Notiser
Israel förbereder nytt anfall mot Gaza
Det är lätt att glömma hur starkt och på kort sikt oberoende Israel är. De senaste månaderna har den israeliska utrikespolitiken varit inriktad på att hetsa mot Iran för att skapa en situation som skulle möjliggöra ett israeliskt angrepp mot Irans kärnenergiprogram. Den iranska ockupationen av Storbritanniens ambassad stärker den israeliska kampanjen.
Samtidigt förbereds ett nytt israeliskt anfall mot Gaza. Bakgrunden är israelisk fruktan för att det egyptiska valet kan leda till en seger för islamister beredda att samarbeta med Hamas.
Island erkänner som första västland den palestinska staten.
Erkännandet tillkännagavs på FN:s solidaritetsdag med det palestinska folket tisdagen den 28 november. . Island var också först med att erkänna Estland, Lettland och Litauen 1991 i samband med Sovjetunionens sammanbrott.
Samma dag uppmanade Ban Ki-Moon Israel och Palestinska Myndigheten till åter inleda förhandlingar för en tvåstatslösning, grundad på 1967 års gränser och med Jerusalem som huvudstad för två nationer.
USA har i FN:s säkerhetsråd lyckats stoppa palestiniernas ansträngningar att erkännas i FN. Genom påtryckningar har den nödvändiga två tredjedels-majoriteten för en palestinsk stat förhindrats. USA slipper därmed använda sitt veto.
Mahmoud Abbas förklarar att ansträngningarna för erkännande i FN fortsätter. Samtidigt fördömer han att Israel stoppat skattemedel som tillhör Palestinska myndigheten. I den frågan har han stöd från EU och USA. Netanyahu kommer troligen tvingas ge den Palestinska Myndigheten tillgång till sina pengar.
Julhandeln i USA slår rekord
”Ekonomiska bedömare” gläder sig och hoppas på förnyad tillväxt.
Vi vet alla att konsumismen, oftast med lånade pengar, är på väg att göra USA bankrutt, att jordens energitillgångar är på upphällningen, att vi trots detta förbrukar mer olja och kol än någonsin tidigare (inte minst Sverige som överlåtit miljöskadlig produktion till Kina) och att klimatskadorna ökar snabbare än man tidigare befarat. Det är existentiella hot som den internationella miljökonferensen i Durban försöker göra något åt, innan det blir för sent.
Men ekonomiska experter i USA gläder sig åt tillväxten i julhandeln. Vi lever i en schizofren civilisation.
I USA har ”Buy-nothing-day” haft begränsad effekt. I Sverige kan vi däremot faktiskt glädja oss åt en liten minskning av konsumtionen.
Gunnar Stensson
Betygsinflationen
72,22 procent av eleverna i Humfry- skolan, Lund, har fått för höga betyg
Humfryskolan i Lund med adress på Kastanjegatan är en friskola för årskurserna 7-9, inriktad på estetiska ämnen.
Den gör inte stort väsen av sig, men blev rikskänd den 28 november genom DN:s undersökning av betygsinflationen i svenska skolor.
DN listade de tio skolor i Sverige som sätter flest ”överbetyg”, det vill säga betyg som är högre än resultaten på de centrala proven.
Konkurrensen är knivskarp, men genom att ge 72,22 procent av sina elever för höga betyg har Humfryskolan nått en femteplacering i betygsinflation bland 1 322 svenska skolor. Bra jobbat!
Friskoleförespråkarna är överallt på defensiven. Valfriheten är deras sista bastion. Både DN och Sydsvenskan stammar förläget: ”Visst är det mycket som gått fel, men valfriheten måste vi åtminstone få behålla.”
Många pekar med rätta på den finska skolan. Vilken är hemligheten med dess goda resultat? Svaret är enkelt. De behöll det beprövade system som också var vårt, innan vi började tafsa på det med kommunalisering, friskolor, skolpeng, fritt val och konkurrens om eleverna.
I Sydsvenskans stora skolrapportering ”Tävlingen om eleverna” visar Emma Leijnse hur de unga flyr från småstadsskolorna sedan fritt gymnasiesök infördes. Lund är den stora vinnaren. De anrika gymnasierna i Eslöv, Trelleborg, Ystad, Simrishamn och Kristiansstad utarmas.
Det innebär oöverskådliga kulturella och sociala förluster. Dessutom utgör pendlingen en onödig belastning på trafiksystemet.
Gunnar Stensson
Ulf Nymark
Politisk diversehandel
Hemtjänst
Borgarnas försök att privatisera hemtjänsten har blivit ett fiasko. En överväldigande majoritet av brukarna har aktivt eller passivt valt att ha kommunens egen hemtjänstpersonal som utförare. För att gynna privatkapitalet har borgarna nu beslutat att om de hemtjänstsökande som inte uttryckligen väljer kommunal hemtjänst ska pytsas ut de privata företagen. Borgarna ska alltså göda de privata bolagen med ”kunder”. Bedrövligt!
Ny parkeringsnorm - samma planeringsinriktning
Parkeringsnorm kallas de tumregler som kommunen beslutar ska gälla för parkeringsytor när nya bostäder och verksamhetslokaler byggs. P-normen har varit en utformad som en miniminorm, dvs i detaljplanerna har föreskrivits en minsta nivå på antalet p-platser för bilar.
Nu är en ny p-norm på väg fram för beslut. Den som väntat på att p-normen för bilar helt skulle slopas, eller att den skulle utformas som en maximinorm, dvs föreskriva hur många p-platser som man som mest får bygga har väntat förgäves. Det blir enbart smärre justeringar av normen. Bilen som styrande norm i samhällsplaneringen kommer därmed att leva kvar i Lunds kommun.
Kommunfullmäktiges dagordning
Sedan lång tid tillbaka har kommunen i sina dagspressannonser för fullmäktigesamman- trädena återgett hela dagordningen, dvs samtliga ärenden har förtecknats. Nu ser det ut att bli slut med det. Fullmäktiges demokratiberedning (!) föreslår nu att fullmäktiges presidium ska välja ut vilka ärendepunkter som ska med i annonsen. Presidiet ska alltså gallra. Anledningen säjs vara besparingsskäl – man sparar några kronor per sammanträde. Samtidigt skapar man ett kraftigt underskott – ett demokratiskt underskott. För nog är det väl en fråga om demokrati att kommuninvånarna lätt ska kunna informera sig om vad deras befullmäktigade ombud har för sig?