Utskriftsvänligare form
(pdf)

Missade du Röda Kapellet spelar Vysotskij?
Nu har du en andra chans. Torsdag 26 maj kl 18.30 framför Staffan Gerdmar och Per Lundahl "Kärlek och Vodka" på Landskrona Teater tillsammans med Röda Kapellet. Det är en dramatisering av den ryske poeten och rebellen Vladimir Vysotskijs sånger.
Se föreställningen på en klassisk teaterscen! Biljetter 100 kronor vid ingången eller hos Julius Biljettservice.

Läs mer om föreställningen>

Fotvandring
Lunds fot & cykelfolk vandrar söndag 22.5 sträckan Kävlinge-Örtofta på den gamla järnvägsbanken, numera cykelstråk. Vid Krutmöllan rastas för picknick där Lunds mässingssextett underhåller och Claes Wahlöö berättar om slaget vid Lund, som sträckte sej ända dit. Avresa med pågatåg från Lund C 9.49.


VVV Rapporter

Vägval Vänsters Riksting i Årsta i januari beslutade ge en arbetsgrupp i uppdrag att arbeta fram en rapport i vilken vi skulle:
  1. Kartlägga det politiska landskapet i Sverige, Europa och Världen.
  2. Pröva vad som krävs för att vänstern skall bli politiskt och ideologiskt starkare, bredare och öppnare.
  3. Studera och lägga förslag till hur existerande partier, eventuella nya partibildningar och allianser kan bidra till en livfullare demokratisk debatt, ökat valdeltagande, och vänstersegrar i valet 2006 och framöver.
   4. Arbeta fram en politisk plattform för eventuell valsamverkan på det lokala planet.

Nu föreligger de första rapporterna från arbetsgruppen. Rapporterna som nu presenteras är de första två av tilltänkta tre. De inleds av en gemensam inledning.
Från redaktionen hoppas vi att rapporterna väcker förnyad debatt om "Framtidens Vänster".

 
Nr 3 1/2 i webbform

I början på ett vänsternedsving

Nu har SSU och Ung Vänster svarat Statens Ungdomsstyrelse. SSU har skrivit ner sina medlemssiffror för 2003 med en tredjedel, Ung Vänster vidhåller sina trots de tydliga indikationerna på bluff. Hur den fortsatta behandlingen än blir får man räkna med en ny vaksamhet från myndigheterna, som i sin tur tvingar fram försiktighet från de politiska ungdomsorganisationerna. Bli alltså inte förvånade om redovisningen för 2005 talar om en ordentlig krympning.

Läs mer >

VB och Tiden

Alternativ rubrik "Liberala pumpen, har den stannat?". Tiden är sjuk - och ingen ställer diagnosen. Eller så finns (större eller mindre) fragment av en diagnos, i numera marginaliserade forum. Ja, vad sysslar man med på Kultursidorna, nu för tiden? Inte ens dessa följer jag dock längre. För vad mening med diagnoser som försvinner på väg till patienten? Har ni tänkt på att man här i väst slutat talat om framtiden?

Läs mer >


Hans Scherfig 100 år


Det är i år 100 år sedan Hans Scherfig (1905-1979), dansk författare, konstnär och kommunist, föddes. Jag skriver det här för att säga att han är värd att läsa och se, och att det i Köpenhamn just nu pågår några utställningar om honom.
Först något om hans böcker. Han debuterade 1938 med en kriminalroman, Den forsvundne fuldmægtig, men det som gjorde honom känd var hans bok om sin skoltid i Metropolitangymnasiet i Köpenhamn, Det forsømte foraar (1940) Han beskriver skolan som en inrättning vars avsikt och effekt just är att förstöra den nyfikenhet och livslust som borde höra ungdomsåren till, men där skolan gör allt för att bryta ner dem. Det handlar om 1920-talet i Köpenhamn, men själv läste jag den som en lysande skildring av hur det var att gå på läroverket i Jönköping på 1950-talet.

Läs mer >

VVV Rapport 1
Valteknisk samverkan?

Valteknisk samverkan. Vad är det. Vilka förutsättningar finns och hur går man till väga. Finns tidigare exempel och vilka slutsatser bör man dra. Hur förhåller sig VVV till miljöpartiets initativ? Den av Rikstinget i Årsta tillsatta arbetsgruppen presenterar här sin rapport om förutsättningarna för valteknisk samverkan i svensk politik.

Läs mer >

 
050520
Kan någon betvivla att v är ett rödgrönt parti efter detta?


Veckans bild hämtas som synes ovan från Vänsterpress. Eftersom bilden var så bra så "lånade" vi den fast vi inte han fråga om lov. Hoppas fotografen Losita Garcia Marklund kan förlåta oss.






VVV Rapport 2
Ny partibildning inom svensk politik?

Vilka förutsättningar finns för nya partibildningar inom svensk politik? Vad krävs formellt och hur har andra gått till väga? Hur skulle målsättningarna för en ny partibildning till vänster kunna formuleras? Vägval Vänsters arbetsgrupp presenterar här resultatet av rapporten om förutsättningarna för nya partibildningar i svensk politik

Läs mer >

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL   Ansvarig utgivare: Göran Persson