Vårens sista VB nästa vecka

Det första valet under detta supervalår är avklarat. Vissa överraskningar kanske det blev men eftersom överraskningar är just EU-valets privilegium så kan man säga att särskilt överraskande är det inte med några överraskningar.
   Förhoppningen är aaltså att många skall vilja skriva till nästa vecka så abstinensen hålls så låg som möjligt. Sen är det alltså dags att vila upp sinnen, pennor och inte minst öron ett tag inför nästa valrörelse. Som VB redaktör hoppas jag på en lite friskare debatt och en valutgång utan alltför hisnande överraskningar, vilket skall uttolkats så att opinionen står sig och resultatet blir lika rödgrönt som detta blads layout.
red

 

 

Kommentar 26/5, efter EU-valet
V-seger i Lund

Vi ska inte vara alltför provinsiella. F! vann en historisk seger i EU-valet! Att F! skickar en rom, Soraya Post, till EU är också historiskt!  Att MP blivit näst största parti, och med Sveriges mest kompetenta EU-politiker, Isabella Lövin, förpassat M till tredje platsen, har förändrat det politiska landskapet!
   Med detta sagt kan vi skryta över V:s stora seger i Lund. Trots att hundratals V-väljare, jag känner dem, bidrog till att skicka Soraya Post till EU, och trots att många andra bidrog till Isabella Lövins skräll, säkrade Vänsterpartiet i Lund en ökning till 6,4 procent.
   I höstens val är förutsättningarna annorlunda.
   Väljarnas förtroende för Lunds två största borgerliga partier rasar, av kända orsaker. Moderaterna tappade 5,6 procent och Folkpartiet 5,1.
Gunnar Stensson

 

 

Strejk straffar Veolias vampyrer

Jag vet hur vi ska vinna upphandlingen att köra Öresundstågen, sa Veolias affärsområdeschef Mikael Danielsson på ett internt möte. ”Vi sparar 53 miljoner genom att avskeda 250 tågvärdar och lokförare inom ett halvår. Det betyder att vi kan lägga det lägsta anbudet. Deras jobb kan tas över av timanställda, som vi kallar in efter behov.”
   Och mycket riktigt, Veolia vann upphandlingen i november 2013. Mikael Danielsson fick löneförhöjning och 10 miljoner i bonus för att han ”funnit en metod att förenkla och förbilliga verksamheten” som det hette i motiveringen.
   I mars 2053 ställde Veolia 253 lokförare och tågvärdar på bar backe genom att varsla dem om uppsägning. Deras arbete skulle i fortsättningen skötas av timanställda. Och de varslade var välkomna som timarbetare, med 7000 kronor lägre lön i månaden. De hade ju yrkeserfarenhet.
   Veolia agerade som alla andra privatföretag, inte minst inom järnvägsbranschen, där järnvägsbolagen brukar bjuda under varandra i anbuden. De uppmuntras av Fredrik Reinfeldt och arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, M. Arbetslinje, javisst, men först en rejäl lönesänkning!
   Följden blir naturligtvis nedfallna kontaktledningar, förseningar, urspårningar och trafikolyckor, men det gör ingenting, för tågbolagen har stöd från kommunikationsminister Katharina Elmsäter Svärd, M, och Trafikverket, som i konsekvens med moderat trafikpolitik underskattar järnvägsnätets behov, samtidigt som det överskattar vägtrafikens.
   Men den här gången höll inte Veolias kalkyl. Fackklubben Seko beslöt att gå i strejk. I Halland och Blekinge går nu i praktiken inga persontåg alls, när Öresundstågen står stilla. Det beklagas av Carl-Göran Svensson, M, Blekingetrafikens vice ordförande, men han säger ändå: ”Det är min uppfattning att Veolia lagt ett anbud som innebär att de kan köra under de avtal som gäller på arbetsmarknaden.”
   Förtroendet för Moderaterna och Carl-Göran Svensson sjunker mot nya bottennivåer. Tågstrejken kommer att utvidgas till Kustbanan den 17 juni. Den stöds av S, MP och V som går till val på att i framtiden driva tågtrafiken i offentlig regi.
   Veolias vinst rasar, men bolaget gör lukrativa affärer på annat håll, som i Israel där fattiga palestinier är mer försvarslösa än fackligt anslutna svenska lokförare.
Gunnar Stensson
 

 

 

Skyll på Sydsvenskan!

Skyll inte bara på Gunnar Hökmark. Så rubricerar Sydsvenskan huvudledaren om Moderaternas genomklappning i EU-valet (27/5).
   Nej, fiaskot är inte enbart Hökmarks fel. Sydsvenskan har dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad trumpetat ut Moderaternas nyliberala EU-politik: fri rörlighet för utnyttjade arbetare från Östeuropa, frihandelsavtal med USA som ger USA-ägda friskolekoncerner möjlighet att stoppa svenska skolreformer och stöd till EPP, den mörkblå, antifeministiska partigrupp i EU som Moderaterna ingår i och som Hökmark är vice ordförande för.
   Med ett sådant mediabifall är det inte underligt att han trodde, att inte bara alliansens massmedia utan också väljarna stödde hans politik.
   Det har länge varit en etablerad sanning att de svenska valen avgörs av några hundratusen höginkomsttagare - främst i Stockholm - som röstar enbart efter valets inverkan på den egna plånboken. Den sanningen, dold i floskeln Ordning och reda i statsfinanserna, har legat till grund för Moderaternas framgångar det senaste decenniet. Den har också varit vägledande för den socialdemokratiska politiken. Därav den sunkiga tristess som präglat valkampanjen inför EU-valet – och riksdagsvalet i september - hittills.
   Men varken höginkomsttagarna - eller vi andra - är så dumsnåla som spinndoktorerna och deras arbetsgivare cyniskt förmodar. EU-valet har blåst in frisk luft i den svenska politikens mögeldoftande korridorer.
   Moderaterna tycks inte ångra sig, men det borde Stefan Löfven göra.
   Sydsvenskans ledarredaktion ångar på i gamla spår, utan att vare sig se eller höra. Detta är Sydsvenskans ”Plan B i röran” (27/5):
    ”Skulle MP, V och Fi tillsammans bli jämstora med S – ingen omöjlighet – lär Löfven få svårt att stå emot det egna partiets vänsterflygel...  Desto viktigare att partierna i mitten – S inräknat – håller öppet för samarbete över blockgränsen. En plan B är aldrig fel när rödgrönrosa röra hotar.”
   Den 3 juni återkommer Sydsvenskan till önsketänkandet om en blocköverskridande regering för att stoppa vänstern: ”Låt säga att alliansen mister regeringsmakten och Centerpartiet minskar sitt väljarstöd – då kan S stå inför uppgiften att bilda regering i ett svårt parlamentariskt läge samtidigt som C kanske ser sig om efter en ny partiledare. Vad Lööf ser som otänkbart kan då bli inte bara tänkbart, utan till och med sannolikt.”
   Sydsvenskan är först med att spå Annie Lööfs avgång, kanske mot bakgrund att bara 1 procent hade stort förtroende för henne i den senaste mätningen.
   Sydsvenskan består förstås inte bara av sin ledarredaktion.
   Kanske kan man tala om en valseger för kulturredaktionen, med skribenter som Rakel Chukri, Karin Arbman och Patrik Svensson, över ledarredaktionen – Skogkär och kompani.
Gunnar Stensson

Nazionalismen

Jag kan inte minnas att jag någonsin firat den svenska nationaldagen under hela mitt långa liv. Jag har inte heller varit kritisk. Men det borde man nog vara, nu när nazionalismen visar sitt fula tryne både här och där, inte minst i Putins Ryssland.
Gunnar Stensson

 

 

 

Bertil Egerö
Carl Bildt: Gaza mot katastrofen – ingen åtgärd

Är Carl Bildt en autonom medlem av regeringen? Reinfeldt har genom åren varit förunderligt tyst i utrikesfrågor, som om han inte vågar gå in på Bildts revir. Bildt reser runt, uttalar sig, reser igen. När han säger något är det i form av analys, tolkning. Hur den svenska utrikespolitiken konkret ser ut är det svårt att få grepp om från hans framträdanden.
   Jag provade nyligen att begära konkreta svar från UD om deras rutinmässiga kritik av Kuba (där både Frankrike och Holland nu inlett konstruktivt samarbete) och den lika rutinmässiga tystnaden om Israels brott mot mänskliga rättigheter (se t.ex. vårens utrikesdeklaration). Det kom faktiskt ett svar, men inget konkret – bara en officiell referens till Sveriges hållning (Kuba mänskliga rättigheter; Israel/Palestina en tvåstatslösning).
   När Hans Linde, vänsterpartist i riksdagen, nyligen i riksdagen ställde en skriftlig fråga till Bildt måste Bildt svara på själva frågan. Den handlade om attentatet mot fartyget Gazas Ark, i hamnen i Gaza, och om Sverige tänker göra något för att säkra att fartyget kan gå från Gaza med sin last som planerat. Så här löd frågan:
   ”Avser utrikesministern att ta några initiativ för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, ska verka för att Israel inte vidtar ytterligare åtgärder för att förhindra Gazas Arks seglats?”
Läs mer »

 

 

Lund och massakern i Peking 1989

För 25 år sedan tog en flicka som hette Jenny och VPK Lund initiativ till en stor demonstration i solidaritet med de unga frihetskämparna på Himmelska Fridens torg i Peking. Gunnar Sandin hade sett till att framställa en vit banderoll med texten ”Studenter i Lund och Malmö plus några kinesiska tecken”, som bars i täten. Man hade inte hunnit söka tillstånd, så inga poliser syntes till. Flera hundra anslöt sig när demonstrationen genomfördes lördagen den 10 juni.
   Junisolen gassade när de sommarklädda demonstranterna passerade Gleerups bokhandel och fortsatte längs den vita dammiga Kyrkogatan förbi Lundagårds skuggande träd i ett Lund som präglades sommarlovsstiltje. Skolornas vårtermin hade upphört föregående dag. Demonstranterna skred tysta fram, det var som en sorts sorgeprocession. Detta intryck förstärktes när en buss otåligt tutade vid Klostergatans mynning. Ändå var det få som trodde att demokratirörelsen i Kina var besegrad. Att en manifestation på Himmelska Fridens torg brutalt hade krossats behövde inte betyda slutet för frihetskampen.
   Klockan 4 genomfördes ett eftermöte på Smålands nation. En av deltagarna var Mattias Lenz som just återvänt från Peking. Några kinesiska studenter var närvarande. Gillian Nilsson från ABF uppmanade dem som ville fotografera att avstå, för det kunde vara farligt. Studenterna skulle återvända till Kina. Följande dag kunde man dock urskilja dem på ett par bilder i Sydsvenskan.
   Majoriteten i VPK Lund hade under flera år varit kritisk mot Sovjetimperiet och intensivt följt frigörelseprocessen i Östeuropa som kulminerade 1989 i länder som Polen, Tjeckoslovakien och Ungern. Man hoppades på en motsvarande omvälvning i Kina efter vårens demokratidemonstrationer på Himmelska Fridens torg. Känslorna 1989 kan jämföras med dem under den arabiska våren, men var intensivare, eftersom det handlade om vårt närområde. Frigörelsen där skedde nästan helt utan våld, och förhoppningarna om ett slut på det kalla kriget infriades.
   Men den kinesiska demokratirörelsen krossades den 4 juni. Kommunistpartiet har sedan dess enväldigt styrt den utveckling mot en kapitalistisk marknadsekonomi som påbörjats redan tidigare och som nu gjort Kina till en ekonomisk och politisk stormakt. En fjärdedel av Kinas nuvarande befolkning är född efter massakern och saknar kunskap om den. 
   Den maoistiska ideologin – som hade starka nationalistiska inslag - har ersatts av en nationalistisk. Upprustning och gränskonflikter med Japan och inte minst Vietnam om ögrupper i
Sydkinesiska havet underblåser den kinesiska nationalismen.
Gunnar Stensson 

 

 

Bertil Egerö
UNT tar in artikel om Israel och Palestina

Knappas känd för att vara radikal – men nu har Uppsala Nya Tidning, UNT, öppnat sina spalter för en vidräkning med alliansens Israel-positiva hållning. Artikeln nedan var införd den 21 maj. Det vore inte illa om andra tidningar nu följer UNT i spåren.
Bertil Egerö

 


 

Det är alldeles för tyst om Palestina i dag
Den 15 maj hedrades minnet av det som av det palestinska folket kallas för Al Nakba, som inträffade för 66 år sedan: den stora katastrofen. Familjer splittrades, hem förstördes och det palestinska folket förlorade sitt land. Israel bildades och ett oändligt antal palestinier fördrevs och förvisades till flyktingläger utanför det som i dag är Israels gränser.
   ”Idag lever miljontals palestinier i exil. Det enda minne de har från sina hem som de tvingades lämna är kanske en rostig husnyckel eller ett blekt fotografi från en tid när de hade ett land.

”Under de 66 åren har situationen i Palestina försämrats hela tiden. Al Nakba pågår fortfarande. Med egna ögon har vi sett hur palestinier fördrivs från sina hem än i dag, israelernas etniska rensning pågår bland annat i Hebron och Jerusalem.
”Trots otaliga försök till att nå ett fredligt slut på den israeliska ockupationen, kan vi i dag med stor sorg konstatera att freden inte har uppnåtts och den olagliga ockupationen fortgår.

”Den israeliska ockupationsmakten har splittrat det palestinska samhället. Västbanken är ett lapptäcke av illegala bosättningar och checkpoints. Muren sprider sig som en orm.
Läs mer »

 

I veckans nummer
Vårens sista VB nästa vecka
Lördagsmusik
Sankt Lars – vandring
Nazionalismen
av Gunnar Stensson
V-seger i Lund
av Gunnar Stensson
Carl Bildt: Gaza mot katastrofen – ingen åtgärd
av Bertil Egerö
Strejk straffar Veolias vampyrer
av Gunnar Stensson
Turkisk domstol utfärdar arresteringsordrar för israeliska ex- generaler
Närmare 100 000 manifesterade för Gaza i Istanbul
Lund och massakern i Peking 1989
av Gunnar Stensson
Skyll på Sydsvenskan!
av Gunnar Stensson
Letter to KTH University Board
UNT tar in artikel om Israel och Palestina
av Bertil Egerö
Redaktion
Göran Persson
Utskriftsvänlig form
Tipsa om Veckobladet
Känner du någon mer som skulle gilla att läsa VB?
 

 

Lördagsmusik

Helgeandskyrkan
7 juni kl 17
Emma Jonasson, mezzosopran
Conny Antonov, piano

 

 

Sankt Lars – vandring

Söndagen den 8 juni, samling klockan 14
vid Sankt Lars vårdcentral
   Det har gått 135 år sedan Lunds hospital invigdes. Det var då en kuranstalt för botbara patienter. På 1890-talet uppfördes Asylen för de patienter som bedömdes vara obotliga. 1895 anlades Sankt Lars gravplats.
   Gränsen mellan Lunds hospital och Asylen utgjordes av Höje å. Bron över ån bevakades av uniformerade vårdare till 1910. Perioden 1879 till 1910 utgör vandringens tema.
Klostergårdens Byalag, Gunnar Stensson

 

 

Turkisk domstol utfärdar arresteringsordrar för israeliska ex- generaler


Attacken mot Mavi Marvara de 31 maj 2010

Vid det sjätte domstolsförhöret i rättegången som behandlar den israeliska attacken mot Mavi Marmara och frihetsflottan i slutet av maj 2010 utfärdade den turkiska domstolen under måndagen arresteringsordrar för fyra tidigare högt uppsatta israeliska officerare.

Läs hela

 

 

Närmare 100 000 manifesterade för Gaza i Istanbul

PRESSMEDDELANDE: 2014-06-02 09:25

Den 31 Maj 2014 var det fyra år sedan den första Frihetsflottan (Freedom Flotilla) anfölls nattetid, på internationellt vatten, av israelisk militär. På Mavi Marmara, det största av de ingående fartygen i hjälpsändningskonvojen sköts nio människor ihjäl, och många fler skadades. Bara dagar före fyraårsdagen avled också en tionde aktivist, efter fyra år i koma.
   På fyraårsdagen samlades tiotusentals människor, möjligen uppemot 100 000, i Istanbul, till en demonstration under parollen ”En marsch för friheten” för att hylla minnet av de dödade aktivisterna och för att uppmärksamma den fortsatta blockaden av Gaza, och den allt svårare situationen för befolkningen. Den stora demonstrationen gick från Hagia Sofia till kajen där Mavi Marmara nu ligger. Medverkade gjorde också anhöriga till dödsoffren, passagerare från en rad olika länder som medverkade i Frihetsflottan samt representanter för Freedom Flotilla Coalition, som fortsatt sina direkta aktioner mot den illegala blockaden av Gaza. Från Ship to Gaza Sverige fanns talespersonerna Dror Feiler och Ann Ighe på plats. Ordföranden för den muslimska välgörenhetsorganisationen IHH, Bülent Yildrim, underströk i sitt tal ”Vi är här, muslimer, kristna, judar och aktivister, tillsammans i denna kamp för rättvisa och frihet”.
   Både aktivister och offrens anhöriga uttryckte ett visst hopp om rättvisa, efter att en turkisk domstol den 26 maj utfärdat en arresteringsorder på fyra höga israeliska befälhavare för ordern om att Frihetsflottan skulle anfallas. Samtidigt underströks att blockadens upphävande var målet för de dödade aktivisterna och fortsatt är målet för solidaritetsarbetet. 
Talespersoner för Ship to Gaza Sverige:
Ann Ighe och Dror Feiler

 

 

 

Letter to KTH University Board

The Action Group at KTH for Boycott of Israel has sent the letter below to the Board of The Royal Institute of Technology.
Dick Urban Vestbro
Prof Emer

 KTH University Board
100 44 Stockholm
2014-05-28


Bill Gates got his first global Honorary Doctoral title from KTH in 2002. He was awarded the title in the Strindberg room at the classical Berns in central Stockholm with the following motivation “in his leadership, he has demonstrated the opportunities provided by information technology, and has assisted the introduction of computers and software into the homes and workplaces of almost every member of the world’s industrialised societies”.

Recently Bill Gates visited Sweden, the world richest man, and was praised by politicians and media for his philanthropic charity.

However The International Business Times writes 17 April that Bill Gates' philanthropic body, the Bill and Melinda Gates Foundation, has complicity in the torture of Palestinian prisoners through its investment in British security company G4S. The foundation, the largest in the world, last year purchased £110m ($172m) worth of shares in G4S.

G4S provides security services and equipment at Israeli prisons. Human rights organization have documented child torture, forced confessions, overcrowding and medical neglect. More than 5,000 Palestinians, including 183 children, are in detention in Israeli prisons. Through its holdings in G4S, the Gates Foundation is legitimising and profiting from Israel’s use of torture, mass incarceration and arbitrary arrests to discourage Palestinians from opposing Israel’s apartheid policies.

The state of Israel has for more than 45 years broken international law and neglected numerous UN resolutions.

Läs mer »