Så konstruerar man en hatartikel

Ditt mål är att sprida uppfattningen att muslimer, i synnerhet palestinier, är terrorister. Du är störd av Mahmoud Abbas politiska framgångar i FN och hans image som fredsaktivist. Din särskilda uppgift är att insinuera att också Mahmoud Abbas är terrorist. Inte helt lätt.
   Det är viktigt att du är saklig och skriver i ett distanserat tonläge, kanske en aning ironiskt.
   Hamas-Israels fångutväxling härom veckan ger dig stoff. Bland de 1027 frigivna palestinierna finns naturligtvis inte bara demonstranter utan också personer som kan beskrivas som terrorister.  Dem gäller det att finna. Det är inte så svårt. Du väljer två kvinnor, Wafa al-Biss, som planerade ett sprängdåd mot ett sjukhus 2004 och Ahlam al-Tamini som varit chaufför åt en självmordsbombare. Du finner också en ung man som dödat två israeler med kniv. När de välkomnas av Hamas ledare Khaled i Gaza gör de uttalanden som du kan citera. De tre får representera de 1024 andra frigivna palestinierna.
   Du beskriver terroristdåden. Det är viktigt att alla fakta är sanna. Det är fakta som ska tala. Du måste undvika uttryck för egna åsikter och känslor.
   Så långt har du gjort ett gott jobb. Men nu kommer det svåraste, att insinuera att Mahmoud Abbas är terrorist.
   Alla de frigivna palestinierna fördes inte till Gaza utan några släpptes på Västbanken. De var mindre belastade. Mahmoud Abbas tog emot dem utanför presidenthögkvarteret i Ramallah.  Vid Abbas sida stod Hamas ledare på Västbanken Hassan Yousef. Understryk det!
   Du söker i Abbas tal efter något komprometterande men det är svårt att finna. Du fastnar för följande passage: ”Vi tackar Gud för att ni är tillbaka och för att ni är i säkerhet. Ni är frihetskämpar och heliga krigare för Gud och nationen.” Inte så värst bra, men man tager vad man haver.
   Du kan utgå från att de som läst din artikel så långt uppfattar ”frihetskämpar och heliga krigare” som synonymt med terrorister. Bra. Du kan också understryka att Abbas två gånger nämner Gud (med stor bokstav). Du kan sprida misstro mot hans anspråk på att bygga en ”sekulär” (glöm inte citationstecknen!) stat.
   Rätt bra så långt, men ännu är Du inte helt nöjd. Det gäller att få ihop ett effektivt slut och en snärtig rubrik som knyter ihop säcken.
   Tolka Abbas välkomsttal till de hemvändande fångarna som hjältedyrkan! Skriv till exempel i slutet av artikeln: ”Berätta vilka som är dina hjältar och du säger något väsentligt om vem du är.”
   Så gäller det artikelrubriken. Var det inte en gammal populär film som hette ”Kellys hjältar”? ”Abbas hjältar”. På pricken!
   Se till att få in en stor bild av Hamas-ledaren Khaled Meshaal och någon av de kvinnliga terroristerna i Gaza som blickfång på ledarsidan!
   Bra så!
   Du har åstadkommit en fläckfri hatartikel som kan gillas av Sverigedemokraterna och publiceras på Sydsvenskans ledarsida utan att någon av dina medarbetare reagerar!
Gunnar Stensson

P.S. Läsaren kan studera den färdiga artikeln på Sydsvenskans ledarsida den 26 oktober, sedan Mats Skogkär gett den dess slutliga finish.

 

 

FRÅGA till socialnämndens ordförande Göran Wallén

Socialnämnden lär stå i begrepp att fastställa Handlingsplan för att halvera hemlösheten i Lunds kommun.
   Bedömer du möjligheten att lyckas uppfylla planens målsättning inom de närmaste tre åren som goda?
Sven-Bertil Persson, Demokratisk Vänster

 

 

 

Historierevisionism

Det har på sistone blivit debatt kring Moderaternas försök att skriva om den svenska historien på ett par punkter. Vi kan berätta att en liknande verksamhet har förekommit även i Lund.

Smålands åt smålänningarna!
Smålands Gille är en allmänt oförarglig sällskapsklubb för Lundabor med småländska rötter. Det finns människor som vill bevara såna hembygdsband. V-aktivisten och VB-medarbetaren Göte Bergström var en glödande Smålandspatriot förutom att han var lokalpatriot för Klostergården. De tongivande medlemmarna i gillet verkar ha en annan social bakgrund än Göte men det ska inte ligga dem i fatet.
   Inte heller att de i tisdags bjöd in Anna Alsmark att berätta om Smålands nations omvandling till en allmänt vänstersinnad studentförening som inleddes kring 1970 och i viss grad består. Hennes inledning hade den fyndiga rubriken (dock inte hennes egen) ”Röd lyser stugan”. Det som hände på Smålands var ett intressant inslag i det lokala vänsteruppsvinget som ännu inte har fått den allmänna genomlysning som det förtjänar.
   Att en stor del av gillet var kritiskt till utvecklingen i studentnationen var också väntat. De var/är helt enkelt inte vänster, men de ogillade också att de exklusiva banden till hembygden bröts. Smålands borde vara en sak för smålänningar.

Kontroversiellt
Ett kontroversiellt ämne alltså som hade förtjänat en bättre inledning än den som Alsmark förmådde att ge. Hon var ingen bra föreläsare och hennes kunskaper i ämnet var för magra. Hon hade varit aktiv i nationen ett par år på 1980-talet men saknade egna erfarenheter från de avgörande åren.
   Ja, det var en stor förändring som Smålands genomgick. Vänstern tog över nationen och ett kort slag, med utgångspunkt från Smålands, även studentkåren. Det arrangerades solidaritetsaftnar, kulturarrangemang med vänsterprägel, marxistiska grundkurser. Det samverkades med krafter utanför universitetet. Vänsterstudenter och många vuxenstuderande sökte sej till nationen, som samtidigt tappade höger- eller apolitiska medlemmar. Konservativa professorer med småländsk bakgrund rasade, inte minst på Sydsvenskans insändarsidor.
   Var det legitimt att ta över och politisera en studentnation på detta sätt? Ja, svarar Sveriges väl mest frejdade professor i statsvetenskap, Bo Rothstein, och det beror nog inte bara på hans eget engagemang i Smålandsvänstern. Varje student/ungdomsgeneration måste få forma sina institutioner och deras innehåll är hans rimliga ståndpunkt. Den nuvarande har allmänt valt att förvandla nationerna till festmaskinerier, framhöll debattdeltagaren Ulf Teleman som själv var inspektor för Smålands 1970-71 och nu vittnade om den intensiva intellektuella aktivitet som utvecklades där under de åren.

Stasiaktion?
En nyckelperson i Smålands vänstersväng var Alf Brevik. En fascinerande man som hade kämpat mot tyskarna i hemlandet Norge, kommit till Sverige och jobbat många år som metallarbetare men börjat läsa på universitet i sin övre medelålder. En karismatisk man som bland annat charmade en av Malmös rikaste arvtagerskor. Vi hade stora problem med honom i Vpk där han också agerade, tillsammans med bland annat Mats Olsson.
   En annan som vi hade problem med i partiet var Malvin Enoksen, norrman även han. Nu berättade Alsmark att hennes chef, Lars Magnar Enoksen, avslöjat att hans far arbetade åt östtyska Stasi. Det förvånar inte. Han var obrottsligt lojal mot den sovjetiska sfären och hans lojalitet intensifierades nog av kampen mot alla studenter (Göran Therborn och andra) som strömmade in i Vpk och hade en annan syn på socialismen. Stasi behövde säkert inte betala honom för några rapporter.
   Nu hade avslöjandet fått Anna Alsmark att tänka om, berättade hon. Enoksen och Brevik tycks ha umgåtts. Tänk det var så att hela vänsteruppsvinget på Smålands var en skickligt iscensatt Stasikupp med Alf Brevik som nyckelagent? Antydan var inte helt klar formulerad men tydlig nog. Man märkte av publikreaktioner att kvarnarna i Helge å och Huskvarna ån plötsligt hade fått ett gott tillflöde.
   Jag ska inte här polemisera mot hennes tes. Menar bara att den var svagt underbyggd och vi som var med vet att saken inte var så enkel, att det handlade om en bred rörelse som en aldrig så skicklig agent hade varit oförmögen att styra.
   Undrar vad mötesledaren, historie- professorn Sverker Oredsson tänkte om bevisföringen. Han sa inget.
Gr

 

 

 

Anders Davidson
Afghanistan allt "våldsammare"

Enligt FN ökar våldet i Afghanistan, men NATO hävdar motsatsen.
   Under årets åtta första månader steg våldet med 39 procent jämfört med samma period 2010. Huvuddelen av ökningen tillskriver rapporten fler väpnade sammanstötningar och fler (25 procent) vägbomber.
   Framförallt är det i det sydliga och sydöstliga Afghanistan våldet ökar. Rapporten anger två tredjedelar av ökningen till dessa regioner.
   Enligt ISAF föll antalet angrepp från "rebellerna" i juli i år jämfört med samma månad i fjol med en femtedel, 20 procent.
   Resultaten i FN-rapporten strider mot den värdering de internationella styrkorna gör av situationen. Därifrån hävdas att Afghanistan under ockupationen och de många militära offensiverna blivit säkrare.

Läs mer  

 

 

 

 

Gunnar Stensson
Khadaffi – västallierad despot i kampen mot al Qaida

”Khadaffis dröm om socialism blev en libysk mardröm” är den irrelevanta rubriken på en ledare av Peter Wolodarski i DN 25/10.
   Han skriver: ”Att despoten i Tripoli inte längre kan plåga sin befolkning är lättnad och glädje, främst för libyerna själva men också för en värld som låtit Khadaffi hållas med politiskt stöd (Berlusconi med flera) och oljeinvesteringar (däribland Lundin Oil under Carl Bildts styrelsetid).”

Wolodarski förtiger den främsta orsaken till det politiska och materiella stödet, nämligen att Khadaffi värvades till USA:s och Natos War on Terror. När Bush utropade: ”Antingen är ni med oss eller med terroristerna” fick Khadaffi och många andra förtryckare sin chans.
   Moammar Khadaffi omfamnades, politiskt och fysiskt, minns tv-bilderna, och upprustades som uppskattad allierad strax efter USA:s invasion i Irak 2003 (den invasion som snart ska avslutas med ett totalt amerikanskt tillbakadragande).

Läs mer  

Hänt i veckan

med Röda Kapellet och Mats Olsson

På lördag kl. 11–12 fortsätter Röda Kapellet sina Mårtenstorgsmöten där Mats Olsson mellan låtarna kommenterar veckan som gått. Orkestern spelar både Penninggaloppen och Obligationsmarschen, den senare för övrigt omdöpt till Statsobligationsmarschen med anledning av Greklandskrisen. I Alf Henriksons ursprungliga text "vi ska spara till flera miljoner" kan man radikalt höja potensen genom att byta ut en bokstav. Givetvis spelas också en låt av Theodorakis för att påminna om Grekland. Vi kan inte utlova samma häftiga folkliv på Mårtens- som på Syntagmatorget men samma ämnen är aktuella här som där. Mats rör sej fritt mellan nivåerna och ämnena, världen och Lund, ekonomisk teori och ekonomisk praktik. Värt att lyssna på!

Se bilder och video från förra veckan  

 

 

 

 

 

Om det fanns telefon

Sony köper ut Ericsson ur det snart tio år gamla Sony-Ericsson. Börskommentatorerna säger (Sv D, torsdag) ”Påverkan på Ericsson blir minimal”. Och ingenjörernas klubbordförande säger att någon panik handlar det absolut inte om. Tja, så kan man ju säga, men för Lund är detta en viktig och allvarlig nyhet. Alla försäkrar att det spelar ingen roll, allt kommer att rulla på som tidigare. Men så är det ju nästan aldrig i industrivärlden. Plats och lokalisering betyder något. Nog kommer Sony att i fortsättningen hellre lägga ut sina utvecklingsprojekt på de båda andra centra, i Tokyo, resp. Beijing. På kort sikt händer nog inget, men det krävs inte många månader för att det ska visa sig att Lundaföretaget går ner. Redan talas det om att projekt som man skulle driva med delfinansiering från Vinnova inte blir av.
   Det är Lund som kommer att drabbas, ungefär som när Astra-Zeneca flyttade från. Det är tusentals jobb som kommer att försvinna. Så går det när man litar på multinationella koncerner. Det kanske inte blir någon spårväg till Brunnshög.
   Ska vi slå på stora katastroflarmet då? Nej, Lund är ganska robust. Vi har en fin blandning av verkstadsföretag, förpackningsindustrier, elektronik. Alfa Laval och Axis går som tåget. Men dessutom har vi en stor sektor av offentliga arbetsgivare. Svenskt Näringsliv gör en årlig ranking av företagsklimat och såvitt jag vet ligger Lund där på plats cirka 130, långt efter sådana matadorer som Vellinge och Hässleholm. Om vi ska komma högre på den skalan så måste vi lägga ner universitet eller sjukhuset, helst båda, eftersom antalet offentliganställda väger tungt negativt. Vänsterpartiet som väl inte är det mest inflytelserika när det gäller näringslivsfrågor har pekat på det orimliga i att Lund bryr sig om sådan ranking, men det har vi inte fått gehör för.
   Astra-Zenecas flytt har såvitt känt inte resulterat i någon speciell nergång i villapriser eller bostadsrätter. Lund klarade den nerläggningen. Det var mer synd om Astra-Zeneca eftersom det var så huvudlöst. Men visst, det ska nog gå att leva med en allt mindre Ericssonnärvaro.
Lucifer

 

 

 

Ulf Nymark
Utbyggnad av Brunnshög:
En ny planeringsinriktning – eller önsketänkande?

Ett ramprogram för fortsatt planering av Brunnshögsområdet har nu beslutats av Byggnadsnämnden. Eller snarare: nämnden har antagit ett ramprogram – med mål och visioner – som ska gå ut på remiss i den kommunala apparaten för att sedan så småningom fastställas.
   Brunnshögsområdet ska bebyggas med bland annat den europeiska splittringskällan, dvs ESS, där det i slutänden ska finnas mellan 6000 och 7000 lägenheter samt någonstans mellan 35 000 och 45 000 arbetsplatser.
   Det finns mycket man kan säja om och undra – ja, rentav förundras - över i ramprogrammet. För dagen nöjer jag mej dock med att kommentera en enda av alla målsättningar som bullas upp i dokumentet.

Målsättning för trafiken
Den målsättning jag närmare tänker granska gäller trafiken. Målet är att en tredjedel av trafiken till och från området ska ske med bil, en tredjedel med gång- och cykel och en tredjedel med kollektivtrafik. Givetvis är detta en progressiv målsättning, med tanke på den höga andel av bilresor som präglar bilresandet idag.
   Men: det finns ett stort MEN. Stadsbyggnadskontoret har låtit konsultföretaget Trivector göra en utredning kring förutsättningarna för att uppnå denna fördelning på de tre olika trafikslagen. (Utredningens resultat nämns inte i programmet.)

Läs mer  

 

 

 

 

Gunnar Sandin
Stationsområdet – en replik

Som grund för en idétävling låg en prognos om att tågåkandet i Lund skulle tredubblas och att stationsområdet borde anpassas till detta. Olika lösningar presenterades men gemensamt var en förskjutning av tyngdpunkten norrut, till Clemenstorget där tåget ska möta spårvagnen. I nr 31 var Sven-Hugo Mattsson skeptisk till hela idén. Han tror inte att vare sej Lund eller tågåkandet kommer att växa så mycket, han tror inte Lund får råd med spårvagn och han tycker att Clemenstorget i stort är bra som det är.

En självdeklaration
Jag ska börja med att citera mej själv från ett tidigare debattinlägg i VB:

Läs mer  

 

 

 

 

Bidragspartiet Moderaterna

Här kommer en sur liten notis, inspirerad av Sven-Hugo Mattsons artikel Bidragssverige - inte för alla, SDS 19/11. Sven-Hugo påminner om att många statliga bidrag utbetalas till personer med stora ekonomiska resurser, samtidigt som låginkomsttagare, sjuka, pensionärer, hemlösa och arbetslösa kan bli helt utan bidrag. 
   Söndagen den 23 oktober redovisade Aftonbladet de svenska ministrarnas löner och förmögenheter. Också deras ekonomiska bidrag noterades.
   Nedan en lista med 10 ministrars statliga rut/rot-bidrag:
   Fredrik Reinfeldt – 50 000
   Jan Björklund – 25 122
   Lena Adelssohn–Liljeroth – 44 259
   Stefan Attefall – 30 512
   Beatrice Ask – 16 416
   Eva Björling – 25 122
   Erik Ullenhag -32 149
   Ulf Kristersson - 50 000
   Peter Norman 34 231
   Nyamki Sabuni – 44 577..
De tio ministrarna kvitterar alltså tillsammans ut 352.458 kronor, det vill säga i genomsnitt cirka 35.000 kronor per minister. Miljonförmögenheter och miljoninkomster har de allihop.
   Visst kan vi medborgare bidra till ministrarnas reparations- och städkostnader, 35.000 kronor hit eller dit spelar ingen större roll med tanke på deras höga löner. Och en del av pengarna sipprar väl i slutänden ner till mindre bemedlade städare och snickare.
   I anständighetens namn måste regeringen dock sluta att ondgöra sig över att också ensamma mödrar, låginkomsttagare, sjuka och pensionärer kan vara bidragsberoende.
   Nu över till något helt annat. Inte kan väl kostnaden för uppehållstillstånd till ensamma sjuka invandrarkvinnor i 90-årsåldern vara så stor att den skulle gå ut över vård, skola och omsorg, som den ansvarstagande Fredrik Reinfeldt påstod häromdagen
Gunnar Stensson

 

 

 

Fågelinventering i dammarna

Gryning. Grå himmel, östanvind, oroligt vatten. Marken torr, varken frost eller dagg. Vissna löv virvlar som snödrev
   Första dammen: Sothöns, gräsänder, bläsänder (piu piu) två stora svanar, en flock måsar.
   Långa dammen: Hundratals änder. Svårt att särskilja gräsänder, bläsänder och brunänder i det svaga ljuset. Färgerna syns inte. Men viggarnas vita speglar är tydliga.  En grå häger flyger upp. Stor som en trana. Långsamma vingslag.
   Fågeltornsdammen: En enda storskarv. Lång hals, lång vit näbb. Flyger en sväng, sätter sig igen på samma plats. Över reningsverket cirklar en glada
   Första mellandammen: Ljusare nu. På cementbalken en svan med fem ungar tätt tillsammans. Ungarna redan stora som vuxna svanar, Fjäderskruden på väg att övergå från brunt till vitt. Kullen bestod av sju ungar. Två saknas. Intill svanarna två kanadagäss.
   Andra mellandammen: Där en svan och en unge. En av de sju fattas alltså, har kanske förolyckats. Svanfamiljer håller ihop, åtminstone ett år. De är dödligt aggressiva i försvaret av sina revir.
   En ovanligt stor bläsand flyr ut i vassruggen intill. Huvudet praktfullt sammetsrött. Och där en gräsand med blänkande grönt huvud. Honorna är små och bruna. Det är ljusare nu, molnen tunnare. En fiskstjärt blänker till. Braxen eller karp.
   Värpingedammen. Där två svanungar och en förälder, vit. Under sommaren blev det bara två svankullar i dammarna, den ena med sju ungar och den här med två.
   Här forsar vattnet ut i Höje å. Det dånar som trafiken på E6. Ett par fasaner skriker och rusar in bland pilsnåren. Från himlen ropar hundratals gäss. Var är de? Där kommer de, högt. Den stora flocken ordnar sig i en dubbelw-formation. Vindkraftverkens vita vingar snurrar långsamt.
   Efterkontroll 27/10: Där är de alla sju och en av föräldrarna. Snövit och de 7 svanungarna.
Gunnar Stensson

I veckans nummer

EU:s globala roll

Kulturtips

Så konstruerar man en hatartikel
av Gunnar Stensson

Hänt i veckan

Om det fanns telefon
av Lucifer

FRÅGA till socialnämndens ordförande Göran Wallén
av Sven-Bertil Persson

Historierevisionism
av Gr

Utbyggnad av Brunnshög:
En ny planeringsinriktning – eller önsketänkande?

av Ulf Nymark

Stationsområdet – en replik
av Gunnar Sandin

Bidragspartiet Moderaterna
av Gunnar Stensson

KDS-jihadism
av jiell

Fågelinventering i dammarna
av Gunnar Stensson

Afghanistan allt "våldsammare"
av Anders Davidson

Khadaffi – västallierad despot i kampen mot al Qaida
av Gunnar Stensson

Redaktion

Göran Persson

Utskriftsvänlig form

 

Tipsa om Veckobladet

Känner du någon mer som skulle gilla att läsa VB?

EU:s globala roll

Palmedagen 12 november 2011
Folkets Hus, Lund
   Årets Palmedag diskuterar vilken roll EU har globalt. Och kanske ännu viktigare: Vilken roll vill vi i arbetarrörelsen att EU ska spela globalt? Hur vill vi att Europa ska agera för demokrati, mänskliga rättigheter och fred världen över? Hur kan EU verka för ett fritt Palestina, demokrati i Burma och rättvisa villkor för världens migrantarbetare? Dessa och många fler frågor vill vi samtala om på Palmedagen den 12 november 2011.
   På plats finns en rad intressanta medverkande:
  Jens Orback, Olof Palmes     Internationella Center
  Karl-Petter Thorwaldsson, ABF
  Göran Färm, EU-parlamentariker
  Åsa Westlund, EU-parlamentariker
  Åse Webeklint, ABF Skåne
  Janette Skogshus, ABF MittSkåne
Varmt välkommen att delta i diskussionen!

 

 

Kulturtips

Rikard Wolff
på Palladium den 28/10 kl 19:30.
Läs mer

Don Giovanni
Direktsänt från The Met på Spegeln och Kino 29 oktober. Repris 30 oktober.
Lör 29 okt kl. 19:00. Läs mer

De 7 dygderna | Teaterimprovisation | Medmänsklighet
På Månteatern den 29 oktober kl 19:00 tar teaterimprovisatörerna och det akademiska Lund ett skamgrepp på dygden Medmänsklighet.
Lör 29 okt kl. 19:00. Läs mer

En makroekonomisk kärlekshistoria
En romantisk komedi om bankväsendet och den långa räntan. På Teaterrepubliken 29 oktober - 14 december. Lör 29 okt kl. 19:30
Läs mer

Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern
På Palladium lördag 29 oktober kl 19:30.
Läs mer

White On White #3
White On White #3 diskuterar teaterns otillräcklighet när det kommer till representation av det främmande: den Andre. Lör 29 okt kl. 19:00
Läs mer

Malmö förr och nu - En underhållande och intressant föreläsning
Föreläsning om Malmös historia med Andreas Wennick. På Malmö Brygghus i oktober och november.
Sön 30 okt kl. 15:00. Läs mer

Vargens Öga
Spelas i oktober på Teater Sagohusets nya scen i Malmö, Gamla Tvätteriet.
Sön 30 okt kl. 14:00. Läs mer

Øivind Farmen & Lars Karlsson
På Palladium 30 oktober kl. 16.00
Läs mer

JOEL HARRISON STRING CHOIR - The Music of Paul Motian
På Victoriateatern 31 oktober kl 19.30
Läs mer

Bluesmöte - Ale Möller, Eric Bibb & Knut Reiersrud
på Palladium 1 november kl 19:30.
Läs mer

This is not a film/Film och samtal om yttrandefrihet
Tisdag 1 nov kl 18:30 MORISKA PAVILJONGEN (Spegelsalen) i FOLKETS PARK. Läs mer

Himmel och Pannkaka
En fantasifull och humoristisk berättelse om att försöka förstå och att bli lite stor (6-11 år). På Teater Sagohuset i Lund 2 och 3 november och på Gamla Tvätteriet i Malmö 28 november - 11 december.
Ons 02 nov kl. 10:30. Läs mer

Manolito y su Trabuco
Manolito y su Trabuco tillhör det absoluta toppskiktet bland Kubas timbaorkestrar. Nu kommer orkestern till Moriska Paviljongen för en konsert utöver det vanliga. Ons 02 nov kl. 20:00
Läs mer

Teaterrepubliken får barn
En föreställning för vuxna - om barn och andra vuxna. På Djäkneg 7, 17 sep till 13 nov. Ons 02 nov kl. 19:30
Läs mer

Alla dessa hål i livet
Fem skådespelare, en kör, scenografiskt sinnligt uppbyggda rum, ljud och vokalmusik, dofter och smaker, ljus och mörker. Allt sammanfogat till en sinnlig helhetsupplevelse av en resa genom livet. Spelas på Bastionen 19 oktober - 5 november. Tor 03 nov kl. 19:30
Läs mer

MACK 3/11 Özz Nujen, Elin Nordén och Eric Andersson
stand-up på La Couronne
Tor 03 nov kl. 20:00. Läs mer

Matkaravan med Hanna och Linda
med Hanna Tunberg och Linda Dahl
- smaka på våra nya matkulturer. guidade turer runt Möllevångstorget.
Tor 03 nov kl. 16:00. Läs mer

Hela kulturcentralens program

 

 

KDS-jihadism

Man börjar få grepp om programskiftet kring marionettregimerna, i Nordafrika. Adios till autokratiska ledare av dynastitypen till förmån för "sosse-islam" med tacksamhetsskuld till väst, lagom sharia och definitivt inga ambitioner välta emblematiska torn i våra huvudstäder. Talibanmodellen bildar mönster och fleråriga sonderingar måste ägt rum med exvis Brödraskapet i Egypten samt övriga mer nationellt samhällsbyggande islamister, i området. Syftet är främst att stävja israeliska halsstarrigheten och vem tror Turkiet gör en helomvändning utan välsignelse från Washington - nåt även innefattar Güls moderat islamska regering, prototypen. Områdets monarkier  rättar in, som Marocko och Jordanien samt kompromissar med krönta enväldet. Även Quad. bedömdes kunna levas med - tills föll ur sin nya lydkonungsroll. Beklagligt att ingen av sönerna klarade en palatskupp.
   Hegemonens planer för arabiska vikens oljeshejker förblir gissningar men man avvaktar väl skrämseleffekten, av projektets första fas. Washington använder Östeuropatricket med att vända befolkningarna mot självregimerna, smart - får samtidigt credit för demokratistödet. Nu avvaktar vi vad mer revolutionära islamska elementen och rörelserna, tar sig för. Kommandoräder mot spanska turistorter vid Solkusten och Mallorca är mitt val, skapar snabbt panik och har betydande ekonomisk-destruktiv potential. Även överfall på sjöfarten över Medelhavet a la Somalia och sommartrafiken vid Rivieran där mondäna orter får känna av antikoloniala uträkningarna. Denna skiss att åter sätta skräck i Västerlandet samt skada ekonomi jämte tilltro till statsskicket förutsätter dock instabilitet i Nordafrika efter systemskiftena och underlättas i hög grad av en djup och långvarig recession, inom europeiska ekonomierna. Nå, första kan utan tvivel hjälpas på väg och rekryteringen av ortskunniga för räder klart hjälpt av sönderfallande ekonomier. Decennielånga nyliberalismen i väst med starkt växande klyftor och småbisarr egomentalitet är utan tvivel en god faktor, i vår favör där rentav inhemsk uppbackning för ett projekt effektivt stäcka EU-regionens dominanssträvanden inom närområdet, kan påräknas. Rekrytering utanför Nordafrika undandrar sig mitt bedömande, liksom vad hjälp kan påräknas från kvarvarande al Q.
   Geopolitiken med "de ovilligas koalition" samt konsekvenserna av råa maktpolitiken via FN och Nato, även intressant på kort och lång sikt. Men huvudlösheten ta sig an både väst och forna öst samtidigt måste ersättas av att ena parten tas till hjälp i utbyte mot borgfred, i en dold strategisk allians. Lojalister för saken i väst kan vidare göra stor nytta med att lokalisera samt utvärdera mer betydande personmål, varpå effektueringen sker externt. Gäller befattningshavare på universitet, inom media samt i (fd) FN-tjänst och vid internationella domstolar, exvis. Metropolernas civila hjälpredor är ett klart underskattat åtgärdsmål.
jiell