Utskriftsvänligare form
(pdf)

Hela arbetarrörelsen
I fredags såg jag i tidningen att "hela arbetarrörelsen" i Lund skulle samlas kl. 18 på Stortorget för att protestera mot den borgerliga regering som tillträdde samma dag. Särskilt nämndes socialdemokratiska arbetarekommunen, socialdemo- kratiska studentföreningen, socialdemokratiska ungdoms- förbundet, Arbetarnas bildnings- förbund och fackföreningsrörelsen.    En imponerande samling! Men saknades inte något? Räknades inte
vänsterpartiet till arbetarrörelsen. Men så kom jag att tänka på att v nog hade en egen samling nånstans. Sa inte Lars Ohly på valnatten att partiet skulle ta ledningen för motståndet mot borgarna?
   Alltnog: v har jag sett förut men aldrig den samlade arbetarrörelsen (s) så jag begav mej till Stortorget. I mitt stilla sinne undrande hur det skulle gå med utrymmet. Stortorget är ju trots namnet inte särskilt stort och Lund är ingen utpräglad arbetarstånd men LO har ändå flera tusen medlemmar i stan. Fanns det någon reservplan? Jag anlände på slaget sex och urskilde arbetarrörelsen borta vid Chillidaskulpturen. Jag hade väntat mej plakat, banderoller och röda fanor men inget sådant syntes, i alla fall inte än. Hade väl också trott att arbetarrörelsen skulle röra på sej, dvs. demonstrera, men det var tydligen inte meningen. Dock stod den och småtrampade lite på stället. Lite förseningar får man räkna med i Lund, och arbetarrörelsen växte också successivt. Efter en kvart var den dubbelt så stor som från början. Fortfarande inga plakat eller så men en långhårig kille plockade fram en högtalare. Det skulle tydligen hända något, så jag ställde mej så att jag kunde få en överblick och uppskatta hela arbetarrörelsens storlek. Det enda talet var helt kort men jag hann både räkna och kontrollräkna. Sjutton fick jag det till. Ja, det stod ju en äldre man med cykel i utkanten, hörde han också dit? Av kepsen att döma var han i alla fall arbetare, eller åtminstone före detta.
   Jag granskade den samlade arbetarrörelsen ännu en gång. Egentligen saknade jag några personer. Hörde t.ex. Larry Andow och Lennart Prytz inte dit? Men de hukade kanske bakom Chillida så att de inte syntes. I så fall var Lunds arbetarrörelse nitton man stark, eller rentav tjugo med kepsmannen. "Vi ska mobilisera mot borgarnas alla dåliga förslag", försäkrade han med högtalaren. "Skriva, samla namn, ordna protestmöten".
   Eftersom jag själv ogillar borgarna kände jag mej lugnad. De kommer inte att få en lugn stund när hela arbetarrörelsen knyter näven.
Grr


Sist men inte minst
Herr talman! Jag hade hoppats att vi enbart skulle diskutera regerings- förklaringen och den politik som regeringen avser att föra. Men den här regeringen har börjat på ett sätt som gör att man kan likna den vid "kriminellas revansch i samhället".
Lars Ohly apropå den nya borgerliga regeringen. En klassiker i vardande?

Nr 24 i webbform

061013

Än Ohly då?
Förra veckan nämnde jag de kritiska inläggen i Flamman mot tre ledande vänsterpartisters inlägg i Upsala Nya Tidning strax efter valet, där de krävde att Sverige skulle öppna ett konsulat den kurdiska delen av Irak, framför allt med hänsyn till de många därifrån som nu bor eller vistas i Sverige men besöker sitt gamla hemland och kan behöva assistans. Det kravet kritiserades starkt av ett antal vänsterpartister i Malmö och Lund som menade att det innebar ett erkännande av ockupationen.
   I veckans nummer svarar äntligen Ulla Hoffmann och Jacob Johnson, avgången respektive ny riksdagsledamot. De säger att representationen skulle öppnas i en del av Irak där (den kurdiska) regeringen har kontroll över territoriet och ett relativt lugn råder, vilket tillhör de gängse reglerna för diplomatisk representation, och att kravet verkligen inte innebär något erkännande av ockupationen.
   Men vänta! Var det inte tre undertecknare i UNT? Jovisst, Lars Ohly var med. Den här gången saknas han, utan att någon förklaring ges. Vi väntar med spänning på en.

Ett slag för miljön
Inte bara oppositionspartierna utan även miljöorganisationer har kritiserat regeringsförklaringen och vissa redan fattade beslut som dåliga för miljö. Det handlar bland annat om hanteringen av trängselavgifterna i Stockholm och den uteblivna flygskatten. Ingen från det hållet har emellertid (såvitt jag har sett) kommenterat den stora och positiva miljönyheten: att staten genom en omläggning av trafikförsäkringen ska dra in ytterligare cirka tre miljarder från den enskilt största miljöboven, nämligen bilparken. Egendomligt nog har regeringen inte bemött sina kritiker med det argumentet. Men VB som alltid har tyckt att rätt ska vara rätt säger: Heja Reinfeldt! Mera sånt!

En återkomst
Vår favorit i den nya regeringen är annars Åsa Torstensson (c) som inte har någon teve. I motsats till bland annat Maria Borelius. Apropå den senare noterar vi att kvällstidningarna löpsedlar har plockat fram den välbekanta rubriken BARNFLICKAN BERÄTTAR! Fast den här gången handlar det inte om Knutby.
   Cecilia Stegö Chilò har så många kommenterat att vi inte behöver göra det. Vi nöjer oss med att konstatera att hon av fotona att döma har lagt ut rejält på sistone.
Gr(r)

Dans för mogen ungdom
Förr i tiden kunde man läsa annonser i DN om dansstället Lorry i Sundbyberg där det varje helg var dans för "mogen ungdom och frånskilda". Det är nog något sådant som har föresvävat arrangörerna i Flygelkören när de lördagen den 21 oktober ordnar dans i Vita Huset på Djingis Khan, från 21.30. Carabanda står för medryckande Balkanmusik medan Sten Gustens lovar åstadkomma mogen blandad Svängmusik. Det verkar lovande.Gunnar Stensson
En ny vänster
Flera vb-skribenter har redan kommenterat Jonas Sjöstedts viktiga artikel "Vänsterpartiet måste inse att valet var en katastrof"(DN.debatt 27/9). Jag vill tillfoga ett par synpunkter. Att kunna göra det från en oberoende position utanför partiet inger en känsla av frihet, men också saknad efter 30 års deltagande i den interna debatten.
   Jonas konstaterar att de flesta förnyarna är kvar i partiet men fruktar att den intoleranta partiledningens utträngning av dem kan leda till att två vänsterpartier ställer upp i valet 2010, något som han betecknar som en mycket olycklig utveckling.
   Han rekommenderar Lars Ohly att bredda partiet som C H Hermansson gjorde på 1960-talet och att släppa in förnyarna i den interna debatten. Men han ifrågasätter huruvida de som idag har makten är beredda att låta honom göra det.

Läs mer »Jörgen Larsson
Imorgon bär hemmarörd TNT i skötet...
Blev förra året medlem i flera rälsmuseala sällskap och kollar just nu Gunnar Sandins historik över Inlandsbanan. Nå dess tillkomst och bandelen intill Sveg, i Järnvägsmusei vänners årsbok. Här nåt som fungerar, alltså kartläggning av bygga landetepoken decennierna kring förra sekelskiftet och ett av många uttryck för nostalgin kring ett äldre kommunikationssystem och nog även samhälle. Ett klart fattigare men mer sammanhållet, eftertänksammare - och betydligt rikare på kulturella uttryck.

Läs mer »

     Strålande tider, härliga tider
Det går ju inte att dölja: det finns en väldig tillfredsställelse i att se sin grövsta fördomar bekräftade. Att möta en riktigt snål smålänning, att bli undanträngd av en fet tysk på en badstrand, att bli nerstänkt på cykel av en Merca med moderat- och EU-märken. Den nya regeringens inledande skandaler fyller i detta avseende mycket höga krav.
   Jag känner ändå behov av att tala om att alla moderater inte är sådana. Mina erfarenheter som politisk representant för (v) i Skattenämnden för det distrikt där Lund ingår är nämligen lite annorlunda. När jag kom dit hade jag förväntat mig att nämndens moderater skulle visa stor förståelse för de skattesmitare och avdragsartister vars ärenden vi behandlar. Så är inte alls fallet. I nämnden råder, oberoende av ledamöternas partifärg, en kompakt lojalitet med det svenska samhället och skatteväsendet. Här härskar gammaldags dygder. Det gäller att göra rätt för sig, antingen man är fabrikör eller pizzabagare, hästgårdsägare eller lärare. Den svenska ärligheten, det svenska välfärdssamhället etc. må falla. I skattenämnden står vi fast.

Till fosterlandets försvar

Som gammal kustartillerist fann jag det förstås glädjande att vi har fått en kustartillerist som försvarsminister. Och Mikael Odenberg förefaller ha den friska ansiktsfärg som kommer av ett härdande och friskt liv i fält och på mässen. Det tråkiga är bara att kustartilleriet sedan länge är nerlagt och ersatt med ett marininfanteri där Odenberg enligt tidningsuppgifter nu är reservmajor i amfibiekåren (det är det

nya artistnamnet - helst hade de säkert velat kalla det marinkåren). Och när man läser på nätet visar det sig att Odenberg var med på sista skjutningen med Batteri Söderarm, ett av de fantastiska 12-cmbatterierna - Trelleborg och Ystad var andra i serien. Där förklarade Odenberg att batteriet hade överlevt sig själv. Så väck med skiten.
   Se där en den nya tidens man: hellre ut och kriga i världen än att ha kvar ett försvar av det här landet! Det kostade så där 100 miljoner att montera ner de 18 pjäserna i de här batterierna från tidigt 80-tal med sina flera våningar djupa bergrum . Vi kunde ha gjort som norrmännen och lagt dem i malpåse för ett par miljoner om året.    Socialdemokrater och borgare lägger 40 miljarder om året på ett försvar som inte är ett försvar och snart ska det köpas stora amerikanska flygplan för att flyga ut expeditionskårer för att värna så kallade europiska värden. Den svenska försvarspolitiken är en stor skandal och en gigantisk kapitalförstöring och ingen tycks ta tag i den på allvar.

Äntligen!
Jag läser i tidningen en recension av remissdebatten i tisdags: "Den enda som tycktes helt bekväm i det nya var vänsterledaren Ohly, han blommade i oppositionsrollen."
   Jag kan bara säga: roligt att höra. Vi är ett samhällskritiskt parti och har väl ett och annat att säga om hur det faktiskt förhåller sig. Jag ser fram mot fyra år där borgarna dabbar sig allt mer, både i Lund och i riket, och då vi inte skräder orden.
Lucifer

  VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL                             Ansvarig utgivare: Göran Persson