Är Carl Bildt en autonom medlem av regeringen? Reinfeldt har genom åren varit förunderligt tyst i utrikesfrågor, som om han inte vågar gå in på Bildts revir. Bildt reser runt, uttalar sig, reser igen. När han säger något är det i form av analys, tolkning. Hur den svenska utrikespolitiken konkret ser ut är det svårt att få grepp om från hans framträdanden.
   Jag provade nyligen att begära konkreta svar från UD om deras rutinmässiga kritik av Kuba (där både Frankrike och Holland nu inlett konstruktivt samarbete) och den lika rutinmässiga tystnaden om Israels brott mot mänskliga rättigheter (se t.ex. vårens utrikesdeklaration). Det kom faktiskt ett svar, men inget konkret – bara en officiell referens till Sveriges hållning (Kuba mänskliga rättigheter; Israel/Palestina en tvåstatslösning).
   När Hans Linde, vänsterpartist i riksdagen, nyligen i riksdagen ställde en skriftlig fråga till Bildt måste Bildt svara på själva frågan. Den handlade om attentatet mot fartyget Gazas Ark, i hamnen i Gaza, och om Sverige tänker göra något för att säkra att fartyget kan gå från Gaza med sin last som planerat. Så här löd frågan: ”Avser utrikesministern att ta några initiativ för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, ska verka för att Israel inte vidtar ytterligare åtgärder för att förhindra Gazas Arks seglats?”
   Det intressanta är Bildts svar. Först finner han att vi ”tyvärr inte vet något om attentatet”, och ”ingen har ju tagit på sig ansvaret…”. Men han går vidare, blir mycket konkret: ”Situationen i Gaza är allvarlig och förvärras dag för dag. Den humanitära situationen är mycket allvarlig, och FN har varnat för en humanitär kris. Cirka 90 procent av allt grundvatten är förstört. Om två år kan allt grundvatten vara odrickbart och FN och Världsbanken bedömer att detta faktum kommer vara irreversibelt år 2020.”
   Det låter som en akut katastrof; nu måste drastiska åtgärder till. Över en och halv miljon människor trängs på en extremt liten yta – världens största utomhusfängelse brukar Gazaremsan kallas. Äntligen ska Sverige ta till orda, kräva snabba och radikala åtgärder – om inte annat så för att bidra till att Israel slipper en flod av Gazabor i full panik över gränsen när vattnet om ett par år bokstavligen sinar.
   Nåja, som Bildt brukar säga, vi gör inget själva utan håller oss till EU: ” Det en prioriterad fråga för EU och Sverige att Gazas isolering bryts. Såväl EU som Sverige verkar aktivt för att få till stånd en överenskommelse om en tvåstatslösning.”
   God dag yxskaft – det är Bildts svar till riksdagen. Det brådskar att ersätta den ensamme resenären och twittraren, vår utrikesminister och hans regering.
Bertil Egerö

 

 

 

 

 

Fråga 2013/14:619 Sprängattentat mot Gazas Ark
av Hans Linde (V)
till Utrikesminister Carl Bildt (M)

I slutet av april utsattes fartyget Gazas Ark i Gazas hamn för ett sprängattentat. Tanken var att fartyget i juni skulle ha brutit Israels blockad mot Gaza genom att föra ut exportvaror. Nu krävs omfattande reparationer för att dessa planer ska kunna förverkligas.
   The Freedom Flotilla Coalition meddelade den 12 maj att de trots attentatet tänker genomföra sitt försök att bryta Israels blockad. Med tanke på reparationerna kommer dock Gazas Ark inte att kunna lämna hamnen förrän i höst. Israel har inget folkrättsligt stöd för att försöka hindra Gazas Arks seglats.
   Palestina har befunnit sig under israelisk ockupation i 40 år. Situationen för den palestinska befolkningen blir allt svårare, särskilt för Gazas invånare. Arbetslösheten är hög eftersom ekonomin är lamslagen av blockaden, och möjligheterna att bruka jorden begränsas av att det är Israel som kontrollerar vattnet.
   Den blockad som Israel utsätter Gaza för strider mot internationell rätt och innebär att ett helt folk straffas. Att ockupationen av och blockaden mot palestinska områden upphör är en förutsättning för en varaktig lösning på konflikten, där såväl Palestina som Israel kan existera som självständiga stater.
   Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:
Avser utrikesministern att ta några initiativ för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, ska verka för att Israel inte vidtar ytterligare åtgärder för att förhindra Gazas Arks seglats?

 

Till riksdagen
Svar på fråga 2013/14:619 av Hans Linde (V) Sprängattentat mot Gazas Ark

Hans Linde har frågat mig om jag avser vidta några initiativ för att Israel inte ska vidta ytterligare åtgärder för att förhindra Gazas Arks seglats.
   Låt mig först påpeka att ingen tagit på sig ansvaret för sprängningen och regeringen saknar närmare kännedom om omständigheterna. Jag har vid flera tidigare tillfällen förklarat för riksdagen hur regeringen ser på såväl Israels blockad av Gaza som på Ship to Gaza. Det jag då framfört är i stora delar också tillämpligt i det aktuella fallet, även om det gäller ett skepp från Gaza.
   Situationen i Gaza är allvarlig och förvärras dag för dag. Den humanitära situationen är mycket allvarlig, och FN har varnat för en humanitär kris. Cirka 90 procent av allt grundvatten är förstört. Om två år kan allt grundvatten vara odrickbart och FN och Världsbanken bedömer att detta faktum kommer vara irreversibelt år 2020.
   Det en prioriterad fråga för EU och Sverige att Gazas isolering bryts. Såväl EU som Sverige verkar aktivt för att få till stånd en överenskommelse om en tvåstatslösning.

Stockholm den 22 maj 2014 

Carl Bildt