Också ett 68-minne

Att studentupproret 1968 med dess mer eller mindre spektakulära  händelser lever i Lunds kollektiva minne bevittnas av diverse  reportage. Men det finns en annan lokal händelse från det året som  inte sällan åberopas: striden om Genombrottet. Eller Södra  centrumleden som det officiella namnet löd: planen på en bred  trafikled, kantad med parkeringshus, som skulle dras i en sydlig båge  från trakten av Östertull till trakten av Bantorget.
   Det finns en koppling mellan de båda 68-företeelserna.
   Bakom planen låg ett problem som är lika aktuellt nu som då: hotet om  stadskärnans och cityfunktionernas utarmning genom konkurrensen från  externa köpcentra. Då som nu såg köpmännen liksom många tjänstemän  och politiker lösningen ligga i fler centrala parkeringsplatser. 
   Planen var inte ny, ett förverkligande hade förberetts genom  kommunala fastighetsförvärv och rivningar i zonen kring Lilla  Tvärgatan, men nu skulle det avgörande beslutet fattas.
   Det formulerades två “snällare” alternativ: ett med leden dragen i  Stora Tvärgatan och ett status quo, med Södra Esplanaden/Gyllenkroks  allé som ringled. Att det sistnämnda vann och att Genombrottet  stoppades avgjordes genom att folkpartiet och socialdemokraterna  bytte ståndpunkt. Men bakom detta låg en stark medborgaropinion där  antikvariska intressen, ofta företrädda av djupt konservativa  personer, förenades med en ny, osorterad och aktivistisk vänster.

Det har i år kommit en tjock och bra avhandling som berör detta:  Bilsamhället av Per Lundin. Författaren menar (vilket kan diskuteras)  att det bara var två svenska städer av något format där stadskärnan  inte radikalt omstöptes under efterkrigsdecennierna till följd av  bilismens omvälvande krav, nämligen Lund och Trollhättan. Avhandlingen fokuserar planerarnas

och experternas roll. De var  övertygade om att Sverige skulle bli ett bilsamhälle av USA-snitt och  de bejakade den utvecklingen (ofta för att försent drabbas av  eftertankens kranka blekhet). Deras mest högtflygande prognoser när  det gällde biltäthet och parkeringsbehov slog inte in, och Lundin  belägger på vilken bräcklig grund de stod, men svagheten till trots  övertygades politiker på olika nivåer och dessa beredde beredvilligt  väg för bilen genom normer och beslut. Alltså med Lund som ett  partiellt undantag.
   En nyckelperson i Lundins framställning hette Stig Nordqvist,  sedermera professor i trafikteknik här i Lund. Nordqvists elever på  arkitektutbildningen har bekräftat hur helsåld han den gången var på  den amerikanska modellen. Att Genombrottet, för vilket han var en av  upphovsmännen, stoppades var en prestigeförlust för honom och han  ironiserade över hur konservativa och revolutionärer hade funnit  varandra i Lund.
   Genombrottet stoppades, gott så. Men i stora drag har Lunds utbyggnad  och omvandling följt de linjer som Nordqvist och hans gelikar drog  upp. Vi har fått våra parkeringshus, om än inte så många som det var  tänkt, och ett jättelikt är under uppförande på Brunnshög,  klimathotet till trots. Vi har fått den omfattande utglesning som är  Bilsamhällets logiska konsekvens. En hörnsten i trafiktänkandet, som  Lundin analyserar skarpt och skickligt, var det  trafiksäkerhetstänkande som har lett till bostadsenklaver av  Klostergårdens och Norra Fäladens typ som isoleras från den organiskt  framvuxna staden genom de stora trafikledernas barriärer. Och det  tänkandet har knappast någon politiker vågat ifrågasätta. Visst har  det protesterats mot enskilda projekt men i ringa grad mot  översiktsplanerna. Inget parti har ställt upp någon radikalt  annorlunda vision.
   Fast nu växer åter en aktivistisk antibilrörelse. Ska den lyckas  bättre än den gamla?
Gunnar Sandin