En självdeklaration i deklarationstider

 
 
På väg från besöket på Vikingamuséet i Oslo fick jag plötsligt syn på en gatuskylt där det stod "Ingegerds Vej". Jag förstod att det inte var en nyligen avliden kvinna, eftersom hennes lilla gatstump slutade i hennes makes Olav Kyrres gata.. För första gången i mitt liv kände jag mig som en del av den historiska utvecklingen. En undersökning visade att Olav Kyrre regerade i Noge från 1066 till 1093. Alltså har namnet Ingegerd funnits i minst 1000 år.
   Ingegerd har själv inte uppmärksammats i de skriftliga källorna. Förvånansvärt många kvinnor och deras liv beskrivs i den norska kungasagan (saga betydde historia). Olav (Haraldsson) Kyrre, som betyder den fredlige, son till Olav Haraldsson (Olav den helige), som stupade vid Stiklastad 1030. Kyrre hade också en bror, Magnus, som växte upp hos en annan och något yngre Ingegerd (1001-1050) från Sverige, dotter till Olof Skötkonung.
   Olof Skötkonungs dotter Ingegerd ville som tonåring gifta sig med den norske Olav för att få fred mellan
 
länderna, men fadern skickade henne istället till Ukraina som hustru till fursten Jaroslav Hennes liv var mycket händelserik. Bland annat sökte Olav (den helige) upp henne när han tvingades fly från Norge. Han hade med sig sin lille son Magnus, som tillbringade sin barndom i Kiev.
   Namnet Ingegerd var tydligen populärt i de högre kretsarna, bland annat döpte den heliga Birgitta en av sina döttrar till Ingegerd.
   Mitt andra förnamn är Rut. Jag har alltid tyckt illa om mina förnamn, de var så gammaldags. När det gäller Rut har jag haft helt rätt. Hon levde cirka 1000 år före vår tid, alltså för ca 3000 år sedan. I Gamla testamentet finns hon i Ruts bok. Hon blev stammoder till den israeliske kung David, han som besegrade Goliat.
   Jag tyckte att mina namn var gammaldags, men att de var SÅ gammalmodiga var en nyhet. Om inte annat är letandet efter bakgrunden till sina förnamn ett bra sätt att lära sig historia. Romanen om furstinnan Ingegerd har skrivits av Catharina Ingelman-Sundberg med titeln Mäktig mans kvinna
I. Wedin
 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL