Veckobladet

Så var första året som icke partiägd tidning nästan till ända. En eller annan nyårshälsning till läsekretsen kommer förhoppningsvis att publiceras fredagen den 30 på webben i vad som blir årets definitivt sista nummer (lillejulafton den 23:e skriver vi julverser och kokar skinka, istället för att göra tidning). Att sammanfatta året i någon djupare mening skall vi inte ge oss in på utan nöjer oss med att det varit trevligt att göra tidningen och hoppas att läsnöjet också varit stort.
Nästa år fortsätter vi som nu i alla fall t o m september. Det blir några pappersnummer att skicka ut och hotellräkning (webb såklart) att betala så ett bidrag till 1 51 44 21-5 är tacknämligt.

Som smakprov från detta nummer, en artikel om läget i vänsterpartiet.

Uddevalla och Ohly
Vi hade tänkt redogöra för det program som ”samlingslistan”i Uddevalla har utformat inför kommunalvalet. Listan är ett intressant experiment för att lokalt hitta en utväg för vänsterkrafterna ur deras nuvarande dilemma, och programmet har en intressant mix av rödgröna krav där några, som vanligt är i sådana sammanhang, har karaktären av önskningar och överbud. Men intressant.
Dock blev läget ett annat genom v-partistyrelsens besked förra veckan att lokalavdelningen inte får vara med om samarbetet. Därmed är programmet fortfarande betydelsefullt för Uddevallas del men lite perifert ur Lunds perspektiv.
Intresset förskjut i stället till konvulsionerna inom vänsterpartiet. Det verkar helt klart att Lars Ohly välsignade experimentet när han besökte Uddevallas v-förening i höstas – det stod så i flera tidningar och det kom ingen dementi, vilket det ju skulle ha gjort om Ohly blivit missuppfattad och felciterad i en så viktig fråga. Nej, det hela är mycket enkelt: partiledaren har blivit överkörd av den hårda falangen där t.f. partisekreterare Mats Einarsson tillhör de ledande.
Vänsterpartiet hittar säkert några som vill kandidera på en renlärig lokal lista och får kanske rentav någon plats i fullmäktige. Men för ett brett och någorlunda stort vänster-parti är det slut i Uddevalla för den här gången, allt enligt mönstret i riket – och i Lund. På kongressen ställer Lars Ohly ställer upp för två år till som partiledare. Men med all auktoritet förlorad i partiets alla falanger, och med svagast personligt förtroende hos allmänheten av alla partiledare och språkrör, 10 procent.
Gr


Glöm nu inte våra webbnummer, varje fredag på adressen.

http://veckobladet.info

God Jul, önskar red.

Gott Nytt får vänta eftersom årets sista
Veckoblad blir ett webbnummer den 30:e

 


(Pdf-format)

Du får inte missa
veckans Goya

Några artiklar från numret:

Storken flyr

Om allt möjligt (2)
en krönika av Lucifer och Gr

Butiksnostalgi

Musikens makt

Fångat i flykten (Nidhögg)

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL   Ansvarig utgivare: Göran Persson