Utskriftsvänligare form
(pdf)


F! Lund
Tisdagen den 8:e hade F!-Lund sitt första möte för aktiva på café Athen i AF-borgen. På mötet fick alla tillfälle att presentera sina önskemål och förhoppningar om framtida verksamhet. Bl a diskuterades att starta en artikelskrivargrupp, möjligheten att bilda studiecirklar och framtida aktioner. Den 25:e november är det internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor. Flera i gruppen hade önskemål om att F!-Lund skulle uppmärksamma detta på något sätt. Dessutom bestämdes naturligtvis datum för nästa möte som blir onsdagen den 16:e november på samma plats.
    Alla som är intresserade av att vara med och planera och/eller delta i någon form av aktion den 25:e är speciellt välkomna på detta möte. Välkomna är naturligtvis även alla andra som vill delta aktivt i F!. Arbetet går vidare med organisation och och vad den ska jobba med i framtiden. T ex bilda studiecirklar inom olika intresseområden eller politiska områden, politiska aktioner, starta musik-, konst- eller teatergrupper, inbjuda gäster/politiska taleskvinnor etc.
    Intresserade är välkomna att höra av sig på nedanstående mail. T ex angående att komma på nästa möte, vill vara aktiv i gruppen och/eller delta den 25:e.
Fi-Lund@hotmail.com

Kristallnatten
Det är stämningsfullt med ett tyst fackltåg i novemberkvällen och den anspråklösa avslutningen var i och för sej bra med två korta men engagerade anföranden.
    Men nog är det trist att deltagandet i manifestationen på Kristallnatten har krympt till cirka åtti personer, att antalet arrangörer också har minskat avsevärt och att det numera förekommer två parallella manifestationer. Kanske borde man diskutera den inriktning som gör att affischen domineras av en knuten näve. Kanske ligger det något i landshövding Björn Erikssons reaktion att motdemonstrationer som den i Linköping är kontraproduktiva, gynnar nazister och andra främlingsfientliga, genom att allmänhetens reaktioner efteråt främst handlar om motdemonstranternas våld.
Gr

Vänsterpartiet väljer kongressombud
I dagarna håller vänsterpartiets distrikt i Skåne på att välja ombud till partikongressen som äger rum de första dagarna i januari 2006. Skånedistriktet får 18 ombud, vilket gör att delegationen från Skåne blir en av de största på kongressen.
    Valet sker genom poströstning. En första valomgång är avklarad. Det blir en andra, eftersom ett antal kandidater inte fick tillräckligt med röster för att bli valda i första omgången. (För att bli vald fordras minst en röst mer än halva antalet avgivna röster.)
    Utfallet i första omgången bjuder förstås inte på några överraskningar. Det blev som väntat en kompakt dominans för traditionalister och "krisförnekare", helt i enlighet med valberedningens förslag. Intressant kan det däremot vara att begrunda röstdeltagandet. 233 röster avgavs i valet. Distriktet har omkring 1000 medlemmar. Bara knappa 25% av medlemmarna deltog alltså i valet. Eller, uttryckt på annat sätt, 3 av 4 v-medlemmar i Skåne avstod från att rösta. Det låga valdeltagandet innebär att de valda ombuden (med röstetal varierande från 138 ner till 117 röster) i praktiken representerar endast mellan 12 och 14% av medlemmarna i distriktet.Att det behövs en andra valomgång beror på stor röstspridning, vilket också röstsiffrorna för de 11 ombud som är klara bär vittnesbörd om. Fyra av dem valdes med några få röster från "fallrepet". Den omfattande röstspridningen och omvalet bör nog tolkas som att valberedningens förslag, trots att det gick igenom, inte är speciellt välförankrat.
    Det kan förvisso finnas flera möjliga förklaringar till det omfattande röstskolk och röstspridning, men nog finns det skäl till en fundering över hur det står till med demokratin inom vänsterpartiet….
un

Uppvaktning av Thomas Östros
Uppropet för Rättvisa och Gemensam Välfärd, som cirkulerat under ett år har nu överlämnats till regeringen i samband med socialdemokraternas partikongress i Malmö.
Bland undertecknarna till uppropet kan ett sort antal organisationer nämnas.
Attac Sverige, SEKO Facket för service och kommunikation,
Handelsanställdas Förbund, Svenska Byggnadsarbetareförbundet,
Miljöförbundet Jordens Vänner, Synskadades Riksförbund,
Chilenska Riksförbundet, Framtiden i Våra Händer
   Utöver organisationerna har ett stort antal enskillda personer skrivit under uppropet.
Läs uppropet

 
Nr 7 1/4 i webbform   051111


Fångat i flykten

Hugsoten viker
Vännen Ratatosk, ekorren ni vet, har mält att örnen däruppe uppsnappat stort missnöje i Midgård med drakens ideliga ältande av vänsterpartiets förfall. I veckans drapa inte ett ord om vänsterpartiet!Istället ska dunkle draken delge läsarna ett personligt problem, som under veckor vållat honom mycken hugsot. Draken är, har alltid varit och kommer alltid att förbli en hängiven dyrkare av Valfader Odin. Därför har draken som högsta ideal haft Valhall. Där umgås alla einhärjar i evig fröjd och jämlik gamman, spisar galten Särimners mjälla kött, häver horn av utsökt mjöd och sneglar trånsjukt efter valkyriornas väna uppenbarelser. Valkyriorna, i sin tur, kastar förstås lika längtansfulla blickar efter einhärjarnas något mindre väna gestalter.
Läs hela artikeln

Gunnar Sandin
Vänsterpolitik och studentkårspolitik

Olaf Privileggio Berggren var en något främmande figur i 1960-talets lundavänster, med sin levantinska charm och övriga framtoning, förvärvad genom sitt grekiskt-sicilianskt-svenska arv och sin mångspråkiga uppväxt och utbildning i kulturblandningens Alexandria. Han verkade här under decenniet, satt sen länge som bibliotekarie och aktiv vänsterpolitiker i Småland men drog vidare till Oslo.
Med artikeln "Kampen om kårdemokrati" medverkade han i den senaste utgåvan av Under Lundagårds kronor. Det är en alltför mångfasetterad bok för att meningsfullt greppas av en enda recensent. Tills vidare har jag nöjt mej med att läsa Olaf P.
Läs hela artikeln

     
Vägval Vänster Skånes
paneldebatt & seminarium

Lokala regnbågsallianser i valet? Är det önskvärt, är det möjligt
   Deltagare i panelen blir:
Maria Hagberg, fi
Henrik Smith, v
Rolf Engleson, kommunalråd mp
Mokrane Ourad, eva
Stefan Björling, Uddevallavänstern
Panelen kan komma att utökas, ytterligare deltagare är tillfrågade.
   Mötet äger rum nu på lördag 12 nov 2005 kl. 13-16
Holmbergsalen, Folkets Hus, Kiliansgatan 15, Lund
Alla är hjärtligt välkomna!

Den kraftfulla helheten - om afghanska mattor
I massmedia är Afghanistan mest känt för krig, kvinnoförtryck, fattigdom och elände. Jan-Inge Bengtsson, f d ordförande i Svenska Afghanistankommittén, tar fram en annan sida av Afghanistan, när han visar sin samling afghanska mattor och berättar om ett högtstående konsthantverk, dess traditioner och historia och de magiska symboler som finns inknutna i mattorna.
   Datum: torsdagen den 17 november.
Tid: kl 18.30-21.00
Plats: Auditoriet, Kulturen, Tegnerplatsen, Lund.
Samarrangemang Lunds Afghanistankommitté, Kulturen och ABF Lundabygden.

ESS
Många har uttryckt sina åsikter för och inte minst emot etableringen av ESS i Lund. Om man söker på dessa begrepp i Google så får man ett mycket stort antal träffar och om man tittar på Lunds hemsida med åsikter från medborgarna så finns där också en del (samtliga negativa). VB vill gärna ge plats för sådant så denna vecka publicerar vi Remissvaret från Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen.
Läs remissyttrandet



Rapport från täppan
Nu har vi höstat in. Fastän solen sken och det var varmt låg det en vemodig stämning över täppan. Den luktade avsked på något sätt.
Äpplena plockades ner och det är ett arbete som jag gillar. Kvaliten på varje neddunsande frukt kollas med ett litet bett. När det upptäcktes hotade husse att koppla mig. Det blev tre fulla lådor som sen förvaras inne i stugan hela vintern, insvepta i trasmattor. En del äpplen lämnas kvar i träden till trastarna. Så ska lökar i jorden men också upp ur den. Matte försöker hitta lökfria jordytor för sina nya tulpan- och alliumfynd, men det mesta verkar upptaget. Och den gröna kaphyacinten tål inte vintern utomhus, utan ska förvaras, väl insvept i silkespapper, torrt men svalt i källare. Så även den gula dahlian.
   Sen är det alla ömtåliga småplantor, fröuppdragna och ompysslade, som ska blomma först nästa år! Dessa måste skyddas från vinterns fasor, som ju kan bli svåra .De får lite extra kompost och löv runt sig, liksom rosorna.
-Vad du duttar med växterna, tycker husse. Det som klarar sig det klarar sig väl!
Men jag såg nog hur han i smyg boade om azaleorna i den nya torvrabatten!
Sen kommer vi till den svåra frågan som kan hålla matte vaken i vargtimmen - ska man eller ska man inte klippa ner vissna
  perenner på hösten? Å ena sidan skyddas rötterna från frost om de får stå kvar, men å andra sidan - tänk så skönt på våren om det hela är gjort, och man kan möta utslagna crocus och scillor öga mot öga! Vintern kan ju bli mild! Medan matte försöker bestämma sig går hon runt i rabatterna med sekatören och klipper lite här och var. Resultatet blir inte vackert, men vi slipper ju se det sen.
   Löven krattas, och det mesta hamnar i rabatterna som frostskydd. Men fuktiga löv kan också vara förödande för känsliga växter! Det är en strid att vara trädgårdsamatör!
När jag trodde vi var klara att åka hemåt, fanns det 2 paket tulpanlökar kvar ovan jord. Matte försökte få husse att inse hur vackra de skulle bli hans surjordsrabatt. Men se nej, den plätten är husses alldeles eget revir där allting ska stå i raka rader i väl samstämda färger, så olikt det oorganiserade men hemtrevliga kaos som finns i mattes domäner.
Så tulpanerna togs hem, och blev sen uppskattade presenter.
Den sena oktoberdagen skymde snabbt på. Nu blir det bara korta besök till täppan, för att lämna kompost, hämta äpplen och mata fåglarna.
   Matte kastade en öm blick bakom sig när vi stängde grinden. Säkert såg hon för sin syn nästa års vårflor i skira färger och nya rabatter ta form.
Men först ska den skånska vintern uthärdas. Novembers kalla blöta vindar närmar sig hänsynslöst…
Cilla



Ett digitalt München?
Historiska paralleller är alltid farliga och ingen har väl missbrukats mer än München 1938. Vad som hände där var att Storbritannien inte ville gå ihop med Sovjet för att stoppa Tyskland. Tvärtom, förhoppningen var att Sovjet skulle möta en kraftfull motståndare i Hitlers Tyskland och då skulle dessa bägge makter balansera varandra, så som den brittiska politiken nästan alltid har velat ha det. Hitler hade ju i tal och skrift försäkrat att hans huvudmotståndare var kommunisterna och det blev det ju också, där hade de rätt, men dessemellan ockuperade Hitler Västeuropa.
    Men nu används alltså München som en beteckning på varje överenskommelse där det på andra sidan finns någon man inte gillar. I Wall Street Journal, en tidning som varje politiskt intresserad medborgare naturligtvis följer, var det en artikel i måndags med rubriken "Se upp för ett digitalt München". Artikeln var skriven av en republikansk senator, Norm Coleman, med enligt uppgift starkt stöd av President Bush och vad jag efter hand har förstått, av stora delar av den amerikanska datavärlden.
    Vad det handlar om är att i Tunis i nästa vecka möts världens länder i en FN-konferens om informationssamhället. Där föreslås att FN blir överhögheten för Internets rotservrar och därmed ska bestämma överadressbildning etc. i stället för ICANN, det privatföretag i Kalifornien som har hand om det nu under amerikansk regeringstillsyn.
    Det internationella telesystemet består av nationella företag,
  men det samarbetet äger rum genom Internationella Teleunionen ochså klart inte via något amerikanskt företag. Förslaget att FN ska han hand om det hela är verkligen väl motiverat. EU tycker så också. Men det tycker alltså inte amerikanerna, de har ju uppfunnit Internet och förresten så stöds förslaget också av t.ex. Cuba, Venezuela och Kina och då ska man förstå att det är dåligt. Det är länder som säkert kommer att vilja använda det för att censurera Internet, argumenterar USA. Men vill man censurera Internet kan man göra det ändå, det har inte med saken att göra och det är säkert inte där skon klämmer. USA tycker att det är deras grej och vill inte ha någon inblandning.
    Vad kommer då att hända? Lawrence Lessig säger att om Europa verkligen enar sig så kan de tvinga USA till någon sorts kompromiss. Man kan mycket väl tänka sig att det kan bli två uppsättningar av rotservrar där USA står för en och resten av världen för en annan. Det kan funka med lite samarbete. Det kan också bli en sorts dödläge där inget händer. Men USA kommer att slåss som en tiger för att behålla hela kontrollen och är säkert i full gång med påtryckningar. Det ska bli intressant att se hur mycket Sverige vågar hålla emot.
    Finns det då inga argument som stöder den amerikanska ståndpunkten? Jo, det är att Internet har fungerat bra i den form det har. Och utan amerikanernas snabbhet och no-nonsense sätt att lansera Internet med TCP/IP hade förmodligen Internationella Teleunionen fortfarande suttit och förhandlat om detaljer i kommunikationsprotokollen. Men att USA ska fortsätta att bestämma ensamma är helt oacceptabelt.
Sten H
 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL                 Ansvarig utgivare: Göran Persson