Utskriftsvänligare form
(pdf)

Första maj
händer det som vanligt en hel del, i Lund händer bl a detta:

Eftersom Smålands Nation annonserar det mest omfattande programmet så bärjar vi med det.
Första maj med Smålands Nation
12.00 Samling utanför Dackegården
12.30 Avmarsch till Stortorget
13.30 Demonstration med Vänsterpartiet
ca 14.00 Kalles kafé i Lundagård
15.15 Avmarsch till Knut den stores torg
15.30 Tal och samling för revolutionär demonstration
16.00 Revolutionär demonstration
Efter Demonstrationerna blir det picknick i Lundagård!

Lund
Kl.13.30 Samling för demonstration på Stortorget
Kl.14.30 Avslutande möte på Stortorget
Tal av Marianne Berg, regionpolitisk sekreterare
Lund
Samling: Clemenstorget, kl. 12.00
Möte: Folkparken, kl. 14.00
Talare: Heléne Fritzon
Lund:
Möte Mårtenstorget kl. 11.30 utanför konsthallen. Talare Dennis Andersson, Kommunistiska Partiet
Lund
Klockan 13.00 samlas Lunds LS av SAC för stillastående manifestation på Knut den Stores torg. Vänsterpartiet samlas på Stortorget klockan 13.15, och tågar sedan ett varv i staden. Avmarsch klockan 13.30.
Lund
Demonstrera för arbetarenhet och socialism.
Samling på Knut den stores torg 15.30
Arr: Socialistiska Partiet, Virvelvinden, SUF, India Däck, Kvinnocafé Ronja, Ciudadano A, Smålands nation

Läs mer om de olika aktiviteterna i Skåne och vårt Stockholmtips >

 
Nr 2 4/5 i webbform

Från
min
veranda

En självdeklaration i deklarationstider
är rubriken på den första krönikan från en nygammal krönikör som VB hälsar välkommen tillbaka.
Läs krönikan >




Fransmännen gör uppror?

Jag har just läst en artikel av den kontroversiella men i huvudsak väl argumenterande journalisten Diana Johnstone i 26 april-utgåvan av den uppkäftiga amerikanska webbtidskriften Counterpunch (www.counterpunch.com). Hon skriver om den franska folkliga revolten mot EU-eliten och dess planer på en ny "konstitution". Låt mig citera (min översättning):
   "Efterkrigstidens mål att förena Europa för att förebygga ett nytt krig har sedan länge uppnåtts. Det används nu för att vinna anslutning till ett projekt som hotar knyta Europa till de utomeuropeiska krig USA ägnar sig åt. I stället har konstitutionen utformats för att Europa ska förändras till att bli föregångare som ett frihandelsområde i den neoliberala globaliseringsprocessen."
   Längre fram om konstitutionen:
"Till skillnad från en normal konstitution så går den längre än att definiera en institutionell struktur för att i stället med stor detaljrikedom förestava vilken politik EU ska driva. Dess centrala mål som går före alla andra är 'en ytterst konkurrenskraftig marknadsekonomi' där 'konkurrensen är fri och ostörd'. Erfarenheten visar att i praktiken betyder det att den är 'ostörd' från statliga interventioner avsedda att främja social jämlikhet.
Läs mer>

 
050429

Replik på Lönnroths inlägg om frihetlig socialism, VB 2:1/4.
Johan Lönnroths svar bekräftar mina värsta farhågor. Staten, parlamentet, marknaden mm "får vi leva med i reformistisk ordning" och direktdemokratiska självförvaltande arbetarråd är "plågsamt t.o.m. att läsa om". Detta ger knappt ett socialdemokratiskt, möjligen folkpartistiskt, intryck på den reflekterande läsaren och med frihetlig socialism har det inte ens en avlägsen likhet. Vilseledande, med andra ord. De frihetliga socialisterna i Lund, däremot, samlas för att fira 1:a Maj på Knut den stores Torg15.30. Därmed avslutar jag debatten för min del.
Staffan Jacobson


Trettitalet i repris?

När 1930-talsdepressionen var som djupast berättas från Latinamerika att man eldade ångloken med kaffebönor eller vete som inte gick att sälja. "Jag träffade Paquito när jag praktiserade vid järnvägen i Argentina. Det året var kolpriset högt, men skörden hade blivit bra, och vi eldade med vete ibland. Att elda med kol är en konst, men med vete är det lätt. Det faller jämnt och fint i fyren och är inte tungt att skyffla. Vete brinner med blå låga, en vacker blå låga, som av sprit", berättar Sven Fagerberg i romanen Höknatt (1957).
   I Europa och annorstädes svalt människor. Det nya lokbränslet sågs, med rätta, av vänstern som en symbol för det kapitalistiska systemets absurditet.
   - Jag får en krona kilot för vetet, berättade bonden och gamle c-politikern Bertil Göransson, när han som ombud för LRF diskuterade lokal jordbrukspolitik med vänsterpartiets kommunalpolitiker häromveckan. Två och ett halv kilo vete motsvarar en liter olja i bränslevärde, och oljepriset stiger. Det börjar löna sej att elda med spannmål. Och vete-konsumtionen minskar väl för var och en som går över till stenålderskost.
   På norra Österlen tuffar museitågen. Jag föreslog en fritidsförare jag känner att man skulle elda med vete i sommar.
- Kornen skulle falla genom rosten så den måste byggas om, sa han. Luften får tas in på annat sätt. Men visst, det skulle gå.
   Och nog skulle doften av brända bullar hela vägen mellan Brösarp och Sankt Olof oemotståndligt locka turisterna till tåget?
Grr


Bokpuff med Ung Vänster
På Vänsterveckans (se förra numret) första dag debatterades under rubriken "Från förvirring till förändring" debattboken med samma namn, och puffades för densamma.
   Och visst, texter "om behovet av en radikal vänster" är angelägna. Man instämmer gärna med inledaren Kalle Larsson om behovet av tankesmedjor, förlag, tidningar och annat som kan utveckla vänsterns politik och ge den en större plats i det offenliga samtalet.
Läs mer>

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL   Ansvarig utgivare: Göran Persson