Utskriftsvänligare form
(pdf)

 
Nr 1 1/4 i webbform
Veckans
krönika

Gudrun, Gudrun!
Det är 8 mars och man kollar Dagens Nyheters förstasida. Tidningen har fått tag på en toppnyhet som verkligen kan förväntas engagera läsarna. Rubriken är "Flickorna stängs ute från hockeygymnasier". Varför öder man sitt liv på att läsa sådana tidningar?
Men något måste man göra. Jag går och lyssnar på Gudrun. Stora föreläsningssalen på Palestra är mer än full, vi trängs i gångarna. Härlig publik, roligt att se så många glada och beslutsamma kvinnor. Katarina Mazetti (senast hörd på dragspel i lördags, bra då också) intervjuar/samtalar proffsigt och mänskligt. Och Gudrun svarar rakt, utan klichéer och undanglidningar, tycker jag. Det blir faktiskt väldigt bra.
Läs mer >


Bilhatarens lillejulafton

Nej, någon julafton var det inte. Det blev ju ingen omedelbar nedläggning av Saabs biltillverkning i Trollhättan. Men halv glädje är också glädje. Längre än till 2010 är inte fortsättningen garanterad.
Läs mer >

 
050311

VVV Skåne
har årsmöte i Helsingborg (hotell Marina Plaza) nu på söndag den 13.3 kl. 12. Efter mötet, kl. 14, blir det en diskussion om socialförsäkringar med en kvalificerad panel: Herman Schmid (v), riksdagsleda-möterna Tina Acketoft (fp) och Mona Jönsson (mp) samt Lennart Nilsson från Handels.



 
     


v-Lund: Fortsatt delad partiföreträdare

Vänsterpartiet i Lund har sen valperiodens början haft tjänten som partiföreträdare delad mellan Ulf Nymark och Cecilia Wadenbäck. På medlemsmötet den 9.3 beslöts hur tjänsten skulle hanteras sen Ulf Nymark avsagt sej sin del. Cecilia var villig att ta på sej hela jobbet, vilket ju är mönstret i andra partier, men mötet beslöt om fortsatt delning genom att med stor majoritet utse Nita Lorimer till halva tjänsten. Det är fördelaktigt med två personers olika kvaliteter och perspektiv, motiverades det från valberedningen.
   Några andra fyllnadsval förrättades också. Olof Norborg blev ordinarie ledamot i Centrala skolnämnden, Gonzalo Peña ersättare i Barn- och skolnämnd Öster (ett uppdrag på vilket det varit ganska stor omsättning), Elisabeth Iregren ersättare i Kommunrevisionen och Martin Jönsson ersättare i Lunds kommunala bostadsbolag. Han slog ut valberedningens kandidat i en jämn omröstning.
   Anne Dederichs och Mats Olsson inledde en diskussion om kommunen

som arbetsgivare med tonvikt på strävandena att åstadkomma rättvisa kvinnolöner. Anne leder en kommunal arbetsgrupp i frågan och har lagt ner ett stort och engagerat arbete, men det konstaterades att man ännu stod långt från målet. Vänsterpartiet har tidigare beräknat kostnaderna för att lyfta de lägsta kvinnodominerade yrkesgrupperna inom Kommunal till cirka 90 miljoner kronor, och inför detta tvekar samarbetspartierrna mp och s. Det finns också andra problem med en alltför sammanpressad löneskala, framhölls i diskussionen: vem vill i så fall anställa personer med sämre utbildning och meriter?
   Trots allt bedömdes Lund tillhöra de bättre kommunerna i frågan. Här gäller t.ex. rätten till heltidsarbete - utom när det gäller den kommunala tjänsten som partiföreträdare (v), se ovan.
   Konstaterandet att partiföreningen i Lund inte har haft så få medlemmar sen början av 1970-talet och att trenden är fortsatt sjunkande väckte ingen större diskussion.
Gr

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL   Ansvarig utgivare: Göran Persson