I början på ett vänsternedsving

 
 

Nu har SSU och Ung Vänster svarat Statens Ungdomsstyrelse. SSU har skrivit ner sina medlemssiffror för 2003 med en tredjedel, Ung Vänster vidhåller sina trots de tydliga indikationerna på bluff. Hur den fortsatta behandlingen än blir får man räkna med en ny vaksamhet från myndigheterna, som i sin tur tvingar fram försiktighet från de politiska ungdomsorganisationerna. Bli alltså inte förvånade om redovisningen för 2005 talar om en ordentlig krympning.
   Men egentligen är de officiella, friserade medlemssiffrorna inte så intressanta eftersom man inte kan utläsa någon verklig tendens ur dem. När jag därför ska försöka underbygga min tes om ett "vänsternedsving" som primärt beror på/yttrar sej som en opinionsförskjutning bland ungdomen måste jag gå på andra indikationer.
   Att vi både före och strax efter år 2000 hade ett internationellt vänsteruppsving är ostridigt. Att den svenska vänstern för närvarande har det motigt visas inte minst av de opinionsmätningar som talat om att mp, s och v har minskat samtidigt mellan två mätningar, något som är mycket ovanligt. Däremot menar jag att sambandet mellan ungdomskonjunkturen och vänsterns svårigheter inte är glasklart.

Var blev ni av?
Vi minns de stora, breda, glada och sant internationella manifestationerna i Prag och Seattle som fick många samhällsanalytiker att tala om en ny vänster med fokus på globaliseringsmotstånd. Vi minns med kanske mer blandade känslor Göteborg och Genua.
   Vad har hänt därefter? Ja, inget liknande av jämförbara dimensioner. Nato hade i vintras ett viktigt möte i Bryssel, men demonstranterna var många gånger färre än på de tidigare mötena. Något tycks ha hänt med den radikala opinionen åtminstone i Europa.
   Irakmanifestationerna för drygt två år sen, invänder någon. Visst, men den protestvågen dog snabbt ut, det minns vi som var med på Stortorget i Lund.
   Det lär finnas få undantag från regeln att utomparlamentariska yttringar främst är rörelser bland ungdomen. Sexti- och sjuttitalets vänsteruppsving var i hög grad just en ungdomsrörelse, även om andra åldersgrupper drogs med och hela samhällsklimatet förändrades under lång tid.
   Bilderna från Prag och Göteborg bekräftade ungdomsdominansen. Och en viktig yttring av den svenska ungdomens radikalisering var en stark expansion för Ung Vänster. Och Ung Vänsters expansion och stärkta självförtroende fick snabbt kända effekter på vänsterpartiet.

Bra väder föga hjälp
Nu tycks Ung Vänster inte vara lika attraktivt längre. Tidningsläsare har t.ex. kunnat notera på sistone att föreningarna i Bjuv, Åstorp och Ängelholm slagits samman med den i Helsingborg. En politiskt aktiv (s) högstadieelev uppger att en enda elev på hela hans skola är med i Ung Vänster.
   Men en bättre mätare är vänsterns demonstrationer första maj som är starkt ungdomsdominerade, också enligt Ung Vänsters egna bidragsansökningar. I år var de yttre förutsättningarna för uppslutning goda: bra väder och ingen långhelg som lockade bort folk. Ändå talar, som VB har berört, siffrorna från hela landet (till exempel Stockholm, Göteborg och Malmö) om sänkt

 

deltagande jämfört med i fjor. I Lund innebar antalet 450 en halvering mot för fyra år sen och 25 procent färre än 2003.
   Och då inkluderas den anarkistiska svansen som på en banderoll tyckte att man skulle spränga i stället för att snacka (en svans vars existens den lokale v-ordföranden Claes Regander förnekar). Tecken tyder på en förskjutning från kommunister mot anarkister bland de unga radikalerna, inte bara i Lund, men totalsiffrorna vittnar ändå om en allmän försvagning.

Samma gamla misstag

Varför försvagas (den unga) vänstern? Först bör man nog ställa frågan varför den tidigare stärktes.
   Ung Vänsters förbundsordförande Tove Fraurud vill ge ett svar i boken Från förvirring till förändring (Nixon, 2005): "Den nya vänstergenerationen är en generation som organiserar sig för att protestera mot och stoppa de senaste årens orättvisor och uppenbara försämringar av våra liv" (s. 43) och "Dagens vänstervåg är ett resultat av växande orättvisor, i Sverige och världen, kombinerat med en rörelse som ställer konkreta krav, organiserar och vill förändring" (s. 43).
   För oss som var med i det förra uppsvinget låter detta bekant. Framför allt KFML, som var den ledande yttervänsterorganisationen på många orter om än inte i Lund, predikade ihärdigt att radikaliseringen hade en handfast materiell grund i materiella försämringar, inte minst för studenterna, vilket föranledde en omfattande frontstrategi. Vi var många som tvivlade på detta redan då (utifrån våra egna erfarenheter), och vi får stöd i dagens historieskrivning om 68-generationen som betonar det internationella sammanhanget och upptäckten av tredje världen, först i form av en u-landsrörelse och sen med Vietnamkriget som den stora kondensationskärnan.
   På samma sätt vill jag betvivla Frauruds förklaring. Visst finns det klyftor som växer men bilden är splittrad. Varför försvagas den unga vänstern trots att orättvisorna består? Den enda rimliga förklaringen skulle, enligt hennes modell, vara att "rörelsen" har misslyckats med sin opinionsbildning och organisering, vilket inte skulle vara särskilt smickrande för Ung Vänster.

Inget enkelt samband
En försvagad ungdomsradikalism innebär en krympande tillströmning till vuxenvänsterns organisationer. Det har förvisso sina positiva aspekter, inte minst om man ser till de lokala effekterna på vänsterpartiet i Skåne och Lund, men är naturligtvis bekymmersamt ur ett större nationellt och internationellt perspektiv.
   Däremot finns det anledning att åter påminna om det förra uppsvinget. Riksdagsvalet 1970 var det första med fyraprocentsspärr. KFML-arna var bergfast övertygade om att man skulle klara den gränsen. De fick 4 promille. Det förhånade vpk klarade sej däremot kvar, och föryngrades och förnyades under de följande åren när ungdomsrörelsen drog in i partiet. Som dock aldrig blev särskilt framgångsrikt i 1970-talets val annat än lokalt, som i Lund.
   Vänsterpartiets för stunden usla opinionssiffror har säkert till någon del sin förklaring i ungdomsradikalismens försvagning och en allmän högervind, men till mycket större del i egna missgrepp.

Gunnar Sandin

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL