Det rådde högt vattenstånd i Sydvästskåne och i Lommabukten, på grund av det myckna regnandet.
   Då passade kanske en eventuellt trolig undervattensfarkost på att smita in i Höjeå. Den första indikationen kom redan vid inloppet i Lomma. Vittnen såg en farkost med vita skrov och rött torn i dimman som rådde, snabbt ta sig upp i Lomma hamn. Lomma är ju litet och ryktet gick snabbt. När Urban Båth fick höra detta log han i mjugg och sa att det säkert var hans fru, U-B Båth som var ute med sin kanot, den är vit och min fru har en röd poncho. Vi kallar henne ubåten för övrigt. Men det var redan här som misstanken om att det var en dansk ubåt föddes.
   Nästa indikation kom i Staffanstorp nere vid Trollebergsfjärden Värpinge. Man hade sett vita farkoster i snabb takt som rev upp massor av skum. Sydnytt var snabbt på plats och kunde rapportera, 14 journalister och 3 kamerateam, det vill säga alla resurser som Sydnytt har, var på plats. Greve Yngve Wachtmeister på Trollebergs gård kommenterade: ja, ja vi har svanar nere vid Trollefjärden och det var säkert en alfahane som jagade en annan hane.

Hemvärnet i Lund
Men nu var ryktespridningen i full gång, två indikationer måste innebära att här finns ubåtar var den allmänna meningen. Den närmade sig ju dessutom Lund, så hemvärnet rustade upp och förberedde sina zodiaker i letandet. Även Postens drickvärn, som vi skämtsamt kallar driftvärnet, förberedde sig, här var dock medelåldern 84 år, men leta skulle de.
   Nästa indikation var vid vägövergången vid Malmövägen. Det var för övrigt Mats Helmfrid som hade sett en farkost här, under bron. Alla zodiaker dit och driftvärnet i roddbåtar. När de kom fram stod Helmfrid med en miniräknare och mumlade. 13 +7+3+2+4 blir väl inte 33, det blir bara 29 och det är ju inte majoritet. Då lurade de mig, Sverker och Anne. Men de satt ju med sina miniräknare och visade mig. Dom måste ha varit manipulerade, miniräknarna. Han hade rätt den där Wiehe, vem i hela världen kan man lita på? Hemvärnet ropade på Helmfrid som var ordentligt borta: var är ubåten Matte? Va, ubåten, ja den försvann uppströms. Det sista man hörde när hemvärnet och dric.. förlåt driftvärnet gav sig iväg var Helmfrids muttrande 13+7+3+2+4, det blir ju ingen majoritet.

Häckeberga
Nu gick greve Karl Orvar Rutger Villhelm Erik Nils Knoll von Tott, för övrigt kallad ”Korven”, på Häckeberga slott ut och meddelade att

undervattenfarkosten säkert var på väg upp till Häckebergasjön. Det måste vara intressant för danska försvaret att undersöka sjön och slottet, en intressant försvarsanläggning, om de skulle anfalla Sverige i en framtid, det är ju bara 400 år sedan vi krigade senast. Övervattenfarkosterna dit genom kobbar och skär, fjärdar och översvämmade vattensamlingar. Den ligger nog i vassen och lurar menade ”Korven”.
   Häckebergsjön är ju reglerad så man tömde ut allt vatten. Äh, inte fasen är här någon undervattensfarkost ropade Marina Lindeman, överbefälhavare för Hemvärnet, de har smitit. Det är för djäkligt sa hon, med ett visst eftertryck, att de kan kränka oss så.
   Nerströms Höjeå, med god fart eftersom ytterligare vatten hade tillförts genom tömningen av sjön syntes ytterligare indikationer. Bröderna Lagerståhl i Jinnarp menade att de sett en ungersk farkost. Vad får er att tro detta? Den hade en ungersk flagga på skrovet, sa de. Spaningsledningen förhöll sig skeptisk, Ungern har väl inga ubåtar? Hur ser Ungerns flagga ut då? Ja, den är väl röd och vit menade bröderna. Nä, visst nej, det är ju Österrike som har rött och vitt i sin flagga. Det här satte återigen igång spekulationerna om att båten är dansk. En tyckte att det var en fransk ubåt, Elsa Svensson i Esarp. Och hur såg flaggan ut då? Ja, en trikolor, ju, sa Elsa. I vilken ordning, uppifrån och ner frågades. Blå, vit och röd så klart sa Elsa. Det är ju ryska flaggan noterade spaningsledningen. Ja, just det, var det inte det vi misstänkt hela tiden! I Stockholm som samma vecka hade besök av eventuellt troliga undervattensfarkoster dementerades dock detta. Ryssland har 7 ubåtar i Östersjön och vi hade 7 indikationer i våra fjärdar, det innebar att hela ryska ubåtsflottan var här. (Sic).

Madsen
Min femmänning i Köpenhamn Jan- Alexander Nanardo-Madsen ringde mig, han bor nära Nyhamn. Nu skall du få höra, sa han. Vadå, shot man shot, sa jag. Det var ingen dansk ubåt i Höjeå eller Häckebergasjön.  Hur vet du det, hur vet du det?, sa jag. Danmark har bara en ubåt och den låg här i Nyhamn hela veckan, sa han.
   Spekulationerna går vidare, kanske fanns det helt enkelt aldrig någon trolig, eventuell undervattensfarkost i Höjeå.
   Men allting slutade i dur, både Hemvärnet och Driftvärnet blev medaljerade med Sten Bromanmedaljen av 18:e graden. De blev också hyllade av den nya kommunstyrelseordföranden Anders Almgren, på Stortorget där flera tusen lundabor gått man och kvinna ur huse.
Sven-Hugo Mattsson