Utskriftsvänligare form
(pdf)

Feministiskt initiativ
Nu har Skåne-F! fått en egen hemsida, http://skane.femi.se. Här kan du hitta aktuell information om arbetet inom olika grupp i Skåne för Feministiskt initiativ.
   I måndags var det åter dags för ett geomöte, dvs möte för alla intresserade. Denna gång inte så välbesökt, mindre än 20 personer hade hittat till hyresgästföreningens lokal ute på Väster. Möjligen kan detta bero på den blygsamma informationen i andra medier. Men nu blev det klart var man ska hitta informationen, dvs om man är uppnätad!
   Denna gång infördes en ny modell för mötet. Först beslutades mötets längd. Därefter fick alla intresserade anmäla en punkt att ta upp och hur mycket tid som behövdes, t ex 8 minuter. Ett 10-tal punkter anmäldes. Efter lite räknande och dividerande fastslogs tidsåtgången för dessa. Denna modell innebar också att andra fick anmäla sitt intresse att bli inbjudna till punkten, men kunde också blir avvisade om det visade sig att det inte behandlade ämnet.
    Denna kväll handlade om Partibildning, Temagrupp skola, Globalisering och utrikespolitik, Verksamheten fram till september (då årsmöte ska hållas), Temagrupp Vård och socialbidrag, Reflektion osv. Det uppstod många intressanta diskussioner och samtal.
   Vi uppmanades att gå med i temagrupp eller aktivera oss i geogruppen för Lund. F ö besök gärna hemsidan!
Karin


Vatten på min kvarn

I förra (nät)numret skrev jag om "nedsvinget" för den svenska och kanske europeiska vänstern och inte minst för de senare årens kanske mest vitala inhemska organisation på den kanten, Ung Vänster, en försvagning som ofrånkomligen drabbar även moderpartiet.
   I senaste numret av Arena finner jag att redaktören Per Wirtén gör ungefär samma iakttagelser som jag. Och i senaste Flamman talas om Ung Vänsters (och vänsterpartiets) "kris".
   Ytterligare belägg ges av de lama protesterna mot Natomötet i Jämtland. Åtskilliga radikala organisationer ställde upp, givetvis inklusive KPML, Ung Vänster och vänsterpartiet. Eva-Britt Svensson, Jörn Svenson och Pernilla Zethraeus (alla v) talade. Uppladdningen med tunga talarnamn (och artister) var alltså stark. Den symboliska laddningen hos Natomötet var betydande trots den begränsade politiska tyngden.
   Åndå var det var enligt tidningarna knappt 250 som tågade genom Östersund.
Gunnar Sandin

 
Nr 3 3/4 i webbform
Veckans krönikor

I denna veckas krönika diskuterar Lucifer ett partis själ utifrån Peter Erikssons brev till sin partistyrelse. Som om detta inte var nog så har han även tillställt VB ett Iltelegram med anledning av omskakande händelser hos en av våra presskollegor.

Läs mer >


Insändare

Trycket på Stadsparken under Valborg har aktualiserat frågan om hur många studenter som bör finnas i stan. En halvering vore nog drastisk - men ungefär. Har Landskrona nån högskolefilial? Varför inte exportera valda delar av LTH samt Universitetet dit? Stan är ovanligt lämplig, lagom stor och faktiskt en gång påtänkt som rikets huvudstad. Färjor till Ven, generell låg utbildningsnivå på befolkningen samt många invandrare av den lite ostyriga typen. Låter perfekt blanda upp med studenter och akademiska lärare! Mycket industrier även. Lund har för länge sen passerat maximum som utbildningsfabrik. Skulle även lätta trycket på bostadsmarknaden i Lund. Låt arkitekter rita en separat stadsdel i närheten av nya järnvägsstationen, i Landskrona. Ett slags Campus av amerikansk modell. Med service och högskoleadministration i ett centrum, därtill undervisningsfaciliteter och studentboende. Bygg även idrottsanläggning samt en stor park. Den sista med oömma, grillvänliga ytor. Där finare planteringarna koncentrerats och satts bak stängsel ... Lund borde skaffa sig ett eget Campus, på tal om det. Har sen aldrig begripit varför Lundagård ska vara full av fallfärdiga träd. Dumt nog har man även satt dit en massa nya. Skapa i stället större, sammanhängande gräsytor som inbjuder till picknick, och vistande. Då kanske även trycket mot Stadsparken minskar. Nej, hela Lundagårdsområdet inkl. sluttningen mot Domkyrkan och Tegnérsplatsen borde omgestaltas och göras mer användarvänlig. Idag en ogenomtänkt och avskräckande ödeyta. Har stan en handlingskraftig rektor av problemlösartyp? Vad säger Prytzen?
/j

   Från
min
veranda

  Djur och människor

Jag är uppskakad! Utan att veta att mitt liv skulle förändras för alltid köpte jag en bok "Dr Tatianas råd om sex och samlevnad för hela mänskligheten". Författaren Olivia Judson är evolutionsbiolog och det var när hon arbetade på tidningen Economist som hon startade sin frågelåda om Sex och samlevnad. Boken innehåller frågor från människor som varit nyfikna på varför djur gör som dom gör och att de i många fall uppför sig likadant som människosläktet.
    Jag hade aldrig orkat läsa en akademisk bok om evolutionsbiologi, men eftersom både frågorna och svaren är humoristiska, (svaren är också korrekta efter den forskning som finns om djurs beteende), blir likheterna med oss människor häpnadsväckande. Till exempel; "Jag heter Jerome och är en moripa. Jag är allvarligt bekymrad över hur brutalt flickor av min art uppträder. De är inga sötnosar minsann, utan rena ligisterna……" Undertecknat "Vart tog

 
050527

Från statsministerns kansli
I sommar är det hundra år sen Dag Hammarskjöld föddes och det ska högtidlighållas med tal, musik och bankett. Det är regeringen som inbjuder och inbjudan har bland annat gått ut till skånska regionpolitiker. Som sej bör, för:
   "Platsen som valts för minneshögtiden är Backåkra, den vackert belägna gård på Österlen i Skåne där Dag Hammarskjöld fann en fristad och där han hade planerat att spendera många rofyllda ögonblick.
Välkommen!
Med vänliga hälsningar
Göran Persson"
   "Spendera många rofyllda ögonblick"! Veckobladet överväger att anmäla statsministern för Svenska språknämnden.
Grr

PS I inbjudan berättas hur man flyger från Stockholm till Skåne men sägs inget om miljövänliga färdsätt. Vi ser gärna att planet med Göran Persson störtar men önskar givetvis att han, till skillnad fr´ån Hammarskjöld, överlever sin flygolycka oskadd. Bara så att han får sej en tankeställare.




Fronesis
är ett aristoteliskt begrepp som ungefär betyder praktiskt förnuft. Det är också namnet på en tidskrift som har ungefär fem år på nacken. Den kan slarvigt karaktäriseras som en "Arena heavy".
   Fronesis utnämndes 2004 av en jury till Årets kulturtidskrift. Motivering: "I de hastiga nyordningarnas tid riktar tidskriften Fronesis sökarljuset på samtidens ödesfrågor och initierar diskussion om tillståndet i världen. Med internationell och inhemsk essäistik av hög klass skapar tidskriften genuina kultur- och tankemöten. Som förnyare av den ideologiska debatten och med sina intellektuella kvaliteter har Fronesis kommit att bli angelägen läsning för breda grupper av samhällspolitiskt intresserade."
   Lunds stadsbibliotek har hela 540 tidskrifter. Ingen av dem är Fronesis.
Gr



















alla riktiga damer vägen?" Svaret moripe-hannen fick var att flickorna var tillräckligt förståndiga för att inte ta död på varandra. Dessutom får läsaren ett antal fakta om moripors beteenden under sin livstid.
   I djurvärlden är förhållandet mellan könen enormt varierande. Honornas blygsamma fjädrar och hannarnas färggranna fjäderutrustning beror på att det i allmänhet är honorna som väljer en partner. Den grannaste hannen vinner. Det visste jag inte.
   Det som bekymrar mig är människans benägenhet att försöka kontrollera vissa djur genom att operera in sensorer på dom så att forskare och andra lätt kan lokalisera dom. Jag har länge tyckt att det var orätt mot djuren, men efter det jag läst undrar jag om det påverkar de sensoriska djurens förhållande till sin stam?
   Olivia Judson kan nås på www.drtatiana.com.
Ingegerd Wedin

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL   Ansvarig utgivare: Göran Persson