Om den materiella grunden för bristande moral

 
 

Är människor mera ohederliga nuförtiden än förr? Vi i den här stan kan ju konkretisera frågan till om studenterna, så där 20.000 av Lunds invånare, fuskar mer numera. Det verkar ju så när man tittar på Högskoleverkets senaste rapport om 2004 års disciplinärenden vid landets högskolor. I Lund avstängdes 24 studenter och 3 tilldelades varningar, en klar ökning sedan i fjor och i själva verket del av en långvarig ökning.

Brottet
Hur ser då brotten ut? Ja ungefär så här: Examinatorn E upptäckte att studenten S hade kopierat delar av en C-uppsats eftersom han hade hittat ett ovanligt uttryck, "flerdimensionell kunskap", i texten och han slog upp frasen med Google. Jo, det fanns förstås även om S hade omstrukturerat och bearbetat den plagierade texten. (Till det plågsamma i sådana här affärer hör att studenterna tror att man är sämre på att använda sökmaskinerna än de själva!)
S uppger att det inte hade varit försök till fusk från hennes sida utan att hon på grund av stress och då hon var ute i sista stund skickade in uppsatsen i tron att hon bearbetat texten till sin egen. Källorna togs då bort då hon hade att haft för avsikt att omarbeta texten och inte ville använda samma referenser då hon saknade den litteraturen. Hon medger att hon varit slarvig, men att hon inte haft för avsikt att fuska.

Hur gör lärarna?

Disciplinnämnden fann S:s förklaring osannolik och bedömde det hela som ett försök till fusk. Det blev två månaders avstängning Vad ska man säga? Tja, det här är väl något som inte bara studenter gör utan ävenlärare, tydligen t.ex. Dick Harrysson häromåret och Tiina

 

Rosenberg nu och säkert många, många andra. Det är såklart oacceptabelt, men visst finns det slarv i det. Men också en fixarmentalitet, både hos lärare och studenter.

Webbsidorna
Vad det handlar om är det moderna arbetssättet där man klipper och klistrar i texter, lånar in en tankegång och ger den egna ord efter hand (eller glömmer det?). Allt sker under stor hast, det gäller att lägga ännu en publikation till sina tidigare eller att göra inlämningsuppgiften bättre än andra. Återbruk är ju också ett modeord i tid, varför ska man ständigt behöva uppfinna hjulet på nytt? Ta fallet med webbsidor. Om man tycker att någon har gjort ett snyggt upplägg kan man plocka bort allt innehåll och ersätta det med egna texter och bilder, men ha kvar strukturen. Är det plagiat? Jo, i alla fall lite, men det är väl bra att man kan återbruka en uppskattad struktur! Dvs. man ska definitivt inte använda det hela vid en examination och säga att man själv har gjort allt.
Jag vill alltså hävda att mycket av det ökande fusket handlar om ny teknik dvs. datorerna och Internet. Liksom mycket av den vanliga brottsligheten bara är en spegel av vårt välstånd är studentfusket till stor del en spegling av tekniska nyvinningar.

Ett skräpigt torg
Om man kommer på Mårtenstorget en vardagkväll är där ofta fult och skräpigt på ett sätt som det inte var för femton år sen. Är folk slarvigare? Ja, kanske. Men i första hand är det förpackningsindustrin och MacDonalds det handlar om. Jag har förstått att en del äldre tänkare som Marx numera anses helt irrelevanta. Jag tror de har en del att bidra med. Man kan inte tala allvar om moral utan att diskutera den materiella basen för dess utövande.
Lucifer

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL