Hanna Gunnarsson
Veckans beslut i riksdagen


Foto på mig och riksdagens julgran på Riksplan, en ny tradition som talmannen har infört!

Budgeten

Ebo-lagstiftningen

AP-fonderna

Kontanter och lite mer.
Läs mer »

 

 

Fem novembernotiser

Idag är det Black Friday, konsumismens svarta dag, den dag då alla mörkrets makter släpps lösa, bilar och folkmassor trängs på Nova, kapitalisternas vinster växer, oljeföretagen ökar utvinningen och onda växthusgaser tätnar över åkrar och städer. På måndag inleds FN:s klimatmöte i Madrid. Åtagandena i Paris 2015 har inte uppfyllts. Greta ska närvara.
 


 

Den 24 november var det domsöndag. I texten säger Jesus att den som bistår de hungriga, de hemlösa, de sjuka och de fängslade blir frälst. Han tillägger: ”Allt ni har gjort mot dessa mina minsta, det har ni gjort mot mig”.  
   Vid samma tid välter han omkull penningväxlarnas bord. ”Ni har gjort templet till en rövarkula”, säger han.
   Penningväxlarna ser till att han blir korsfäst. Rövaren på korset bredvid hans får följa med honom till paradiset.
   På denna grund bygger all senare välfärdspolitik.
   Motståndet är fortfarande starkt. Penningväxlarna sitter vid sina bord igen.

Hossein Hashemi sitter fängslad på förvaret i Åstorp i väntan på att bli utvisad till Afghanistan efter fyra år i Sverige, där han rotat sig och planerade att gifta sig under julen i Rådhuset i Malmö. I Afghanistan har han aldrig varit sedan han var fem månader, då hans föräldrar flydde med honom till Iran.
   Jens Mikkelsen har besökt honom i förvaret och skrivit en artikel med rubriken 4900 afghaner väntar på utvisning. SDS 28/11.
 


I slutet av 1960-talet bestämde sig fyra elever vid Konstfack för att hoppa av utbildningen och förverkliga sitt examensprojekt – en bok om folkets världshistoria.
 

Gittan Jönsson får Sydsvenskans kulturpris. Vpk:s stadsdelsgrupp i Klostergården använde Historieboken av Gittan Jönsson, Annika Elmqvist, AnnMari Langhammar och Pål Rydberg som lärobok i en marxistisk studiecirkel på 1970-talet.
   Jag minns en solig söndagseftermiddag när vi diskuterade i Socionomhuset, kanske i Kent Nilssons lägenhet. Våra barn var samlade på ett annat ställe. Allt var välorganiserat.
   Inte trodde vi då att Gittan Jönsson skulle utses till Sydsvenskans kulturpristagare 2019. Grattis! Du är välkommen med en ny bok, denna gång om hur kapitalismen gör planeten obeboelig. Bokens titel: Historiens slut?

Ebba Busch Thor, KD, hyllar M-SD-styret i Staffanstorp. ”Sverige behöver fler lösningsorienterade politiker som förbättrar situationen för medborgarna”, säger hon. AB 28/11.
Gunnar Stensson

 

 

”Chiles sak är vår, svenska medier!”

Rubriken ovan knyckte vi från Aftonbladet 27/11, där Ulrika Andersson läxade upp Sveriges medier för deras fragmentariska och ofta felaktiga information om det chilenska folkets kamp.
   Hon skriver: ”Demonstrationerna i Chile handlar om mer än ett folk som fått nog av ett klassystem där allt – till och med vattnet – privatiserats. Polisens och militärens våldsamma agerande mot den egna befolkningen den senaste månaden har på ett smärtsamt vis blottlagt de diktatoriska fasoner som den djupt konservativa högerregeringen fortfarande ägnar sig åt efter 30 års demokrati. Det är så allvarligt att president Sebastian Pinera riskerar åtal för brott mot mänskligheten.”
   Den chilenska diasporan i Sverige uppgick 2005 till minst 42 000.
   Ulrika Andersson är journalist, utbildad på Universidad de Santiago de Chile 1993-99.

 

 

Internationella solidaritetsdagen för Palestina

På Internationella solidaritetsdagen för Palestina 29 november deltar Ship to Gaza Sverige i en protestaktion utanför domstolen ICC i Haag!
   Organisationer från flera länder samlas utanför Internationella brottmålsdomstolen i Haag för att protestera mot att åklagare Fatou Bensouda, upprepade gånger vägrat föra vidare utredningen om israeliska krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i samband med den blodiga attacken mot den humanitära flottiljen på väg mot Gaza 31 maj 2010 där tio människor dödades och ett femtiotal skadades.
   Upprepade gånger har domargruppen i ICC underkänt åklagare Bensoudas bedömning och menat att hon inte undersökt frågan tillräckligt.
   Åklagaren Fatou Bensouda har gång på gång dragit slutsatsen att frågan om attacken på Gazaflottiljen 2010 inte ska tas upp i domstolen, trots domargruppens upprepade underkännande av hennes faktaunderlag. 29 november kommer hon att presentera sitt senaste beslut i frågan.
Ship to Gaza Sverige deltar tillsammans med organisationer från flera europeiska länder i en internationell demonstration för att protestera mot åklagaren Fatou Bensouda.
Mer information »

Pregnant Poesi

 

Solhällan och vägen ut till Fritjofs väg

Vid Tekniska nämndens möte onsdagen den 20 november röstades Förvaltningens förslag om Solhällan igenom, med vägen ut till Fritjofs väg.
   Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet yrkade ”att tillfart för motortrafik från Fritjofs väg utgår ur planen.” Tyvärr fick det yrkandet endast MP:s och V:s röster.

Vid kommunvalet i Lund förra hösten fick MP 6,57% av rösterna och V fick 3,49% i valkretsen Vipelyckan.
   Partierna som röstade in vägen genom kolonilotterna ut till Fritjofs väg var M som i valet fick 20,02%, S som fick 18.13%, FNL som fick 16,14%, L som fick 15,44%, SD som fick 9,16% och C som fick 4,48% av rösterna. KD och FI har endast ersättare i Tekniska nämnden och således ingen rösträtt i nämnden.
   Många boende kring Fritjofs väg i valkretsen Vipelyckan kanske nu ångrar hur de lade sin röst i kommunvalet hösten 2018.

Steingrimur Jonsson (V)

 

 

Mer bilar till stadskärnan!

I byggnadsnämnden förra veckan behandlades ett förslag till kommunens parkeringsstrategi. Förvaltningen hade på ett föredömligt sätt strukturerar det tydligt så att viktiga vägval presenterades i punkter. Den borgliga kvintetten drev igenom ett alternativ, som presenterades under mötet, och där i stort sett alla punkter var omskrivna till mer bilvänliga alternativ. Endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade emot kvintettens förslag.
   Enligt förvaltningens förslag skulle inte antalet tillgängliga parkeringsplatser i stadskärnan öka. Kvintetten drev igenom att antalet parkeringsplatser ska öka, framförallt i parkeringshus. Var i stadskärnan dessa ska byggas angavs inte.
 


 

Förvaltningen föreslog att ”den som parkerar bil bör i större grad stå för kostnader som parkeringen ger upphov till”. Detta röstades bort, vilket inte kan tydas som annat än att borgarna tycker att bilparkering ska subventioneras. Börje Hed (FNL) försvarade detta med att p-husparkering måste vara billig, så att bilisterna väljer det hellre än gatuparkering.
   Nu ska förslaget gå ut på remiss till andra nämnder och styrelser. Det kan vara på sin plats att även andra ger sina synpunkter. Jag undrar om FNL:s väljare begrep att de gav makt till värsta bilkramarna.

Ann Schlyter

 

 

Icke godkänd

Sydsvenskans Emma Leijnse presenterade 6/11 resultatet av en omfattande jämförelse mellan skånska skolor beträffande behöriga lärare, lärartäthet, nationella prov, förhållandet mellan prov och betyg, meritvärde, gymnasiebehörighet och salsa-index.
   Hon sammanfattar slutsatserna i två rubriker.
   Den första fastslår: ”Stora skillnader mellan skånska skolor”.
   Den andra konstaterar: ”Ingen tar ansvar för skillnaderna”.

Underbetyg alltså för den skånska skolpolitiken som förstås bara är en variant av den svenska. Orsakerna är kända: kommunaliseringen, skolvalet, skolpengsystemet och friskolorna med möjlighet att göra vinst (eller förlust, men då säljer man dem).
   I stället för att rätta till dessa strukturproblem ägnar sig de svenska skolpolitikerna sedan tjugo år åt klåfingriga ”skolreformer” som bara förvärrar situationen. Lärarnas lönespridning splittrar kollegierna. Pengar satsas på datorer medan besparingar görs på personal. Värst har Liberalerna varit.
   Emma Leijnse sammanfattar: ”Trots utredningar och regeringsförklaringar fortsätter politikerna att lägga ansvaret för skolsegregationen på föräldrarna. Men det är fel ställe. Enskilda individer kan inte, och ska inte behöva, ta ansvar för en samhällsfråga som är strategiskt viktig på nationell nivå”.
   Enligt en undersökning från organisationen Maskrosbarn har svenskarnas förtroende för skolsystemet sjunkit. 4 av 10 har mycket lågt eller ganska lågt förtroende.

Jag satt i Lunds Utbildningsnämnd hela 90-talet och de första sex åren av 2000-talet. Under den tiden fattades de beslut vilkas konsekvenser nu är synliga. Utbildningsnämndens ansvarsområde är visserligen enbart gymnasiet, inte grundskolan, men utvecklingen var till stor del parallell.
   Jag minns särskilt den kamp som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet förde under många år för att bevara Lunds fyra kommunala gymnasier jämlika och osegregerade. Målet var att alla skulle erbjuda samtliga program, både teoretiska och praktiska, och att alla slags elever skulle gå på alla fyra gymnasierna.
   När det fria valet kom missgynnades Vipan av det geografiska läget; eleverna valde hellre något av de tre centralt belägna gymnasierna.
   Vi försökte motverka detta bland annat genom att tilldela Vipan ett par attraktiva program, men några år efter det att jag lämnat Utbildningsnämnden var Lunds gymnasier helt segregerade: Vipan hade de praktiska programmen och de tre övriga gymnasierna de teoretiska. Dessutom hade ett antal friskolor tillkommit.

Efter det jämlika 1900-talet följde det segregerade 2000-talet. Och svensk skolkvalitet störtdök. Efter att ha toppat Pisa, Programme for International Student Assesment, hamnade svensk skola i bottenskiktet. Finland som behållit en skolpolitik som liknade den tidigare svenska blev kvar i toppen.
   Sverige är unikt. Motsvarande skolsystem finns ingenstans frånsett Chile, som emellertid avskaffade systemet härom året.
   På tisdag presenteras nästa Pisarapport. 
Gunnar Stensson

P.S. Den skattefinansierade friskolekoncernen Academedia köpte alkohol till fem konferenser för 600 000 kronor. Koncernledningens tio personer har supit för 119 868 kronor under de tre senaste åren.
AB 28/11.

 

 

Filmtips: "Gaza - vi vill bara leva"

Den som missade filmen "Gaza - vi vill bara leva" som visades härförleden på SVT, kan se den på SVT–Play.
   Den är klart sevärd!

Blockadbrytande hälsningar Tjatte

I veckans nummer
Friday for Future alla fredagar
Lund Lyser – tillsammans för ett samhälle utan rasism
Solidaritet med Latinamerika
Promenad runt Södra Företagsområdet
Musik och Makt – Röda Kapellets decemberkonsert
Veckans beslut i riksdagen
av Hanna Gunnarsson
Pregnant Poesi
Tystnad kring Lunds stadsmiljö
av Ann Schlyter
Solhällan och vägen ut till Fritjofs väg
av Steingrimur Jonsson
Fem novembernotiser
av Gunnar Stensson
Mer bilar till stadskärnan!
av Ann Schlyter
”Chiles sak är vår, svenska medier!”
Icke godkänd
av Gunnar Stensson
”Internationella solidaritetsdagen för Palestina
Filmtips: "Gaza - vi vill bara leva"
av Tjatte
Redaktion
Göran Persson
Utskriftsvänlig form
Tipsa om Veckobladet
Känner du någon mer som skulle gilla att läsa VB?
 

 

Friday for Future alla fredagar


 

Välkomna på demonstration för klimatet, varje fredag någon gång mellan 10- 13 på Stortorget.
Program Global Klimatstrejk 29 november 2019 »

 

 

Lund Lyser – tillsammans för ett samhälle utan rasism


 

Den 30 november lyser vi upp Lund tillsammans! Vi visar att vi är många som står upp för ett samhälle utan rasism. Kom med du också!
   Visa ditt engagemang och gå med i fackeltåget. Samling 15:45 vid Grand Hotell - Lilla Fiskaregatan. Tåget går därifrån 16:00 med Domkyrkan som slutdestination där domkyrkokaplan Lena Sjöstrand talar och Stefan Ekblad, biträdande domkyrkoorganist spelar på Domkyrkans klockspel.
15.45 - Samling på Bantorget
16.00 - Tåg med Domkyrkan som sludestination
17:00 - Adventskonsert i Domkyrkan
18:00 - Regnbågsmässa som lyfter fram alla människor lika värde och rättigheter
Lund Lyser arrangeras av IM:s lokalförening i Lund i samverkan med Vinterlund och Svenska Kyrkan i Lund.

 

 

Solidaritet med Latinamerika


 

Enade mot förtryck

Den 30:e november kl 12-14 står vi tillsammans på Triangeln i Malmö i solidaritet med hela Latinamerika och emot det brutala förtryck som sker i de olika länderna.
   Det kommer att vara talar från olika latinamerikanska föreningar och organisationer och musik.
Värd: Victor Jara Föreningen Malmö

 

 

Promenad runt Södra Företagsområdet

Samling söndagen 1 december klockan 14
på Kyrktorget

Tjänstemännen i Tekniska förvaltningen sågar planen för Källby. Utbyggnaden kan inte börja förrän tidigast 2030 eftersom reningsverket inte kan flytta förrän då.
   Koloniområdet norr om Maskinvägen kan inte heller bebyggas förrän 2030 eftersom Lund nyligen beslöt att besittningsrätten för kolonilotterna ska vara 10 år.
   Bara i Södra Företagsområdet kan man börja bygga tidigare. Det består av 30 000 kvadratmeter som Lund skänkte till Åkerlund och Rausing 1938.
   Bygg ett nytt bostadsområde där med samma kvaliteter som i Klostergården: förtätad bebyggelse med höga och lägre hus, gemensamma gårdar, bevarade grönområden och ett centrum vid stationen med dagligvarubutiker, restauranger, skolor, förskolor och äldrevård!
 
--------------------------------------------------------------------------------
 

Alla välkomna till Klostergårdens Byalags möte måndagen den 2 december.
   Vi diskuterar Södra Företagsområdet och möjligheten att bygga ett nytt bostadsområde där med kvaliteter som liknar Klostergårdens. Stadsdelen kan kompletteras senare, på samma sätt som Klostergården utvidgats med Arena-parken och Källby.

Gunnar Stensson

 

 

Musik och Makt – Röda Kapellets decemberkonsert

Röda Kapellet bjuder in till en musikalisk och politisk resa genom 1900-talet.
   Dirigent: Ludvig Nordgren
   Presentatör: Staffan Gerdmar

Lördag 14 december 2019 kl. 18:00

Magle Konserthus, Magle stora kyrkogata 4, Lund
Affisch »

 

 

Tystnad kring Lunds stadsmiljö

En medborgare som känner starkt för något kan lämna in ett medborgarförslag. Det har blivit lite svårare i och med att det måste få stöd av hundra medborgare på nätet innan det behandlas i för fullmäktige. En medborgare skickar i november in ett förslag med synpunkter på hur kvarteret Galten söder om Mårtenstorget ska utformas.
   Förslaget accepteras inte som ett medborgarförslag. Kommunens servicestrateg anser att det är synpunkter på en kommande detaljplan och synpunkterna bör därför framföras i samband med det reglerade samrådsförfarandet någon gång under 2020.
   Ett medborgarförslag är ett sätt att få igång en debatt. Hur ska man då debattera stadsmiljö? Återstår att få uppmärksamhet för sina synpunkter via pressen. Men vi är många som vet att det minsann inte är så lätt att få in insändare i lokalpressen.
   Hur gör vi för att bryta tystnaden kring stadsmiljön?

Ann Schlyter