Utskriftsvänligare form
(pdf)

VECKOBLADET

Brevlåda
var en vanlig notisrubrik i landsortstidningar för (minst) hundra år sen: där redaktionen kommenterar insända bidrag som av någon anledning inte publiceras. Företeelsen skymtar i Fallstaff fakirs berättelse "Ett svårskött pastorat" där det under rubriken ges svar till signaturen "Justus".
Den tillbakablickande VB inför härmed också en brevlåda, och svarar "Jörgen": delvis fyndigt men alltför internt.

Vi beklagar
att vi i VB nummer sex glömde att tala om att de uttalande av Claes Regander som vi citerade hämtades från en intervju med honom i Sydsvenskan.

Motioner
till v-kongressen refereras i ett av numrets bidrag. Men det finns fler
motioner än de som passerar genom v-Lunds medlemsmöte. Här en som nog kan väcka debatt på kongressen, inte minst mot bakgrund av Lars Ohlys markering mot Svensk-kubanska.
Läs motionen>

 
Nr 6 1/4 i webbform

Ulf Nymark
Kraftig skattehöjning med v:s valplattform

Vänsterpartiets valplattform har med all rätt blivit föremål för diskussion i massmedia. "Överbudspolitik" har varit en tämligen genomgående synpunkt (om man bortser från de rättroende). Som ett bidrag till denna diskussion har jag försökt mej på att göra en överslagsberäkning av vad konsekvenserna på en punkt i valplattformen skulle kunna innebära för Lunds kommun. Det gäller punkten om 200 000 nya jobb i offentlig sektor.
   Hur dessa ska fördela sej mellan kommuner, landsting/regioner och staten framgår inte av plattformen, men det är rimligt att anta att en stor del faller på kommunerna och landstingen/regionerna.
Läs mer >


Gunnar Sandin
Kommuner sabbar Diagonalen
VB har upprepade gånger under senare år skrivit om Diagonalen, den nya järnväg som skulle förbinda sydvästra och nordöstra Skåne. Projektet har inte minst varit ett skötebarn för Karin Svensson Smith. Nu föreligger det sen några månader en utredning om banan, en utredning som tyvärr drar negativa slutsatser, till stor del på grund av de olyckligt begränsade förutsättningar som den arbetat med.
Till det verkligt positiva med den nya budgeten hör att Vägverkets nybyggnadsanslag har reducerats ytterligare. Det lär innebära att vi under det närmsta året inte behöver frukta någon anläggning av Trafikplats Råby eller andra storsatsningar på E22-an.

Ett tidshandikapp
Det är illa nog som det är för vänner av en miljövänlig kollektivtrafik. Bilvägen från Lund till Kristianstad är cirka åtta mil, järnvägen är tre mil längre.
Läs mer >

 
051007

Björn Kumm om USA i Afghanistan
Sovjets Vietnam - USA:s heliga krig? Om USA i Afghanistan före den 11 sept.
Datum: Onsdagen den 12 oktober.
Tid: Kl. 18.30.
Plats: Medeltidssalen Folkets Hus Lund.
Arr: Lunds Afghanistankommitté och ABF Lundabygden.

Nej till icke-kommunism
Det hade varit festligt att se en lokal löpsedel för Sydsvenskan som berättade V-LUND TAR AVSTÅND FRÅN KOMMUNISMEN. Det var inte så långt ifrån. Om två k-skeptiker till hade kommit till vänsterns förra medlemsmöte i Lund skulle en kongressmotion ha stötts som föreslog att partiet karaktäriserades sej just som icke-kommunistiskt.
Nu inlämnas motionen som enskild, och en rekommendation från partiföreningen hade kanske inte betytt så mycket för dess utsikter att bli antagen. Men röstsiffrorna 8-7 visar att "traditionalisterna" inte har ett så säkert grepp i Lund som det ofta har påståtts. De visar också att en stor majoritet av medlemmarna inte går på föreningens möten. Som mest var de tjugo denna gång varav fyra kvinnor och fyra personer under 30 år - och fem under 40. För ett feministiskt parti är detta något genant, och luften tycks vara på väg ur den ungdomsradikalism som kanaliserades in i vänsterpartiet.
En motion antogs som lyfte fram kollektivtrafiken, liksom en som indirekt kritiserar partiets aktuella inställning till miljöskatter och en som viss ha bort möjligheten att ge fortsatt dispens åt fideikommiss - aktualiserat av Björnstorp-Svenstorp. Längst debatt vållade en motion som ville inkomstgradera medlemsavgiften. Styrelse(majoritete)n hade tillstyrkt den men det gjorde inte mötet.
Gr


 
 

Om elakheter.
Svar till Hans Persson

Hans Persson upprördes i förra numret över vad jag i numret innan hade skrivit om Nita Lorimer, partiföreträdare, BN-ledamot m.m., m.m. En kort kommentar.
   Ett par medlemmar som inte varit på medlemsmötet frågade mej varför den uppdragstyngda NL ville in i Byggnadsnämnden. Jag framkastade en psykologisk förklaring som jag tror är en del av sanningen. Den är heller inte särskilt märkvärdig om man ser det just psykologiskt. Jag har själv en utbildning i geografi men har aldrig kvalificerat mej till ett permanent jobb i branschen utan fått försörja mej på annat sätt. Lite som en revansch kallar jag mej ändå geograf och tar gärna upp geografiska ämnen.
   Visst, jag förstod att det fanns risk för att några skulle uppfatta min anmärkning som elak. Men jag har ingen lust att vara snäll mot NL, som fortfarande vägrar att ta avstånd från det övergrepp som hon 2002 anstiftade mot många medlemmar i partiföreningen då styrelsen avstängde dem från valkampanjen, tills partisekreteraren rättade till saken.
   Den bristen på ånger bekräftar hur djupa motsättningarna i partiföreningen fortfarande är.
Gunnar Sandin






 



                               Politisk brittsommar

Brittsommaren bara fortsätter och helst skulle man vilja ligga och kisa mot solen någonstans i det skånska sjö- och backlandskpet med en kopp kaffe, en fylld korg med svart trumpet och en flock tranor i zenit.

Mogen marknad
Men det politiska livet fortgår och den plikttrogne VB-medarbetaren kan helt enkelt inte lämna viktigare politiska händelser okommenterade. T.ex. framträdandet av ett nytt parti. Jag syftar naturligtvis på Junilistan, med ett namn som låter som taget ur en Astrid Lindgren-bok. Junilistan ställer alltså upp och det gör man rätt i. Det måste finnas en marknad (jag tror marknad är det adekvata ordet här) för ett parti med programpunkter som de här:
* Skatteavdrag för kvinnor för rengöring, omsorg och tvätt.
* Sänkt skatt med 5-10 procent på årsinkomster mellan 100000 och 300000 kronor.
* Nej till höjda tak i socialförsäkringarna.
* Skatteavdrag för barnfamiljer.
* Höjt bilavdrag vid arbetsresor.
* Staten övertar kostnaden för en eller två anställdas sjuklön och rehabilitering.
* Ny folkomröstning om kärnkraft.
* Obligatoriska betyg från årskurs sju, men rätt för enskilda skolor att ge betyg tidigare.
* Beslutande folkomröstningar på medborgarnas initiativ ska införas.
* Antalet ledamöter i riksdagen ska minska väsentligt.
Jag skulle vilja kalla det här "borgerligt-light" eller "Sunt förnuft i mitten". För det här är väl just vad alla s.m.s. förnuftiga människor egentligen skulle vilja. Bensinen är ju alldeles för dyr, bilavdragen är för låga och det är dyrt att ha familj, klart man borde få dra av för den. Och alla dessa riksdagsmän,

vad gör de egentligen? Nej, mer betyg i skolan! Man saknar bara kraven på bättre tider och längre franskbröd.
   Ändå, det är borgerligt-light och inte riktigt svårartat. Skolbarnen ska inte övervakas av varandra eller Säpo som Folkpartiet numera kräver och inte heller ska vi gå med i Nato. Och ett krav förvånade mig och tyder på att man inte kör på den riktigt breda vägen: Man säger nej till sänkning av alkoholskatten. Det var oväntat och tyder på visst gott omdöme.
   Det ska bli spännande att se vem som attraheras. Folkpartiväljare som skräms av major Björklund, moderater som tvekar inför EU-liberalismen, socialdemokrater som är trötta på Perssonpartiet? Jag tror Junilistan kommer in i riksdagen. Vilken sorts personer som attraheras av det avgör förstås dess framtid. Det kan bli så att det glider åt höger och efter hand fyller upp det utrymme som länge har funnits för en motsvarighet till Pia Kjærsgårds Dansk Folkeparti. Marknaden har ju länge varit förstörd efter Bert och Ians parti som slutade med att folk slogs om partistödspengarna. Men utrymmet kvarstår definitivt.

En ytterligare släng

Eftersom jag ändå är ute och kritiserar partier kan väl också vänsterpartiet få sig en släng. Det är väl utmärkt att partiet aktiverar sig i jämställdhetsfrågor och bjuder Feministiskt Initiativ konkurrens. Men det är tråkigt att det sker genom att man tar upp ett av FI:s sämre förslag, nämligen att skapa ett särskilt jämställdhetsdepartement med en jämställdhetsminister. Ack, denna eviga tro på att vi behöver ämbetsverk och ministrar för varje politisk fråga. Ska vi alltså ha ett särskilt departement för halva mänskligheten?
Lucifer

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL   Ansvarig utgivare: Göran Persson