Tillbaka till 1973?

År 1973 gjorde vpk Lund ett bra val och fick fyra mandat i kommunfullmäktige. Sen dess har det gått lite upp och ner. För närvarande har vänsterpartiet sju ordinarie ledamöter där.
Hur går det i höst? Mitt tips är fortfarande att det blir fyra platser, det vill säga en återgång till läget 1973-76.

Tydlig tendens
Den viktigaste grunden för mitt tips är opinionsmätningarna. Där har inte mätningarna sen sist fått mej att revidera prognosen. Snarast tvärtom, i två aktuella mätningar har vänsterpartiet hamnat under femprocentsstrecket. Och den tiden tycks vara förbi när partiet här i Lund får avsevärt bättre resultat i kommunal- än i riksdagsvalet. Och i riksdagsvalet tror jag fortfarande att Skånevänstern tappar sina platser, utom möjligen den i Malmö.
Det kan synas orättvist. Partiet har lokalt fört en både skicklig och framgångsrik politik, samtidigt som det har gått bra för den styrande alliansen som helhet. Med konjunkturens och statens hjälp har finanserna förbättrats och standarden har kunnat höjas, med förskolorna som det bästa exemplet. Byggandet når inte riktigt upp till löftena men just nu är det skjuts på verksamheten vilket människor/väljare dagligen påminns om genom stadsbildens alla byggkranar. Men - man vinner inga stora segrar på allmän duglighet. Det behövs profilfrågor som partiet förknippas med hos en bred allmänhet och sådana saknas, om man ska vara ärlig. Möjligen vet folk att vi har försvarat de höjda torgtaxorna (vilket är en riktig men inte röstmaximerande politik).
Och så är det detta med vänsterns splittring. De flesta gillar inte sådant utan föredrar rörelser och partier som verkar enade.

Försutten chans
Nu har som bekant vänsterkrafterna i Lund splittrats genom tillkomsten av demokratisk vänster, som förmodligen ställer upp i kommunalvalet. Namnet är ifrågasatt men grupperingen finns och det är det viktiga.
På vänsterpartiets medlemsmöte i tisdags gavs kanske en chans att lappa ihop den lokala vänsterns fasad inför valet. Det föreslogs en valsamverkan med just demokratisk vänster genom en gemensam listrubrik eller en varvad lista. Det hade funnits flera hinder för realiserandet av ett sådant projekt: det fanns inga klara besked om viljan hos dv och det skulle ha behövts en välsignelse från den egna partistörelsen. Men en kraftfull viljeyttring från partiföreningen skulle säkert ha gjort intryck på både partnern in spe och vänsterpartiets högsta styrelse, som redan har välsignat kommunal valsamverkan på andra orter.
Detta blev emellertid inte aktuellt. Mötets majoritet avvisade förslaget efter en lång

 

debatt som demonstrerade att skarpa motsättningar inte bara finns mellan utan också inom vänsterns organisationer i Lund, åtminstone inom vänsterpartiet.

Pessimistisk valberedning
Nu tycks det vara fler än jag som förutser ett nederlag för vänsterpartiet i det kommande valet. Jag tänker närmast på valberedningen som lanserade den kommunala listan.
I andra partier har det varit rätt vanligt att ge samma person topplatser på listor till olika parlamentariska nivåer. Så inte i vänsterpartiet. För det första därför att det har funnits ett slags princip om att sprida de tunga uppdragen. För det andra, och kanske viktigaste, att väljarna ska ha en rimlig chans att styra vilka kandidater de vill ha in i olika församlingar. Det kan inte kd-arna i Skåne när det gäller riksdagsplatserna. Alla fyra listorna toppas nämligen av Alf Svensson, och han kan bara sitta på ett mandat.
Marta Santander som står tvåa på vänsterpartiets kommunvalsedel i Lund kan visserligen teoretiskt dubblera med riksdagen men det är inte troligt att hon som småbarnsförälder skulle göra det. Min slutsats är alltså att valberedningen har sett hennes riksdagschanser som högst osäkra och därför velat säkra henne en plats i fullmäktige.
Det är kanske ett gott val. Man kan visserligen undra över den häftiga lanseringen av henne när hon på kort tid har valts till styrelseledamot, konferens- och kongressombud utöver placeringen på listorna. Hon ger ett sympatiskt intryck även om hon inte kan sägas ha utmärkt sej särskilt på något område. Fast nog måste somliga väljare fråga sej varför denna anonyma kvinna har satts före Mats Olsson som är partiets absolut ledande kommunalpolitiker. Tänk om partiet bara får två mandat, vilket inte är helt osannolikt, och Mats hamnar på ersättarplats!

Nollsummespel
Om listan eller medlemsmötet i övrigt är inte så mycket att säga. Det krävdes åtskilliga slutna omröstningar för att fastställa listan men valberedningens förslag spikades sånär som på en omkastning mellan plats 12 och 13. Det kan tyckas vara långt från hetluften men mycket kan hända på fyra år. I den nuvarande v-gruppen har det varit fyra avhopp hittills under mandatperioden.
Vänsterpartiets yttre och inre splittring liksom dess allmänna försvagning bekymrar en del utanför partiet men oron är kanske obefogad. De allra flesta röster som partiet tappar i Lund hamnar säkert hos någon av de andra rödgröna partierna, hos dv, mp eller s. Den tid då det lokalt kunde göra stora inbrytningar hos borgerligt sinnade väljare är sen länge förbi.
Gunnar Sandin

 

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL