Ännu en skojare i kretsen kring Oriflame gör bot och bättring

Professorn och barnläkaren Tor Lindberg har gjort reklam för kosmetikföretaget Oriflames kosttillskott för barn Wellness Kids. Nu bryter han samarbetet med Oriflame. Kosttillskottet är dyrt och onödigt, säger han.
Gunnar Stensson

 

Borgarna och Mp privatiserar personlig assistans

Riskkapitalbolaget Attendo Care driver sedan 2008 fem LSS-boenden i Lund, medan Carema har hand om sex äldreboenden. Vi fick i förra veckan veta att Attendo har lagt en så kallad utmaning på fyra LSS-boenden till i Lund. Allt enligt borgarnas beslut förra året att införa utmaningsrätt för privata företag att ta över vilken verksamhet som helst inom Lunds vård och omsorg. Detta håller nu på att beredas av förvaltningen för senare beslut i vård- och omsorgsnämnden. De anställda protesterar och de boende känner sig som handelsvaror.

I veckan fick jag ett SMS från en vän som jobbar inom det som numera kallas Stöd och aktivering (personliga assistenter). De är 160 anställda som ryktesvägen fått reda på att deras verksamhet ska privatiseras. Därför frågade jag nämndens ordförande Lars Johansson (M) vad detta var för tilltag. Han uppgav lite motvilligt att nämnden på sitt förra möte beslutat att upphandla, men var i övrigt mycket förtegen.
   Protokollet från nämndens möte 18 april visar mycket riktigt att nu privatiseras all personlig assistans i Lund (sid 18-19). Syftet är att spara pengar på de funktionshindrade. Borgarna och Miljöpartiet var eniga om beslutet medan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna gick emot. Upplägget blir enligt LOV (Lag om valfrihetssystem) vilket betyder att det inte går att kräva att någon ur personalen får ha kvar sina jobb, och att ingen funktionshindrad kan räkna med att få ha kvar den hjälp som de trivs med.
   Den väl fungerande kommunala verksamheten läggs helt sonika ner och sedan får de privata dela på resterna, allt efter tycke och smak. Förutom att personalen förlorar sina jobb innebär beslutet en kraftig inskränkning i valfriheten för brukarna, alla tvingas nu välja privata utförare.
   Min vän som först slog larm om detta tror att privatiseringsivern inte bara handlar om pengar, även om det är en stor drivkraft, utan om ansvarsfrågan.
   – Så slipper kommunen ta ansvar för att alla lagar och förordningar följs vad gäller LSS. Det lägger de i praktiken över på privata firmor och sedan är det upp till brukarna själva att bevaka sina intressen, eller anhöriga ifall brukaren inte kan själv. Men om brukaren inte har några anhöriga så 'ägs' man på något sätt av bolaget och är i deras händer helt och hållet.
   Till saken hör att kommunalrådet Tove Klette (FP) i valrörelsen 2010 lovade lundaborna att det inte blir några fler privatiseringarna inom vård och omsorg. När jag förra året försökte konfrontera henne med beslutet att införa utmaningsrätt menade hon att det kan röra sig om kringtjänster, t.ex. att en enmansföretagare utmanar vaktmästartjänsten på ett boende. Men på mötet 14 april var samma Tove Klette med och genomdrev en av de större privatiseringarna inom LSS som någonsin ägt rum i landet.
   Miljöpartiet visar med all önskvärd tydlighet att de aldrig är att lita på när det gäller att försvara välfärden. Utan att blinka inskränker de valfriheten för Lunds funktionshindrade och kör ut deras personliga assistenter i arbetslöshet, allt för den överordnade ideologiska principen att privat är bra.
Mats Olsson, Vänsterpartiet

 

Ingen talar längre om Afghanistan

USA linkar ut ut Afghanistan. Obamas blixtbesök i Kabul häromdagen följdes av bombangrepp. Obama och Romney slåss om vem som gör mest för Israel, men tiger om Afghanistan.
   Kriget i Afghanistan är USAs längsta krig. Ingenting har uppnåtts. USA insatte pashtunen Karzai som president. Ledare för andra etniska grupper försöker med stöd från Ryssland, Indien och Iran göra sig av med honom. Ingen vill ge makten till talibanerna. Och ingen bryr sig om vad USA vill.
   USA-soldater brände koraner i februari. Våldsamma protester i hela Afghanistan. 16 afghanska män, kvinnor och barn massakrerades i sina hem av en amerikansk soldat någon vecka senare.
   President Karzai fastslog att Afghanistan förhärjas av två demoner, talibanerna och amerikanerna.
   ”Aldrig har en supermakt betalat så mycket pengar och skickat så många soldater till ett land och fått ut så lite av det”, skrev New York Times. Enligt  försvarsminister Panetta tänker USA lämna Afghanistan 1913 i ställer för som planerat 1914. Den afghanska armén får ta över de militära aktionerna, inklusive drönar-attackerna. Den afghanske utrikesministern blev inte tacksam. Afghanistan tänker inte bli startplatta för drönarattacker mot Pakistan, sa han.
   USA:s allierade, den pakistanska regeringen, är missnöjd. Den kräver stopp för drönarattacker mot pakistanskt territorium och ovillkorliga ursäkter för de 24 offren för en drönarattack i november 2011.
   ”Dags för Karzai att kasta ut oss,” skrev den tidigare vice försvarsministern i Reaganadminstrationen Lawrence Korb den 4 april. Korb är en republikansk analytiker som anser det fördelaktigast att USA tvingas ut ur Afghanistan snarast möjligt.
   En opinionsmätning 12 april i Washington Post visade att bara 30 procent av amerikanerna anser att kriget varit värt att utkämpa. Detsamma tycker majoriteten av republikanerna. Kostnaderna är astronomiska vid en tid då de mest konservativa republikanerna försöker minska statens utgifter.
   Till slut kommer Obama att följa Korbs råd, förutspår Immanuel Wallerstein i sin kommentar 15 april.
   Och vem har läst något om Afghanistan i svenska media de senaste månaderna? Till och med folkpartisterna backar. Ingen banderoll i 1 maj-demonstrationerna nämner kriget. De svenska kostnaderna, också de betydande, mänskligt och materiellt, har bara lett till en allt destruktivare situation. Tystnaden lär komma att fortsätta. Alla ångrar att vi lät oss förledas eller tubbas att ge oss in i kriget. Alla vet att vi kommer att dra hem trupperna. Snart. Vi borde ha begränsat oss till humanitärt bistånd via Afghanistankommittén. Moderaterna kommer kanske i framtiden påstå att det hela tiden varit deras ståndpunkt.
   För vår del var saken klar i oktober 2001. Då påtalade vi vid ett torgmöte i Linero det vanvettiga i att angripa den afghanska nationen för ett dåd som utförts av en saudi-arab, Usama bin Laden. I synnerhet som majoriteten afghaner över huvud taget inte visste att något inträffat 11 september.
   Angreppet var mer än ett brott. Det var en dumhet. Ungefär vid samma tid beslöt socialdemokraterna att bygga en hemlig vapenfabrik i Usama bin Ladens hemland, Saudiarabien. Det har också visat sig vara dumt, men ingen kunde påpeka det då, för ingen visste. Moralen ska vi inte tala om.
Gunnar Stensson
Källa Immanuel Wallerstein 15/4

 

Ta vara på Ingrid Nathells talanger! De behövs.

Jag såg henne inte på stan 1 maj. Ingrid Nathell, journalisten och kulturgeografen som dag för dag skildrat Lunds tillväxt ut över lundaslätten under 1980-, 90- och 00-talet, har gått i pension från jobbet på Sydsvenskans lundaredaktion, berättade Per Roijer. Vi kommer sakna hennes röst i spalterna. Sakna den mycket. Men hennes kunskaper, visdom, engagemang, nyfikenhet och energi finns alltså nu att tillgå i andra sammanhang i denna stad. Ta vara på denna tillgång! Och lycka till med fortsättningen, Ingrid!
Gunnar Stensson

 

”Sionismen är 113 år. Den borde pensioneras”.

Det är rubriken på en stor artikel av Gideon Levy i Haaretz 28/4. Det är en lång, djupt tänkt analys som ansluter till den debatt vi speglat i tidigare VB-nummer med namn som Günter Grass och Paul Krugman. Det finns varken tid eller plats för en presentation i dagens nummer av VB. Men den kommer. I nästa veckas VB.
Gunnar Stensson

Gunnar Stensson
1 maj i Lund 2012
En dag i vänstern

Tillit var ett av Helle Kleins teman. Att hysa och förvänta tillit. Men det kom senare. Står nu mitt för Grand i hörnet Bangatan-Klostergatan. Där kommer dom. Upp till kamp! En svettig Lennart Prytz vinkar åt mig att gå in i tåget. Nyss mäktig. Nu demonstrationsvakt. Rött band om kavajärmen. Överraskning. De svänger in på Stora Fiskaregatan, den lilla gatan till Södergatan. Knappt tvåhundra.
   Går längs stadsvallen (Strindberg påstod att han kunde se både Sankt Lars och Lommabukten härifrån) ser tåget på avstånd bortom Katte. Musiken svallar plötsligt fram.  Så dyker de upp vid  Mejeriet. Kastanjelöv stora som händer på en natt. Lund, Hålträdsklokryparens stad. Monumentet över en två och en halv mm lång spindel. Miljö det med.
Kanske 500 på Gröningen. Många klostergårdare och sanktlarsare. Artur och Sigrid från vår trappuppgång. Sigrids lulemål påminner om åren i Norrbotten på 60-talet. En gubbe i min ålder knackar mig i ryggen. Räcker mig plånboken som jag tappat i gräset. Där är Lennart och Gillian. Sydafrika. Chile. Lever Nelson da Silva? 1976 var vi ett gäng som samåkte i Lennarts gula saab till Heleneholmsskolan i Malmö
   Helle Klein. Tillit, som sagt. Ömsesidig. Grundförutsättning för all solidaritet. ”Flirta inte med mittenväljarna!” Applåd. Banden mellan medelklass och arbetarklass måste stärkas! Intressant distinktion mellan mittenväljare och medelklass. Mittenväljare=högavlönad arbetare som blivit moderat p g a jobbskatteavdragen. Medelklass= lärare som inser att en solidarisk välfärdsstat förutsätter rejäl och hög skatt. Tankar värda att utveckla. Tekniktro. Investering i grön teknik. Karin Svensson invänder sex timmar senare att farliga ämnen ingår även i vindkraftverken. Vindpust välter de röda fanorna. ”Rättvis fred mellan Israel och Palestina!” Applåd. ”Anders Behring Breiviks ideologi delas av många.” ”Kamp mot den nya fascismen i Europa!”
   Björn Abelsson lokal talare. Han är bra! Stödde oss som kämpade för en måttligare utbyggnad i Sankt Lars och BUP-området. Fick vika för Gunnar Jönsson och den moderate fängelsedirektören.  Gunnar står med vit banderoll mot storfinansen. Hejar avmätt. Björn höll på med Höje å-projektet också, länge. Kontroversen Björn hade med Larry i fullmäktige när han var ung. Nästan handgriplig. Det var inte bara Björn. Vem var den andre?  ”Stoppa skolnedskärningarna!” Applåd.
   Skönt sitta. Foten värker. Gammal skada. Känts sedan vandringen längs Saskatchewan för sju år sen. Sankt Lars i går kväll. Bära är bära och dra är dra. Tillit. Alla gjorde det dom skulle. Fjärdeklassschackmästarna sålde korv för att finansiera SM i Stockholm. Tjogtals ungar lekte och skrattade mellan träden i skymningen. Dansade när Kapellet spelade. Klättrade i magnoliorna.
Förbluffande snyggt på Gröningen. Igår kväll bokstavligen ett träsk med ett snår av spretande söndriga brassestolar. Två koreanska tjejer jobbar privat: stoppar ölburkar i  sopsäckar. Kommer att tjäna hundratals kronor. Det ska de ha!
Läs mer »


Josefin Brink talade för Vänsterpartiet
Foto: Marianne Sonnby

 

Lucifer
Ticket to ride?

SJ, vår förre gamle vän, har slutat sälja biljetter över disk i Lund och har stängt biljettexpeditionen. Lokalen tillhör inte längre SJ utan Jernhusen, ett av det fyrtiotal bolag som bildades ur den förvaltning som förr hade hand om vårt järnvägsystem. Jernhusen är ständigt på jakt efter högre avkastning och höga löner till sig själva och skiter helt i hur det bli för SJ eller för den delen dess resenärer. Utfallet är dåligt för Lund och det borde vara en högprioriterad uppgift för kommunledningen att se till att det kan säljas biljetter igen. Det är så viktigt att man i värsta fall skulle kunna bjuda SJ på lokalhyran, eller smälla upp en barack bredvid stationen för en biljettexpedition, t.ex. för de tvåhundratusen man nu lägger på reklam för flygplatsen Kastrup som vill tävla med Amsterdam och Hamburg.

Snack men ingen verkstad
Ärendet var uppe på fullmäktige i förra veckan: Anders Almgren (s) frågade Mats Helmfrid (m) varför inget har åstadkommits. – Jag har varit i kontakt med SJ och jag har försökt påverka, men de bryr sig helt enkelt inte och jag kan inte tvinga dem att sälja biljetter i Lund svarade Helmfrid och lade till att det värsta nu var att Almgren försökte göra partipolitik av frågan.
   Det tillhör de stora gåtorna varför påståendet om att någon blandar partipolitik i en fråga ska vara en av de grövsta beskyllningarna som kan yttras i en svensk politisk församling. Kommunfullmäktige är en politisk församling, Hellsvik sitter där inte på några personliga meriter utan därför att moderaterna och tråkigt nog Lunds väljare har satt honom där. Almgrens uppgift i opposition är bl.a. att ifrågasätta vad Helmfrid gör, eller som i det här fallet, inte gör. Det har nämligen inte hänt ett dugg: biljettexpeditionen kunde avvecklas i lugn och ro utan ett ord från kommunledningen. Nåja, några ord har väl yttrats, men inget har hänt. Lund skulle vara i tilläckligt stark position (femte största biljettförsäljningen i landet) för att göra sig gällande, i sista hand genom en kommunalt organiserad bojkott, om man nämligen menade tillräckligt mycket allvar. Men det har man alltså inte gjort. Kommunledningen har gnölat på SJ, men i praktiken givit upp och det var det Anders Almgren tog upp. Men han fick alltså bara en massa skäll för att han partipolitiserade.

Ett system är en helhet
Men allt här är ju partipolitik. SJ:s nuvarande förnedring är ett resultat av partipolitik där järnvägarna som bara kan fungera som ett integrerat system bröts sönder i sina delar av ideologiska skäl. Allt: från lok och vagnar, till räls, syllar och elförsörjning och kaffe i kafévagnen bildar en helhet där människorna på de olika arbetsuppgifterna måste känna till helheten. Det är en riktigt dålig idé att av en förvaltning som är uppbyggd för järnvägssystemet göra fyrtio olika bolag som dessutom lägger ut sina uppgifter på underentreprenörer.
Läs mer »

 

Göran P
Extremhögern och miljön

Det finns många olika typer av nyhetsbrev som man kan prenumerera på via nätet. Jag har mest såna som handlar och datorer och sånt men tänkte att nyhetsbrevet ”MiljöAktuellt” kunde vara intressant. Efter att tittat på deras nyheter några gånger så undrar jag om vad detta egentligen är, många notiser verkar ligga långt ifrån de vanliga miljöinläggen men det är kanske jag som har fördomar.
I det senaste numret fanns en nyhetsnotis som verkligen fängslade mig så jag följde ”Läs mer uppmaningen.

Så sprids den gröna fascismen
Miljöengagemang förknippas ofta med vänsterideologier. I Europa sprids emellertid miljöengage- manget också allra längst ut till den extrema högern.
Läs mer

Så sprids den gröna fascismen
Av Jon Röhne
Miljöengagemang förknippas ofta med vänsterideologier. I Europa sprids emellertid miljöengagemanget också allra längst ut till den extrema högern.Umwelt und Aktiv - miljöfrågor och raslära i en tidning.
The Guardian berättade nyligen att tyska konsumenter varnas för att handla organiskt och ekologiska livsmedel då man därigenom riskerar att stödja den tyska extremhögern. I Tyskland har nämligen de högerextrema - alltifrån nazister till fascister - allt tydligare börjat intressera sig för miljöfrågor och ekologisk livsmedelsproduktion.

Extremhögern har till och med börjat publicera sin egen miljötidning "Umwelt und Aktiv", ungefär "Miljö och Aktiv". Där kan läsaren få trädgårdstips, läsa om riskerna med genmodifierade grödor vid sidan av artiklar om högerideologi och rasläror.
Läs mer »

I veckans nummer
Aron Etzler till Lund den 5 maj
Musik i Helgeandskyrkan
Jonas Sjöstedt besöker Landskrona, Helsingborg
och Lund 7-8 maj
Helgeands församlingsgård
Kulturtips
Ännu en skojare i kretsen kring Oriflame gör bot och bättring
av Gunnar Stensson
1 maj i Lund 2012
av Gunnar Stensson
Borgarna och Mp privatiserar personlig assistans
av Mats Olsson
Ticket to ride?
av Lucifer
Ingen talar längre om Afghanistan
av Gunnar Stensson
Extremhögern och miljön
av Göran P
Ta vara på Ingrid Nathells talanger! De behövs.
av Gunnar Stensson
”Sionismen är 113 år. Den borde pensioneras”.
av Gunnar Stensson
Redaktion
Göran Persson
Utskriftsvänlig form
Tipsa om Veckobladet
Känner du någon mer som skulle gilla att läsa VB?
 

 

Aron Etzler till Lund den 5 maj

Klockan 13 kommer Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler till ABF på Trollebergvägen 7 i Lund för att tala om utmaningarna för framtidens vänster.

 

Musik i Helgeandskyrkan

Lördagsmusik
Helgeandskyrkan
5 maj kl 17
Rebecca Serrander, klarinett

Konsert
Helgeandskyrkan
tisdagen den 8 maj kl 19.30
Ensemble SYD
Johan Hugosson, piano
Daniel Hansson, dirigent

 

Jonas Sjöstedt besöker Landskrona, Helsingborg och Lund 7-8 maj

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt besöker Landskrona måndag 7 maj samt Helsingborg och Lund tisdag 8 maj.
Måndag 7/5
Landskrona

18 Offentligt möte i Folkets Hus, Säbygatan 16: Eurokrisen, klimatkrisen och vänsterns lösningar 

Tisdag 8/5
Helsingborg

12-13 Offentligt möte i Stadsbibliotekets hörsal, Bollbrogatan 1, 2 vån
Lund
19 Offentligt möte på Café Athén, AF-borgen, Sandgatan 2, i samarbete med LUPEF (Lunds universitets politiska och ekonomiska förening). "Vänsterpartiets nya röst. Samtal med Jonas Sjöstedt."
Moderator: Mikael Sundqvist, Statsvetenskapliga institutionen

 

Helgeands församlingsgård

Café Torsdag 10 maj kl 13.00
Lund genom tiderna – byggnaderna berättar
Arkitekturhistorikern, docenten och debattören i stadsbyggnadsfrågor Hjördis Kristenson berättar och visar diabilder.

Torsdagskväll 10 maj i Helgeand 19.00
Film i Helgeandsgårdens stora sal:
Harry Potter, sista filmen
Det finns många Kristusmetaforer i populärkulturen. Harry Potter är en. Pojken som föddes för att besegra ondskan, och som på sin väg genom tonåren utsätts för både vardagliga och mycket speciella prövningar. Han möter kärlek och kamratskap men också kärlekslöshet, ondska och hot. Så kommer den sista prövningen….
Hela vårens caféprogram »
Hela vårens kvällsprogram »

 

Kulturtips

APOLONIA LIVE
4 maj kl 20:00 på Restaurang Ankara
Läs mer »

Bombyces Bryggeri
på Inkonst 4 maj kl 20:00
Läs mer »

Certains L´Aiment Chaud
På Palladium 4 maj kl. 19.30
Läs mer »

Danskjävlar - om detta må vi berätta
Står vi inför ett tredje världskrig? PotatoPotato tar på sig skyddshjälmen och beger sig ut i ett brunt Europa. Kommer dom överleva? Välkomna till en föreställning om missnöjespolitik av ett kulturmarxist-feministiskt scenkonstkollektiv! Spelas på Bastionen 26 - 5 maj.
Fre 04 maj kl. 19:00. Läs mer »

I believe that we´re having a dialogue
På Inkonst 3 och 4 maj
Fre 04 maj kl. 20:00. Läs mer »

Indisk Holifest på Teater Sagohuset
Indisk Holi fest på Teater Sagohuset fredagen den 4 maj 19.00. Läs mer »

PSYKOTERAPI X5
I ett samarbete mellan Månteatern och Institutionen för psykologi på Lunds universitet presenteras fem fristående iscensättningar. Där får vi titta in i det slutna terapirummet och följa behandlingen av Rickard, familjen Jimenez, Morris, Linda och Gun, 10 februari - 13 maj
Fre 04 maj kl. 19:00. Läs mer »

Vårkonsert med Tonoptimsterna
Vårkonsert med Tonoptimisterna under ledning av Joachim Saxenborn. Den 4 maj i Lund. Fre 04 maj kl. 18:00. Läs mer »

Alain Apaloo Trio
Alain Apaloo kastar sig handlöst mellan genrer som blues, soul, rock och jazz.
Lör 05 maj kl. 21:30. Läs mer »

Estelle (UK) LIVE
På Babel 5 maj kl 19:30.
Läs mer »

Teater LUKKAN presenterar VårLUKKAN 2012
På Palladium 6 maj kl. 14.00 och 17.00
Läs mer »

Ensemble Syd
På Palladium 7 maj kl. 19.30
Läs mer »

Middag med... Susanna Alakoski
samtalsserie där mat och samtal kombineras, 7 maj på Moriska Paviljongen
Mån 07 maj kl. 18:00 och 19:00.
Läs mer »

Middag med... Björn Ranelid
På Moriska Paviljongen 8 maj.
Tis 08 maj kl. 18:00 och 19:00.
Läs mer »

Elias Faingersh
På Palladium 9 & 10 maj kl. 19.30
Läs mer »

Stanza 10/5
Två hyllade debutanter och två av Turkiets mest spännande författare: Alice Kassius Eggers, Malin Nord, Oya Baydar och Asli Erdogan. På Inkonst 10 maj kl 20:00.
Läs mer »

Fläskkvartetten
En knippe musikhistoria i form av det svenska bandet Fläskkvartetten kommer till Moriska Paviljongen den 11 maj. Fläskkvartetten har turnerat flitigt under årens lopp. Förutom turnerandet har de gjort musik till teater, film och TV. På Moriska Paviljongen 11 maj kl 19.
Läs mer »

Hela kulturcentralens program »