Nytt år, dags för 46:e årgången

Dags för 20 talet. Vad skall det få för eftermäle den här gången? Inte blir det väl det glada igen, nåt har vi väl lärt sen sist. Det fäljdes ju av två årtionden som inte direkt var någon höjdpunkt i mänsklighetens historia.
   Inrikespolitiskt började årtiondet i moll. Ett gäng partiledare försökte i riksdagen överträffa varann i eländesbeskrivningar av tillståndet i landet. Om Sverige som Storbrittanien hade haft en skuggministär hade det blivit en hård kamp om posten som "eländesminister".
   Att vi som lever i det här landet har det fantastiskt bra om man vågar se utanför landets gränser är ett perpektiv som helt verkar ha försvunnit ur alla debatter.
   Elände är det som gäller. Dagligen spekuleras det om Socialdemokraterna kan lösa sitt elände med skifte på partiledarposten.
   Vad gäller Vänsterpartiet så råder ingen eländes-stämning alls men det blir en ny partiledare. Det vet vi redan nu eftersom Jonas Sjöstedt redan nu aviserat att han inte vill bli omvald vid kongressen i maj (Se hans text på Facebook nedan). Där skall man dessutom anta ett nytt partiprogram som man kan ta del av på partiets hemsida.
  Visst finns det ämnen att analysera och kommentera så jag hyser gott hopp för den 46:e årgången. Hoppas skribenter och läsare håller med.
Göran Persson (red)

 

 

Jonas Sjöstedt på Facebook 200115

I slutet på maj samlas vänsterpartister från hela Sverige till kongress i Västerås. Kongressen kommer att fokusera på framtiden, anta ett nytt partiprogram och med framtidskommissionens arbete som bas lägga grunden för ett större och starkare vänsterparti.
   På kongressen kommer partiet också att välja ny partiordförande. Efter mer än åtta år som ordförande är det dags för mig att kliva åt sidan och ge plats för en ny ordförande.
   För mig har det varit ett svårt beslut. Att få vara ordförande för Vänsterpartiet är det viktigaste och roligaste uppdrag jag kan tänka mig. Det är en stor förmån att få företräda en rörelse som är den tydligaste rösten för ett mer jämlikt Sverige, för feminism och klimatet. Det är en glädje att träffa alla fina kämpande socialister runt om i Sverige, att få påverka politiken och att ständigt få lära sig nya saker. Jag kommer att sakna det, det vet jag.
   Men även det som är det roligaste och mest meningsfulla jag kan tänka mig har sitt slut. Det är en bra tid för Vänsterpartiet att välja en ny ordförande i god tid före valet 2022. Partiet har vuxit och utvecklats kraftigt på senare år, nya människor och idéer kan fortsätta det arbetet. Jag har alltid tänkt mig att åtta år är en ganska lagom tid för mig att vara ordförande. Nu ska jag ta vara på varje dag som ordförande fram till kongressen i maj.
   Jag är också säker på att detta är rätt beslut för min familj. Jag vill ha mer tid för att vara en bra och närvarande pappa, make och vän. Min familj bor sedan flera månader tillbaka i Vietnam. I sommar kommer jag att lämna mitt uppdrag som riksdagsledamot och flytta till min familj i Hanoi.
   Fram till kongressen i maj kommer jag att fortsätta företräda Vänsterpartiet i den politiska debatten som ordförande och resa runt i landet på lokala besök. Jag ser fram emot att kampanja för mer resurser till skola, sjukvård och äldreomsorg istället för skattesänkningar för de rika. Jag vill prata om vikten av trygga jobb och rimliga hyror så att vi kan stoppa regeringens planer på att slå sönder anställningstryggheten och införa marknadshyror. Jag ser fram emot att få träffa er därute!
   Jag har varit aktiv i Vänsterpartiet under lång tid, även om jag lämnar rikspolitiken i sommar så ser jag fram emot många år som aktiv medlem i Vänsterpartiet och att få delta i den politiska debatten.

 

 

Därför är amerikaner klimatidioter

Amerikanska medier och organisationer präglas i en mycket hög grad av propaganda från en stor mängd stiftelser och tankesmedjor med namn som American Enterprise Institute, Heartland Institute, från de stora olje- och kolbolagen som Exxon, Peabody Energy och Cloud Peak Energy (två kolbolag som på senare år haft stora ekonomiska problem), eller rika personer som matematikern, miljardären och maskingevärssamlaren Robert Mercer eller Charles och David Koch, med intressen i fossilsektorn och som även stödjer den amerikanska ultrahögern.
   Sverker Sörlin, Till bildningens försvar. Natur&Kultur 2019. Sid 97.
   Sverker Sörlin är en av åtta medlemmar i Sveriges klimatpolitiska råd. Boken rekommenderas!

 

 

Gunnar Stensson
Action i Mellanöstern. Huvudscener:

President Trump beordrar mord på den iranske general Soleimani. Den 3 januari 2020 sprängs Soleimani i sin bil av en amerikansk drönare på flygplatsen i Iraks huvudstad Bagdad. Irak kräver att de amerikanska soldaterna lämnar landet. Iranska missiler avfyras mot amerikanska baser i Irak. Ingen amerikan skadas. Trump twittrar att han liksom IS vill förstöra iranska kulturminnen. Massdemonstrationer mot USA i Teheran. En iransk robot spränger av misstag ett ukrainskt passagerarplan på flygplatsen i Teheran. Samtliga 176 passagerare dödas. Hälften av dem är iranier. Massdemonstrationer mot Irans prästregim. USA:s utrikesminister Pompeo förklarar att mordet på Soleimani är ett led i en större strategi av riktade mord för att avskräcka USA:s fiender. IS förbereder sin återkomst. Fortsättning följer. Publiken väntar.

En överdriven actionserie på Netflix? Nej, amerikansk utrikespolitik. Det handlar om makten över oljan. Och spelet började för mer än 70 år sedan.
   Då valde majlis, Irans riksdag, Mossadeq till premiärminister för att han skulle nationalisera Irans oljetillgångar som exploaterades av västländer. USA reagerade direkt, krossade Irans demokrati genom en militärkupp 1973, fängslade Mossadeq och gjorde shah Mohammad Riza till diktator.
Läs mer »

Samhällelig Schizofreni

Skånetrafikens busshållplatser pryds just nu med ”informativ” reklam: Flyg mer. (se bild nedan)
   Det är i samma vecka som mitt biljettpris på stadsbussen i Lund höjts med 25 %.
   Är det i Skånetrafikens intresse att uppmana oss att flyga mer?
   Är det i Skånetrafikens intresse att få fler att avstå från att åka kollektivt?
   Kanske är det helt mitt i prick att Skånetrafiken döpt detta nya betalsystem för Las Vegas? Spela och förlora. Medan världen brinner. Den samhälleliga schizofrenin når nya höjder.
Marie-Louise Steiner
 

 

 

Jonas Sjöstedt

Några rader bara. Jonas Sjöstedt tänker lämna partiledarposten i maj. Han är i sin fulla rätt och han har gjort ett bra jobb. Han har varit hederlig och varit rak och tydlig. Det blir inte lätt att hitta någon att ersätta honom och han kommer att saknas.
   Vad har han inte haft? Ja, väljarna har ju strömmat till, men visst borde det varit fler. Vad som inte har funnits är den känslomässiga tyngd som kanske är det mest attraktiva för väljarna. Han har varit sval och nykter, vädjat mer till förnuft och mindre till känslor. Jag tror att många kommer att finna att han har varit ett viktigt inslag i den svenska politiska debatten, liksom huvudet högre än sina kollegor i andra partier.
Lucifer

 

 

On Fire

Himlen förmörkas i Nya Zeeland, aska och luftföroreningar gör luften illaluktande och farlig att andas, de berömda glaciärerna färgas gula och smälter, temperaturen stiger flera grader, havsvattnet värms, fisk och sjögräs skadas, fiskarsamhällen förlorar sin försörjning.
   Varför?
   Därför att Australien brinner. Smutsig luft och aska stiger högt upp och fångas av starka jetvindar som snabbt når ända till Nya Zeeland 2000 kilometer bort.
   Luftföroreningar känner inga gränser. De skadar globalt. Himlen är missfärgad också i Chile.  Australiens ansvarslöshet drabbar länder på den amerikanska kontinenten. Rökmolnen färdas jorden runt på 80 dagar och drabbar till slut åter Australien, där redan en miljard djur omkommit.
   Nya Zeeland kan komma att begära skadestånd för skador och kostnader från Australien, vars högerregering förnekar klimatuppvärmningen och baserar landets ekonomi på kolbrytning samtidigt som fossilkapitalet styr Australiens medier.
   I den aktuella On Fire. The Burning Case for a Green New Deal beskriver Naomi Klein motsvarande nödläge sommaren 2017 i sin hemtrakt vid Vancouver i kapitlet Season of Smoke.
Gunnar Stensson

Källa: Jim Salinger, Australia´s bushfires mean New Zealand has become the land of the long pink cloud. The Guardian 8/1 22
Läs artikeln »

 

 

Ulf N
Feministiskt initiativ överklagar val av koncernbolagsstyrelse

Det händer märkliga saker i politiken i Lund. Märkliga beslut fattas på ett märkligt sätt, dvs på ett synnerligen okonventionellt sätt. Ibland också möjligen, men bara möjligen, på ett sätt som strider mot kommunallagen. Detta till och med i den förnämsta demokratiska församlingen i kommunen: fullmäktige. Vid fullmäktiges sammanträde i december fattades två beslut i form av personval helt i strid mot fullmäktiges egen arbetsordning. Men det struntade majoriteten helt och hållet i.

Oannonserade val
Hur gick då detta till närmare bestämt? Jo på fullmäktiges ärendelista som ska annonseras (”tillkännages” som det heter på lagspråk) på kommunens digitala anslagstavla en vecka före aktuellt möte och ingå i kallelsen till fullmäktigeledamöterna fanns bland annat två ärenden som hade rubrikerna ”Evenemang- och mötesorganisation” respektive ”Koncernbildning i Lunds kommun”. Det var hela informationen om ärendet. Men enligt kommunallagen ska det också i kallelsen och på anslagstavlan också finnas en kort information om vad ärendet gäller. Det fanns det alltså inte om dessa ärenden.

Koncernbildning
Av de ganska omfattande handlingarna som skickats ut till ledamöter och som lagts ut på annan plats än anslagstavlan på hemsidan framgick dock att det förstnämnda ärendet handlade om att bilda ett nytt kommunalt bolag som skulle ha hand om att ragga evenemang och möten till kommunen.
Läs mer »

 

 

Gunnar Olofsson
Ett steg närmare rättvisa i Palestina?

Chefsåklagaren vid den Internationella brottmåls-domstolen (ICC) i Haag, Fatou Bensouda, har beslutat att inleda en utredning av krigsbrott begångna under den nuvarande israeliska ockupationen av Palestina. Beslutet grundas på en fem år lång förberedande undersökning av situationen i området - där den preliminära bedömningen är att brott mot krigets lagar begåtts och fortsätter att begås, och att det inte finns anledning att tro att ”en utredning inte skulle tjäna rättvisans intresse”.
Läs mer »

I veckans nummer
Nytt år, dags för 46:e årgången
Friday for Future alla fredagar
Samhällelig Schizofreni
av Marie-Louise Steiner
Jonas Sjöstedt på Facebook 200115
Jonas Sjöstedt
av Lucifer
On Fire
av Gunnar Stensson
Jonas Sjöstedt i riksdagen
Därför är amerikaner klimatidioter
Feministiskt initiativ överklagar val av koncernbolagsstyrelse
av Ulf N
Action i Mellanöstern. Huvudscener:
av Gunnar Stensson
Nytt nummer av Politiken
Ett steg närmare rättvisa i Palestina?
av Gunnar Olofsson
Den globala uppvärmningens historiska rötter
av Gunnar Stensson
Redaktion
Göran Persson
Utskriftsvänlig form
Tipsa om Veckobladet
Känner du någon mer som skulle gilla att läsa VB?
 

 

Friday for Future alla fredagar


 

Välkomna på demonstration för klimatet, varje fredag någon gång mellan 10- 13 på Stortorget.

 

 

Jonas Sjöstedt i riksdagen

Från Malmö och Lund i söder till Kiruna i norr försvinner tjänster i skolan och omsorgen. Det snålas på allt från socialtjänst till barnpsykiatri.
(Skolnämnden i Lund måste spara 47 miljoner.)

 

 

Nytt nummer av Politiken


Läs Politiken »

 

En artikel från Politiken:

Inte bättre förutsättningar uteserveringar
Uteserveringar är ett viktigt inslag i stadsbilden. Därför röstade vi på fullmäktigemötet i november ja till ett förslag från Socialdemokraterna om att de ska vara avgiftsfritt med uteserveringar ifall ägaren tar på sig ansvaret för renhållning och sköter detta på ett bra sätt.
   SD och Lunds högerstyre röstade nej till förslaget.

 

 

Gunnar Stensson
Den globala uppvärmningens historiska rötter

Klimatnödläge råder. Människans tidsålder närmar sig sitt slut på grund av den globala uppvärmningen. Marknadsekonomins krav på privatisering, konkurrens och ständig tillväxt har fört oss till dagens katastrofsituation. Historien om de två senaste seklernas framsteg måste skrivas om.
   Andreas Malm analyserar i sin bok Fossil Capital. The Rise of Steam Power and the Roots of Global Warming den industriella revolutionen och fossilkapitalismens uppkomst.
Läs mer »