Utskriftsvänligare form
(pdf)


Zeitgeistens förvandlingar
Jag ska inte orda mer om regeringsskandalerna - de talar sitt eget språk. Det är så det går när den ekonomiska makten genom sina företrädare i den övre medelklassen tar över också regeringsmakten. Men så har svenska folket i val bestämt och då är det så.
   Man erinrar sig vad det brukade sägas om Storbritannien. Varför gör inte den brittiska arbetarklassen uppror, varför låter den sig styras av dessa kungligheter, hertigar och godsägare och deras betalda hantlangare? Jo, därför att den brittiske arbetaren tycker att det är de där uppe som vet bäst. Genom sin bildning och kultur och vana vid maktutövning är det de som är bäst skickade att styra landet och imperiet. Det skulle också kunna vara en tolkning av svenska valresultatet: det är moderaterna som bäst styr landet.

Kört för ungmoderaterna
Men nu till en annan sida av regeringsdebaclet. Det inträffade måste innebär slutet för de grövsta formerna av nyliberalism, de som odlades i kretsarna kring ungmoderaterna under 80- och 90-talen. Här har några av deras främsta företrädare, personer som modigt vägrade att betala radiolicens och som såvitt jag förstod var villiga att sättas på fästning för detta nu haft chansen att stå upp för sin övertygelse.
   Vad gör de då? Jo, säger att de beklagar, de har inte haft råd, de har tyvärr slarvat och nu ber de om ursäkt. Nej, de menade inte så, det var inte överlagt. Jag skulle tro att det är kört för ungmoderaterna, tuppkammen slokar. Inte kan de väl komma ut på skolorna och värva medlemmar som upprorsmakare efter det här?
   Tidsandan skiftar. Nyss var det vänstervågen som ebbade ut, efter skandaler med uppblåsta medlemssiffror i Ung vänster och egendomliga uttalanden. Kanske var det också Göteborgshändelserna och det sätt varpå de tolkades som bidrog. Nu har alltså också högervågen hejdats. Men jag har inte den blekaste aning om vad som kan komma härnäst. Tänk om det blir en våg av centerextremism!
Lucifer

Nr 25 i webbform

061020

Kanske en förklaring
I en krönika om politikers moral skriver Ann Heberlein i Sydsvenskan 14.10. att ¨jag vet inte vilket spel Borelius, Stegö Chilò och Billström spelar men det är uppenbarligen inte spelet Välfärdsstat.¨


Jag har ett tips. De spelar Politiskt korrekt - lek dig fram till sanningen, ett sällskapsspel som givits ut av Timbro.
   Det består av en hög kort med vardera sex frågor samt en tärning. Man drar ett kort, kastar tärningen och beroende på vilken siffra som kommit upp läser närmaste motspelare upp en av frågorna. Etta är underhållning, tvåa litteratur, trea geografi, fyra vetenskap, femma fritid och sexa historia. Svaren står på baksidan av kortet och har man svarat rätt får man dra ytterligare ett kort.

Exempel
Här några exempel på vilka typer av frågor som man ställs inför:
   Underhållning:Vad kostade Systembolagets personalfest i november 2005; 6, 14 eller 19 miljoner? (svar 14 miljoner.)
   Litteratur: Vilken nobelpristagare har social fobi och kallar sig sig fortfarande marxist-leninist? (Svar: Elfride Jelinek.)
   Geografi: Har s, v och mp i den officiella statistiken större eller mindre andel av rösterna ju högre andel av befolkningen i en kommun som är utan jobb och försörjs av det offentliga? (svar: De har en större andel av rösterna ju fler som lever på bidrag - och tvärtom.)
   Vetenskap: Vems lag lyder: ¨Allt som produceras i offentlig regi, kostar dubbelt så mycket som det skulle gjort om det hade producerats på en fri marknad¨. (svar: Milton Friedman)
   Fritid: Hur beställer man en Cuba Libre utan att säga något? (svar. Man tar sig över hakan som över ett skägg och drar sedan handen över strupen)
   Historia: Vem protesterade mot skatten naken? (svar: Lady Godiva)

Flera frågor
Andra knepiga frågor är vad Göran Persson gods i Sörmland heter, vad IFK står för, vem som var riksbankschef då Sverige höjde räntan till 500 procent, om intäkterna från inkomstskatten ökade eller minskade efter det att Ryssland införde platt skatt på 13 procent och vad den utan jämförelse största arbetsgivaren i serierna om Bamse heter.
   Men den verklig svåra frågan är förstås: hur kan Designtorget, som man trodde var en omdömesgill butikskedja, ta 200 kronor denna glyttiga propaganda?
   Till slut ännu en tankenöt ur kategorin Fritid: Hur många gånger mer omsätter den svarta jämfört med den vita sektorn för hushållstjänster i hemmet i Sverige? (svar: 10 ggr. 3 miljarder svart jämfört med 300 miljoner i vitt.)
   Konstigt nog verkar det inte finnas någon fråga som gäller hur mycket staten förlorar i skatt på detta.
Lotte Möller


Klarar VB:s läsekrets av denna fråga? Tjänstgörande redaktör gjorde det inte!
Hör av er till pren@veckobladet.info om ni kan svaret. Ni som inte kan får vänta på det till nästa veckas VB.

Dans för mogen ungdom
Förr i tiden kunde man läsa annonser i DN om dansstället Lorry i Sundbyberg där det varje helg var dans för "mogen ungdom och frånskilda". Det är nog något sådant som har föresvävat arrangörerna i Flygelkören när de lördagen den 21 oktober ordnar dans i Vita Huset på Djingis Khan, från 21.30. Carabanda står för medryckande Balkanmusik medan Sten Gustens lovar åstadkomma mogen blandad Svängmusik. Det verkar lovande.Kommunala nämnder:
Rödgröna mobbade v

När vänsterpartiet 1973 erövrade fyra platser i Lunds kommunfullmäktige, behandlades partiet av det politiska etablissemanget som något som katten hade släpat hem. V erhöll en enda nämndplats och det var i kraft av kommunallagen, i kulturnämnden som den gången hade femton ordinarie ledamöter.
   Årets valutgång innebär att vänsterpartiets representation är tillbaka på 1973 års nivå, men nu har partiet länge varit inne i värmen och utbytet i nämnderna blir ett annat, trots att den förlust av det femte mandatet som slutsammanräkningen innebar gjorde att partiet av egen kraft inte skulle kvalificera sej för de tunga elvamannanämnderna. Oppositionspartierna (dv, mp, s och v) har enats om att ge vänstern ordinarie- eller ersättarplats i alla nämnder och styrelser, och partiet blir även representerat i det maktcentrum som kommunens arbetsutskott utgör. Det kan genom de fortsatta förhandlingarna även bli plats i någon udda stiftelse. Däremot torde partiet tappa ett par nämndemän i tingsrätten.
   Ändå har en markant besvikelse kunnat noteras bland vänsterpartiets kommunalpolitiker. Enligt en preliminär överenskommelse en vecka tidigare skulle partiet ha fått ytterligare ett antal ersättarplatser i nämnderna. De försvann i slutomgången, uppenbarligen sedan de tre andra oppositionspartierna enats om att inte vara fullt så generösa. En v-förhandlare talar om en kärv stämning och rentav om mobbning på slutmötet.
   Utfallet blev proportionsvis så mycket bättre för demokratisk vänster. Socialdemokraterna bjuder det nya partiet på en ersättarplats i kommunstyrelsen och miljöpartiet skänker bort två ersättarplatser i tunga nämnder, bland annat tekniska nämnden där v nu blir utan. Ingen har däremot visat någon generositet mot sverigedemokraterna som blir helt utan nämndplatser trots sina två mandat. Men kanske blir resultatet som för vänsterpartiet 1973: sd kan göra en grej av sin negativa särbehandling, vinna sympatier och komma tillbaka starkare i nästa val.
Gr

Jörgen L.
Rött säljer!
Man tillhör ju ynkvänstern, ursäkta - vilket kan vara frustrerande. En slags show. Nog för att denna y-vänster uträttar en del gott, ideologiskt samt genom att företräda utsatta. Nå ej alla, om alltför långt ifrån Svenssonidealet så faller ambitionen rejält. "De trasiga" företräds mest när röster ska fiskas, eller partiets image putsas på. Vi gillar att appellera till medlidande, en alltmer kungsväg till väljarnas röstkort synes det. Särskilt med en partiledare som väl tvingades häcka under predikstolen om söndagarna - innan han släpptes ut till fotbollen och nog proletära grannskapets pojkumgänge.
Läs mer »

 
  VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL                             Ansvarig utgivare: Göran Persson