Utskriftsvänligare form
(pdf)



Internationella programmet går vidare
Saima Jönsson var ett av tre skånska ombud på en konferens om nytt internationellt program för vänsterpartiet nu i helgen. Programarbetet har varit en lång process: ett tidigare förslag spolades efter omfattande kritik. Hur gick det nu?
   - Konferensen la till, drog ifrån och ändrade men enades utan reservationer om ett förslag som går vidare till partistyrelsen för en sista bearbetning inför parti- kongressen i januari, där förslaget läggs fram för godkännande.
   - Fortfarande fanns ju kritik mot förslaget, bland annat för att det var alltför vidlyftigt, inte minst genom sina långa regionala analyser. Men det ansågs alltså möjligt att bearbeta?
   - Ja. Isolerade röster höjdes för återremiss men en stor majoritet ställde sej bakom det. Fast de regionala analyserna ströks. Sådant är färskvara och något som det är bättre att det internationella utskottet fortlöpande reviderar.
   - Kuba nämns tämligen flyktigt i förslaget, i samband med Latinamerika i stort. Samtidigt har vi fått en ny Kubadiskussion med anledning av Lars Ohlys passiva utträde ur Svensk-kubanska och motioner till kongressen. Blev det någon stor Kubadiskussion på konferensen.
   - Nej, trots att Eva Björklund, gammal kubaaktivist som sitter i partistyrelsen var med.
   - Det fanns en intressant motion från Bengt Håkansson i Lomma, som kritiserade en allmän fredslinje i programmet och menade att Sverige borde kunna sälja vapen till progressiva befrielserörelser. Fick han något gehör?
   - Nej. Det är svårt att fastställa vilka rörelser som skulle behöva ett sådant stöd.
   - Agerade du själv?
   - Jadå. Bland annat när det gällde frågor om aidsmedicin, där formuleringar om marknadskrafter togs bort till förmån för sådana om monopol.
   - Något annat?
   - En sak som inte finns med i programförslaget gäller Afrikas horn, som bland annat är aktuellt genom konferensen i Lund nyligen. Det påpekades att vi borde stödja Somaliland som är en demokratisk och relativt väl fungerande politisk enhet. Jag vet att det finns Afrikakännare i Lund som tycker detsamma.
Gr



Jörgen L.
Varning för ankfötterna ...

Har tagits flera dåliga kommunala beslut på sistone. Inte märkligt då pågår en intellektuell och även annan utarmning, av staden/kommunen. Nåt fria skribenter påtalat i flera fora. SDS har även publicerat artiklar, att illustrera "stadens kris" på olika områden.
Läs hela artikeln



Gunnar Sandin
Trafiktunnlar? Nej tack!
Sign. Lucifer har (i förra veckans nät-VB) egentligen sagt det väsentliga: vi vill åka tåg i dagljus med trevlig utsikt, och därför ska järnvägen genom Lund inte grävas ner. Men givet de många som plötsligt tycker att detta är en jättebra idé (senast K. Arne Blom, ordförande i Gamla Lund) känns det nödvändigt att bygga ut Lucifers argument en smula och att tillfoga några nya, för att visa hur omöjligt förslaget är.
Inte för att det handlar om något nytt hugskott. Socialdemokraterna drev det redan i en valrörelse på 1980-talet, åtminstone genom Kommunfullmäktiges nuvarande ordförande Larry Andow. Vid samma tillfälle föreslog moderaterna ett bussdäck ovanför spåren. Inte heller bra men faktiskt en vettigare idé.

Ljusets fiender
I förra numret refererades Karin Svensson Smiths inledning på ett mp-möte. Där sa hon också ungefär som så: "Anslagen till järnvägsbygge har ökat rejält. Ändå undrar många varför angelägna investeringar inte blir av. En stor del av svaret är att en orimligt stor del av pengarna grävs ner i tunnlar. Det gäller inte bara Hallandsås."

Läs hela artikeln

 
Nr 6 4/5 i webbform   051028
F! i Lund – du missade något riktigt bra
Den stora frågan när jag cyklade hem i mörkret efter mötet i Folkparkens vackra tomma hus var – vad är F! idag om vi bortser från Gudrun?
   I torsdags kväll talade Gudrun Schyman inför 70-80 intresserade lyssnare. Efter en mycket pedagogisk presentation könsmakt som en fråga som skär rakt genom partipolitik och klassiska diskrimineringsdimensioner, gav hon en rad exempel på hur olika dagspolitiska frågor ser ut genom jämställdhetsglasögon. Gudrun verkade helt övertygad om att det arbetssättet kunde förena feminister tvärs över den politiska skalan.    Efteråt höll hon med mig om att det i botten måste handla om ett förtroende för staten som den (enda) instans som kan föra de historiska jämställdhetsreformerna vidare.
   Det är bara att hoppas att hon orkar, och att tillräckligt många ser förbi medias säregna vinklingar på initiativet och ger sig in i arbetet.
Bertil Egerö
 
Bild: Kajsa Theander

PS. I Miljömagasinet förra veckan skrev Gudrun att alla tre påhoppen på F!-engagerade genusforskare – Anna Wahl, Eva Lundgren, Tiina Rosenberg – har kommit från Timbro med närstående. Motståndaren är välorganiserad.

Du som vill veta mer om mötet kan lyssna på Radio övergränser, 99,1 MHz, på söndag kl 20. Förhoppningsvis blir det även ett längre mötesreferat i nästa VB.


Fångat i flykten

Landets justitieminister vill nu att polisen ska få övervaka med avlyssning och kameror "i förebyggande syfte", dvs. det ska inte behöva föreligga någon konkret misstanke om brott för att övervaka medborgarna. Detta lanseras förbluffande nog som en nyhet. Eller kanske är det inte förbluffande, egentligen. Det förvånansvärda är väl att det nu ska bli lagligt med sådan övervakning. Att Säpo sysslat med sådant sedan lång tid tillbaka kan bl.a. veteraner från Vietnamrörelsen i Lund bekräfta. Urtrist att en s-regering klär på sig Storebrors kavaj.

Oraklet i Simrishamn
I v-distriktets internbulletin har ordförande Britta Berg intagit rollen som en modern pythia och ställt sig till förfogande som politiskt orakel. I motsats till sin föregångare i Delphi tycks hon inte behöva några deliriska stimulantia. Kommunismens rökridåer omsveper ändå Britta.
   Britta är inte bara orakel, hon är också ledarskribent i nyssnämnda tryckalster. Som sådan oroar hon sig för att andra partier "snor" vänsterpartiets idéer. Fi "snor" feminismen, Vägval Vänster stjäl miljöfrågorna, och Junilistan norpar EU-kritiken - eländes, elände, utropar Britta. Den dunkle draken förundras: varför denna rädsla för att vänsterpartiets idéer vinner gehör hos andra partier? Är man månne rädd att vänsterns förslag ska prövas i praktiken?

Ohly sliter
Lars Ohly tycks fortfarande slita med frågan om han ska kalla sig kommunist. Märkligt att grubbla över detta: är nu karl'n kommunist ska han väl kalla sig det också? Eller? Och märkligt att grunna på beteckningen. Vore kanske klokare att ägna mer tankemöda åt vad kommunismen inneburit för människor och miljö?

Yxtid
Inspirerad av Britta övervägde dunkle draken ett kort ögonblick att också etablera sig i orakelbranschen, men slog genast bort tanken. Konkurrensen på denna marknad hård. Redan i grå fornnordisk urtid siade vår Völva träffsäkert om konsekvenserna av kommunismen:
"Yxtid, knivtid, kluvna sköldar
stormtid, vargtid, förrn världen störtar
ingen man skall den andre skona"

     


Brott lönar sig


Det finns ett gammalt uttryck som säger att brott inte lönar sig. Det kan nu påvisas vara fel: vissa typer av brott kan bevisligen löna sig. Jag tänker närmast på brott mot folkrätten och närmast då på Danmarks folkrättsstridiga krig i Irak. I dagens tidningar kan man läsa att den danske försvarsministern är i Washington och träffar Donald Rumsfeld. Den danska försvarsindustrins export till USA har stigit från 400 miljoner år 2000 till 1,1 miljard 2004. Och nu har Danmark dessutom skrivit under ett avtal som innebär att man får en särställning som leverantör vid uppbyggnaden av det amerikanska missilförsvaret. Det är Reagans gamla "Star Wars" i ny tappning som i sin tur bryter mot den gamla överenskommelsen mellan Sovjet och USA. I samband med undertecknandet fick den danske försvarsministern också det amerikanska försvarsministeriets förtjänstmedalj varvid det betonades att USA ser Danmark som ett föregångsland när det gäller internationella ansträngningar att säkra fred och frihet i Afganistan och Irak. Så nu är det bara att vänta på att beställningarna rullar in till den danska industrin. Eja, vi vore där, säger nog säljarna på Bofors och Saab.

Tvedöra forever
Jag ser att centern håller på att damma av sitt gamla krav på att Lunds kommun delas, varvid de östra kommundelarna skulle bilda eget. Ja, det ligger mycket i det. Då skulle t.ex. Lars Bergwall (c) helhjärtat kunna ägna sig åt att hålla rent från kommunister på vidderna ute kring Södra Sandby och slippa bekymra sig om deras undergrävande verksamhet i Lunds kommunalpolitik. Jag går gärna med på önskan om delning, men ställer samma krav som förra gången det var aktuellt. Namnet Romele passar inte, Romeleåsen ligger till hälften i Sjöbo kommun. Nej, Tvedöra kommun bör den hetta, efter den gamla exercisplatsen i centrum av den nya kommunen. Om Lars Bergwall sedan förbinder sig att bedriva sin politiska verksamhet helt i den nya kommunen tror jag att delningen skulle vara till ömsesidig båtnad.
Lucifer

Ulf Nymark, Henrik Smith
Ta initiativ till en bred rödgrön valsamverkan!
Vänsterpartiet befinner sig i kris. Runt om i landet lämnar förtroendevalda sina uppdrag och medlemmar lämnar partiet. Vänsterpartiets trovärdighet är också starkt ifrågasatt bland väljarna. Alltfler väljare med hjärtat till vänster känner stor tveksamhet till att lägga sin röst på vänsterpartiet. Detta en djupt allvarlig utveckling för partiet, som riskerar att marginaliseras. Det är särskilt allvarligt, eftersom partiet utgör en del av regeringsunderlaget.

Det historiska arvet
Krisen bottnar i partiets oförmåga att göra upp med sitt förflutna. Det
  räcker inte med att "ta avstånd" från enskildheter i historien, det gäller att göra upp med de tankemönster, föreställningar och dogmer som präglar det historiska arvet. I stället för att ta itu med denna uppgift har parti- och distriktsledning valt att allt starkare koppla tillbaka till traditionella ställningstaganden.

Lund också drabbat
Partiorganisationen i Lund är också i hög grad drabbad av krisen, vilket kanske tydligast kommer till uttryck i ett krympande medlemstal, i allmänhet glest besökta medlemsmöten och klen uppslutning vid partiets utåtriktade aktioner.

Läs hela brevet till v-styrelsen i Lund

Vladimir Vysotskij, tolkad av Staffan Gerdmar & Per Lundahl samt Röda Kapellet. VB har publicerat texter i tidigare nummer om denna föreställning och är mycket glada att kunna publicera denna bild från föreställningen på mejeriet i förra veckan.

Bild: Olle Holm
 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL                 Ansvarig utgivare: Göran Persson