Pusselbitar

Utmaningen är inte att valfriheten är för liten och de privata alternativen för få – utan att likvärdigheten i skolan har minskat, att starka vinstintressen dränerar välfärden på resurser och att tilltron på det gemensamma är på väg att undergrävas.
   Håkan Juholt i en artikel om Daniel Suhonens bok, politikens kris – och visionerna som gjorde honom till partiledare.
Aftonbladet 29/10

En mink? En ryss? En rymdraket?
En ubåt eller sill?
Fördold är havets hemlighet.
Så länge ingen säkert vet
så ser du vad du vill.
Holmberg, DN 28/10

”Hur har det blivit så? Att ickevåld blivit stötande. Svaret är troligen rätt enkelt: för att våld är lönsamt.”
Stina Oscarsson i DN 29/10 efter att ledarskribenten i Svenska Dagbladet (23/10) fördömt Schymans plädering för nedrustning, diplomati och samtal i konflikten med Ryssland med orden ”Det var länge sedan jag läste något så stötande.”

 

 

Ambassaden vägrar ta emot födelsedagshälsningar till Dawit

Igår fyllde fängslade journalisten Dawit Isaak 50 år, och tack vare er fick vi in nästan 1200 vykort till honom. Tyvärr vägrade Eritreas ambassad att ta emot dem, men vi vet att de känner till det stora engagemanget för honom. Vi ger aldrig upp kampen för Dawit och försöker se till att vykorten når fram på något annat sätt.
Läs mer »
 

 

 

Ulf N
Rödgrönrosa minoritetsstyre

Efter långdragna förhandlingar kunde så småningom S, MP, V och Fi bilda ett minoritetsstyre i kommunen. De borgerliga gjorde som bekant upp med FNL. En konsekvens av den uppgörelsen är att Sverigeetnokraterna får vågmästarroll i kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen. De fyra rödgrönrosa partierna får dock majoritet i kommunens andra nämnder och styrelser. Nedan återges de rödgrönrosas samverkansdokument i en förkortad version som lämnades ut vid partiernas presskonferens i onsdags.
Ulf N
 


 

Samarbete för ett bättre, mer hållbart och jämlikt Lund
Prioriterade frågor för ett nytt politiskt styre i Lunds kommun:

Vi fyra partier har en stor åsiktsgemenskap om att det goda samhället kräver en stark gemensam välfärd, om att framtiden kräver ansvar för kommande generationer genom en ekologisk omställning, om alla människors lika värde och om behovet av ökad jämställdhet mellan män och kvinnor. Vi har därför beslutat oss för att ingå i ett politiskt sammarbete för att under de kommande fyra åren göra till en bättre kommun att leva, bo och arbeta i.

Läs mer »

 

 

Riksdagen och monarkin

Något som inte berördes i  årets valrörelse var frågan om sveriges statsskick. Tre av riksdagspartierna (S, V och Mp) vill enligt sina partiprogram avskaffa monarkin. En relativt stor andel av de liberala riksdagsledamöterna  är också för republik.  Varför de inte driver republikkravet  beror enligt politikerna  oftast på att tiden inte är mogen: ”En majoritet av svenska folket vill ha kvar kungen”.  Att statens högsta ämbete ska gå i arv inom en och samma familj undviker  politikerna konsekvent att diskutera och ta upp. De vill inte ens driva frågan och därmed påverka opinionen.
   Aftonbladet har frågat de nyvalda ledamöterna i riksdagen om kungahuset ska vara kvar. 311 av 349 ledamöter svarade. 39 procent svarade nej. Så här många (i procent) riksdagsledamöter  från resp parti  svarar nej på frågan om monarkin ska vara kvar som statsskick i Sverige.
   Vänsterpartiet                     100 procent
   Miljöpartiet                           88 procent
   Folkpartiet                           71 procent
   Socialdemokraterna              67 procent
   Centerpartiet                        43 procent
   Moderaterna                        19 procent
   Sverigedemokraterna              0 procent
   Kristdemokraterna                  0 procent

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är alltså de partier där samtliga riksdagsledamöter vill behålla kungamakten.

   Det verkar, enligt Aftonbladets enkät,  som om yngre ledamöter i högre utsträckning än äldre vill avskaffa kungahuset.  ”Det borde vara val som styr vem som blir statschef, inte samlag”, säger till exempel vänsterpartisten Nooshi Dadgostar 29 år. Är  detta  en trend och en hoppingivande utveckling? Vilhelm Moberg sa i sin berömda bok ”Därför är jag republikan” (1955) att han, i sin besvikelse över att kungadömet ännu fanns kvar,  trodde att den unga generationen inte skulle acceptera ett så orättfärdigt och fjäskande system som monarkin. Som bekant svek den då unga generationen när de väl vuxit upp.
   Jag blir konfunderad när jag ser att miljöpartiets unge ledare Gustav Fridolin, tillika utbildningsminister, vill behålla kungahuset. En annan, icke ålderstigen skånsk riksdagsledamot, som stödjer monarkin är Kent Härstedt (s) från Helsingborg. Även lundabon och justitieministern Morgan Johansson (s) tillhör kungavännerna. Har de inte läst partiprogrammet? Jag skulle gärna vilja höra deras motiv för sitt ställningstagande.

Bengt Hall
Medlem i Republikanska Föreningen

 

 

Sven-Hugo Mattsson 
Ubåten var inte dansk

Det rådde högt vattenstånd i Sydvästskåne och i Lommabukten, på grund av det myckna regnandet.
   Då passade kanske en eventuellt trolig undervattensfarkost på att smita in i Höjeå. Den första indikationen kom redan vid inloppet i Lomma. Vittnen såg en farkost med vita skrov och rött torn i dimman som rådde, snabbt ta sig upp i Lomma hamn. Lomma är ju litet och ryktet gick snabbt. När Urban Båth fick höra detta log han i mjugg och sa att det säkert var hans fru, U-B Båth som var ute med sin kanot, den är vit och min fru har en röd poncho. Vi kallar henne ubåten för övrigt. Men det var redan här som misstanken om att det var en dansk ubåt föddes.
   Nästa indikation kom i Staffanstorp nere vid Trollebergsfjärden Värpinge. Man hade sett vita farkoster i snabb takt som rev upp massor av skum. Sydnytt var snabbt på plats och kunde rapportera, 14 journalister och 3 kamerateam, det vill säga alla resurser som Sydnytt har, var på plats. Greve Yngve Wachtmeister på Trollebergs gård kommenterade: ja, ja vi har svanar nere vid Trollefjärden och det var säkert en alfahane som jagade en annan hane.

Hemvärnet i Lund
Men nu var ryktespridningen i full gång, två indikationer måste innebära att här finns ubåtar var den allmänna meningen. Den närmade sig ju dessutom Lund, så hemvärnet rustade upp och förberedde sina zodiaker i letandet.

Läs mer »

Lucifer
Ljusglimtar i höstmörkret

Min och många andras entusiasm för den nya regeringen har väl varit måttlig. Den ska förstås bedömas på hur den klarar de tunga frågorna: arbetslösheten, skolan, sjukförsäkringen m.m. . Men det finns några ljusglimtar som har fyllt mig med glädje och positiva känslor.

Äntligen!
Sveriges erkännande av Palestina är just en sådan ljusglimt. Äntligen en handling, något som faktiskt visar vilja och självständighet, ett återtagande av en hållning som under Palmeåren gjorde Sverige känt och uppskattat i världen. Visst, det borde ha skett för många år sen, men det kommer faktiskt bra nu.

Läs mer »

 

 

Nu ska Lund förnyas

Hur kommer man till Kristallen? frågade min vän Olle i måndags kväll.
   Vi visste ju att byggnaden låg nånstans vid en liten park mellan bangården och Skomakargatan med sina tre- och fyravåningars tegelhus från 50-talet. Vi kunde se den sticka upp därborta från våra fönster i Klostergården.
   Jag bestämde mig för att ta reda på hur man kunde gå. Utgångspunkt blev Västra station. Den utgör baksidan av centralstationen, en stillsam avkrok jämfört med stationsbyggnaden vid Bangatan. Just nu byggs den om, trots att den är nybyggd. Man tar sig ut via en provisorisk bro över en regnvattenfylld utgrävning.
   En cykel- och gångväg mot Kristallen skymtar mellan träden. I slutet av 1980-talet gick jag ofta här till eller från Wallins tryckeri strax hitom Kung Oskars väg för att hämta kvartalets upplaga av Eritreanytt i en gammal barnvagn. Då var grönskan längs bangården ogenomtränglig. En sovvagn fungerade som vandrarhem. Intill järnvägen stod några träkåkar som hyste flyktingar.
 


 

Nu är sikten fri mot bangården och de utsmyckade tegelfasaderna i sekelskiftespalatsen längs Spolegatan och runt Clemenstorget. Morgonen var klar och solen gick just upp bakom Allhelgonakyrkans spetsiga torn. Kvarteren påminner om bebyggelse i Stockholm, Berlin och Sankt Petersburg. Ödesmättade och tunga. Överdådiga. Med Clemenstorgets välordnade rader av plataner som en promenadplats för borgerligheten.
   Sin nuvarande form fick torget ungefär samtidigt som byggnaderna. Tidigare var det en lerig marknadsplats där bönderna köpte och sålde boskap. Medan jag tittade passerade två pågatåg, ett öresundståg och ett godståg: Hector rail.
   Kristallen och den nybyggda Skyttelbron ligger oväntat nära, alldeles intill det gamla 70-tals-daghemmets låga hus i den lilla parken. Bortom dem syns sockerbitskvarterens fyrkanter. 
   En stor hall är Kristallens entré. Där fanns många besökare, kanske ett par delegationer som väntade på att ett möte skulle börja.
   Blickarna drogs till en utställning om hur stationsområdet med Kristallen, Clemenstorget och Bangatan skulle kunna utformas. Jag försjönk i den. Bangatan skulle befrias från trafik mellan Knut den stores torg och Clemenstorget. Utmärkt!
 


 

Det innebär att utrymmet för människor vidgas. Clemenstorget blir större och luftigare. Där finns tävlingsförslag från tre arkitektfirmor. 2015 beslutas den slutliga utformningen. I förutsättningarna för samtliga förslag ingår att spårvägen sneddar över torget upp mot Allhelgonavägen och Brunnshög.

En snygg förnyelse av Lund! Som kommer FörNyaLund-partiet att framstå som en reaktionär rörelse, uteslutande inriktad på att bevara nuvarande röra. Tur att den anslöt sig till Alliansen. Allianspartierna är nu eniga om det torftiga målet att fördröja processen två år. Och förhindra en skattehöjning.
   Efter studiet av planerna gick jag ut i verkligheten. Den nya Skyttelbron mynnar vid Diamantens entré och har uppgångar från alla perronger. Jag såg för mig hur resenärer från norr och söder strömmade uppför trapporna på väg mot spårvagnen på Clemenstorget, destination Max 4 eller ESS. Eller mot Kristallen.
   Nedanför Skyttelbron finns en stor parkeringsplats för sådana som inte reser kollektivt. Regionbussarna har hållplats mellan Tullkammaren och Skånetrafiken. Förnyelsen har redan kommit igång utan att jag märkt det.
   I det gamla stationshuset finns en utmärkt pressbyrå med svenska och utländska tidningar. Efter att ha bläddrat igenom några tidskrifter köpte jag Foreign Affairs för ett pris som ungefär motsvarade en biobiljett.
   Trappstegen ner till Rydes undergång är rundslipade i kanterna av alla fötter som beträtt dem. Där nere spelade en nyanländ violinist en polka från Dalarna. Så var jag tillbaka vid utgångspunkten.
   Jag rekommenderar bekanta och vänner att gå samma lilla promenad, ensamma eller i grupp, och fundera på hur Lund kan förnyas.
Gunnar Stensson

 

 

Gunnar Stensson
”Skolor konkurrerar med betyg snarare än kunskap”

2011 började de nya betygen med skärpta betygskrav tillämpas. Med dem skulle elevernas kunskaper öka och betygsinflationen minska.
   I stället visar det sig att snittbetygen för årskurs 9 våren 2014 fortsätter att stiga, samtidigt som Pisa-resultaten i Matematik, Naturvetenskap och Läsförståelse stupar brant nedåt.
   Varför?
   Förklaringen är att betyg nu inte i första hand innebär kunskapsvärdering utan marknadsföring, konkurrensfördel, valuta, lätt förtjänta pengar för skolentreprenörerna.
   Skolbolagen slåss om skolpengar – med betyg. Skolbolagens ägare hotar rektorerna – höj betygen, rektorerna trugar och hotar lärarna – höj betygen!  Samtidigt kräver föräldrar och elever: höj betygen annars sticker Mats – och skolpengen – till en annan skola.

Skolsystemet korrumperar.
1992 bestämde regeringen Bildt att alla kommuner måste betala friskoleföretagen en skolpeng baserad på kommunens egna kostnader för varje elev som valde deras skola. Pengar att tjäna! 2008 gjorde riskkapitalbolagen sitt intåg på skolmarknaden.
   Friskolekoncernerna åstadkom snabb tillväxt medelst hög belåning. Genom att ha bolagsstyrelsen i ett skatteparadis som Guernsey kunde de minimera skatten som exempelvis den största svenska skolkoncernen Academedia (med 50 000 elever/skolpengar). Koncerner som gick överstyr kunde alltid gå i lönsam konkurs, som John Bauer-koncernen gjorde.
   Ju osäkrare lärarnas ställning är, desto lättare blir de att korrumpera för skolföretagen, för rektorerna, för föräldrarna och för eleverna. Bäst att bita huvudet av skammen – det gäller ju levebrödet. Höga betyg gör alla glada.
Läs mer »

I veckans nummer
Pusselbitar
Ambassaden vägrar ta emot födelsedagshälsningar till Dawit
Ljusglimtar i höstmörkret
av Lucifer
Nu ska Lund förnyas
av Gunnar Stensson
Israel bygger i Palestinas östra Jerusalem
av Gunnar Stensson
Rödgrönrosa minoritetsstyre
av Ulf N
Bojkotten fungerade – Sodastream flyttar fabrik 
Medio nada?
av Jörgen L
Riksdagen och monarkin
av Bengt Hall
”Skolor konkurrerar med betyg snarare än kunskap”
av Gunnar Stensson
Ubåten var inte dansk
av Sven-Hugo Mattsson
Redaktion
Göran Persson
Utskriftsvänlig form
Tipsa om Veckobladet
Känner du någon mer som skulle gilla att läsa VB?
 

 

Israel bygger i Palestinas östra Jerusalem

”Olagligt! Omdömeslöst!”
”Man måste allvarligt ifrågasätta om Israel vill ha en förhandlingslösning”

USA och EU är eniga i sina fördömanden av Israels beslut att inleda en ny judisk bosättning i Palestinas huvudstad östra Jerusalem.
   Israels försvarsminister Moshe Yáalon vägras tillträde i Vita Huset. USA stoppar leverans av hell fire missiler till Israel.
   Brittiska parlamentet röstar med stor majoritet för ett erkännande.
   Sverige erkänner Palestina inom kort. Aldrig har det känts mer nödvändigt än nu.
   Alliansens talesman Jan Björklund säger efter utrikesnämndens möte: ”Det är förhastat, obalanserat och dessutom är det klantigt hanterat.”
   Uttalandet faller tillbaka på honom själv – och Alliansen.
Gunnar Stensson

 

 

Bojkotten fungerade – Sodastream flyttar fabrik

Läskmaskinen fick en hel generation att ångra varje egenpyst läsk när det framkom att en av företagets fabriker – den största – ligger på ockuperad mark på Västbanken, i en israelisk bosättning. Det har varit känt länge. Sodastream har hela tiden försvarat fabrikens placering med att den är ett ”fredens föredöme”, eftersom att israeler och palestinier arbetar tillsammans.
   Men nu ska den ändå flyttas, rapporterar nyhetsbyrån AP. Från bosättningen till södra Israel. Och fabrikens palestinska anställda ska dessutom få behålla sina jobb.
Läs mer i ETC»

 

Medio nada?

Ja, klassen eller snarare skikten (marxistisk socialek. analys ju simplifierad samt tillrättalagd ideologiskt och för pedagogiska syften kan man lite höftreflektera) som byggde moderna, humana samt kulturellt och vetenskapligt, teknologiskt jämte intellektuellt kvalificerade och efterhand även rättvisesyftande, meritokratiska och konsensussökande, fredssträvande, rättstatsgaranterande samt demokratiska och kontra-kolonialistiska väst - finns knappt mer. Nå, vem mer exakt att hedra sociala och progressiva västsamhället för jämte motkrafterna och vad dessa i sin tur stod, samt står för, överlåtes åt deduktiva kunskapssökeriet, att fastlägga. Och nog en rätt blandad skara, på alla sätt dvs Västs Sanna Hjältar. Utan medioskikt och goda (pre)liberalismen ingen Upplysning och vad sedan följde å detta grandiosa, rätt unika fundament.

Men var dag, netop gnäller Henrik i SDS om sitt dj-a NATO. En nostalgisk omvärldsanalys och tanklös trohetsförklaring till hinter-atlantiske bastarden som dock aldrig tänker på annat än sitt eget samt givit sig självt odisputabla rätten, äga och prägla världen. Förr fanns en rik Amerika-kritisk idéströmning inom konservativa, liberala och allmänkulturella kretsar och såklart även vad gäller olika schatteringar och verkansområden, å utomliberala vänsterkanten. Vad finns kvar av denna intelligenta och i en äldre mening europatillvända analys, värdekontinuiteten och pluralistiska ideologiska geografin? Vem har att förvalta och föra vidare? En tidskrift å humana liberala kanten och med samma intellektuella och tidskritiska odlingens ambitioner som Axess kunde gett oss en historisk inblick som bas att påbörja förekommande dekonstruktionen av det amok-modernistiska, alltmer totalitära globala projektet. Dit kunde, med en "inkluderande" red. även åldrade, praktiskt taget utraderade lika med uppgivna soc-vänstern få sin del, av samlade offentligheten. Få är förresten ett galet uttryck - en offentlighet som inte oavbrutet och eftertänksamt bygges, upphör.

Nå, oumbärliga jämte intressanta, bidragande böcker tryckes alltjämt eller otvivelaktigt och dito typ dissertationer framlägges och centrala eller udda tidskrifter utges samt vad förloras via allt torftigare dagstidningar, speciellt å förr statusmärkta k-delarna uppvägs i glädjande grad av Kunskapskanalen och mkt ambitiösa men till synes föga uppmärksammade och klent rosade Axessprojektet, på dumburken. Där en fd polSvDchef basar! Samt allt vad nu utlandet bidrar med, förstås. Men så har vi Mainstream-klassen, materialistiska och hedonistiska vulgärborgerligheten, Svenssondiktaturen eller vad nu kalla dem som snart har alla väst- och i stigande grad andra länders politiska eliter i sina snören och snörsnaror. Så oändligt glädjande därför med tälten och studenterna på åttafiliga genomfartsleden i centrala HongKong - av flera skäl, dem immuna mot manipulerandet ovanifrån - eller inifrån. Men så alla dessa "bästsäljerismens" trogna avnämare, de medfött okritiska och följsamma eller via arbetslinjen och andra mentala maktknepen kontrollerat eller föga alls, tänkande. Falsk folklighet och antipolitik är vår tids anbefallda rättesnören. Se bara på SVT.

Ja men då föga konstigt att man önskar en rejäl örfil av nåt med veritabel Gudsfruktan i följe, inom väst- och därmed befryndade befolkningar och vad gäller det globala. Just det, ett instant och gärna komplett första önske-offer för en tid och en värld som blott känner, och förtjänar, svarta utopier. Förresten, såg ni Jonas i Agenda samman med Jan fp och lettiske UM där siste faktiskt framstod mest jordnära och balanserad. Lindhe hyllar NATO och Jonas kisar ministermässigt när Ryssland ska fördömas i kapp med militaristiska kallakrigs västnostalgiker. Vad står i vårt internationella politikmanifest, numera!? Plankat av fp med retoriken från Allan Widman? Mp må ha övergivit radikala inrikespolitiska agendan till stora delar men en pålitlig broms vad gäller värsta bomb-lyriken. En vacker dag dyker väl Lindhe upp i rutan samman med Karin Enström och bifaller NATO. Måtte finnas en stram konsekvens för juvenil- och broilerpolitiker på amorfa vänsterkanten - samt för europeiska och andra länder vilka lånar sig åt ett av vart, ritat i Washington med förstäder. Tänk själv och en plural värld åter!
Jörgen L