt Sidastöd till vårt välfungerande gatubarns- och snickeriprojekt är vi glada över att vi nu med kommunens hjälp kan gå ut på Lunds hemsida och ge information om våra projekt och möjlighet för flera kommunanställda att bli bidragsgivare.
Läs mer »

Fi:s valkonferens
Fi håller valkonferens i Stockholm på lördag och söndag den 1 och 2 april.
Skåningar som vill sitta tillsammans i salen kan hålla utkik efter en skylt med Fi Skåne vid registreringen på lördagen omkring kl 9:45.


Ska det stå
DEMOKRATISK
VÄNSTER
I LUND
på valsedeln i höst?


Den frågan ställs vid ett öppet möte med Demokratisk Vänster i Palettskolans matsal i Lund på tisdag den 18 april. Alla som är intresserade av ett frihetligt vänsteralternativ i kommunalvalet är välkomna.
Läs mer »


Tillväxten eller miljön?
Varför går utvecklingen åt fel håll när alla månar om miljön? frågar den gröna idéverkstaden Cogito. Kenneth Hermele, ekonom vid Forum Syds enhet för globala utvecklingsfrågor, och Karin Svensson Smith, riksdagsledamot (mp), ska försöka försvara detta nu på måndag den 3 april kl. 16-18 hos ABF Malmö på Spånehusgatan 47.


Gunnar Sandin
Tillbaka till 1973?
År 1973 gjorde vpk Lund ett bra val och fick fyra mandat i kommunfullmäktige. Sen dess har det gått lite upp och ner. För närvarande har vänsterpartiet sju ordinarie ledamöter där.
Hur går det i höst? Mitt tips är fortfarande att det blir fyra platser, det vill säga en återgång till läget 1973-76.

Tydlig tendens
Den viktigaste grunden för mitt tips är opinionsmätningarna. Där har inte mätningarna sen sist fått mej att revidera prognosen. Snarast tvärtom, i två aktuella mätningar har vänsterpartiet hamnat under femprocentsstrecket. Och den tiden tycks vara förbi när partiet här i Lund får avsevärt bättre resultat i kommunal- än i riksdagsvalet. Och i riksdagsvalet tror jag fortfarande att Skånevänstern tappar sina platser, utom möjligen den i Malmö.
Det kan synas orättvist. Partiet har lokalt fört en både skicklig och framgångsrik politik, samtidigt som det har gått bra för den styrande alliansen som helhet. Med konjunkturens och statens hjälp har finanserna förbättrats och standarden har kunnat höjas, med förskolorna som det bästa exemplet.
Läs mer »Med Chavez och Kommunförbundet: Linux till folket!

Jag såg att i den gångna veckan var Venezuelas regering värd för en mässa kring användning av fri och öppen programvara i Latinamerika. Idén är att försöka nå större tekniskt-vetenskapligt oberoende av de transnationella företagen, dvs i det här fallet Microsoft. Det här är inte första gången Venezuela är aktivt på det här området - redan 2004 såg Chavez till att det utgick ett direktiv att landets alla myndigheter skulle aktivt röra sig i riktning mot att använda Linux i stället för Windows. Då sade Chavez att Venezuelas tidigare regeringar har använt mer pengar för att betala licensavgifter för programvara än för att bekämpa fattigdomen i landet och det tror man gärna.
Fullt så illa är det väl inte i Sverige, men det är förstås så att det går hundratals miljoner årligen av svenska skattepengar till Microsoft. Om man övergår till fri programvara så blir man nämligen inte bara oberoende av Microsoft. Man sparar dessutom en massa pengar och drabbas samtidigt mindre av virus. Svenska myndigheter har förmodligen för mycket pengar och för lite medvetenhet om sådant. Jag har ingen aning om hur det är med de kommunala myndigheterna i Lund, men det vet säkert vänsterpartiets förträffliga kommunalpolitiker, kommunrevisorer m.fl. Och man kan väl utgå från att det är Linux som används på vänsterpartiets datorer? Skulle det råka brista i något av dessa avseenden så ser jag att Kommunförbundet och Landstingsförbundet ordnar en liten

konferens i Stockholm under rubriken "Öppen Källkod inom Offentlig Sektor" den 25-26 april. Blir det några besökare från Lund?

Glädjande utveckling
Vad gäller Chavez så fortsätter han i god stil, inte utan en tidvis hög svansföring. Det är underbart att se, och utvecklingen i Venezuela det bästa som hänt i Latinamerika sedan Allende i Chile. Att det har fått fortgå så relativt ostört av USA (hittills bara ett mindre kuppförsök) bekräftar André Gunder Franks gamla tes att Latinamerika kan utveckla viss självständighet när USA är upptaget på annat håll, dvs sedan början av 90-talet i Irak.
Chavez har väl fått en hygglig behandling av media i Sverige än så länge. Men visst, fortsätter han att på allvar sätta sig upp mot USA kommer han säkert att utsättas för samma sorts kampanj som Cuba. Folkpartiet kommer att skicka dit Sida- eller CIA-finansierade rapportörer som berättar om brister vad gäller demokrati och yttrandefrihet. Sen står det inte länge på förrän Venezuela omtalas som en diktatur. Visst, Chavez är en gammal militär och sådana ska man alltid se upp med, men det viktiga är den väldiga sociala omvälvning han har satt igång med. Den tycker jag är självklart att man som socialist ställer sig solidarisk med. Hade borgerliga liberaler fått råda hade säkert Bastiljen säkert aldrig blivit stormad.
Sten H.

 

  VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL                             Ansvarig utgivare: Göran Persson