Ta initiativ till en bred rödgrön valsamverkan!  
 

Vänsterpartiet befinner sig i kris. Runt om i landet lämnar förtroendevalda sina uppdrag och medlemmar lämnar partiet. Vänsterpartiets trovärdighet är också starkt ifrågasatt bland väljarna. Alltfler väljare med hjärtat till vänster känner stor tveksamhet till att lägga sin röst på vänsterpartiet. Detta en djupt allvarlig utveckling för partiet, som riskerar att marginaliseras. Det är särskilt allvarligt, eftersom partiet utgör en del av regeringsunderlaget.

Det historiska arvet
Krisen bottnar i partiets oförmåga att göra upp med sitt förflutna. Det räcker inte med att "ta avstånd" från enskildheter i historien, det gäller att göra upp med de tankemönster, föreställningar och dogmer som präglar det historiska arvet. I stället för att ta itu med denna uppgift har parti- och distriktsledning valt att allt starkare koppla tillbaka till traditionella ställningstaganden.

Lund också drabbat
Partiorganisationen i Lund är också i hög grad drabbad av krisen, vilket kanske tydligast kommer till uttryck i ett krympande medlemstal, i allmänhet glest besökta medlemsmöten och klen uppslutning vid partiets utåtriktade aktioner. Ett annat kristecken är att partiet har svårt att besätta kommunala poster, delvis beroende på att det finns för få medlemmar, men också för att många medlemmar känner tvekan inför att offentligt representera partiet. Partiorganisationen präglas alltmer av slutenhet och intolerans. Detta samtidigt som styrelsen saknar insikt om djupet och vidden av partiets kris.

 

Alarmerande
Den splittring som skär rakt igenom partiet hotar att i nästa års val slå tillbaka på valresultatet i Lund, oavsett det faktiska innehållet i den kommunalpolitik vi drivit och oavsett den vi går till val på. Vi tycker detta är alarmerande. En tillbakagång för Vänsterpartiet i Lund innebär med stor sannolikhet en borgerlig majoritet i kommunen. Det som de rödgröna byggt upp under den gångna mandatperioden hotar att raseras.
   På andra håll i landet har mera krismedvetna lokalorganisationer tagit initiativ för att bredda väljarbasen och genom samverkan med andra rödgröna krafter stärka vänsterns inflytande.

Förhindra en borgerlig valseger!
För att verksamt bidra till att förhindra en borgerlig valseger i Lund och skapa en god grund för fortsatt rödgrönt styre, krävs att Vänsterpartiet slänger självtillräcklighet och kortsiktig partiegoism över bord. Möjligheten att nå politiska resultat måste gå före ideologiska dogmer. Inbjud alla vänsterkrafter och miljövänner - organiserade såväl som oorganiserade - till en bred dialog kring möjligheterna att samlas till en gemensam lista i kommunalvalet!
   Vi kräver att vänsterpartiet skyndsamt tar initiativ till att samla alla progressiva krafter till en bred rödgrön och feministiskt valsamverkan i 2006 års kommunalval i Lund!

Lund 2005-10-12
Ulf Nymark
Henrik Smith

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL