Stöd Ukrainas folk och 8 mars


Söndag 6/3, IKFF och XR ordnar manifestation.

Manifestationerna mot det avskyvärda kriget i Ukraina har avlöst varandra under veckan. Minst tre har hållits på Stortorget och enligt uppgift hålls en ny på lördag 12/3.
   Naturligtvis så påverkade kriget även Röda Kapellets 8 mars spelning på kvinnodagen. Programmet handlade huvudsakligen om kvinnokampens historia men dagen avslutades med läsning av en protestdikt mot krig.

   I veckan hölls även en bred manifestation av samtliga fullmäktigepartier i Lund utom SD. Besvikelsen över det bristande rapporterandet i Sydsvenskan kan ni också läsa här nedan.
 


Sima Nasizadeh från XR-Lund talade vid manifestationen.
Läs talet här »
 


Röda Kapellet på Stdsbiblioteket den 8 mars
 


Karin Persson Lindberg läser en dikt av Astrid Lindgren
 

Det jag ville förmedla till er var denna fina dikt av Astrid Lindgren:

Vore jag Gud
då skulle jag gråta
över människorna,
dem som jag har skapat
till min avbild.
Vad jag skulle gråta
över deras ondska
och gemenhet
och grymhet
och dumhet
och deras stackars godhet
och hjälplösa förtvivlan/och sorg.

Och vad jag skulle gråta
över alla dödsskriken
och allt blod som flyter
så förgäves
så förgäves
och nöden
och alla vanvettiga plågor
och ensamma dödar
och över de torterade
som skriker och skriker
och över de torterade
ännu mer.
Och så alla barnen,
dem skulle jag gråta över
allra mest

Ja vore jag Gud, så skulle jag nog gråta
mycket över barnen
Floder, floder
skulle jag gråta
så att de kunde drunkna
i mina tårars
väldiga vatten,
alla mina stackars människor,
och det äntligen /bleve ro.

Hon är fantastisk Astrid. Lär vara skriven på 90-talet när Sovjet gick in i Litauen. Jag hittade den i Margareta Strömstedts biografi om Astrid. Fin gudsuppfattning att han/hon sörjer över människornas ondska, men stoppar inte kriget utan försöker hjälpa människorna. Den yttersta dagen att drunkna i Guds tårar så man slipper ondskan och det äntligen blir ro.
Karin Persson Lindberg

 

Lviv och Stockholm 1869 till 1948

Som överrabbin i Stockholm företrädde Rabbi Marcus Ehrenpreis de svenska judarna under den tid då Sveriges regering föreslog regeringen i Nazityskland att stämpla in ett J i de judiska flyktingarnas pass för att göra det lättare att avvisa dem.
   Marcus Ehrenpreis föddes 1869 i staden Lviv i en del av Ukraina som då tillhörde Österrike och kallades Lemberg. Till Sverige kom han 1914.
   Göran Rosenberg har tilldelats årets Axel Hirsch-pris av Svenska Akademin för biografin Rabbi Markus Ehrenpreis obesvarade kärlek. Göran Rosenberg. är bosatt i Lund.
    Två av bokens teman är högaktuella idag: skildringen av judisk kultur i Östeuropa före och under världskrigen och den svenska och europeiska antisemitism som dels gjorde att nazismen länge accepterades av många i etablissemanget och dels bidrog till att rapporterna om Förintelsen mörkades.
   Judarnas situation i Europa på 1930-talet påminner om romernas situation nu, när de förhindras att fly från Putin över gränsen till Polen.
   Vi presenterade boken i ett tidigare nummer av VB. Nu kan den läsas med nya ögon.
Gunnar Stensson

Solidariteten med Ukraina kan bli en solidaritet med framtidens barn

Vi står mitt i den största flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. På 14 dagar har mer än 2 miljoner ukrainare flytt, mest kvinnor och barn.
   EU:s massflyktsdirektiv ger ukrainska flyktingar rätt till arbete, uppehåll, boende och fri sjukvård. Region Skåne utlovar dessutom gratis bussresor med Skånetrafiken. Migrationsverket behöver snarast 9000 boendeplatser, på lite längre sikt 12000 och om några månader 30 000 boendeplatser.
   Priserna på bensin och diesel kommer att förbli rekordhöga, trots att regeringen lovat sänka skatten.
   Försvarsanslagen ska höjas till 2 procent av nationalinkomsten. Antalet värnpliktiga ska öka.

EU står enat. Hotet från Ryssland är nära. Kan man lita på Nato?
   USA ställer sig utanför kriget i Ukraina. Bland annat vägrar USA att stödja Polens erbjudande av stridsflygplan till Ukraina.
   Den fruktansvärt tragiska situation som Putins grymma angreppskrig orsakat har lett till en total politisk omvandling, i Sverige och Europa. Sverige är väl rustat att genomföra den.
   Kriget utgör ett dödligt hot. Krigsindustrin utgör ett dödligt hot mot klimatet.

Men Sveriges och EU:s handlingskraft i nuvarande nödläge kan i framtiden öka möjligheten till en avgörande kamp mot klimathotet, som är än mer ödesdigert än krig, enligt den senaste rapporten från IPCC.
   Vi har råd att försörja fler människor. Vi kan främja kollektivtrafiken genom att införa gratis bussresor. Vi kan minska bilismen och avstå från onödiga investeringar i körfält på E22 och E6 och alla andra motorvägar. Vi kan öka cyklandet, där nu en mängd praktiska alternativ är tillgängliga. El-krisen kan snabba på byggandet av havsbaserad vindkraft och stoppa kommunernas motstånd.
   De höjda försvarsanslagen kan inriktas också på försvaret av miljön. En ökad självförsörjning både på livsmedel och varor kan minska de ökande transporterna av matvaror och mer eller mindre lyxbetonade prylar.
   Solidariteten med Ukrainas folk kan bli en solidaritet med framtidens barn.
 


Läs FARR:s uttalande om flyktingsituationen »

 

 

Genmäle till Ann Schlyter

Ann Schlyter påstår att FNL stödjer beslutet att riva delar av gamla Tingshuset för att få till en underjordisk parkering. Detta är helt fel.
   FNL stödjer beslutet att få till en underjordisk parkering i anslutning till stationen bl.a. för att underlätta anslutningen till det nya höghastighetståget (om det blir av och får sitt stationsläge vid Lund C). Att enkelt kunna ta sig till tåget även med bil ökar höghastighetstågets konkurrenskraft mot flyget. Denna underjordiska parkering kräver inte att delar av gamla Tingshuset rivs.
   Det är först när även parkeringsbehovet för en planerad kongressanläggning ska tillgodoses med en underjordisk parkering som det (ev) krävs att delar av gamla Tingshuset rivs. Nu är emellertid FNL mycket starka motståndare till denna kongressanläggning. Detta motstånd delar vi för övrigt med Vänsterpartiet.
   Vi anser således att det inte ska byggas en kongressanläggning och därmed behöver inte heller delar av gamla Tingshuset rivas.
Börje Hed, ordf. FörNyaLund

 

 

En oerhört märklig prioritering

Idag tisdag 8 mars läser vi lundasidorna B2 och B3. En och en halv helsida om en hund som lämnar blod. Det räddar andra hundar. Säkert viktigt för vissa hundägare. På sidorna B4 och B5 läser jag om pingislaget FIFH som tar division fyra med storm. Två helsidor. Och så ser jag en pytteliten tvåspaltare på några centimeter om Manifestationen  för Ukraina på Stortorget i Lund på måndagen.  Samtliga partier utom Sverigedemokraterna ställer upp och visar sin avsky för Rysslands aggression och invasion av Ukraina och sitt stöd för Ukrainas folk. Rysslands annektering av Ukraina är  den viktigaste händelsen i världen idag. Kanske den viktigaste manifestationen vi kan göra idag. För fred och frihet. Och självklart för demokrati och varje lands självbestämmande. Dessutom är det stort att alla de politiska partierna i Lund och Sverige, med ett undantag, var med. En oerhört märklig prioritering av Sydsvenskan!

   Flera partirepresentanter talade på mötet. Orkestern Röda Kapellet spelade bland annat Ukrainas nationalsång. Det borde vara förstasidigt stoff för en tidning – i tiden. Ni får en chans till. På lördag kl 15 blir det en ny manifestation på Stortorget i Lund.

Bengt Hall & Tora Friberg


 

Gunnar Stensson
Nürnbergprocessen och järnridån

Nej! Nej! Du ska inte läsa sånt! Tant Tengbom försökte rycka ifrån mig Smålandsposten. Jag släppte den inte genast. Jag stod  i hallen ett par steg upp i trappan till andra våningen och läste en artikel om Nürnberg-processen. Det var i oktober 1946, och halva min tredje termin som inackorderad hos tant Tengbom och hennes son Ulf hade gått.
   Domarna hade fällts och processen var slut. Ett tiotal nazister hade avrättats genom hängning, men Göring hade lyckats begå självmord med en cyankaliumampull.
 


 

Tant Tengbom tog tidningen utan att säga mer och jag teg också och fortsatte uppför trappan in i mitt rum som varit hennes avlidne makes arbetsrum. Där stod en välfylld bokhylla, dels med inbundna klassiker och dels med några meter enkronasböcker av Dumas (De tre musketörerna, Vicomte de Bragellone), Cooper (Den siste mohikanen), Jules Verne (En världsomsegling under havet, Jorden runt på 80 dagar), Twain (Huckleberry Finn). Där fanns också tyska böcker som Fribytarna på Emden om en tysk kryssare under första världskriget. Böckerna i hyllan ersatte de dumma läroböckerna.
   Jag var sedan ett par år tidningsläsare, intresserad av krigets slutskede och rättegångarna efter kriget. Jag blev i efterhand medveten om Hiroshima och Auschwitz. USA prövade vätebomber vid Bikini-atollen. Kanske skulle hela jorden explodera. Det angavs en dag och tid för jordens undergång.
   Nu var jag arg. Var tant Tengbom smygnazist? Men hon hade inte sagt något misstänkt. Vi hade inte pratat om sånt när vi åt. Vi var ganska tysta.
Läs mer »

 

I veckans nummer
Friday for Future alla fredagar
Manifestation för Ukraina
Hur ska jordens miljarder få mat?
Stöd Ukrainas folk och 8 mars
Solidariteten med Ukraina kan bli en solidaritet med framtidens barn
Genmäle till Ann Schlyter
av Börje Hed, ordf. FörNyaLund
En oerhört märklig prioritering
av Bengt Hall & Tora Friberg
Lviv och Stockholm 1869 till 1948
av Gunnar Stensson
Apropå Hesa Fredrik
Nürnbergprocessen och järnridån
av Gunnar Stensson
Slut på svältmånaderna
Redaktion
Göran Persson
Utskriftsvänlig form
Tipsa om Veckobladet
Känner du någon mer som skulle gilla att läsa VB?
 

 

Friday for Future alla fredagar


 

Varje fredag samlas vi för klimatstrejk på Stortorget eller för digital strejk så länge när omikron härjar.
Just nu härjar Putin Ukraina. Ta med plakat som protesterar mot kriget. Stand by Ukraine!

Vi vill att Sverige och Lund medverkar till att hålla den globala temperaturökningen under 1.5 grader, uppfyller Parisavtalet, verkar för klimaträttvisa och lyssnar på den bästa samlade vetenskapen.
 


 

 

 

Manifestation för Ukraina

Lördag 12 mars kl. 15:00, Stortorget, Lund

Manifestation för Ukraina.

 

 

Hur ska jordens miljarder få mat?

Onsdag den 16 mars kl 18

Stadsbiblioteket - Atriumgården

 

Jordens befolkning är idag nästan 8 miljarder, och väntas till år 2100 ha ökat till 10 miljarder. Samtidigt kommer stora områden att ha blivit oanvändbara för jordbruk på grund av klimatkrisen. Kan denna hopplösa ekvation på något sätt fås att gå ihop, och vad kan vi i Sverige göra för att bidra till en mer hållbar jordbruksproduktion? Om detta talar forskaren Elin Röös från SLU.
   Arrangeras i samarbete med Lunds Naturskyddsförening och Lunds universitets Hållbarhetsforum.  Ingår i serien Gröna program på Lunds stadsbibliotek.

 

 

Slut på svältmånaderna


Här är vårens första nässelsoppa


 

Apropå Hesa Fredrik


 

Erbjudande om utrustning av skyddsrum.  ”Allt för skyddsrum. Gastät dörr, typ E94, Gas- och splitterfria dörrar, Gas- och splitterfria luckor, Tallriksventiler, Klosetter m.m.” (Annons 1940)