Utskriftsvänligare form
(pdf)

Med rösterna 14-8
godkände vänsterns partistyrelse uppgörelsen om vårbudgeten. I riksdagsgruppen fanns två frondörer, Siv Holma och Kalle "Kommunist" Larsson som la ner rösterna. Siffrorna från partistyrelsen tyder på att Lars Ohly knappast har denna i sin hand numera. Vi kan minnas att höstbudgeten gick igenom enhälligt.
Gr


100 miljoner extra till Rikstrafiken
och bevarade anslag till energiforskningen ser Karin Svensson Smith (v) som de viktigaste bitarna i vårbudgeten.
   - Det hade varit absurt om anslagen dragits ner när oljepriset når rekordnivåer. Vad Rikstrafiken beträffar har ett problem varit att framgångsrik, men fortfarande olönsam, interregional tågtrafik har omdefinierats som regional och därmed icke berättigad till bidrag. I den här frågan har miljöpartiet och vi haft ett bra samarbete.
Gr

 
Nr 2 1/2 i webbform
Veckans
krönika

Personfrågor

Det har sina sidor att sitta här i provinsen långt från de köttgrytor som finns så nära i Mälarlandskapen. Det gäller framför allt i statliga sammanhang, men också, vill jag påstå, i Organisationssverige som i hög grad ser med Stockholmsögon på landet. Detta vad gäller pengar, forskningsanslag, kultursatsningar etc. Men i ännu tydligare är det här förstås när det gäller opinionsbildning. Media skrivs och meningar formas till allt övervägande del i Stockholm.
Läs mer >


Självkritik om EES

För något år sen yppade vi i Veckobladet tvivel på att den stora neutronkanonen, för vilken Lund var en av de tänkta lokaliseringsorterna, skulle bli av. Det sades oss nämligen att genom datateknikens framsteg skulle materiens innersta kunna utforskas rent teoretiskt och därmed betydligt billigare.
   Nu ser vi emellertid i Ny Teknik att EES-anläggningen fortfarande är aktuell och att beslut om placeringen väntas inom ett år. Tydligen hade vi fel om behovet av en fysisk anläggning vilket härmed erkännes.
   Däremot finns det ingen anledning att göra självkritik för den positiva hållningen till en eventuell EES-anläggning. Kvicksilverriskerna kan säkert hanteras, de aktuella markerna öster om Lund kan gott användas till annat och motståndet från lokala särintressen bör tas för just vad det är. För Lund och universitetet innebär EES-anläggningen nya, spännande invånare, ett breddat skatteunderlag och en placering om än inte på jordgloben så dock på Europakartan.
Gr

 
050415


Även Ung Vänster i Lund
Tidningarna har uppmärksammat att 73-årige Kjell-Olof Feldt varit registrerad som medlem i SSU.
   Inte fullt så gammal men en bit på väg är A. som blev medlem i v-Lund för fyra år sen. Efter en tid upptäckte hon att hon tydligen även blivit medlem i Ung Vänster och mottagare av dess centrala medlemstidning. Det var intressant för oss som kände henne och därmed bland att kunde ta del av de hårda konflikterna inför extrakongressen, men bakom låg med största säkerhet den liberala medlemsvärvning och medlemsredovisning som Sydsvenskan har exemplifierat från några andra av Ung Vänsters föreningar i Skåne.
   Vi får se vart Ungdomsstyrelsens granskning leder. Men även styrelsen för vänsterns partiförening i Lund borde ha frågor att ställa vilket mötet den 14/4 höll med om.
   Vänsterpartiets medlemsmöte i Lund uppdrog åt partiföreningens styrelse att dels undersöka den utfästelse som partierna i lund har gjort om att övervaka sina respektive ungdomsförbunds bidragsansökningar och medlemsrapporter (enligt Lennart Prytz i Sydsvenskan), dels skaffa en rapport från Ung Vänster i Lund om deras medlemsrutiner. Besluten föregicks av en livlig debatt, och det senare beslutet var inte enhälligt.
Gr

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL   Ansvarig utgivare: Göran Persson