Sida sviker Leóns barn

Den 23 mars hade Vänortsföreningen Lund-León årsmöte i Kattes personalmatsal. Efter de sedvanliga förhandlingarna utan dramatiska förändringar – styrelsen består till största delen av personer som hängivet arbetat för solidaritet med vår vänort León i 15–20 år – diskuterade vi över en kopp kaffe planeringen för kommande verksamhetsår. Då vi till vår stora besvikelse två år i rad fått avslag på våra ansökningar om fortsatt Sidastöd till vårt välfungerande gatubarns- och snickeriprojekt är vi glada över att vi nu med kommunens hjälp kan gå ut på Lunds hemsida och ge information om våra projekt och möjlighet för flera kommunanställda att bli bidragsgivare.

Las Tias
Eventuellt kommer universitet att kunna erbjuda ett liknande system för sina anställda. Med de medel föreningen får in genom Tian till León kan vi bidra till möjligheten för Las Tías att fortsätta med gatubarns- och snickeriprojektet, även om de måste kämpa med starkt begränsade resurser och söka hjälp och bidrag på alla tänkbara sätt.
Vårt andra projekt, Barnböcker till det kommunala biblioteket i León, är inte lika resurskrävande men minst lika viktigt. 2005 utsågs till “Läsandets år” i Spanskamerika


och fram till 2010 ska man stimulera till läsande i alla spanskspråkiga länder. I detta sammanhang spelar naturligtvis biblioteken en mycket viktig roll.

Forumteater
Som avslutning på årsmötet visade David Jonsson och Sandra Novén bilder och berättade om sitt besök i Nicaragua, framför allt i León, där de under ett par månaders tid arbetade med barn i Las Tías gatubarnsprojekt och tränade dem i forumteater. De gav en intressant bild av Nicaragua i dag och en fascinerande inblick hur det är att arbeta fram en teaterföreställning, baserad på barnens egna problem, med barn som ofta har svårt att koncentrera sig men som älskar att stå i centrum. Det var intressant att höra att Las Tías föreståndarinna Corina var den som ordnade alla kontakter med skolor där barnen uppträdde och med den teater där den slutliga teaterföreställningen framfördes.
Detta var fjärde gången som ungdomar uppträdde vid årsmöten med sina erfarenheter från León, vid tre av tillfällena genom kontakter som ordnats av Vänortsföreningen. Vi ser detta som något mycket positivt i vår verksamhet.
Cecilia Lindblom, ordförande

 

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL