Bevakning av den nära omvärlden

 
 

Omvärldsbevakning är dagens lösen och vart vänder man sig då bäst om inte till lokalpressen? Nordvästra Skåne ingår i vår omvärld men nämns bara alltför sällan här. Så jag köpte mig ett nummer av Helsingborgs Dagblad. Det var ett lördagsnummer och det visade sig ha 52 fullmatade sidor och detta i fullformat! Inget löjligt tabloidformat där inte, rejäla sidor väl lämpade att slå in fisk i, t.ex. den läckra Kullasillen..
   Helsingborgs Dagblad hade en gång dåligt rykte som en tysk- och nazisympatiserande tidning. Det är borta sedan länge, inte minst genom de båda sönerna Sommelius, den ene en lysande skildrare av Jugoslavien på den tiden det fanns, den andre länge kulturredaktör på HD. Ja, egentligen är det ju en tidning med tre lokala editioner: Helsingborgs Dagblad, Nordvästra Skånes Tidningars och Landskrona-Posten (Engelholms Tidning strök med i fusionen för några år sen).

En riktig lokaltidning
En riktig lokaltidning är det i varje fall. Jag hittar t.ex. rubriken "Örkeljungaborna nyktra men feta". Man har i samband med att man ska ta fram en folkhälsoplan undersökt saken och funnit intressanta parametrar för örkelljungaborna, t.ex. medellivslängd (hög) och klamydiasmitta (över snittet). Lokalredaktören sammanfattar utsikten för invånarna: "Ett långt liv, men inte nödvändigtvis en ständig dans på rosor." För Perstorp är rubriken "Jämställdhetsplan glömdes bort i Perstorp". Kommundirektören förklarar att det inte har funnits tid: "Jag är min egen utredare, min egen sekreterare, fuskar som personalchef, jag är kommundirektör, beredskapssamordnare, säkerhetsansvarig, näringslivsansvarig, EU-ansvarig och så vidare. Jag har bett om personalförstärkning, men det har jag inte fått." Man känner viss sympati.

 

Olaglig järnvägstrafik
I Klippan har Järnvägsstyrelsen slagit till. Där har man på en 2,6 km lång sträcka haft tillstånd att köra på ett industrispår. Dvs. de sista 150-200 m av spåret från industritomtens grindar in till en lagerbyggnad har saknat tillstånd och nu är inspektörerna påtagligt upptända. "Sådant här är inte något vi hittar ofta precis" säger en inspektör från Borlänge och påpekar att den som utan tillstånd driver sådan verksamhet kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Nu har man sökt tillstånd och det beviljades, det var inga problem med spåret, men det saknades en del rutiner kring säkerhetsinspektion av lok mm. Järnvägsstyrelsen överväger att lämna ärendet till åklagare. Det är underbart, här väller långtradarna fram på vägarna, ofta med övervikt, dåliga bromsar och uttröttade förare, men ett industrispår med några godsvagnar det är en annan sak, här slår det starka samhället till.
   Ja, det är mycket man får veta genom pressen. Det gladde mig att se att Göran Persson läser tidningar. Han följer Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter, medan Laila Freivalds "av familjeskäl" inte följer några media utan förväntar sig bli informerad av sina medarbetare. Det är ungefär som folk som vägrar att ha en klocka, men gärna frågar andra.
   Själv tryckte jag i fjor upp en T-tröja med texten "Den som har läst flest tidningar när han dör vinner". Men visst, jag ska inte påstå att jag har familjen med mig.
   Till sist ett klipp ur ett novembernummer av Lunds lokaltidning, Lokaltidningen. Den inledande artikeln på första sidan har rubriken "Människan har dålig självinsikt". Det kallar jag en lokalnyhet värdig en universitetsstad.

Lucifer

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL