Utskriftsvänligare form
(pdf)

VECKOBLADET

Omvärldsbevakning från ovan


VB har nöjet att presentera en ny medarbetare. Med ojämna mellanrum så kommer signaturen Nidhögg att kommentera vad som sig i världen tilldragit haver.

För den som likt tjänstgörande VB-redaktör är något okunnig i den gamla historien så följer här en beskrivning av signaturens historiska förebild:
Nidhögg är den drake som gnagde på världsträdet asken Yggdrasils rötter och som flög över den nya världen efter Ragnarök.
Så här låter det i Völvans spådom, (ur Den Poetiska Eddan), sista versen:
Där kommer den dunkle draken flygande,
glattormen nedan från Nidafjäll;
i fjädrarna bär - han flyger över slätten -
Nidhögg mänskolik. ...


Läs Nidhöggs första betraktelse nedan till höger.


Ett resande teatersällskap
Kulturchefen i Åstorp lär tidigare ha sysslat med att sprida svensk kultur i Frankrike. Det måste ha varit en omställning. I Paris sjangtila salar behövde hon förmodligen inte själv flytta bord och sälja biljetter. Men visst är det trevligt att även lantliga kommuner kan attrahera engagerade kulturfunktionärer. "Det är klart att det kommer mer folk om vi har Christer Sjögren eller Hasse Kvinnaböske här", erkände hon, men publiken på cirka tretti personer var i alla fall mer än vad jag själv hade väntat mej.
   Det var rysk afton i Åstorps kulturhus, med dess stora sal där man inte har renoverat bort dess luthersk-spartanska frikyrkoförflutna. Det ryska utgjordes av rödbetssoppa (det tillhörande vinet var dock inte från Krim) och Vladimir Vysotskij, tolkad av Staffan Gerdmar & Per Lundahl och med Röda Kapellet som statister och staffage.
   Sjunde föreställningen. Detaljerna har trimmats och det är fint flyt. Rutinen har förstås sina risker, det märker man på sej själv hur klarade de av det,

 
Nr 6 1/2 i webbform

Om den materiella grunden för bristande moral

Är människor mera ohederliga nuförtiden än förr? Vi i den här stan kan ju konkretisera frågan till om studenterna, så där 20.000 av Lunds invånare, fuskar mer numera. Det verkar ju så när man tittar på Högskoleverkets senaste rapport om 2004 års disciplinärenden vid landets högskolor. I Lund avstängdes 24 studenter och 3 tilldelades varningar, en klar ökning sedan i fjor och i själva verket del av en långvarig ökning.

Brottet
Hur ser då brotten ut? Ja ungefär så här:
Läs mer >

Lite upprörd - men mest oroad
Replik till Hans Persson

Hans Persson tror sig i nr 6 av VB veta att jag är upprörd över att en viss kandidat på ett medlemsmöte i Vänsterpartiet inte blev vald till ledamot i Byggnadsnämnden. Hans har inte missuppfattat anledningen till min upprördhet, vilket är förklarligt eftersom han inte var närvarande vid det aktuella medlemsmötet i vänsterpartiet.
   Mitt debattinlägg i VB gällde primärt inte valet till Byggnadsnämnden. I första hand gällde det nomineringar och val till partiinterna institutioner, där kandidater som representerar från mötesmajoriteten avvikande åsikter som vanligt konsekvent utestängdes. Jag är inte speciellt upprörd över detta, egentligen, det var ju förväntat. Men jag är orolig för hur ett parti, som inte ens internt respekterar och tar hänsyn till andra uppfattningar skall agera i en maktposition gentemot den politiska oppositionen och medborgare som har från partilinjen avvikande uppfattningar.

Många tunga uppdrag
Beträffande valet av ledamot i Byggnadsnämnden tror jag att den kandidat som mötet valde kommer att göra ett bra jobb utifrån det kommunalpolitiska program som Vänsterpartiet i Lund gått till val på. Jag är alltså inte upprörd över denna valutgång. Jag röstade dock för den kandidat som inte blev vald. En anledning till detta var att den kandidat som majoriteten förespråkade redan har åtminstone åtta tunga uppdrag i partiet och i kommunen.

Hyckleri gör mej upprörd
En annan anledning att rösta emot var mötesmajoritetens argumentation för sin kandidat. Tidigare har traditionalisterna älskat att åberopa principen om att ingen ska samla på sej många och tunga uppdrag. Så var t.ex. fallet när Mats Olsson för något år sedan kandiderade till ordförandeposten inom partiföreningen. Mats ställde upp som ordförande uttryckligen för att försöka överbrygga motsättningarna. Men de traditionella ville inte medverka till att lugna ner stridigheterna. Eftersom de inte kunde hitta någon politisk angreppspunkt mot Mats, körde de fram "sprida-på-uppdragen"-argumentet. Denna princip var då okränkbar för de traditionella. Nu i valet till BN var denna princip som bortblåst. Och, det måste jag erkänna, hyckleri gör mej fortfarande upprörd.
   Slutligen: Hans förstår inte hur jag kan fortsätta att vara medlem i Vänsterpartiet. Det förstår inte jag heller riktigt.
Ulf Nymark

 
051014

Höga ambitioner i F!
Som bekant är F! sedan en tid tillbaka en organisation som skall ställa upp i nästa års riksdagsval.
Ingen liten uppgift på den tid som står till buds. Det ställer stora krav på många saker men här tänkte vi saxa två stycken ur deras senaste medlemsutskick angående deras ambitioner för medlemmarnas
numerär och kunskaper.

Feministisk utbildning
Under senhösten erbjuds alla medlemsgrupper en ”kortkurs” som vi kallar ”Politikens nuvarande strukturer”. Här ges svar på rafflande frågor som: Vad bestämmer Riksdagen? Vad gör en kommun? Vad är skillnaden mellan länsstyrelse och landstingsstyrelse? Sitter Göran Persson i Riksdagen?
Innehåll: en tvåtimmarsföreläsning ges av antingen Maria Jansson, Sofia Karlsson, Stina Sundberg eller Jeanette Borcovic (Maria och Sofia är statsvetare och Stina och Jeanette samhällskunskapslärare). Vi lämnar också lite tips på fortsatt diskussion och läsning.
Andra kurser som finns eller snart kommer att finnas är:
· Feministisk grundkurs (olika feministiska inriktningar, kvinnor/politik feminism/rasism samt media) planerad till nov 2005-jan 2006
· Retorik, debatt och argumentation (vi övar argumentation, textanalys och skriver debattartiklar) planerad till nov 2005-jan 2006
· Kvinnor i politiken (historia, handling och strategier) planerad till mars-maj 2006
· Ekonomi och politik (fortsättning på ”politikens nuvarande strukturer” med inriktning mot ekonomi genomförande och styrning) planerad till mars-maj 2006
Medlemsvärvning
För att bli en stark organisation måste vi vara många! På årsmötet sattes det upp delmål att Fi ska ha 5 000 medlemmar till den 8 mars och 10 000 till midsommar.


Henrik Smith

Granskning med besk eftersmak
Nyligen hävdade Ulf Nymark i Veckobladet att Vänsterpartiet spelat ut sin politiska roll och att det därför behövs ett nytt Vänsterparti i Sverige. Vänsterpartiet håller på att återfalla i sin kommunistiska tradition, bedriver populistisk överbudspolitik och lågprioriterar miljöfrågor. För att undersöka om Ulf hade rätt begav jag mig till Vänsterpartiet i Lunds medlemsmöte beväpnad med ett antal förslag till kongressmotioner som jag tyckte kunde fungera som lackmuspapper. Samtliga motioner handlade om förslaget till Valplattform.
   
Läs mer >


Jörgen L.

HP, utan skuld
Tar upp Hans Perssons inlägg i VB nr 6, än en gång. Finnes ett uppdämt behov av debatt. Styrelsefolk med avvisande framtoning och som aldrig formulerar sig i debatten bidrar till att cementera uppdelningen, samt till att kamrater från skilda läger förblir främlingar för varandra. En mer ansvarig ledning hade valt att inte ytterligare skärpa motsättningarna, under pågående generations- och kanske tidsskifte.
   
Läs mer >


 
 

Londonskådespelarna som framförde "Råttfällan" årtionde efter årtionde? Man uppskattar när det kommer något nytt moment, som när Per pressar gitarrens möjligheter, Staffan spexar lite extra, Tommy blommar ut i kadenserna eller Peter blir friare han läser en dikt av V. på det obegripliga, benlösa (Thomas Mann) språket.
   Publiken tycks inte störas av någon rutin. Den är entusiastisk, som den faktiskt har varit de sex tidigare gångerna. Det beror ju i första hand på diktaren som borde ha fått Nobelpriset medan det ännu var möjligt och därnäst på Per och Staffan som kompletterar varann så suveränt, men i någon mån på Röda Kapellet som med vår kantighet och fumlighet ändå tillfogar något.
    Åttonde föreställningen blir på Mejeriet i Lund kommande onsdag kl. 19.
Gunnar Sandin
































 



             Fångat i flykten

På besök i Skåne sa Göran Hägglund, kd:s partiordförande, i anslutning till kd:s partimotion till riksdagen om att "förhärliga och rättfärdiga terrorism" ska vara ett brott, att "i en demokrati kan vi inte tolerera att folk sprider hatpropaganda". Bra att Göran tar itu med stats-terrorismens hejarklack i den borgerliga alliansen!

Pajad server?
Myteristämningarna sprider sig alltmer bland Lars Ohlys tidigare så trogna revolutionsgarde. Det enda förvånande med uppropet för den reellt icke-existerande kubanska demokratin är antalet undertecknare. För att få ihop 50 namn räcker det väl normalt sett att låta brevet cirkulera bland Mulinariklanen och regionfullmäktigeledamoten (m.m) Mikael Perssons Fan Club i Skåne? Har månne telefonerna på distriktsexpeditionerna runtomkring i riket lagt av? Har partiets e-postserver pajat?

Dialektik
Nu tycks inte bara Ohly drabbas av myteri. Det finns tecken till myteri mot myteristernas ledning - ett tydligt bevis på att dialektikens lagar är evigt verksamma. Lundavänsterns satsning att höja lönerna bland Kommunals kvinnodominerade yrkesgrupper har rönt skarp kritik i ett inlägg till den interna e-postlistan. Anders Neergard har ryckt ut i ett försök att kväsa insubordinationen i sin linda.

Gatukamp
Apropå Mikael Persson, den allestädes närvarande skånske generalsekreteraren, så uppger sig sagde Mikael i senaste Menander, distriktets internbulletinen, ha vissa invändningar mot Mats Andersson-Lindaus, distriktsstyrelseledamot (v), åsikt att v ska ställa parlamentet åt sidan. Mats vill i stället flytta över kampen till gator och torg. Fast Mats får ändå en klapp på axeln som tröst av Mikael.

Gyckel
Internbulletinens redaktion, där bl. a. distriktsombudsmannen Olof Norborg ingår, aktar inte för rov att på ett försåtligt sätt driva gyckel med Mikael. Man låter en intervju med Mikael illustreras av ett foto av intervjuobjektet, maskeradutstyrd till Rasputin.

Ambitioner
Vänsterpartiets talesman i budgetfrågor i riksdagen, Lars Bäckström sa enligt VB, med anledning av partiets kamp för att befria industriföretag från koldioxidskatt att detta "gör inte att vi har minskat miljöambitionen, men man kan inte alltid lägga ambition på ambition". Ovisst är ur vilken källa Bäckström har öst dessa ord. Inte kan det vara Mimers brunn i varje fall.

Vet hut!
B-alliansen dominerar den politiska arenan. Nej, b-et står inte för "borgerlig" utan för Betongalliansen. Nu tycks dess drömmars mål vara i sikte: man får sin hett åtrådda trafikplats vid Råby. Därmed har man i praktiken tagit sin Mats, närmare bestämt LundaMaTs (Miljöanpassat TransportSystem för Lunds kommun) ur skolan. Miljön ska nu minsann få lära sig att veta hut!

Mercurius kollega
Slutligen kan noteras att det redan klena inslaget av proletärer i v Lunds medlemsskara nu glesats ut ytterligare. Mercurius sentida kollega, Sven-Hugo Mattsson, v-medlem sedan mitten av 70-talet och tidigare bl.a. partiföreträdare, har tydligen tröttnat på att traska i partiets snö och is. Han har gjort en olovlig avstickare från sin ordinarie brevbärartur och kastat in sin utträdesanmälan i partiexpeditionens brevlåda på Svartbrödersgatan. Men han stannar kvar som ersättare i Tekniska nämnden. Traditionalisterna bidar dock sin tid, redo att sätta in Nita Lorimer även i denna nämnd. För övrigt består v-gruppen i Tekniska nämnden nu till två tredjedelar av icke-partimedlemmar.

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL   Ansvarig utgivare: Göran Persson