HP, utan skuld  
 

Tar upp Hans Perssons inlägg i VB nr 6, än en gång. Finnes ett uppdämt behov av debatt. Styrelsefolk med avvisande framtoning och som aldrig formulerar sig i debatten bidrar till att cementera uppdelningen, samt till att kamrater från skilda läger förblir främlingar för varandra. En mer ansvarig ledning hade valt att inte ytterligare skärpa motsättningarna, under pågående generations- och kanske tidsskifte. Ja, vad görs här i Lund för att dämpa söndringen, samt få partiet att fungera bättre - eller ens elementärt, samt föra medlemmar från olika läger närmare varandra? Vad sen hjälp att förvänta från den centrala nivån. PS ju utrensat, med Stig Henriksson som en slags gisslan. Och vad med Lars Ohly och Pernilla Z. vilka till synes gett upp all självständighet? Vi har ett fraktionsstyre, envetet och uppenbart oförsonligt, inte en fungerande partiledning för alla medlemmar, och rörelseriktningar. Samma gäller för lägre partinivåer - även om innerligt får hoppas att inte överallt samma öken i partiet, som i Skåne!
   Men tonen från anställda i partiledningen har börjat skifte lite, på sistone. Vet dock inget om Lars Ohlys roll och inställning under de år som tradgrupperingen byggdes upp, inför övertagandet. Men Gudrun och PZ som väl ensamma utgjorde delegationen till Malmö i.s.m. listbråket efter distriktets årsmöte i Lund våren 2002, gav ju upp underlägga distriktsinsurgenterna ens elementär central auktoritet. De bäddade därigenom för kommande upplösning av partiet, samt det kökskabinett som nu väl härskar. Pernilla visste att hon skulle stanna. Men vad hade Gudrun i tankarna, ny partibildnimg redan då samt tanka hem förnyargrenen till eget bo, så att säga? Och få synliga protester från mjukare grenar av tradlägret, mot agerandet i maktrollen. Märks vem som har kommandot, i majoritetslägret! Eller protester från mer perifera delar, av alliansen tradmakten vilar på. Men föga talträngda, de som är insatta i partiets delar och inbördes relationer, samt på personnivån.
   Intellektuella halten på debatt- och dagsaktuella analyssidan inom partiet är skämmigt låg - för att vara medelklassvänster. Så lilla mig får nöjas med att gissa - och provocera - mig fram. Fick påläst av Kåre i somras, å lokala träffpunkten torsdagscafét. Nå, infiltrerar ju inte styrelsen. Föreslog förresten ett café till Cecilia, strax efter millennieskiftet. Ordlösa svaret från Cecilia blev en vänlig isbit. Hon hade väl nog ändå. Men fick ju föga hjälp, att sköta partiet.
   Är förresten nybliven prenumerant på Socialistisk Debatt, vilken rejält skiftat gestalt. Den görs numera från Malmö, n.b. Nobelvägen 51, i billigt pocketformat, är närmast boklik. Borta är akademiserande stilen, samt rätt trendiga tidskriftslooken. I väntan på närmare koll av texterna får haussande omdömena i vänsterpress dock tonas ner. Den förväntar sig feminismkritik i SD, är nog lite naiv. Numrets tema annars, feminism alltså. Kritik internt rörelsemässigt då, alltså mellan skilda f-falanger. Men berömvärt och angeläget att söka rädda Schyman baks från borgerliga lägret, samt inte minst restituera klasskampen i femlägret. Sista kan återge femrörelsen visst elementärt rotfäste i verkligheten, så den inte hamnar helt vilse bland postmoderna inkröktheterna. Ska kolla närmare på nya SD - som förstås ska ha en fair chans att visa vad den går för. Är redaktionen lika likriktad som på andra håll "i traddeland", ens sökt få med nån mer oberoende representant? Kvalificerade debattorgan utan bredd och spänning i redaktionen - kan bli mer än att tycka ikapp? Det marxistforum (CMS) som gett ut SD ända sen losskopplingen från partiet i

 

mitten på 90-talet, har i Lundaföreningen kända namn från lokalav-styrelsen. Pluralismen vad gäller utpräglade kallkrigare från traddefraktionen, väl ha föga hopp om. Men blir gärna överaskad och felgjord, på den punkten. En ingående presentation av redaktionen dock efterfrågad. Ni står inte i statskalendern kan upplysas ...
   Ja, genmälet på Hans P. i VB nr 6, var det. HP verkar inte ägna nog tid åt partiet. Då skulle han kanske agerat mer fritt från styrelsen, och majoritetsgrupperingen. Och om styrelsen haft mer överseende med förnyarveteranerna och inte hårdhjärtat kört VB-redaktionen från både lokal och partiställning, kunde VB i lite reformerad form fyllt den debattfunktion som är så illa behövd, i dagens läge. Men ger ju bättre grepp och tydligare uppdelning, den sorts manövrar. Dock, folk som vill stoppa partiet i egen ficka har föga chans, på ett par års sikt. Den sorts tvångsregementen faller normalt på eget grepp. Vad nu händer på distriktet. Hade ju gått att lirka VB-redaktionens sammansättning, t.ex. Men så går det när välrutat folk från Ung Vänsters centralkommitté, får härja fritt - i lokala partiet alltså. Anders Neergaard blev riktigt förbannad en gång, när Ohly var och visiterade. Händer väl inte alltför ofta. Jag förebråddes för att beskyllt honom för en illa skött mentorsroll, visavi "Becky" och de andra tongivande yngre, i lokala partiet. Men så är det.
   Och vad säga om förnyarna ur 40-talsgenerationen, då? Har störst förståelse för Ulf Nymark, med svår känslomässig ovilja mot folk han uppfattar som rena gengångare. Annars ligger det en hel del i vad HP skriver, nåt jag själv framfört. Bättre omhändertagna hade vi 50-talspäron ej hamnat riktigt lika långt från äppelträden, att säga så. Ej vana bli motsagda, och maka på sig? Yngre förnyarna slogs nog ihjäl från bägge håll, kan med fog misstänkas. Finns ju knappt några alls.
   Och sen som när distriktshövdingen Britta Berg tycker till, kring Karin Svensson Smith. Ulf säger att han troligen och först efter valet lämnar partiet. Men befinner sig samtidigt på randen, och talar om en ny lokal partibildning, eller allians. Ja, men har den styrelse du själv tillhör HP, ingenting med sånt utagerande beteende, att göra? Ulfs självreservationer är återkommande i både SDS och VB, med en uppenbar ovilja lämna ett parti han tillhört i väl mer än tre decennier. Bara kallhamrade, själv-omedvetna och marginaldrivande folk kan underlåta se sammanhangen - samt vad folk på motsatta sidan rymmer inom sig. Och att medlemmar har synpunkter på partiet, i synnerhet när så särpräglat som för närvarande, ju föga märkligt. Raka motsatsens folk till Ulf har ju tagit makten, och de tål illa att bli motsagda. Att dela makten på marginalen eller ens ta hänsyn när i lokala partiets uppenbara intresse, eller dito klara behov, ej ens att tala om. Och tycker man att associationerna till bl.a. leninistisk partistruktur och praxis är fel samt rentav kränkande, så argumentera i sak. Snart färdiga akademiker från här i stan, torde väl klara sånt? Eller akademiker i en administrativ chefsposition, för den delen.
   Har ni nåt försoningsprogram, ni i styrelsen? Eller en tävlan i att uppföra sig illa, med gamla makthavare? När man iakttar klara likheterna i praktisk politik är det frestande koka hop bråket till mest en sketen och långsynt hämndlystnad. Är det så, HP? Antar att du ej heller själv klarade dig utan blessyrer. Då när 1:e förnyarinkvisitor - ursäkta - Sandin, gick loss ...
Jörgen L.

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL