Lucifer

Ingen mer latte, bara Gevalia

Jag kan nu genom en oberoende källa bekräfta uppgifterna i förra veckans VB om krisen på Astra-Zeneca. I de kaffemaskiner som står de anställda till buds kan man få kaffe, kaffe med mjölk etc men alltså inte längre latte. Så långt har krisen gått.
  Jag erinrar mig ett parallellfall : Alfa-Laval i Lund i slutet av 70-talet. Företagets profitkurva låg normalt på en jämn och hög nivå, men plötsligt hade det blivit en liten dipp. Direktör Annmo, lokal chef (och även fp-politiker) skrev då ett allvarsmättat brev till oss på kontoret. Nu gällde det nämligen att sätta till alla klutar för att spara. Han ville särskilt framhålla att också till synes mindre kostsamma saker var värda att se upp med, t.ex. förbrukningen av gem. Jag gissar att diskussionerna om förmaningen kostade företaget åtminstone någon månads arbetstid.
Läs mer


Ulf Nymark

Solhällan - det finns alternativ till skövling

Kolonisterna på Solhällan hade i lördags bjudit in representanter för de politiska partierna till informationsmöte om Solhällans framtid. Ska en bilväg – via Fritjofs Väg - dras genom Solhällan för att försörja det nya bostadsområde som planeras öster om kolonierna? Inbjudna var även boende i det intilliggande bostadsområdet Vipelyckan (den s k N-byn).

Stadsbyggnadskontorets utredning
Representanter för kolonisterna presenterade först Stadsbyggnads-kontorets utredning, utförd av en konsultfirma. Utredningen förespråkar att koloniområdet klyvs av en väg rakt igenom området och ett par kolonilotter slopas till förmån för asfaltstråket. Andra alternativ i utredningen är att vägen dras in i sydvästra hörnet av kolonin, då minst fem lotter måste tas i anspråk. Samt det av konsulterna helt spolade förslaget: en väg dras in från Fritjofs väg parallellt med Dalbyvägen. Kolonisternas krav på kommunen är att andra alternativ utreds. Alternativen tillfartsväg till det nya området norrifrån från Hj Gullbergs väg, från Södra Sandbyvägen eller från Dalbyvägen måste utredas, krävde kolonisterna med emfas.

Borgerlighetens vallöften
Sedan var det de politiskt förtroendevaldas tur. Brinck (m) och Jörgensen (fp) hävdade att andra alternativ var utredda och omöjliga att genomföra. (Kolonisterna har efterfrågat dessa utredningar på Stadsbyggnads-kontoret, men inte fått ut någon som helst dokumentation.)
Läs mer



Sydamerikas seger över USA

Den seger för Sydamerika som jag skrev om i förra vb bestod ju i att resolutionen för ”fullständigt och allomfattande stöd för Evo Morales konstitutionella regering” och ”fördömandet av varje tänkbar statskupp” enhälligt antogs.
   Det var de tolv staterna i UNASUR som kallats till ett blixtmöte i Santiago de Chile av president Michelle Bachelet.
   Resolutionens vikt understryks av att den undertecknades också av Marcelo Uribe, den proamerikanske presidenten i Colombia.
   Resolutionen har sedan fått stöd av länderna i Riogruppen, som omfattar 22 länder i hela Latinamerika och det karibiska området, inklusive Mexiko.
   Bolivia har utvisat USA:s ambassadör Philip Goldberg för ”konspirationer mot demokratin”.

Vad handlade konflikten om?
Exporten av gas till Brasilien och Argentina är Bolivias viktigaste inkomstkälla. Kontrollen över gasexporten låg i händerna på den rika vita befolkningen i östra Bolivia. Priset var löjligt lågt.
   Morales omförhandlade priset. Han införde en skatt så att en del av inkomsten skulle gå till regeringen som fördelade den så att den kom de fattiga till del. Detta gynnade i första hand indianbefolkningen.
    Morales förändrade också jordfördelningen. En sjättedels procent av befolkningen ägde två tredjedelar av markytan. Morales sätter nu en gräns för hur mycket mark en person kan äga och genomför alltså en landreform.
   De bolivianska högerpolitikernas strategi var att  kräva mer självstyre för regionala regeringar samtidigt som de hotade att bryta sig ut ur landet.
   De krävde en folkomröstning om Morales fortsatta maktinnehav. Han accepterade men med tillägget att också guvernörerna skulle sätta sin ställning i fråga. Morales fick stöd från 68 procent av befolkningen i Bolivia. Två av högerns guvernörer förlorade i sina provinser. Morales utnämnde ersättare.
   Högern försökte då blockera gasexporten. Morales anhängare demonstrerade mot blockaden. Guvernören i Pando-provinsen Leopolde Fenandez dödade 30 demonstranter i provinshuvudstaden El Porvenir. Morales arresterade honom och utsåg en efterträdare.

Ryssland efter USA. Ny seger i Equador
USA lägger nu ner sina biståndsprojekt i Bolivia. Ryssland har erbjudit sig att ersätta förlusterna. USA håller på att bli mer och mer irrelevant i Latinamerika.
   Under veckan fick vi ännu ett tecken på  USA:s minskande inflytande i Latinamerika, påpekar Wallerstein i en artikel den 1 oktober. Samma strategi som tillämpats i Bolivia har använts också i Equador. USA provocerade fram ett referendum om konstitutionen. Men USA gick på pumpen och folkomröstningen ledde till en storslagen seger för Equadors president Rafael Correa.
Gunnar Stensson

Gunnar Stensson

Dialog med Erik Kågström
USA, dårarnas paradis

”Konsumtion utan produktion, import utan export, tillväxt på kredit”
Den kris vi nu upplever är högst väntad. Den befinner sig varken i sin begynnelse eller i närheten av sitt slut, tyvärr. Många har förutsett den sedan lång tid.
   Joseph Steglitz förutsåg krisen. Steingart, som jag för andra gången citerar i rubriken ovan och vars siffror jag presenterade för fjorton dagar sedan, har förutsett och beskrivit den i åratal. Jag passar på att citera ytterligare ett stycke ur ”Välståndskriget”:
   ”Vad hindrar investerarna från att behandla dollarn på samma sätt som aktierna i den så kallade nya ekonomin?... När trenden börjar peka nedåt kommer krediträntorna att höjas stegvis för att hejda värdeförlusten. Inom några dagar slår dollarkrisen över från valutornas värld till den verkliga världen med fabriker, affärer och hushållskassor… De första massavskedandena beklagas… När fastighetsbubblan spricker blir flodvågen av importvaror förvandlad till en rännil vilket försätter exportländerna i svårigheter.”
   Läsaren känner igen det som sker just nu. Exakt.
   Immanuel Wallerstein analyserade krisen i ett längre, geopolitiskt perspektiv i sin bok ”The American Decline” 2003 och sammanfattade där iakttagelser som han beskrivit i artikelform under många år.

Redan Marx  
Erik Kågströms teser om kapitalismens sätt att fungera stämmer. De iakttogs redan av Marx. Kapitalismen kräver efterfrågan, konsumism. Konkurrensen leder till monopol. Koncentration av rikedomar undergräver köpkraften. Produktionen minskar. Följden blir arbetslöshet. Kapitalismen förutsätter ständig tillväxt. Den är följaktligen oförenlig med en ekologiskt hållbar utveckling på en jord med begränsade resurser.
   Många har försökt formulera utopier om den perfekta ekonomin. Ofta har resultatet blivit förfärligt. Stalin, Mao, Pol Pot. Ibland har det blivit märkliga tankefoster utan förankring i någon verklighet. Marx var obarmhärtig mot den sortens modeller.
   Så det är inte konstigt att Karin Svensson Smith och hennes kamrater underlåtit att försöka konstruera en.

Kapitalismens världssystem  
Immanuel Wallerstein har gått en annan väg. Här kan det bara bli tal om att antyda den. Under 1990-talet presenterade han sin världssystemsteori i form av en ekonomisk historia i tre band om kapitalismen. En av hans utgångspunkter var Andre Gunder Franks teser om hur centrum utsuger periferin. Hans grepp är geopolitiskt. . Han visar hur kapitalismens centrum förflyttas från Medelhavet till Nordsjön, från Storbritannien till USA. Nu är det amerikanska århundradet slut. Centrum är på väg att flytta till Asien. Den slutsatsen delar han med många.
Läs mer


Immanuel Maurice Wallerstein

Född 28 september 1930 i New York, är en amerikansk sociolog. Han avlade 1959 sin doktorsexamen på Columbia University där han studerade under C. Wright Mills och vid Oxford 1955-1956. Under 1950-talet påbörjade han sin karriär genom att studera Afrika och har sedan dess varit en kritiker av obalansen i världsekonomin. Immanuel Wallerstein är professor i sociologi vid Yale University, och har varit ordförande för International Sociological Association (1994-1998). Han har skrivit en rad böcker, bl.a. tre-bandsverket "The modern world system". På svenska finns sedan tidigare "Liberalismens död", Vertigo förlag 2001. Från Wikipedia

Anledning till att VB uppmärksammar IW på detta sätt beror på nedanstående mail från Gunnar Stensson apropå hans bidrag denna vecka.
"Hej! Jag ville presentera Wallerstein för Erik m fl. De andra två texterna är sedda ur W;s perspektiv som länge fascinerat mig. "


USA har inga verkliga kort att spela
Summering av USA:s situation efter Georgien-krisen

Ur en artikel av Immanuel Wallerstein 15 sep 2008

I Irak är premiärminister al-Maliki en mycket tuff förhandlare när det gäller fortsatt närvaro av amerikanska trupper. Det är möjligt att de nuvarande avtalen helt enkelt upphör den 31 december.
   I Afghanistan är president Karzai så desperat över de amerikanska bombningarna att han krävt en ”omprövning av de amerikanska truppernas och Natotruppernas närvaro i landet.” Den aktuella anledningen var bombningen av civila i Azizabad.
   I Pakistan protesterade den pakistanska arméns ledare general Ashfaq Kajani mot att USA-trupper förföljde talibaner på Pakistans territorium och förklarade att hans trupper skulle försvara Pakistans suveränitet ”till varje pris”.
   När USA nu inträder i den nya värld som framträtt efter det kalla kriget ignoreras det i Georgien och befinner sig under attack från sina närmaste allierade i Irak, Afghanistan och Pakistan. Det är en värld där USA måste spela enligt nya regler.
   Jag kallar detta Akt 1 därför att det bekräftar att en ny geopolitisk arena har framträtt, skriver Wallerstein.
Gunnar Stensson



Mer om ESF-demonstrationen


Another brick in the wall

Det var många deltagare på ESF i Malmö.
Förra veckan så publicerade vi Per & Kajsas bilder och reflektioner från manifestationen.
Denna vecka kan ni läsa vad Lars-Anders Jönsson tyckte om den här.

I veckans nummer:

 

Öppet brev 2 – till Anders Neergaard
av Erik Kågström

 

Avfart Råby
av Gr

 

Ingen aning om att det fanns fisk i dammarna
av Ulf Nymrk

 

Solhällan - det finns alternativ till skövling
av Ulf Nymark

 

Sydamerikas seger över USA
av Gunnar Stensson

 

Ingen mer latte, bara Gevalia
av Lucifer

 

Dialog med Erik Kågström
av Gunnar Stensson

 

Immanuel Maurice Wallerstein

 

USA har inga verkliga kort att spela
av Gunar Stensson

 

Mer om ESF-demonstrationen
av Lars-Anders Jönsson

 

Redaktion:

Göran Persson och Kajsa Theander

 

 

Utskriftsvänlig form

 

Erik Kågström

Öppet brev 2 – till Anders Neergaard

Hej Anders
I Veckobladet 2004:16 hade du en artikel där du klagade över den svenska vänsterns uppgivenhet när det gäller ekonomiska frågor. Sedan dess har du suttit i Vänsterpartiets styrelse och om ni där har haft häftiga diskussioner om alternativa ekonomiformer så är det i varje fall ingenting som nått mina öron. Jag har läst Vänsterpartiets ekonomiska plattform från mars 2008. Den är – tycker jag – både språkligt och innehållsmässigt sämre än en tidigare plattform som du var med om att författa. När det gäller ekonomisk ojämlikhet framgår det att vänsterpartiet anser att bättre utbildning bidrar till att öka jämlikheten och att partiet vill ha ökad progressivitet i inkomstbeskattningen. Någon insikt om betydelsen av ekonomisk jämlikhet för att en marknadsekonomi skall fungera optimalt och att ojämlikhet inverkar menligt på bland annat folkhälsa, kriminalitet, tillit till människor och myndigheter, står inte att finna i denna plattform. Programmet om hållbar utveckling daterat 2006 är bättre formulerat men av texten framgår att den skrivits på 90-talet och inte ändrats sedan dess. Inte ett ord finns om klimathotet. Vattenbristen i världen är ett annat krisområde. I programmet sägs, när det gäller vatten, bara att partiet oroar sig för att salttillförseln till Östersjön äventyras av en planerad bro över Öresund. Uppdatering är väl önskvärd? Jag försöker starta en debatt om alternativa ekonomiformer i Veckobladet. Du är välkommen att vara med.
Läs mer


Avfart Råby

Tilltaget att just i dessa tider, med dels nya klimatlarm (atmosfärens koldioxidhalt ökar snabbare än i klimatpanelens värsta scenario), dels stagnerad handel och hotande depression, föreslå ett nytt stort område med köplador på åkrarna vid Råbygård är så absurt att det egentligen inte behöver kommenteras. Likväl två små påpekanden.
   Demokratisk vänster efterlyser i en insändare en reaktion från centern men den har redan kommit. Partiet säger nej till att kommunen ska upprätta plan för ändamålet. I någon mån kan detta vara en markering mot allianspartiet moderaterna som centern tydligen är gramse på, men det finns nog lite miljötänkande kvar hos centern. Lars Bergwall (c) har VB sagt många elaka saker om genom decennierna men det är kanske dags att balansera omdömet en smula. Särskilt som Bergwall kritiserar utbyggnaden i yttersta östern utanför Linero med argumentet att cykelavståndet till stan blir för stort. Vänsterpartierna har ju för sin del godtagit den planen.
   Andra påpekandet gäller socialdemokraterna, som ju röstade för den nya motorvägsavfarten vid Råby när kommunfullmäktige beslöt i frågan. Vi minns särskilt försvaret av den från Björn Abelson som annars försöker hålla en hög miljöprofil. Det finns anledning påminna om att avfarten är själva förutsättningen för det nu presenterade förslaget.
Gr


Ingen aning om att det fanns fisk i dammarna

Veckobladet kunde i nr 25 meddela att Demokratisk Vänster skrivit till ordföranden i VA Syds s k ägarnämnd i Lund angående tömningen av reningsdammarna vid Källby reningsverk och de negativa konsekvenser för fiskar, fåglar m m som detta fick.  DV krävde en redovisning av vad som hänt och vad som gjorts för att det som inträffat inte skulle upprepas i framtiden.

Ingen personal fredag eftermiddag
Något av ett svar – från tjänstemannasidan - fick ägarnämnderna i Lund och Malmö vid ett gemensamt seminarium i förra veckan. Svaret gick ut på att det vid Källbyverket fanns en gammal informell organisation där det var oklart vem som ansvarade för vad. Samtidigt finns en ny formell organisation (VA Syd) som så att säga lades ovanpå den gamla organisationen. VA Syd hade ingen aning om att det fanns så mycket fisk i dammarna – damm nr 1 hade tömts tidigare och där var det inte så många fiskar. Att inte fler fiskar kunde räddas vid tömningen nu berodde på att det var sent på fredag eftermiddag och det var inte läge att kalla in mer personal till verket. Detta var vad som sades om det som inträffat.

Kommer det att kunna hända igen?
Har man då vidtagit åtgärder för att detta inte ska upprepas framöver? Nej, egentligen inte, om jag tolkade VA Syds tjänsteman rätt. Det kommer att dröja cirka 20 år innan dammarna behöver tömmas igen. Och då är det ny personal så man vet aldrig vad som kan hända. Men man ska göra vad man kan för att det inte ska upprepas …
Åtminstone så var det jag tolkade redovisningen för den ansvarige för avloppsreningen inom VA Syd. Inte mycket till svar, således. Och framför allt inga garantier för framtiden.
Ulf Nymark, Demokratisk Vänster