Kaos-valet och väljarna som summa


 

De svenska väljarna som summa har blivit själviskare, okunnigare, mer närsynta och aggressivare. 
   Valet handlade inte om klimatkrisen, jordens eko-system, Rysslands invasion i Ukraina, NATO-medlemskapet, de vidgade klyftorna eller segregationen i skolan. 
   Rösterna gick till dem som vill stoppa flyktingmottag-ningen i en värld där allt fler måste fly undan krig och klimatkris.
   Rösterna gick till dem som vill mångdubbla sina vinster och  mångdubbla antalet fångar i redan överfulla fängelser.
   Rösterna gick till dem som vill ge  polisen frihet att skjuta. I helgen sköt de i tre städer.

Två block står emot varandra. Det ena har råkat få majoritet. Aktiekurserna skjuter i höjden för de  svenska oligarker som exploaterar vård, skola, omsorg. Deras hemliga bidrag till partierna har gett mångdubbel vinst. Det är som i USA. Trumps retorik har tagit över i riksdagen.
   Men den tillfälliga majoriteten är fejkad. Flertalet svenskar tillhör den inte.
   Nu måste dagens minoritet inleda en ny motståndets tid. Som på 1930-talet.

 

 

Birgitta Frostin: Lydnad, uppror


 

Birgitta Frostin har levt ett intressant och skiftesrikt liv. Nu har hon skrivit en bok om det, en bok om underkastelse och uppror. Tonen är sympatiskt återhållsam och den som letar efter glöd och känslostormar finner dem men får ofta läsa mellan raderna. 

Religionen är en trogen följeslagare från uppväxten i prästhemmet där fadern ofta ledde teologiska diskussioner vid middagsbordet och där särskilt mamma var sträng med regler och ritual. Pappan var själasörjare  vid uppfostringsanstalten Bona och när intagna pojkar blev straffade av mer hårdföra vårdare inne i ett litet hus hördes hemska skrik där inifrån, skrik tolkade av Birgitta som Guds röst.

Vid universitetet i Lund hamnade hon inte oväntat i de religiösa kotterierna och blev efterhand förälskad i en karismatisk teolog, senare professor och ledande befrielseteolog. I ett spännande avsnitt berättas om deras boendekollektiv i ett hus som paret köpte. Problemen blev många, inte minst när de andra boende i ideologiskt nit ville ta makten över husets ekonomi.

Det verkar närmast vara en flykt från det bångstyriga kollektivet och en god del äventyrslusta som gjorde att paret blev missionärer i Tanzania. Birgitta hade äldre släktingar som varit missionärer och har tidigare skrivit en bok om dem. Själv blev hon duktig på språket (swahili). Vi får inte reda på så mycket om religiösa aspekter av verksamheten bland  andra missionärer och de omvända afrikanerna, men också i detta avsnitt ger berättelsen många tillfällen till undran och förundran.

Den senare delen av Birgittas liv är ganska kortfattat skildrad, både vad gäller det privata och det yrkesmässiga. Tiden som svensklektor i Ryssland hade vi gärna velat veta mera om liksom kärleksaffärerna och musikens roll i hennes liv. Birgitta är ju en duktig klarinettist/saxofonist och har överfört sitt intresse till barnen.

Ett återkommande tema är Birgitta känsla av osynlighet, något vi tror många kan känna igen sig i. När hon på slutet reflekterar kring meningen med livet och särskilt sitt eget liv kan vi läsare glädja oss åt att hon kommit till insikter som leder till försoning.

Man kan se denna välskrivna bok som en utvecklingsroman, där Birgitta börjar som en ”söt och snäll flicka” i skuggan av andra men som utvecklas till en mogen och stark kvinna som vågar ta plats och synliggör sig själv och sitt liv. Bland annat i denna bok! Läs den!

Essie och Ulf

 

I huvudet på Xi Jinping


 

Vårt mål är nu att bli världens ekonomiska centrum. Vårt mål är att vara en ekonomisk kolonialmakt. Det är därför vi köper upp så mycket mark, skog, gruvor och industri i Afrika.
Det är inte viktigt för oss att avskaffa demokrati och yttrandefrihet i andra länder – det är däremot bra om den försvagas. (Andreas Ekström Online. SDS 10/9)
   Den 14 september träffades imperialisterna Xi-Jinping och Vladimir Putin i Uzbekistan. De har slutit ett avtal om ”gränslös vänskap”.

 

Totalt ökar inte det grova våldet: TT


 

Det dödliga våldet motsvarar 12 avlidna per miljon invånare. Det är på högsta nivå på länge men fortfarande lägre än kring 1990 då siffran var 14-15 avlidna.
   Sedan början av 2000-talet har personer som skrivs in (på sjukhusvård) på grund av övergrepp av annan person minskat med runt 39 procent.
   Det är även, tvärtemot vad många kanske tror, ett lägre antal ungdomar som begår våldsbrott jämfört med 1980- och 90-talen.
Det fick vi inte veta före valet.

 

Gunnar Stensson
Vladimir Putins reaktionära kamp


 

Vladimir Putin har hela sitt liv velat återupprätta Rysslands storhet, sådan den var under tsarerna och under sovjettiden. I hans Ryssland är den traditionella kulturens roll central. Han har nära band till den ryskortodoxa kyrkan.
   Putin var frånvarande vid den officiella delen av Gorbatjovs begravning häromdagen men lät sig filmas när han privat besökte graven. Kritik och hyllning. Gorbatjov ville visserligen bevara kommunismen i form av demokratisk socialism, men glasnost och perestrojka släppte loss krafter som ledde till Sovjetunionens upplösning och upprättandet av nya grannstater som Belarus, Ukraina och Georgien. Jeltsin tog över makten efter Gorbatjov, som han länge samarbetat med.

Läs mer »

Efter valet 2022

Vänsterpartiet Lund gjorde en fantastisk valrörelse 2022. Vi blev kommunens fjärde största parti, vi ökade från 8,6% till 11%, vann ett mandat i kommunfullmäktige och blev totalt sju. Stort tack till er alla som var med och gjorde så bra arbete: Ringde medlemmar och sympatisörer, var med i valstugan, delade ut flygblad – med mera, med mera, med mera. Alla gjorde allt de kunde; mer än så kan ingen gjöra.

   Två kamrater sticker ut. Dem vill partiet särskilt uppmärksamma och tacka. Det känns som de jobbade 24 timmar om dygnet, under flera veckor. Det är våra två partiföreträdare, Jesper Sahlén och Peter Hang. Jesper har varit partiföreträdare hela mandatperioden. Peter har sedan i våras vikarierat för Helena Falk under hennes föräldrarledighet. Peter slutar nu för att börja på sitt drömjobb. Vi gratulerar honom och önskar lycka till.
 


 

Ytterligare en kamrat bör nämnas. Det är Clas Fleming som är vår fina valstugas store beskyddare. Fixar och donar när så behövs, arrangerar flytt till Stortorget vid varje val, och tillbaka hem i trädgården där valstugan bor mellan valen. Dessutom sköter Clas om alla våra bockar, ett 40-tal som släpps ut på betesmarken i valrörelsen och sedan samlas in efter valen. En del har under friheten fått utstå lite våld och blivit skadade. Men Clas tillsammans med flera går då in i rollen som bockdoktorer och läker såren. Stort tack, Clas.

   Nu ser vi framemot samarbete med de partier som ligger oss närmast, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Om vi kommer att ingå i kommunens styre eller blir i opposition den kommande mandatperioden återstår att se.

   Stort tack ännu en gång till alla er som gjorde denna fantastiska valrörelse som gav oss detta fina valresultat.

Helena Falk, gruppledare, Steingrimur Jonsson, ordförande, Vänsterpartiet Lund

 

 

Hanna Gunnarsson
En första valanalys


Här är en bild på v:s listettor i region-, kommun- och riksdagsvalet. Angelica Svensson, Helena Falk och Hanna Gunnarsson

Så var valet över. Vi har ännu en gång fått använda vår demokratiska rättighet att tillsammans besluta om hur samhället ska styras. Såhär efter ett par dagar kan vi börja göra de första valanalyserna. 

Det var en fin valrörelse i Lund. Personligen kraschade jag lite rakt in i den, efter en hektisk och jobbig vår i riksdagen då jag själv inte riktigt hade haft tid att planera för varken min egen valrörelse och eller delta så mycket i den gemensamma planeringen varken i Lund eller Skåne. En hel del gick därför på rutin, men vi har bra koll i Lund på hur vi gör en bra valrörelse och har lagt en bra grund under hela mandatperioden (även om pandemin satte käppar i hjulet för det utåtriktade arbetet). Många har varit engagerade, från nya medlemmar till de som varit med i många år och som vanligt drog ett stort lass. Det var affischbockar, valstuga, utdelningar i bostadsområden, debatter, torgmöten med Röda Kapellet och mycket mer. Som vanligt var det många intressanta samtal i valstugan och tack och lov inte så många arga personer. Våra fina valstuga klarade av en valrörelse till. Den har varit med sedan 2006 och med lite renoveringar fungerar den fortfarande väldigt bra och är unik i sitt utseende jämfört med de andra partiernas byggbodar. 

Min egen valrörelse bestod till stor del av att stå i valstugan och prata med skolklasser och väljare. Jag representerade partiet i några debatter på gymnasieskolor, hos en studentförening, i en frikyrka och i Sveriges radios försvarsdebatt sänd från Stockholm. Jag besökte Ystad, Trelleborg, Eslöv och Karlskrona (där jag också hann med ett studiebesök på Kockums varv).
Läs mer »

 

Marianne Sonnby Borgström
Klimatmanifestation på temat valfläsk


Folkets kök i Lund serverar vegetariskt valfläsk
till alla deltagare

 

Fridays for Future har manifesterat på Stortorget i Lund varje fredag sedan Greta Tunberg startade sina skolstrejker för klimatet 2018. Det är 4 år sedan och även år 2018 var ett valår. Greta ville med sina strejker driva på politikerna att ta klimathotet på allvar, eftersom hon var rejält besviken på politikerna.  Varje fredag har Fridays for Future manifesterat på Stortorget och Nilla Bolding har troget samlat in namnunderskrifter till stöd för Fridays for Future och klimatrörelsen.
 


Nilla Bolding samlar namnunderskrifter
 

Framför fredagens manifestation stod de olika partiernas valstugor. Årets val och de politiska partiernas valfläsk var föremål för granskning i fredagens manifestation. Dessutom bjöds alla deltagarna på vegetariskt valfläsk.
De båda organisatörerna av manifestationen, Lotti Rosenkvist och Linnea Lindh, inledde mötet. Lotti eldade som vanligt massorna med att ropa slagord och folket på torget svarade: Vad ska vi göra? Rädda klimatet! När? Nu!
 


Lotti Rosenkvist

Läs mer » 

I veckans nummer
Friday for Future alla fredagar
Kulturnatten
Fyra aftnar om klimatet
Kaos-valet och väljarna som summa
Efter valet 2022
av Helena Falk & Steingrimur Jonsson
Birgitta Frostin: Lydnad, uppror
av Essie och Ulf
En första valanalys
av Hanna Gunnarsson
Klimatmanifestation på temat valfläsk
av Marianne Sonnby Borgström
I huvudet på Xi Jinping
Vi minns Karin – för framtidens vårdade och ovårdade
av Gunnar Stensson
Totalt ökar inte det grova våldet: TT
Vladimir Putins reaktionära kamp
av Gunnar Stensson
Redaktion
Göran Persson
Utskriftsvänlig form
Tipsa om Veckobladet
Känner du någon mer som skulle gilla att läsa VB?
 

 

Friday for Future alla fredagar


 

Vi samlas på Stortorget varje fredag kl 12-14 liksom Fridays For Future-rörelsen inspirerad av Greta Thunberg gör på många håll.
   Vi kräver att Lund medverkar till att Parisavtalet hålls, att vi strävar mot att hålla uppvärmningen till högst 1.5 grader, att det sker på ett klimaträttvist sätt och att man lyssnar på den bästa samlade vetenskapen.
   Kom förbi och prata med oss och stötta vår kamp för framtiden för våra ungdomar, barn och barnbarn.

 

Kulturnatten

Nu laddar vi för Kulturnatten 2022! 17 september hoppas vi att vi ses på gator, torg och hos alla fantastiska aktörer som medverkar i Kulturnatten.

Här hittar du programmet!
 



 
 

Välkomna på Lördag, inför Kulturnatten, klockan 11 - 16, Östervångsvägen 32.
   Öppen ateljé med målningar från Lund, speciellt Brunnshög men också annat. Jag håller också öppet på söndag 11 - 13.
   Kommer ni söderifrån får ni gå en omväg via Linnégatan eller Olshögsvägen/Nationsgatan till Studentgatan som tar er tillbaka till Östervångsvägen.

 


 

Varför gick det som det gick?

Så är rubriken på Röda Kapellets insats på Kulturnatten på lördag. Kl 17 står vi framför Gamla Elverket i hörnet av Knut den stores gata och Winstrupsgatan. Vi spelar valspelningslåtar och mellan musiken hjälper oss två statsvetare, Anders Sannerstedt och Malena Rosén Sundström,  oss att förstå hur det kunde gå så illa i valet. Fast gick det så illa egentligen? Skillnaden nu och tidigare valet var ju att Sverigedemokraternas inflytande 2018 minimerades genom januariavtalet. Nu har de borgerliga partierna, L, KD och M  satt sig i Sverigedemokraternas knä och omfamnat dem.
   Valrörelsen skedde i huvudsak på den borgerliga spelplanen: gängskjutningarna, invandringen och bensinpriserna. Och både V och S föll in i det spåret.  Enda undantaget var marknadsskolan, friskolevinsterna. Men var tog klimatfrågorna vägen? Svaret var med en mun: kärnkraften. Var tog äldrevården vägen, den som sattes i fokus under pandemin? Var tog de växande klassklyftorna vägen? Välfärdsfrågorna? Ingen påtalade att kriminaliteten och brottsligheten faktiskt minskat de sista åren när gängskjutningarna blev huvudsaken. Och ingen tog upp den samlade expertisens utsaga, att hårdare straff inte hjälper. Och ingen tog upp överklassens  brottslighet: skatteflykt och andra ekonomiska bedrägerier. Läs gärna Progressiva ekonomers smått ironiska artikel i dagens ETC där man vänder på kuttingen och fokuserar bidragstagare och kriminella som tillhörande den rikare delen av befolkningen. ”Samhällets värsta bidragstagare återfinns bland den rikaste procenten av den vuxna befolkningen. De har till stora delar vägrat integrera sig och bor i kluster i Danderyd, Lidingö, Täby, Lomma och Vellinge. Dags att ta itu med problemet. 600 miljarder kronor står på spel.”
   Vi får hoppas att våra två duktiga statsvetare rätar ut frågetecknen. Att Vänsterpartiet inte gick framåt som vi hade hoppats beror på flera felval i strategin, bruksorts-flirten och tvetydighet vad gäller klimat och bensinpris men också på att många vänstersympatisörer stödröstat på miljöpartiet.
Tror jag, Bengt Hall

 

 

Fyra aftnar om klimatet

19/9, 3/10, 31/10, 14/11 i Lilla salen på AF i Lund. Filmas och kan ses live via vår hemsida


19 september kl. 18.00 Fredrik Charpentier Ljungqvist
Klimatförändringar och deras effekter på samhälle och hälsa under historien: en översikt
Fritt inträde. Allmänheten välkommen
Affisch »

 

 

Vi minns Karin – för framtidens vårdade och ovårdade

Gruppen som den åttonde september framträdde i Helgeands församlingshem för att fira minnet av Karin bestod av Anna-Lena Kippel, Bo Riborg, Eva Husmark, Gillian Nilsson, Inger Grubelic, Katrine Arvidsson, Kerstin Strock och Lisbeth Jönsson.
   De var kulturarbetare och vårdare på Sankt Lars och utvecklade tillsammans med de intagna under 1900-talets tre sista decennier en metod att tillsammans uttrycka känslor och minnen i samtal, skrift, bild, sång och dramatik. Genom skapande och samtal ökade deltagarnas – och ledarnas - självkänsla och förmåga att utbyta erfarenheter med omvärlden. Metoden kallades Kultur i vården.
   Efter stängningen av Sankt Lars fortsatte verksamheten i de samlingslokaler som de nu hemlösa sanktlarsarna kunde söka sig till - men även i många andra sammanhang som föreläsningar på universitetssjukhuset eller föreställningar under Kulturnatten, där man kunde skratta åt de entusiastiska vännerna Ängla och Vingla.
   Vid ett tillfälle sammanförde Karin en klass från Rosengårdsskolan i Malmö med de äldre i ett boende i Sankt Lars. En nyanländ pojke från Sudan samtalade med en fd jordbrukare från Östra Göinge om problemen att valla får. De försjönk i gemensamma erfarenheter.

Framträdandet blev ett kollektivt drama om hur gruppen med Karin i centrum hade upplevt många viktiga år. De läste dikter, framförde episoder ur revyer, pjäser och monologer, sjöng visor och berättade händelser ur deras gemensamma liv. Minnesprogrammet var ett rikt dokument om mentalvården under  årtiondena före nedläggningen av Sankt Lars.
   Vi som satt i församlingshemmets sal kände att erfarenheterna från Kultur i vården måste tas till vara och utvecklas också i framtidens vård och omsorg.
   Det ryktas att programmet eventuellt kommer att framföras också i Peterskyrkan.
Gunnar Stensson