Granskning med besk eftersmak  
 

Nyligen hävdade Ulf Nymark i Veckobladet att Vänsterpartiet spelat ut sin politiska roll och att det därför behövs ett nytt Vänsterparti i Sverige. Vänsterpartiet håller på att återfalla i sin kommunistiska tradition, bedriver populistisk överbudspolitik och lågprioriterar miljöfrågor. För att undersöka om Ulf hade rätt begav jag mig till Vänsterpartiet i Lunds medlemsmöte beväpnad med ett antal förslag till kongressmotioner som jag tyckte kunde fungera som lackmuspapper. Samtliga motioner handlade om förslaget till Valplattform.
  Formuleringen"Vänsterpartiet är ett ickekommunistiskt och frihetligt vänsterparti som vill forma en politik som bygger på solidaritet, både med människor som lever i Sverige och i världen idag och med kommande generationer" föll inte medlemsmötet på läppen. Argumentet var att ordet icke-kommunistiskt var utestängande. En styrelsemedlem påpekade att han just önskade att partiet blev ett "riktigt" kommunistiskt parti. Andra påpekade att våra broderpartier fortfarande kallar sig kommunister. Många hängde också upp sig på ordet "frihetligt" som betraktades som flummigt. Det blev avslag! Utan tvekan hade Ulf rätt om kommunismen.
   
Inte heller mitt förslag att klargöra Vänsterpartiets demokratisyn genom formuleringen " Vi tar entydigt ställning mot diktatur och inskränkning av demokratiska fri- och rättigheter oavsett om det sker i ett land som betecknar sig som kapitalistiskt, socialistiskt eller något annat. Rättigheten att fritt bilda partiet och organisationer och offentligt uttrycka sin åsikt är en omistlig del av demokratin" gillades av medlemsmötet. Här påpekades att det fanns en risk att detta kunde såra Kuba. Invändningen att vår solidaritet måste handla om Kubas folk, inte Kubas regim, vann inget gehör. Det blev avslag! Uppenbart delas Eva Björklunds skrämmande demokratisyn av många.
   
Hur var det då med trovärdigheten? Är överbudspolitikens tid tillbaka? För att testa detta förslog jag att "En kostnadsberäkning genomförs av

 

valplattformens förslag till skattehöjningar och reformer både på kort och lång sikt" och att "den eventuella förekomsten av ofinansierade leder till att valplattformen revideras". Detta väckte mycket harm. Ett återfall i normpolitik konstaterade en styrelsemedlem. Och varför skall förslagen kostnadsberäknas, när vi inte känner den ekonomiska situationen efter nästa val? Det blev avslag! Återigen har Ulf rätt - att överbudspolitiken är tillbaka råder det ingen tvekan om.
    Hur var det då med miljöpolitiken. Nyligen drev Vänsterpartiet centralt igenom ett borttagande av koldioxidskatten för utsläppsrätthandlande industri, vilket öppnar för ökad användning av fossila bränslen. Jag yrkade därför att valplattformen skulle tillföras "Detta innebär att vi vill behålla beskattningen av energiintensiv industri som t.ex. fossileldade kraftverk, till dess att utdelningen av utsläppsrätter är så restriktiv att den effektivt begränsar och minskar koldioxidutsläppen." Det blev bifall! Uppenbart har miljöfrågorna förlorat terräng centralt i Vänsterpartiet, men det finns fortfarande hopp i Lund.Sammantaget lämnar dock mötet en mycket besk eftersmak. Kan man vara med i en organisation som slirar när det gäller den grundläggande synen på demokrati och som inte klarar att ta avstånd från sin egen kommunistiska historia? Kan man argumentera för en valplattform som inte tål att konsekvensbeskrivas? Detta är naturligtvis inte en fråga som handlar om mitt eget välbefinnande - partiets utveckling hotar möjligheterna till en vänsterseger i valet! Det är ingen slump att Vänsterpartiet ligger på en nivå i opinionsmätningarna som motsvarar den tid när man fick lita på "kamrat 4%" samtidigt som socialdemokraterna också har problem. Det traditionalistiska återtåget gör att Vänsterpartiet inte klarar av att attrahera missnöjda socialdemokrater. Vore inte den största tjänst Vänsterpartiet kunde göra den svenska vänstern att upplösa sig och ta initiativ till bildandet av ett sant grönt vänstersocialistiskt parti utan historisk barlast?
Henrik Smith

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL