Dror Feiler om kampanjen för att bryta Gazablockaden och om kampen mot ockupationen.
Inledning av islamolog Rickard Lagervall, Lunds universitet.
   Dror Feiler är en central person i mobiliseringen och organiseringen av årets liksom fjolårets Ship to Gaza. Han deltog i förra årets Ship to Gaza. Han blev misshandlad, fängslad och hans personliga tillhörigheter beslagtogs. Han har sedan dess förvägrats inresa i Israel för att få till stånd en juridisk process mot staten. Dror Feiler är svensk konstnär, musiker, tonsättare och aktivist. Han är ordförande i föreningen ”Judar för israelisk-palestinsk fred” och likaså ordförande i föreningen ”European Jews for a Just Peace”.

 

Startskottet för hatbrottstiden

Vad var det som hände med Sverige när Olof Palme blev skjuten? Det är inte lätt att svara på sådana frågor. På en punkt är det ändå helt klart att det var ett genombrott för något nytt. Oavsett den exakta upprinnelsen till dådet, som rättsväsendet ju inte har lyckats reda ut, så var det i det dåvarande svenska samhället ett hatbrott, såväl för dem som firade mordet, som för oss som kände att skotten var riktade också mot oss och mot den svenska demokratin. Hur stämningarna var bland Palmehatarna ute på högerkanten är naturligtvis svårt att veta något om, om man inte har någon insyn där, men det var ju inte okänt att de fanns, och lite har ju läckt ut under årens lopp.
   Det måste ha känts som en framgång och en uppmuntran bland dem som spred hatet mot Palme, att någon gick från ord till handling. Ett nytt mönster för politiskt agerande formades. Fler följde efter, och spred mera hat mot människor som inte är som de själva, människor som i deras ögon stack ut som avvikande, vare sej det nu var människor med utländskt utseende, politiska motståndare, judar, muslimer eller homosexuella. Och fler galningar följde hatpredikanterna och omsatte hatet i misshandel och mord.
   Man kan undra varför ännu ingen grävande journalist fått fram något initierat ifrån kretsarna där Palmehatet odlades. Är det fortfarande alldeles för känsligt? I och för sej är detta ändå ett gott tecken. Det hade varit oändligt mycket värre, om de varit så framgångsrika att de hade kunnat skryta offentligt om vad de höll på med.
   Förhoppningsvis är hatbrottstiden ändå över nu, och den gripne Malmöterroristen inte den senaste utan den siste hatmördaren i landet under överskådlig framtid.
Lars-Åke Henningsson

 

 

 

Kerstin Johansson
Om Palestina

Hej!
Upptäckte att Palestinafrågan avhandlas i Veckobladet. Åhörde även ett
föredrag hos DV som gjorde mig lätt förtvivlad. I denna sinnesstämning har
jag totat ihop en text som förmodligen är för lång. Den borde dessutom vara
betydligt längre.
   Vad som också gör mig förtvivlad är alla dessa som sitter och upptäcker
Palestinafrågan och sedan för sig själva efter bästa förmåga går på i
ullstrumporna, i stället för att gå med i PGS (Palestinagrupperna i Sverige)
Denna rörelse är väl inarbetad sedan mer än 40 år, där finns stor kunskap och erfarenhet, den är oberoende och lokalgrupper har stor frihet. Att åstadkomma något avseende Palestina är en formidabel uppgift och kräver gemensamma ansträngningar.
Vänligen
Kerstin Johansson

 

Om bakgrunden till USA:s hållning avseende Palestina/Israel

I november 1917 var Palestina fortfarande en del av det Osmanska riket. Det hindrade inte den brittiska utrikeministern Balfour skriva nedanstående till den brittiska sionisten Walter Rotschild: ”Regeringen ser med välvilja på en i Palestina upprättad nationell hemvist för det judiska folket och kommer att på bästa sätt bemöda sig om att underlätta verkställandet av denna avsikt, under den otvetydiga förutsättningen att intet må göras som kan inverka menligt på de mänskliga eller religiösa rättigheterna hos befintliga icke-judiska samhällen i Palestina, eller de rättigheter och den politiska ställning som åtnjuts av judar i något annat land.”

Läs mer

 

 
Bradley Manning, en amerikansk hjälte

Det var Bradley Manning, en 23-årig amerikansk soldat, som avslöjade den massaker på civila som amerikanska soldater gjorde sig skyldiga till då de från en helikopter sköt ihjäl en korrespondent från Reuters och hans assistent, varpå de sköt sönder ett hus och dödade de män, kvinnor och barn som befann sig där.
   Det var den 12 juli 2007 i Bagdad. Händelsen spelades in på helikopterns kamera. Tack vare Manning visades den på internet den 5 april 2010.
   Barack Obama borde hyllat Bradley Manning för hans modiga avslöjande.
   I stället blev Bradley Manning inspärrad i en fönsterlös cell. Vakterna kollar honom var femte minut och väcker honom om nätterna. En timme om dagen förs han till ett tomt rum där han får vandra runt i en åtta. Rutinerna från Guantanamo lever vidare.
   Rättegången mot honom börjar i maj.
   Uppgifterna från Amnesty har vidarebefordrats av Daniel Rydén i Sydsvenskan den 27/2.
   Samtidigt finner Hillary Clinton det oacceptabelt när Kaddafis helikoptrar jagar civila i Tripolis. Hyckleriet är kväljande!
   Sydsvenskan borde publicera bilden av Bradley Manning varje dag, vid sidan av bilden av Dawit Isaac!
Gunnar Stensson

 

 

 

Veckans besvikelse

Läste eller hörde ni Daniel Suhonens (S) angrepp på islamistkramande vänsteranhängare? En av de utpekade var Andreas Malm och de båda fick debattera med varandra i radioekot. Jag tycker att Andreas hade lätt att tillbakavisa anklagelserna för egen del, och övertyga om sin areligiösa inställning och sina sympatier för den sekulära vänsterorganisationen PFLP. Daniel backade också betydligt.
   Men sen gick Andreas till motangrepp. Han är ju numera trotskist, och han anklagade Daniels partikamrater för att inte tillräckligt hårt bekämpa Volvos planer på utflyttning av svenska jobb till Kina, vilket alltså de trotskistiska Volvoanställda gör.
   Då undrar jag:
a) vart tog den internationella arbetarsolidariteten vägen?
b) och framför allt: har Andreas glömt klimatperspektivet och allt han sa om bilismen i sin bok "Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent"?
Eller har han gått på myten om de klimatvänliga elbilarna? Volvo utvecklar just nu en tillsammans med Vattenfall. Den kan snålköra några mil på sina batterier, men trampar man sen på gasen koppas en 280 hästars motor in och då händer det saker. Med farten och med utsläppen.
Gunnar Sandin

 

 

 

Vänstern och islam

I en debattartikel i Aftonbladet 25 februari  anklagade Daniel Suhonen, S, vänsterdebattörer som Mattias Gardell, Åsa Linderborg, Andreas Malm och Per Wirtanen för att ”vurma för islam”. Han skriver: ”bara högern tjänar på att vi talar om etnicitet i ställer för klass.”
   Detta gör han samtidigt som invandrare med arabiska namn diskrimineras på arbetsmarknaden och Sverigedemokraterna utmålar muslimerna som det största utländska hotet sedan andra världskriget – och med hjälp av detta budskap vinner stöd från 6% av det svenska folket.
   Det är en fortsättning på den debatt som Sydsvenskan initierade kring sekularismen tidigare i år. Som vi minns beskrevs sekularismen som en demokratisk ideologi. Naturligtvis är den ingen ideologi alls. Den är ett politiskt redskap, tomt på ideologiskt innehåll, men som nu utnyttjas i en kampanj som ser ut att handla om ateism men i verkligheten riktar sig mot muslimer.
   Som vi sett är både nazismen och den sovjetiska formen av kommunism sekulära rörelser, faktiskt de största någonsin. De nationer som under andra världskriget säkrade demokratin var visserligen formellt sett också sekulära, även om t ex Storbritanniens anglikanska kyrka på gott och ont ingår i landets demokratiska system och Sovjetunionen återupprättade landets grekiskortodoxa kyrka.
   Vi kan nu tillägga att också Mubarak-regimen i Egypten och Ben Ali-regimen i Tunisien var sekulära. Men var de demokratiska? Var de förenliga med de mänskliga rättigheterna?
   Naturligtvis gläder det borgerliga ledarskribenter i t ex Dagens Nyheter (Lisa Bjurman) när en vänsterdebattör ger dem stöd i den islamofobiska propaganda de drivit i åratal.
   I sitt svar i Aftonbladet den 1 mars skriver Andreas Malm (doktorand i Lund): ”Jag undrar hur hans (Suhonens) motvilja mot religion i allmänhet och islam i synnerhet skulle låta sig förenas med de kristna och muslimska böner som varit självskrivna inslag på Tahrir-torget , med ropen la ilaha il allah när kamrater stupar och allahu akbar när segrarna vinns, med de demonstrationer för massdemokrati och social rättvisa som tågar iväg efter fredagsbönen i Tripoli och Manama.
   Också här ser vi en ålderdomlig vänster spegla sig i en svunnen värld: religionen som något ont i sig som i alla lägen ska bekämpas. Jag vet inte vilken tendens i samtiden Suhonen verkligen tror sig gå i takt med. Men knappast är det Tahrir.”
Gunnar Stensson

 Jörgen L.
Gerontokrater mm

Avses härvarande kommunledning - undrar när deras väljarunderlag (i avgörande mittdelen) tröttnar på lågskattelinjen, med dennas alltmer uppenbara nackdelar och risker på alltfler områden samt bristen på gemenskap och gemensamma värden, i samhället. Med sistas egna risker och problem. Samt materialismen och tidens andra många sjukor. Samma kring gällande samhällsreform- eller snarare -deformeringstrender, för i olika varianter region- och riksnivån, samt nog EU.

Hinner endera sortens sammanbrott, med varierande räckvidd före en uppbrottsreaktion, av ev. ideologisk färgning? I danska P1:s Orientering siades om att arabrevolten ska sprida sig till Ryssland - och varför inte väst, som hamnat i en (annan sorts) nyliberal låsning.

Läs mer

 

 

 

Avgå Carl Bildt!

"Om EU ska delta i demokratiarbetet i Nordafrika kan unionen inte företrädas av en minister som haft förbindelser med och tjänat privata förmögenheter på de diktatorer folket störtat. Att riksdagen begär misstroendeförklaring mot Bildt är oundvikligt.” Olle Svenning, Aftonbladet 27/2
   2001 satt Carl Bildt i styrelsen för Lundin Oil. Det året tecknades ett avtal om oljeutvinning med Moammar Kaddafi i Libyen.
Lundin anslöt sin oljepipeline till Kaddafis transportsystem och organiserade ett eget libyskt bolag, International Petroleum Libya.
   2006 godkände Carl Bildt som styrelseledamot övertagandet av Oudnafältet i Tunisien. Det var en uppgörelse med den nu störtade diktatorn Ben Alis familj.
Inte underligt att Bildt vägrade ta ställning för den ena eller andra sidan i Libyen. Hans ekonomiska intressen hotas. För honom är ”stabilitet” viktigast.
   Frankrikes utrikesminister Michele Alliot-Marie avgick den 27/2. Hon hade erbjudit Tunisiens diktator Ben Ali att skicka franska säkerhetstrupper för att slå ner revolutionen och värna ”stabiliteten”. Dessutom var hon nära vän med Ben Ali och brukade med sin familj fira semester i Tunisien på Ben Alis bekostnad.
   Den franska utrikesministerns avgång var nödvändig. Det är också Carl Bildts. Vi kan inte ha en utrikesminister som väljer stabilitet före demokrati.
   Det är inte första gången man kan misstänka att Carl Bildts ställningstaganden grundas på privata intressen.
   Lundin Oil bedrev oljeutvinning i Sudan och blev inblandat i den sudanesiska regimens krig med sitt eget folk.
   Carl Bildts överdrivna utspel i samband med Georgienkriget 2008 motiverades av konkurrensen om olja och gas.
Gunnar Stensson

 

 


Ulf Nymark
Politisk diversehandel

Demagogi i kubik Tove Klette, FP, och Lars Bergwall C, kräver i en upprörd insändare i Sydsvenskan att Skånetrafiken ska ompröva sitt beslut att införa kontantfria resor i kollektivtrafiken – ”åtminstone i Lund”. Insändarskribenterna påstår att deras respektive partier skulle ”se med oro” på detta beslut som fattats av Region Skåne. Det stämmer förstås inte. I själva verket har FP och C i regionen varit med om att fatta beslut om stopp för kontanthanteringen. Det är anmärkningsvärt att Klette och Bergwall skriver insändare istället för att ta ett allvarligt samtal med sina partikamrater i Region Skånes kollektivtrafiknämnd, t ex nämndens folkpartistiske ordförande Mats Persson eller C-märkta nämndsledamoten Birte Sandberg. Det borde väl ha större effekt än att vädja via en insändare. Till detta kan läggas att Klette och Bergwall mycket väl vet att det är praktiskt ogenomförbart att undanta Lund från kontantstoppet. Deras insändare är därför ingenting annat än ren och skär demagogi – och det i kubik.

Läs mer

 

 

 Marocko nästa?

Sedan 1975 är Västsahara ockuperat av Marocko. För 20 år sedan lovade FN västsaharierna en folkomröstning där de själva skulle få besluta om sitt lands framtid. Det har ännu inte blivit av. Marocko utsätter västsaharierna för systematiska övergrepp.
   Snart ska ett nytt fiskeavtal slutas mellan Marocko och EU. Det förra gav EU-länderna, framför allt Spanien och Portugal, möjlighet att driva rovfiske utanför Västsaharas kust på bekostnad av befolkningen. När det slöts var Sverige det enda EU-land som sa nej.
   Isabella Lövin, mp:s EU-parlamentariker, driver frågan om fiskeavtalet och västsahariernas rättigheter.
   Hon är inte ensam, utan har med sig svenska EU-parlamentariker från M, FP, C, V, S och givetvis sitt eget parti. Den ende förrädaren är KD:s Alf Svensson.
   Det handlar om det begränsade målet att skydda det sahariska folkets rättigheter till fiske.
   På längre sikt gäller det utfiskningen längs Afrikas kust. Slutligen gäller det utfiskningen av alla världshav.
   Marocko är dessutom en av världens ledande exportörer av fosfat. Fyndigheterna skyddas av en mur som byggts för att utestänga västsaharierna. Fosfat är en bristvara i framställningen av konstgödsel. Konstgödsel är en förutsättning för en jordbruksteknik som i längden inte är hållbar.
   Sådant jordbruk bedrivs i Lunds kommun av Nils Gyllenkrok som bärgar skördarna med sina GPS-styrda John Deere-tröskor.
   Allt hänger ihop, som Immanuel Wallerstein konstaterade härom veckan
   Väst stöder Marockos kung Mohammed VI som av USA korats till "Major ally" i kriget mot terrorism. Regimens viktigaste insats är att sköta tortyren av misstänkta terrorister. Marocko och Algeriet kontaktas nu av EU för att säkra EU:s mur mot invandrare sedan Kadaffis koncentrationsläger för flyktingar, som EU satsat några miljarder för att upprätta, inte längre är tillgängliga.
   Marockos folk demonstrerar mot den förtryckande regimen. Det har de gjort sedan 20 februari, då 37 000 demonstranter samlades och flera banker brändes - och många år dessförinnan. Man har inte krävt kungens avgång utan demokratiska reformer och inskränkning av kungamakten. Kungen har svarat med obestämda löften.
   Allt hänger ihop, som Immanuel Wallerstein konstaterade härom veckan.
Isabella Lövin ägnar sig åt flera frågor i detta sammanhängande hela. VB stödde henne i EU-valet. Kolla hennes hemsida. ”EU:s fiskeripolitik påverkar alla planetens hav.”
Gunnar Stensson

 Klimatpolitik modell M & FP: Fotosyntesen ska lära sig veta hut!

Jag undrar just - hur tänker politiker som förespråkar byggandet av en bilväg
rakt igenom ett koloniområde? Givetvis syftar jag på det aktuella förslaget om
att klyva Solhällans koloniområde i två separata delar genom att skära av de
interna rörelsemönstren inom kolonin och bygga en barriär av asfalt, stängsel och
bilar rakt genom odlingarna. M och FP är förespråkare för denna demolering av
koloniområdet.
   Det handlar alltså inte om en gången tid vid massbilismens genombrott, utan om
Lund år 2011; ett Lund med miljömål och klimatmål, program för ekologiskt hållbar
utveckling, skydd av gröna miljöer, och värnandet om barns rättigheter etc.
   En utgångspunkt för förespråkarna av bilvägar genom koloniområden måste vara
att de blankt struntar i vad de i andra sammanhang varit med om att besluta. "Vi
menade aldrig allvar med de där besluten om värnandet av miljö och klimat. Det
ger ju ett juste intryck att ta sådana beslut, och det är tjusigt att tala om alla vackra målsättningar". Ungefär så föreställer jag mej att de resonerar. Men på något vis måste det finnas ytterligare ett tankespår hos asfalterarna: de vill av någon för allmänheten okänd anledning klämma åt kolonisterna - ge dem ordentligt på tafsen, så att säja. Mycket talar också för att M och FP inte bara starkt ogillar gröna och lugna miljöer, de känner sig uppenbarligen också provocerade och störda, ja rentav
hotade av det gröna. Solhällan vill de nu förhärja under den frejdiga parollen: "Nu
jävlar ska vi lära fotosyntesen att veta hut!”
http://ulfnymark.blogspot.com/

 Sydsvenskan vrider sig som en överkörd huggorm

Per T Ohlsson lyckades i söndags ge USA äran för att det inte blev någon massaker i Egypten: ”USA har ett betydande inflytande i Egypten som varje år tar emot 1,3 miljarder i militärt bistånd, och kunde påverka kretsen till Mubarak och framför allt armén.”
   Således har 30 år av militärt bistånd till en diktator garanterat en fredlig revolution! Värdet av den folkliga kampen är försumbar vid en jämförelse!
   Beträffande Kaddafi menar Per T att USA förhastade sig när Kadaffi och Bush entusiastiskt enades i kampen mot Al Qaida efter nine eleven. Samma dag kunde vi i tv se hur Kadaffi frotterade sig med den förtjusta amerikanska utrikesministern och den charmfullt leende Blair.
   Enigheten beträffande Al Qaida tycks bestå. Kadaffi är lika säker på att Al Qaida står bakom upproret i Libyen som USA att Al Qaida står bakom talibanerna i Afghanistan. Paranoian är densamma.
   Per T nämner förstås inte de miljarder den erkänt grymme Kaddafi några år senare erhöll från EU för att försvara EU:s sydgräns genom att fängsla och fördriva flyktingar från Afrika. Per T oroar sig väl snarare för att den hanteringen inte fungerar längre.
   I ett försök att komma åt dem som varit klokare och på ett tydligare sätt representerat mänskliga rättigheter har han letat upp ett yttrande som Mattias Gardell fällde för tio! år sen och ryckt ut det ur sitt sammanhang, samt en arton! år gammal analys skriven av Per Gharton om Kaddafi som politisk person!
   Det är verkligen en Per T som i sin nöd tillgriper halmstrån.
   Sydsvenskans huvudledare den 28/2 anstränger sig till det yttersta för att försvara Bildts vägran att ta ställning mellan Kadaffi och frihetsrörelsen. Bildt förklarade sig med följande argument:”Jag stöder i första hand de svenska medborgare som är fast i landet.”
   ”Frågan är vad som kan vinnas med et skarpt utspel från Sverige som enskilt land” kommenterar tidningen.
   Det är till att ha ett snävt perspektiv!
   Naturligtvis nämns över huvud taget inte att Bildt via Lundin Oil har privata ekonomiska intressen av att inte stöta sig med vare sig Ben Ali i Tunisien eller Kaddafi i Libyen.
Gunnar Stensson

 

I veckans nummer

Bred manifestation 8 mars

Aktivitetsdag Amnesty - Stortorget 8 mars

Kulturtips

Ship to Gaza även i år!

Avgå Carl Bildt!
av Gunnar Stensson

Startskottet för hatbrottstiden
av Lars-Åke Henningsson

Om Palestina
av Kerstin Johansson

Politisk diversehandel
av Ulf Nymark

Marocko nästa?
av Gunnar Stensson

Bradley Manning, en amerikansk hjälte
av Gunnar Stensson

Veckans besvikelse
av Gunnar Sandin

Klimatpolitik modell M & FP: Fotosyntesen ska lära sig veta hut!
av Ulf Nymark

Vänstern och islam
av Gunnar Stensson

”Köttfri måndag”
av Sven-Hugo Mattsson

Sydsvenskan vrider sig som en överkörd huggorm
av Gunnar Stensson

Gerontokrater mm
av Jörgen L.

Veckans citat

Redaktion

Göran Persson och Kajsa Theander

Utskriftsvänlig form

 

Tipsa om Veckobladet

Känner du någon mer som skulle gilla att läsa VB?

 

Bred manifestation 8 mars

Internationella kvinnodagen firas i Lund med en manifestation på Stortorget. Temat är "Jämställdet över hela världen" och det är nio organisationer som tillsammans står för arrangemanget. Det är ovanligt att så många som nio organisationer går ihop i en aktion. Programmet innehåller flera talare. Röda Kapellet och Spykens feministiska framträder. Feministiskt initiativ säljer rosa semlor; kvinnodagen sammanfaller i år med fettisdagen.
   Organisationerna som deltar är Asylgruppen i Lund, Demokratisk vänster, Feministiskt initiativ, Hemlösas förening i Lund, Kvinnoforum, Kvinnojouren, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Talarna kommer alla från dessa.
   Programmet börjar kl 17.30


Aktivitetsdag Amnesty - Stortorget 8 mars

Den 8 mars, på internationella kvinnodagen uppmärksammar Amnesty straffrihet för massvåldtäkter i Demokratiska republiken Kongo (DRC)Lunds lokala Amnestygrupp, ESK-gruppen, kommer att finnas på Stortorget i Lund mellan 16.00-18.00 för att informera om de krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten som fortsätter i DRC och som massvåldtäkterna är en del av, samt för att samla in namnunderskrifter. Du kan också delta i namninsamlingen på nätet.

 

Kulturtips

Bastu Extrem
- en väldoftande, skön och annorlunda bastuupplevelse. Fre 04 mar kl. 19
Läs mer

Det började som en skakning
- om en osänkbar familj på väg mot djupet, spelas på Teater 23, 11 feb - 18 mars. Fre 04 mar kl. 19 Läs mer

ID - En existentiell mordgåta
En filosofisk, hårdkokt deckare i rollspelsform. Månteatern i Lund 18 feb - 29 mars. Fre 04 mar kl. 19 Läs mer

Spilling the milk and boiling whats left
På Inkonst 3 och 4 mars kl 19. Läs mer

Ett skräckscenario
Statsteatern hyllar ålderdomen med en nyskriven pjäs om pensionären Frisette (Niklas Hansson) som ständigt faller i sin ålderstigna, ensamma och senila tillvaro, men som innerst inne upplever allts fullständighet och hellre plockar nässlor än går på Nobelmiddag. Spelas på Far i hatten 5 - 27 mars.
Lör 05 mar kl. 17:00. Läs mer

HYLLAD! - Gäst: Gudrun Schyman
på Babel 5 mars kl 20 Läs mer

Inifrån Revolutionen
Teater Foratt ger: Inifrån Revolutionen. En kväll om Egypten. På Bastionen 5 mars kl 19. Läs mer

True Stories of Castaways and other survivors
Den norska koreografen Ina Christel Johannessen skapar ett helt nytt verk för Cullbergbaletten, på Lunds Stadsteater 5 mars kl 19 Läs mer

Biograf Spegeln - DON QUIJOTE
Spegeln sön 6 mars kl 17. Läs mer

Himmel och Pannkaka
Sagohuset nya barnföreställning, premiär 6 mars, spelas varje söndag i mars.
Sön 06 mar kl. 14:00. Läs mer

Ifigenia på Tauris av C W Gluck
Direktsänt från The Met på KINO i Lund.
Sön 06 mar kl. 13:00. Läs mer

Hela kulturcentralens program

 


”Köttfri måndag”

Vår värld är galen. Alla, förutom ett fåtal, vet att vi inte kan förbränna mer kol, gas och olja. Ändå finns en ständig exploatering för att få upp mer fossilt bränsle. Länder och bolag står i kö för att exploatera Norra ishavet, vars is håller på att försvinna, just på grund av de ökande utsläppen. Om detta diskuterar vi trots allt, det gör vi knappast om en annan betydande gas, metangasen.
   Köttätandet är en solidaritetsfråga
   Det finns uppgifter att animalie/köttproduktionen står för runt 18 % av de växthusgaser vi släpper ut. Här är det främst metangas, men även koldioxid, kväve, och fosfor är en del i köttproduktionen. För att producera animalier krävs också enorma mängder vatten, som är en bristvara i många länder. Ungefär hälften av all jordbruksmark, globalt sett, går åt för att producera kött. Det finns en prognos som gör gällande att vi kommer att fördubbla vår animalieproduktion till år 2050. Prognosen är tillförlitlig efterson den bygger på pågående tendenser. Med den befolkningsökning vi ser nu kommer vi att bli 40 % fler och vi har en stark ökning av köttkonsumtion per individ.
   Nu kommer vi inte att använda all åkermark, 2050, för animalieproduktion, rätt självklart. Vi kommer att få kraftigare foder till djuren, produktionsenheterna, som kommer att vara bättre framavlade. Det finns mer jordbruksmark, men inte mycket, att exploatera. Men det är ingen tvekan om att den ökande animalieproduktionen kommer att innebära påfrestningar för livsmedelsproduktionen. Vi ser redan nu att livsmedelspriserna stiger,
   Allt detta är en solidaritetsfråga mellan vår planets befolkning. Vi i de rika storköttätande delarna av vår planet kommer att ha råd länge än med stigande priser på livsmedel och kött. Allt medan världssvälten ropar på mat. Det finns alltså anledning att dra ner på köttätandet.
   Av den anledningen kommer Miljöpartiet och Demokratiskt Vänster att lägga en motion till
kommunfullmäktige om att man i förskola och skola skall ha en köttfri dag i veckan, förslagsvis på måndagar. Rätt festligt är att DV hade beslutat om att lägga en dylik motion två dagar innan vi kunde läsa i Lokaltidningen att MP hade samma avsikt.
   På måndag, lämpligt nog, 7 mars klockan 18.00 bjuder därför dessa partier in till ett möte om just detta, att lägga en gemensam motion. Platsen är Wickmanska gården med ingång från Bredgatan. Olika anföranden kommer att hållas, bland annat från de bägge partierna. Alla är välkomna och det kommer att bjudas på en vegetarisk linssoppa.
   På Wickmanska gården huserar också organisationen ”köttfri måndag”. Dessa kommer att anordna ett seminarium i april.
Sven-Hugo Mattsson, Demokratisk Vänster

 

 

Veckans citat

Förändringens vind
"Nu är förändringens vind världsomspännande. Stormens öga finns i arabvärlden, och vinden virvlar fortfarande vilt där. Regionen kommer aldrig att bli som förr. De nyckelplatser vi måste fokusera på är Saudiarabien och Palestina.
Om Saudiarabien utmanas på allvar – och det förefaller åtminstone möjligt att det kommer att ske – kommer ingen enda regim i arabvärlden att känna sig säker.
Och om förändringens vind leder till att de två viktigaste politiska krafterna i Palestina enas kan till och med Israel finna det nödvändigt att anpassa sig till den nya verkligheten och ta hänsyn till palestiniernas nationella medvetenhet, vare sig Israel vill eller ej.
Självfallet kommer USA och Västeuropa göra allt som står i deras makt för att kanalisera, begränsa och vända förändringens vind. Men de har inte samma makt som förr. Och förändringens vind blåser också hemma hos dem själva. Det är vad vindar brukar göra. Deras riktning och kraft är inte konstant och därför inte förutsägbara. Den här gången är vinden mycket stark. Det blir kanske inte så lätt att kanalisera, begränsa och vända den."
Immanuel Wallerstein 1/3