Vinst
Vinst är att stjäla
den gamle mannens blöja
Vinst är att att nattetid
låsa in åldringarna
och på dagtid
tvinga dem kvar i sängen
Vinst är att låta dem falla
och ligga där de fallit
Vinst är att svälta dem
och aldrig släppa dem
ut i det fria
Vinst är att vansköta liggsåren
Vinst är att låta de döende dö
ensamma på gummimattor
Vinst är att skicka
fortbildningspengar
till Luxemburg
Vinst är att avskeda personal
och stjäla lönen
Vinst är att bedra anhöriga
och svindla kommuner
Carema Care
couldn´t care less
i den avreglerade
vinstfrihetens rike
Gunnar Stensson
Vad är det för skillnad på bonussvinn, korruption och nepotism?
I länderna runt Medelhavet och på många andra håll har man problem med korruption och nepotism. Korruption innebär att människor med makt tar privat betalt för att använda offentlig makt för privata tjänster. Nepotism innebär att man gynnar sina närmaste släktingar på andras bekostnad.
I norra Europa har vi inte så mycket sådant, även om det ser ut att ha ökat på senare tid. Här har vi däremot en hel del bonussvinn, vilket innebär att människor som har ekonomisk makt delar ut en del av de rikedomar de förvaltar till varandra, (oavsett om de är släkt med varandra eller inte). Nu har vi det ju ändå betydligt mycket bättre ekonomiskt i norra Europa än i södra, så bonussvinnet är kanske något man får acceptera, precis som företag och banker accepterar annat svinn som ofrånkomliga kostnader? Man kanske ska se det som ett slags syltburksförsäkring? Det är ändå bättre att nallandet sker under ordnade former än under oordnade!
Problemen är ändå inte bara de direkta kostnaderna. För medelhavsländerna handlar det om stagnation, att den ekonomiska maktapparaten är så pass tung och kvävande att den hindrar all utveckling som hotar den.
Hos oss är det ändå annorlunda. Bonus- svinnet hindrar ju inte den ekonomiska utvecklingen. Det verkar snarare vara det pris vi får betala för sådan utveckling! Att vi får en del korruption i och med denna privilegiekultur, i gränslandet mellan privat och offentlig sektor, är kanske också en ofrånkomlig extrakostnad.
Frågan är ändå, om inte den ekonomiska utveckling som vi kanske fortfarande har, och som drivs framåt av stora ekonomiska uttag i toppen, också är en stagnation. Att fortsätta att maximera det kortsiktiga resursuttaget helt oavsett de långsiktiga konsekvenserna, att köra på i gamla hjuspår som om finanskrisen inte hade inträffat, det håller inte.
Bonussvinnet befinner sej absolut på en högre ekonomisk utvecklingsnivå än korruption och nepotism, men bortsett från det, är det lika destruktivt för en vettig samhällsutveckling som dess mindre utvecklade släktingar.
Lars-Åke Henningsson
Lummiga slummiga Lund
Lunds kommun är fattig och lite slummig. Medborgarna hör till förmögnaste men också snålaste i landet. I stället för att satsa på det gemensamma sänker de skatten. Med feta plånböcker och handsydda skor trippar de försiktigt runt försumpade fotbollsplaner i vanskötta parker vars dammar och fontäner torrlagts sedan åratal och nu vittrar sönder och samlar skräp.
En av Lunds vackraste parker, det lummiga Klostergårdsfältet, vanpryds av en damm som stått utan vatten sedan 2006. Det var då den skattesänkande alliansen vann snåljåparnas röster genom att lova sänkta skatter och nedskärningar av vård, skola, omsorg – och parker. Pengarna privatiserades.
Om en vecka kommer medborgarförslaget ”Plaskdammar inklusive vatten” upp på Tekniska nämndens sammanträde 16/11. Det handlar om restaurering av dammarna - det finns en som är lika vanskött som Klostergårdens i S:t Jörgens park.
Så här står det i förvaltningens skrivelse: ”Park- och naturkontoret ser det som ytterst angeläget att åtgärder vidtas betr. plaskdammarna på såväl Klostergårdsfältet som S:t Jörgens park, men ser det f.n. inte möjligt att genomföra dessa åtgärder som kräver full kompensation för tillkommande kapital- och driftkostnader.”
Valet står mellan det gemensamma och det privata, mellan miljön och plånboken.
I Klostergårdsskolans fotbollsplan som ingår i rastområdet intill skolan är det däremot gott om vatten. Efter år av vanskötsel tvingas man sparka fotboll med stövlar. Planen har förvandlats till ett träsk, nämligen. När det ringer in stövlar blöta lerfigurer in i klassrummen.
Medborgarförslaget ”Klostergårdens fotbollsplan måste renoveras”, stött av en namninsamling, har fört upp frågan om en renovering av fotbollsplanen på dagordningen 16/11.
I tjänsteskrivelsen heter det: ”Park och naturkontoret är mycket väl medvetna om att aktuell plan används mycket av Klostergårdsskolan och behöver förnyas. Med den underhållsskuld som finns på övrig parkmark i kommunen så kan vi för närvarande inte prioritera förnyelse av aktuell yta.”
”Underhållsskuld”. Ordet innebär att park- och naturområden vansköts i hela Lund. Kontorets resurser räcker inte till trots att man gör sitt yttersta för att åtgärda det värsta. Det finns värre träsk än Klostergårdens fotbollsplan. Och stadsparken hade man bara råd att göra halvfärdig.
Men det är inte tjänstemännens fel. De sliter med otillräckliga resurser. Politikerna bestämmer.
Vi får se hur det går på onsdag. De som säger nej till vatten i dammarna och renovering av fotbollsplanen kan trösta sig med den gamla romerska devisen: ”Folket visslar ut mig men jag applåderar mig själv hemma hos mig när jag betraktar pengarna i min kassakista.”
Gunnar Stensson
Halkbekämpning – inte bara en angelägenhet på vintern!
Interpellation ställd till Tekniska nämndens ordförande
Lunds kommun gör, med varierande resultat, omfattande insatser för att bekämpa vinterhalka, alltså halka som vållas av snö och is. Som styrdokument har kommunen utarbetat principer som reglerar entreprenörernas halkbekämpning. I denna så kallade policy behandlas endast snö- och ishalka. Om lövhalka, som just vid den här tiden på året är ett högaktuellt problem, har dokumentet ingenting att säga.
Inte heller i andra sammanhang tycks Lunds kommun ha uppmärksammat de olycksrisker och olägenheter som är förknippade med lövhalka. De våta och hala löven ligger kvar som mattor eller drivor, vecka efter vecka och utgör en trafikfara, inte minst för fotgängare och cyklister eftersom det är gång- och cykelbanor som drabbas hårdast.
Med hänvisning till ovan sagda vill jag ställa följande frågor till Tekniska nämndens ordförande:
1. Delar du min uppfattning att halka och därav framkallade olycksrisker är lika allvarlig oavsett vad som orsakar halkan?
2. Om så är fallet: är du beredd att verka för att även lövhalka ska ingå i kommunens policy för halkbekämpning och att också lövhalka blir föremål för halkbekämpningsinsatser så snart som möjligt vid lövfällning?
Sven-Bertil Persson, Demokratisk Vänster