Verkligheten och politikern

I fredags samlades representanter för de politiska partierna i rådhusets Stensal för att diskutera de så kallade medborgarstämmorna. Jag tror samtliga partier utom v var representerade. Mats Olsson var väntad men kom aldrig. Det spelade knappast någon roll eftersom upplägget blev exakt detsamma som 2005.
   Däremot har initiativet fördröjts två år. Nu handlar det om medborgarstämmor i nio kommundelar, 3 hösten 2008, 3 våren 2009 och 3 hösten 2009.
   Det blev en del snack om vad medborgarstämmor innebär jämfört med parlamentariska sammanträden. Många politiker oroas av den direkta kontakten/konfrontationen med väljarna. Man påpekade sådant som att medborgarstämmor inte får användas för partipolitiska uttalanden och att de inte kan fatta beslut. Risken att grupper och självutnämnda debattörer snedvrider stämmorna framhölls.
   Mitt i ett resonemang om detta kastade Tove Klette fram följande: - Nog var det lite överdrivet att Klostergårdsskolan klagade så mycket fast de bara blev av med en lärare i samhällskunskap.
   Jag var helt oförberedd och är ju inte snabbtänkt nog att på ögonblicket presentera de fakta som beskriver den verkliga (och katastrofala) situationen.
   Men när jag kom hem tog jag reda på dem.

Verkligheten
Klostergårdsskolan har tvingats varsla: 1 Svenska A-lärare, 1 Specialpedagog, 1 Grundskolelärare, 3 Förskolelärare, 1 resursförstärkning/elevassistent.
   Situationen på Nordvästans förskola är följande: Avdelning Västan (3 till 5 år) 2,87 tjänst på 18 barn, Avdelning Nordan (1 till 5 år) 3,0 tjänst på 15 barn, avdelning Solkatten (1 till 3 år) 2,5 tjänst på 12 barn. Dessutom avdelning Solstrålen (1-avdelningsförskola 1-5 år) 3,0 tjänst på 13 barn.
   De som i första hand drabbas av nedskärningarna är barn med särskilda behov och de minsta barnen.

Politikern
Tove Klette deltog inte i mötet om Klostergårdsskolan i februari och fick alltså aldrig tillfälle att möta de förtvivlade föräldrarna. Men hon besökte Klostergårdsskolan att par veckor senare. Hon framstod för lärare och skolledare som förstående och vänlig. Hon delgavs säkert ovannämnda fakta och tycktes inse att skolans framtid på grund av nedskärningarna är allvarligt hotad.
   Men den insikten hade hon förträngt när hon i efterhand kritiserade skolans protest mot nedskärningarna, kallade den överdriven och påstod att skolan bara förlorade en lärare i samhällskunskap (ett påstående som ovanstående tabell dessutom visar är felaktigt).
   Det innebär att hon hyser en felaktig och bagatelliserande uppfattning om skolans verklighet. Den sprider hon till övriga politiker. Naturligtvis underlättar den besluten om nedskärningar.
   För Klostergårdsskolan är ju inte den enda som drabbas. Somliga rektorsområden drabbas mer och andra  mindre. Föräldrauppropet har försökt ta ett helhetsgrepp om situationen i Lunds grundskolor.
Gunnar Stensson



Grönt och alternativt?

Jag ser att Miljöpartiet åter har pratat sig samman med borgarna, den här gången i ett antal förslag till ändringar i den svenska författningen. Spontant tror man då att det handlar om hur den svenska författningen bör se ut. Men vid närmare eftertanke tror jag inte det gäller det. Jag tror det handlar om signaler. Till sossarna: ja, om vi inte får det som vi vill vad gäller ett gemensamt regeringsalternativ utan vänsterpartiet inför nästa val så gör vi upp med de borgerliga partierna och sätter oss i regering med dem. Till borgarna: vi är inget parti till vänster på den politiska skalan, ge oss bara några bra bud så är vi öppna för allt som gör livet lätt och lekande.

Taktiska dribblare
Jag fylls ibland av beundran inför mp:s taktiska skicklighet, men naturligtvis också av olust över dess opportunism och hållningslöshet. Häromvalet satt man ju i veckolånga överläggningar med folkpartiet parallellt med att man diskuterade stöd till socialdemokraterna (som det ju blev till sist, Göran Persson bjöd över). Men visst, man ska nog spara på sin moraliska indignation, så här är det ju ibland i politiken. Politiker vill ha makt och frågan är oftast hur mycket de är beredda att offra för det. Miljöpartiet startade förvisso med ett stort moraliskt kapital och hos många lever det kvar en tro på att det är idealismen för miljön som styr partiet. Därmed skulle det mer eller mindre automatiskt hamna på vänstersidan i svensk politik. Men så är det nog inte. I Region Skåne t.ex. ingår det i den borgerliga majoriteten. Mp hör nog inte hemma på vänstersidan och det får man ställa in sig på.
Läs mer

Sju röda prickar

En röd prick
målar jag på dej
för du fick
underkänt av mej.
Som duktig
Björklunds-pedagog
stressar jag tös och påg.

Här smyger
jag i hemlighet.
Vad jag gör
ingen skåning vet.
Jag är från
Skogsvårdsstyrelsen
och prickar trän.

En röd prick
målar jag på dej.
Du är en
terrorist för mej.
Jag är en
säkerhetspolis
och skiter i bevis.

En röd prick
målar mitt gevär
i mörkret
där jag alltid är.
För jag är
högerextremist,
en lasermansrasist.

En röd prick
målar jag på dej
För du kan
inte visa mej
att du har
några flyktingskäl.
Därför säger jag farväl!

En röd prick
hittar du på mej
en röd prick
hittar jag på dej.
Vi blir en
stark majoritet
i hemlighet.
Gunnar Stensson



Gunnar Sandin

Också ett 68-minne

Att studentupproret 1968 med dess mer eller mindre spektakulära  händelser lever i Lunds kollektiva minne bevittnas av diverse  reportage. Men det finns en annan lokal händelse från det året som  inte sällan åberopas: striden om Genombrottet. Eller Södra  centrumleden som det officiella namnet löd: planen på en bred  trafikled, kantad med parkeringshus, som skulle dras i en sydlig båge  från trakten av Östertull till trakten av Bantorget.
   Det finns en koppling mellan de båda 68-företeelserna.
   Bakom planen låg ett problem som är lika aktuellt nu som då: hotet om  stadskärnans och cityfunktionernas utarmning genom konkurrensen från  externa köpcentra. Då som nu såg köpmännen liksom många tjänstemän  och politiker lösningen ligga i fler centrala parkeringsplatser. 
   Planen var inte ny, ett förverkligande hade förberetts genom  kommunala fastighetsförvärv och rivningar i zonen kring Lilla  Tvärgatan, men nu skulle det avgörande beslutet fattas.
   Det formulerades två “snällare” alternativ: ett med leden dragen i  Stora Tvärgatan och ett status quo, med Södra Esplanaden/Gyllenkroks  allé som ringled. Att det sistnämnda vann och att Genombrottet  stoppades avgjordes genom att folkpartiet och socialdemokraterna  bytte ståndpunkt. Men bakom detta låg en stark medborgaropinion där  antikvariska intressen, ofta företrädda av djupt konservativa  personer, förenades med en ny, osorterad och aktivistisk vänster.
Det har i år kommit en tjock och bra avhandling som berör detta:  Bilsamhället av Per Lundin.
Läs mer


Gunnar Stensson

Borgarna spränger modersmålsundervisningen

I Utbildningsnämnden iscensatte borgarna förra torsdagen sprängningen av modersmålsundervisningen.
   Den har länge varit en nagel i ögat på dem. Man kan undra varför. Kanske handlar det om girighet. Modersmålsundervisningen uppfattar de som ett litet dyrt bihang som man borde operera bort eller åtminstone skära ner på. Det kan också hända att det är frågan om någon sorts villaägarxenofobi.
   Hur som helst. Redan för tio år sedan ägnade de borgerliga partierna i Utbildningsnämnden ansenlig tid åt att kritisera, förringa och förtala verksamheten. Det ledde så småningom till att en konsult hyrdes för att göra en utvärdering som skulle visa bristerna. Det blev en pensionerad militär. Man kunde hysa fördomar om hans värderingar och erfarenheter, men han var trevlig och klok på ett gammaldags, avväpnande sätt. Så småningom blev han klar med sin utvärdering.
   Den visade att modersmålsverksamheten i Lund var effektiv och av hög kvalitet och att den  låg i topp i Sverige.
Läs mer

I veckans nummer:

 

Krav på bevarande av Gröna stråket
av Gunnar Stensson

 

Skoluppropet möter borgerliga skolpolitiker
av Gunnar Stensson

 

Verkligheten och politikern
av Gunnar Stensson

 

Grönt och alternativt?
 av Lucifer

 

Sju röda prickar
 av Gunnar Stensson

 

Också ett 68-minne
av Gunnar Sandin

 

Borgarna spränger modersmålsundervisningen
av Gunnar Stensson

 

Redaktion:

Göran Persson och Kajsa Theander

 

 

Utskriftsvänlig form




Franska Filmfestivalen

Nu på fredag börjar årets Franska Filmfestival i Malmö och Lund. Sammanlagt visar vi 19 franska filmer i Lund under festivalen. Läs mer om filmerna och programmet genom att klicka på länken nedan. Läs mer.



Tips från Kulturcentralen

On Holiday: ”In the Deep Blue Sea” - till minne av Billie Holiday
Picknickkonsert på Victoriateatern 23-24 maj 19.30. Läs mer

Kleerup på Pastell
Jeriko lördag 24/5: Pastell #9 pres. Kleerup LIVE. Läs mer

En kväll för livet
Palladium 26 maj kl 19.30. Läs mer

Tarja Turunen
KB tisdag 27 Maj. Läs mer


Krav på bevarande av
Gröna stråket
mellan Stadsparken
och Höjeå-dalen

Två skrivelser antogs enhälligt vid Klostergårdens byalags offentliga möte om det Gröna stråket i måndags. Den ena var riktad till Tekniska nämnden och den andra till Byggnadsnämnden.
    I båda skrivelserna framhålls att det gröna stråket måste bevaras. Det utgör inte bara en grön idyll utan fungerar också som sammanhållande länk mellan Stadsparken och Höje å-området. Den funktionen kan stärkas genom att man anlägger en ekodukt mellan Stadsparken och det gröna stråket i närheten av järnvägsbron.
   I skrivelsen till Byggnadsnämnden uttalar byalaget dessutom ännu en gång sitt absoluta nej till alla tankar på att göra Nordanväg (i Klostergården) och det gröna stråket till en distributionsled för transporter till Arenan.
   Vi förväntar oss stöd från alla anständiga miljömedvetna partier.
Gunnar Stensson


Skoluppropet möter borgerliga skolpolitiker

Torsdagen den 22 maj, samma dag som detta nummer av vb publiceras, möter föräldrarepresentanter för Skoluppropet de ansvariga skolpolitikerna i Lunds kommun. 
   Preliminärt kommer Louise Rehn-Winsborg, m, ordförande i Utbildningsnämnden, Lars Hansson, fp, ordförande i bsn Lunds stad, Carolina Nordbeck, fp, ordförande i bsn öster, Roger Niklewski, c och Martin Krona, kd.
   Tove Klette, kommunråd med ansvar för Lunds skolor, har för Skoluppropets representanter betonat nämndsordförandenas viktiga roll. Det innebär med största sannolikhet att man bara kommer att diskutera fördelningen av resurser, inte frågan om resursernas storlek.
   En undersökning av effekten av de nedskärningar som gjordes i Sverige under perioden 1990-91 till 2002-03 visar att antalet lärare då minskade  från 9,1 till 7,7 per hundra elever.
Följden blev en försämring av elevernas position i betygsfördelningen på 1, 2 procentenheter.
   Lund har under 2000-talets första sex år varit landets bästa skolkommun. De nedskärningar som nu görs är de största någonsin. Det blir intressant att om ett eller två år se vad som händer med kvaliteten på skolorna i Lund jämfört med andra kommuner.
   Vi återkommer så snart vi får information om resultatet av mötet.
Gunnar Stensson