Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen, 2005-10-12
till Utbildnings- och kulturdepartementet, 103 33 Stockholm

Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen har beretts tillfälle att yttra sig över departementsskrivelsen Svenskt värdskap för ESS (Ds 2005:20)
och önskar avge följande remissyttrande.

Folkkampanjens synpunkter i sammandrag:

 
 

40 ton kvicksilver
ESS skall innehålla ett mål bestående av 40 ton kvicksilver, som efter bestrålning av neutroner kommer att bli radioaktivt - detta strider mot svenska miljölagar, de svenska miljömålen och mot Agenda 21 i stark kontrast till svenska folkets arbete för hållbar utveckling.
   
I stora folkutbildningskampanjer har Sveriges medborgare och myndigheter uppmanats att helt sluta använda kvicksilver - allt från febertermometrar till kvicksilverbatterier har samlats in och ersatts av miljövänligare material.

Radioaktivitet
25 år efter folkomröstningen om kärnkraft 1980 har äntligen kärnkraftsreaktorn Barsebäck 2 stängts. I Danmark har ett starkt folkligt och politiskt motstånd mot kärnkraft också resulterat i att miljöopinionen stoppade danska planer på att förlägga ESS i atomforskningscentret Risø på Själland.
   Därför framstår det som obegripligt att man nu vill utsätta Skåne och Själland för ett nytt allvarligt miljöhot i form av möjligt läckage av radioaktivitet till grundvattnet.

Placering
ESS skall enligt planerna placeras alldeles intill bostäder i nordöstra Lund och i direkt anslutning till naturvårdsområdet Kungsmarken. Detta handlar om Sveriges bästa jordbruksmark. Säkerhetsavståndet är otillräckligt jämfört med befintliga anläggningar t ex i USA. Dessutom är markens bärighet inte tillräcklig. ESS behöver en bärighet på 200 ton per kvadratmeter.

Miljöprövning
Folkkampanjen liksom andra ESS-kritiker anser att miljöprövningen borde ha gått före all annan planering av ESS, som redan lär uppgå till 500 manår.
Folkkampanjen är övertygad om att en seriös miljöprövning kommer att resultera i ett stopp för ESS-anläggningen. Mycket stora kostnader hade då kunnat undvikas.
   Lunds kommun som ska utföra delar av miljöprövningen är samtidigt medlem av ESS-konsortiet. Det får inte finnas misstankar om en jävsituation. Lunds kommun bör därför snarast lämna konsortiet.

Strömförbrukning
ESS kommer att behöva lika mycket ström per år, ca 150 megawatt, som hela Lunds förbrukning med en befolkning på ca 100.000 invånare.
   Man bör också räkna med risken för strömavbrott, som inte får vara längre än 0,6 sekunder.

 

   I värsta fall kan en explosion eller brand uppkomma med efterföljande spridning av radioaktivt kvicksilver.

Terroristhot
Allt fler genomförda attacker mot civila mål också i Europa bör vara anledning att undvika att bygga ESS. En attack kunde resultera i en stor katastrof.med förödande utsläpp av radioaktivitet och kvicksilver. - Flyglinjerna till och från Kastrup, Sturup går över den tänkta placeringen och dessutom många helikoptertransporter till Lunds universitetssjukhus i närheten. - Det händer att flygplan störtar.

Finansiering
Utredaren Allan Larsson f d finsminister och nuvarande styrelseordförande i Lunds universitet har kommit fram till att placeringen i Lund är den bästa lösningen - vilket kunde förväntas. Hans objektivitet kanske kunde ifrågasättas.
   Statskontoret avstyrker projektet med hänsyn till den osäkra finansieringen. Man kan inte räkna med att andra stater i EU kommer att betala sin del av kostnaderna.
   Även Riksdagens Näringsutskott 2003/04: NU 10 Neutronforskningsanläggningen ESS avstyrker motionerna 2003/04:N351 (s) och 371 (m).

Alternativ användning av skattebetalarnas pengar
Myndigheter, företag och medborgare är alla medvetna om att uthållig utveckling kräver övergång till kretsloppsanpassad och förnybar energi. Sverige har framstående forskare och företag inom detta område. - Tänk vilken nytta pengarna skulle göra inom denna sektor!
   Som en jämförelse kan man se på Danmark, som har satsat medvetet på att utveckla landet till ett av de främsta inom vindenergi. Detta har redan gett ca 30.000 nya jobb.
   I dag 12 okt publicerar den största danska fackföreningen 3F tillsammans med Det Økologiske råd en rapport, som visar hur 35.000 gröna jobb per år kan skapas inom miljö- och energiområdet.

Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen avstyrker
alltså bifall till att regeringen skall avge en avsiktsförklaring att Sverige förbereder ett erbjudande om värdskap för ESS.

Dessutom yrkar vi som berörda medborgare att hela ESS-projektet avslutas

På uppdrag av Folkkampanjens styrelse
Ninna Widstrand

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL