Utskriftsvänligare form
(pdf)

Afghanistan
Om svensk trupp ska finnas i Afghanistan ska den vara där för fredsbevarande uppgifter, inte för att föra krig. Det är särskilt angeläget att tydliggöra innan Sverige utökar sin Isaf-trupp.
Det pågår nu diskussioner om att Isaf-styrkan ska ha operativ ledning gemensamt med den USA-ledda koalitionen. Det är principiellt oacceptabelt. Det innebär att Sverige tvingas medverka i USAs krigföring.
   Den USA-ledda koalitionen, "Operation Enduring Freedom", för krig i Afghanistan och USAs krigföring har vid flera tillfällen kritiserats av internationella och afghanska organisationer, i synnerhet de flagranta övergreppen mot mänskliga rättigheter.
   USA-koalitionen har nyligen också kritiserats av president Karzai. Han påtalade att ²kriget mot terrorismen² dels inte varit framgångsrikt, dels skördat många civila offer. Han krävde att bombningarna ska upphöra och att raider i afghanska byar inte får genomföras av främmande trupper. Vi motsätter oss starkt att Isaf ställs under amerikansk ledning och tillåts sammanblandas med krigförande verksamhet.
   Vi anser att detta i så fall måste leda till att svensk trupp lämnar Afghanistan.
Anders Davidson
ordförande Lunds Afghanistankommitté

 
Nr 7 5/6 i webbform

  051209


Bevakning av den nära omvärlden

Omvärldsbevakning är dagens lösen och vart vänder man sig då bäst om inte till lokalpressen? Nordvästra Skåne ingår i vår omvärld men nämns bara alltför sällan här. Så jag köpte mig ett nummer av Helsingborgs Dagblad. Det var ett lördagsnummer och det visade sig ha 52 fullmatade sidor och detta i fullformat! Inget löjligt tabloidformat där inte, rejäla sidor väl lämpade att slå in fisk i, t.ex. den läckra Kullasillen.
   Helsingborgs Dagblad hade en gång dåligt rykte som en tysk- och nazisympatiserande tidning. Det är borta sedan länge, inte minst genom de båda sönerna Sommelius, den ene en lysande skildrare av Jugoslavien på den tiden det fanns, den andre länge kulturredaktör på HD. Ja, egentligen är det ju en tidning med tre lokala editioner: Helsingborgs Dagblad, Nordvästra Skånes Tidningars och Landskrona-Posten (Engelholms Tidning strök med i fusionen för några år sen).
Läs mer»

     

Röda Kapellet spelar på lördag
Röda Kapellet framför "Han som blev över", en berättelse ur Göran Palms "Sverige, en vintersaga".
En historia från Malmö med musikvinjetter. Uppläsare Staffan Gerdmar. Musik av Eisler, Forssell, Lars-Erik Larsson och Schubert.
Lördag 10 december kl 19 på Månteatern, Bredgatan 4 i Lund.
Entré 100 kronor. Mingla med orkestern efteråt.
Välkommen!

Gunnar Sandin
"Var i helvete kan jag ställa bilen?"
Kommunala parkeringsbolagets julmiddag är avklarad. Eftersom endast det bästa är gott nog var vi på Grand. Ett formidabelt julbord! Vilken miljö, och vilken service! Jag beundrade särskilt spritkyparens förmåga att hantera tre öppna flaskor på en gång, och hans tjänstvillighet att snabbt trolla fram andra sorter om man (som jag) inte var riktigt nöjd med alternativen.
Läs mer»


V-styrelsen säjer nej till bred vänstersamverkan
Skönt! Nu kan alla lundabor med hjärtat till vänster pusta ut! Hotet om en borgerlig valseger i kommunen nästa är undanröjt! Vänstern står rustad. I varje fall om man ska tro den lokala vänsterpartistyrelsen.
Vänsterpartiet i Lund har ett "medlemsunderlag och en stabil politisk aktivitet. Partföreningen befinner sig inte i en krissituation. Det slår v-styrelsen i Lund fast i ett brev till undertecknad och Henrik Smith. Därför behövs ingen bred rödgrön vänstersamverkan i nästa års val, anser styrelsen.
   Bakgrunden till att styrelsen gör detta ställningstagande är en skrivelse som Henrik och jag skrev till styrelsen för två månader sedan. I brevet pekade vi på den politiska förtroendekris som vänsterpartiet befinner sig i. Skrivelsens slutkläm löd:
   För att verksamt bidra till att förhindra en borgerlig valseger i Lund och skapa en god grund för fortsatt rödgrönt styre, krävs att Vänsterpartiet slänger självtillräcklighet och kortsiktig partiegoism över bord. Möjligheten att nå politiska resultat måste gå före ideologiska dogmer. Inbjud alla vänsterkrafter och miljövänner - organiserade såväl som oorganiserade - till en bred dialog kring möjligheterna att samlas till en gemensam lista i kommunalvalet!
      Vi kräver att vänsterpartiet skyndsamt tar initiativ till att samla alla progressiva krafter till en bred rödgrön och feministiskt valsamverkan i 2006 års kommunalval i Lund!
   Så långt vårt förslag, som styrelsen alltså avvisar. Det kan konstateras att med den "stabila aktiviteten" är det väl lite si och så: De omkring ca 10 partimedlemmar som befolkat medlemsmötena under senare tid vittnar om något annat. Hur det är med det likaså stabila medlemsunderlaget återstår väl att se vid nästkommande årsmöte.
    Det är sorgligt att styrelsen i vänsterpartiet sitter i godan ro och passivt ser opinionsiffrorna för vänstern slå bottenrekord. Och det är bedrövligt att de rödgröna lundaväljarna i nästa års val kommer att erbjudas enbart ett av kommunistisk ideologi nedrustat vänsterparti. Blir det en borgerlig valseger i Lund så tar vänsterpartiets styrelse nu på sig ett stort ansvar för att ha bidragit till en sådan valutgång.
Ulf Nymark
 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL                 Ansvarig utgivare: Göran Persson