Politiska fångar
Sedan undertecknad skrev om den politiska utvecklingen i Nica-ragua, (se Vecko-bladet nr 31-2021 och nr 2-2022, där för-vandlingen av den forne revolutions-hjälten, Daniel Ortega, till diktator beskrivs) har rättsvidriga rättegångar hållits mot de politiska fångarna, som nu uppgår till 190.
   Bland dessa finns flera forna partikamrater i Ortegas regering under 1980-talet, sju potentiella presidentkandidater till valet i nov 2021, journalister, människorättsförsvarare, bondeledare, kvinnokämpar, studentledare och försvarare av ursprungsbefolkningen.
   De utgör kärnan av oppositionen mot Ortega/Murillo-regimen och har dömts till mellan 8-13 års fängelse. Med stöd av nystiftade lagar åtalas de flesta för omstörtande verksamhet och för hot med landets suveränitet samt för penningtvätt och terrorism.
   I skrivande stund har minst 200.000 nicaraguaner har flytt undan förföljelse och förtryck, främst till Costa Rica.
 


 

Hugo Torres är död
Den 12 februari i år kom beskedet att Hugo Torres hade avlidit i fängelset, vilket skapade stor förstämning i Nicaragua och uppmärksammades i pressen runt om i världen. Han var överste under revolutionsåren och en legendarisk revolutionshjälte. 1994 lyckades Torres med risk för eget liv rädda Ortega ur Somozas fängelse.

Över 400 ideella föreningar, NGOs, har stängts av Ortega/Murillo-regimen
I ett fattigt land som Nicaragua har en stor del av social och medicinsk hjälp förmedlats av inhemska och utländska humanitära hjälporganisationer och stiftelser.

Nu sker en nedmontering av allt fler NGOs. Av någon anledning ser Ortega dessa som ett hot istället för en tillgång, vilka ju utför ett arbete som staten/kommunerna borde göra.
   Under detta år har regimen dragit in juridiskt status för närmare 400 NGOs och beslagtagit deras egendom som lokaler och utrustning. Motiveringen enligt regimen är att berörda organisationer inte har följt den nya lagen om ”utländska agenter”, som kräver att organisationen varje månad till Inrikesministeriet måste redovisa sin ekonomi och verksamhet. Trots att många NGOs följt reglerna har myndigheten i många fall vägrat att ta emot deras redovisningar och sen stängt ner deras verksamhet.
   Ett ex som jag känner till väl är organisationen María Elena Quadra, som stödde kvinnors rättigheter i maquilas = ihopsättningsfabriker, där de arbetade under svåra förhållanden. Ordförande för organisationen nekades lämna in de begärda uppgifterna och sedan drogs deras tillstånd in.
   Nicaraguanska PEN/Författarklubben har drabbats av samma öde.
   Röda Korsets representant förklarades ej längre önskvärd i landet.
   Ex på NGOs som slängts ut ur landet: Operation Smile (som gratis opererar barn med läpp-käk-gomspalt) och Läkare utan gränser samt svenska Diakonia och We Effect.
   Kännetecknande för alla de förbjudna ideella organisa-tionerna är deras engagemang för utsatta barn och kvinnor, för mänskliga rättigheter, för fattiga bönder och för ursprungsbefolkningen samt för social, kulturell och medicinsk verksamhet.

Universitet tas över av regimen
I februari i år beslöt Ortega/Murillo-regimen att frånta 14 privata universitet och högskolor deras juridiska status och därmed förbjuda deras fortsatta undervisning. Lärosätena ses som utländska agenter eftersom de helt eller delvis har privat finansiering och vissa även fått bidrag från utlandet. De anklagas för penningtvätt och finansiering av terrorism.
   Undervisningen har tagits över i statens regi. Regimen vill kväsa kritiskt tänkande samt kritik och protester från studenterna. Rektorn för ett av universiteten, La Universidad Paulo Freire, flydde efter hot om gripande till Costa Rica.

Avtal med Ryssland om ryska trupper till Nicaragua
För några dagar sedan kom nyheten att Ortega/Murillo-regimen träffat ett avtal om att ta emot ryska trupper till Nicaragua för ”humanitära ändamål”. Det gäller väpnade styrkor inom marinen och flyget.

Internationell solidaritet med Nicaraguas folk
Civilsamhället är i det närmaste nedmonterat. Den politiska oppositionen har antingen flytt landet eller gått under jorden i Nicaragua eller sitter i fängelse.
   Det ser mörkt ut. Men internationella fördömanden från bl a EU, FN och OAS (Organisationen för amerikanska stater, dvs Latinamerika + USA och Kanada) duggar allt tätare.
   Flera för Ortega viktiga personer har hoppat av, tex Nicaraguas ambassadör i OAS, Arturo Mc Fields, vilken i mars i år på ett möte inom OAS öppet betecknade Ortega/Murillo-regimen som en diktatur.
   Viktigt att Nicaragua inte glöms bort i skuggan av Ukraina.
Margareta Nordh