Veckans Shakespeare

Anna Kinberg Batra:
   
Tobé or not Tobé, that is the question.

 

Victoria Kawesa och Gudrun Schyman blir partiledare för Feministiskt initiativ

Feministiskt initiativs (F!) partikongress har valt Victoria Kawesa och Gudrun Schyman till partiledare. 
– Det känns så fantastiskt! Jag är den första svarta, kvinnliga partiledaren i Sverige. Men det här är så mycket större än jag. Inget av detta hade varit möjligt om det inte vore för alla tusentals hjältar inom den antirasistiska, feministiska rörelsen som banat väg för sådana som jag. Det är deras framgång lika mycket som min. Jag ska göra allt för att se till att kampen för rättvisa och mänskliga rättigheter fortsätter, säger Victoria Kawesa.
– Jag är väldigt glad för att jag har fått förtroende att vara en av två partiledare för Feministiskt initiativ. Att dessutom få göra det med Victoria Kawesa gör mig mycket stolt, säger Gudrun Schyman. 
 

 

 

2 kronor mer i skatt

När regeringen höjde skatten med 2 kronor i månaden för den som tjänar 38 000 och med 200 kronor för den som tjänar 55000 för att finansiera avskaffandet av orättvisan att pensionärer i årtionden betalat högre skatt än vanliga löntagare, skrev Svenska Dagbladet att regeringen ”straffar hårt arbete, ansträngning, utbildning, flit” (23/3).
   Moderaterna är vilsna just nu. Men grundbulten i deras politik har i alla tider varit kamp mot beskattning av de rika - plus hån mot sjuka, pensionärer och låginkomsttagare. De kallas bidragsberoende. Att de är fattiga beror ju på deras lathet.
Gunnar Stensson
PS. Också Björklund, L, vill rädda de rika från tvåkronan.

 

 

Parasitskatten

Vitryssland brukar kallas Europas sista diktatur. I två månader har folk protesterat och demonstrerat och i helgen greps hundratals demonstranter när polisen slog ner en massaktion i Minsk. Det som utlöste protesterna är den så kallade "parasitskatten" som införts. Den innebär att de som arbetar mindre än halvtid får betala en extra straffskatt.
   I Sverige infördes successivt från 2007 det s k jobbskatteavdraget. Syftet med jobbskatteavdraget var att den som försörjde sig på "bidrag" och inte på arbete skulle betala högre skatt än den som arbetar. Bidragstagare (parasiter skulle man sagt i Vitryssland) var pensionärer, sjuka och arbetslösa.
   Parasitskatten i Vitryssland infördes av diktatorn Aleksandr Lukasjenko. Jobbskatteavdraget infördes av Fredrik Reinfeldt (m) och Anders Borg (m). Trots upprepade löften från praktiskt taget alla partier om att avskaffa straffskatten för pensionärer fortsätter tjuverierna. Eftersom de flesta svenska "parasiter" är pensionärer, blir det inte så mycket gatudemonstrationer och slagsmål med polisen. Vi börjar bli för gamla och skröpliga för sånt. Men nog skulle det behövas.
Bengt Hall

 

 

2023

Då står en ny järnvägsstation klar vid Klostergården. Stationen kommer att ha 4-6 avgångar i timmen och ger klostergårdsborna goda möjligheter att nå stora delar av Skåne.
   Just nu pågår arbetet med att ta fram en fördjupning av översiktsplan för sydvästra Lund. När vi har fått besked om vad som händer med reningsverket kan vi göra klart planen och låta den gå på samråd som preliminärt kommer att hållas i slutet av 2017, meddelar Trafikverket.
   Området kommer att bebyggas i samband med att stationen byggs.
   Den nya bussdepån har redan börjat färdigställas på en stor industritomt där Folkparksvägen ansluter till Maskinvägen. Den kommer nog kunna tas i bruk redan i år.
Gunnar Stensson

 

 

Ulf Nymark
Kambodja: Minnesmärken över Röda khmerernas terror


 

Kambodja blev efter en långvarig ställning som fransk koloni självständigt år 1954. Kungen i landet, Norodom Sihanouk, abdikerade för att bli premiär- och utrikesminister. Under trycket av det eskalerade kriget i Vietnam kom Sihanouk att föra en alltmer anti-USA-politik och Sihanouk bröt med USA 1965. Sihanouk störtades år 1970 i en högerkupp under ledning av Lon Nol, som blev premiärminister. Lon Nol var i allt väsentligt att betrakta som en USA-marionett och det folkliga missnöjet växte. De US-amerikanska bombningarna ledde till död och svält. Det ledde till väpnad kamp mot Lon Nol-regimen. Ledande i detta var Kambodjas kommunistiska parti, som fick uppbackning av Kina.
 


Phnom Penh. Office S-21 eller Toul Sleng-fängelset.
Ett centrum för terrorn
.
 

Röda khmererna tar makten
De kommunistiska styrkorna (som Sihanouk döpte till ”Röda khmererna”) under ledning av Pol Pot, tog makten i april 1975. Stora delar av befolkningen jublade i förhoppning om bättre tider. Så blev det som bekant inte. Praktiskt taget omedelbart började Röda khmererna fördriva städernas befolkning ut på landsbygden. Syftet var primärt inte att säkra befolkningens försörjning, utan att skapa ett helt nytt samhälle – ett samhälle utan pengar, utan handel, utan vanliga skolor, utan religion och utan traditionell khmerkultur. För att markera den nya eran satte regimen nytt namn på landet: Demokratiska Kampuchea.

Vietnam störtar terrorväldet
All opposition kvästes med avrättningar, arbetsläger, misshandel. Intellektuella, stadsbefolkning, etniska minoriteter var per definition klassförrädare och straffades därefter. Men precis som i Sovjetunionen under Stalintiden anklagades också partimedlemmar och regimens soldater och officerare för att vara förrädare.

Läs mer »


Skriv en text, säger han
Men jag är ingen diktmaskin
som skriver på beställning
denna blåsiga gråa dag
när jag ligger i min säng
och längtar efter barnbarnen
i Etiopien. De skulle ju vara
i Hjärup.

Karin S

 

 

NEJ TILL VINSTER I VÄLFÄRDEN!


 

Så står det, svart på vitt, på den stora banderollen i täten för 1 maj-demonstrationen 2017 som just startar från Stortorget i Lund. Så står det, vitt på rött, på otaliga andra banderoller. Så står det på flygbladen och på skogen av enskilda plakat.
   S och V har tagit initiativet till en väldig Enhetsdemonstration, där alla de som vill rädda skola, vård och omsorg från att plundras av vinstdrivande aktiebolag kan uttrycka sin övertygelse – och sin oro.
   Lärare, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, professorer, pensionärer, studenter, gymnasister, funktionshindrade, butiksanställda, krögare – alla har de samlats i den väldiga folkmassa som långsamt skrider fram i vårsolsglansen förbi domkyrkan och Lundagård.
   Där finns alla de fackliga organisationerna, från LO till Skolledarförbundet, där finns majoriteten av Moderaternas, Liberalernas, Centerpartiets, Miljöpartiets, Kristdemokraternas, Feministiskt initiativs och Förnya Lunds väljare, där finns föräldrarna och skolbarnen, de gamla från äldreboendena, och tusentals enskilda medborgare som äntligen får en chans att ge uttryck åt sin åsikt.
   Stämningen är hög: de är ju så många! De är ju så eniga! De representerar ju 80 procent av medborgarna!
   Nu svänger enhetsdemonstrationens tät ut på Bangatan, går förbi Centralen och fortsätter under de knoppande träden vid Grand. Fler och fler ansluter sig längs tåget. Och alltjämt är Stortorget fullt av folk som otåligt stampar i väntan på att få gå.
   Nu hörs den första musikkåren på Klostergatan. Med blänkande instrument passerar den snart Gleerups och de ännu väntande på Stortorget.
   Så småningom fylls Mårtenstorgets väldiga yta. En så här mäktig manifestation tar tid. Högtalarnas skrällande drunknar i bruset av tusentals glada människors röster.
NEJ TILL VINSTER I VÄLFÄRDEN!

Men det är nu, en månad före 1 maj, som initiativen måste tas och förhandlingarna genomföras för den första enhetsdemonstrationen i Lund sedan den mäktiga manifestationen mot Irak-kriget den 15 februari 2003!
Gunnar Stensson
 


Bilden kommer från Aftonbladets ledarsida
den 25 apr 2014
Det börjar bli dags nu!

 

 

Sagan om president Rumpa
Del 5. Världens största skithus

President Rumpas lyckligaste barndomsminne handlade om en gång när han var ensam i barnkammaren. Det hände sällan, eftersom man var tvungen att vakta honom för att han inte skulle förstöra möbler, tavlor, böcker, fönster, ja allt som kunde förstöras.
   Den här gången var han ensam. Han hade just fått av sig sin blöja som han bajsat alldeles full! Han grävde ner bägge händerna i den gulbruna, fortfarande varma avföringen och kastade den omkring sig, han smetade ner ansiktet, håret och de små tjocka benen. Han skrattade och skrek av lycka och stoppade munnen full. Ja, det var en fest att minnas!
   Nu, när han undertecknade den exekutiva order som rev upp hans företrädares miljöreformer, erinrade han sig den stora bajsfesten. Han var ännu lyckligare nu. Den här gången skulle han få skita ner hela landet Störst Först, ja hela världen, för stanken skulle sprida sig till varje vrå på jordklotet.
   Han hade utsett sin bästa rumpnisse, kompisen Scott Prutt, till miljöminister. När Prutt pruttade lät det som en kulspruta. Rumpnissar med sotiga ansikten omgav honom. Nu skulle det svarta kolet upp ur underjorden! Sen skulle det brännas så den giftiga röken fick svepa ut i atmosfären. Landet Först Störst skulle bli världens skithus! 
   Och floderna skulle skitas ner. Sot skulle flyta i Mississippi, Missouri, Ohio-floden, Red River och Rio Grande. Den ruttna fisken skulle stinka på stränderna. Glaciärerna i Klippiga bergen skulle svärtas av koldamm, smälta och rinna utför bergssidorna.
   Inlandsisarna skulle smälta och det smutsiga havsvattnet skulle svämma över New York, Bajskorvarna skulle flyta utför Femte Avenyn. Ekonomin i Först Störst skulle blomstra. ”Vi älskar att vara skitarbetare”, jublade rumpnissarna.
   Ja, det här var något helt annat än bajsfesten i barnkammaren. Stolt höll president Rumpa upp dokumentet som han just hade undertecknat. Det var den 28 mars 2017, en historisk dag. Nu skulle miljönissarna rullas i skiten.
Mr. Hyde

 

 

Den gamle
66 år i skolan 48. 1997-2006:3.

26 år tillbringade jag i det där byggnadskomplexet av gult tegel vid korsningen mellan Ystadvägen och Munkhättegatan i Malmö. I början av 1970-talet var det som en levande organism, kanske en hjärna, med korridorer som blodådror genom vilka elever, lärarkandidater, handledare och metodiklektorer strömmade mellan Munkhätteskolan, lärarhögskolan och Heleneholmsskolan, den sammanhållna högstadie- och gymnasieskolan som var försöks- och demonstrationsskola.
   Till att börja med var Lärarhögskolan min hemvist. Jag och mina kamrater rörde oss mellan föreläsningssalarna, läste på det stora biblioteket, lunchade tillsammans, iakttog lektioner och undervisade själva i Heleneholmsskolans klassrum.

Jag blev lärare i Heleneholmsskolan hösten 1971. Nu var det jag som hade demonstrationslektioner och lärarkandidater och besöktes av samma lektorer som varit mina lärare under året på lärarhögskolan. Jag fick tillgång också till stadsdelsbiblioteket som var mer universellt än lärarhögskolans bibliotek med dess inriktning på pedagogik och psykologi.
Läs mer »

I veckans nummer
Ensemblekonsert
Institutet för Kontextuell Teologi
Veckans Shakespeare
Skriv en text…
av Karin S
Victoria Kawesa och Gudrun Schyman blir partiledare för Feministiskt initiativ
NEJ TILL VINSTER I VÄLFÄRDEN!
av Gunnar Stensson
2 kronor mer i skatt
av Gunnar Stensson
Parasitskatten
av Bengt Hall
Helsingborg: Sundets pärla
av Anders Emilson
Sagan om president Rumpa:
Del 5. Världens största skithus

av Mr. Hyde
2023
av Gunnar Stensson
Kambodja: Minnesmärken över Röda khmerernas terror
av Ulf Nymark
Lex Conrad. Forts
av Gunnar Stensson
Lunds Liberala populister
av Gunnar Stensson
66 år i skolan 48. 1997-2006:3.
av Den gamle
Redaktion
Göran Persson
Utskriftsvänlig form
Tipsa om Veckobladet
Känner du någon mer som skulle gilla att läsa VB?
 

 

Ensemblekonsert

Helgeandskyrkan
Lördag 1 april kl 17

LIMUS

 

Institutet för Kontextuell Teologi

Måndag 3 april har IKT - café i Allhelgonagårdeni Lund. Vi startar 19.00 med en halvtimmes fika (20:-) och småprat. Sedan startar samtalet kring de frågor vi gemensamt finner mest angelägna utifrån ett samhällsengagerat trosperspektiv. Här är alla välkomna, ingen bryr sig om om du är jude eller grek. Klockan 21 avslutar vi.

 

Helsingborg: Sundets pärla

Anders Emilsson var skribent och volontär i VB under dess ungdomsår. Han gick förlorad för VB när han för många år sen utvandrade till Helsingborg. Så var det nämnligen då. VB var Lund och tolkade ordet lokalt mycket lokalt. Nu är det inte riktigt så längre så, vi välkomnar Anders rapport från Helsingborg, vi blir t o m lyckliga om det skulle komma fler.

Helsingborg har alltid lidit av mindervärdeskomplex gentemot storebror Malmö (124, resp 278 000 inv.). Inte blev det bättre när HIF trillade ur allsvenskan. Man kompenserar sig genom att bygga ett överdimensionerat Kongresshus, en överdådig Arena samt göra en genomgripande renovering av fotbollshögborgen Olympia (till vilken man, tvärt emot statuterna, använt pengar ur Henry Dunkers stiftelse för kulturella ändamål). Därvid naturligtvis utan att beakta att det minsta Henry Dunker var intresserad av så var det sport.
 


 

För att få plats till Kongresshuset har den öppna platsen, av Helsingborgarna kallad Ångfärjetomten, fått ge vika. Namngivningen av hela området med hotell, kongresshus, parkerings hus, bostäder och annat har man överlåtit åt byggherren, Midroc, som fastnat för Sea-U utan att tänka på att namnet redan ockuperats av ett kunskapscenter i Malmö . Namnet ska väl vara vitsigt, men betyder snarare farväl än välkommen. Ångfärjan är ju ett sedan länge etablerat namn i Helsingborg, närmast ett varumärke för staden. Det naturliga hade varit att helsingborgarna fått rösta fram namnet, och inte låta en utomstående byggfirma åstadkomma en halvdålig vits.
   För att få plats med det kommande storbygget har man varit tvungen att flytta det etablerade nöjesstället "The Tivoli" 75 meter över Hamntorget, i stället för att bygga ett nytt. Det var en eftergift åt den opposition som helt var emot att ytterligare en utsikt mot havet skulle täppas igen. Eftergiften kostade 25 miljoner att genomföra . Själva byggnaden, som varit i bruk sedan 1891, är en nationalromantisk pastisch som egentligen inte har någon anknytning till Helsingborg utan är en efterlikning av ett norrländskt stationshus. Byggnaden var i dåligt skick redan före flytten och avsevärt belopp har fått läggas ner för att få den i stånd.
   Dunkers Kulturhus fyller 15 år i år. En rad chefer har kommit och gått, för tillfället är chefsposten vakant. Ett av dragplåstren i Kulturhuset har varit turistbyrån som där haft sina lokaler. Den har dock nyligen lagts ner, utan att få någon efterträdare, så nu är Helsingborg en av de få större städer som inte har någon turistbyrå.
   Befolkningsutvecklingen är dock gynnsam för Helsingborg. Tyvärr har detta medfört brist på bostäder, varför man tvingats lägga fram det ena horribla förslaget efter det andra, som att bebygga den klassiska folkparken Sundspärlan, att skövla ett antal koloniområden, att bygga höghus i kanten av Pålsjö skog. Inget av förslagen har dock hittills realiserats.
Anders Emilson

 

 

Lex Conrad. Forts

Ägaren till Runstyckets förskola i Malmö avslöjades som mobbare i ”Kalla fakta” i TV4 i tisdags förra veckan. Hen försökte mota bort 8-årige Conrad Dahl som lider av lindrig autism från förskolan för att hen fruktade att han skulle bli för dyr! Vinsten på 5 miljoner skulle hotas. Vi refererade fallet i förra VB, som ni säkert minns.
   Nu har vi tack vare Jens Mikkelsen (SDS 23/3) fått veta att förskolan ägs av Helen Widman, gift med Allan Widman, försvarspolitisk talesman för Liberalerna. Suppleant i förskolan Runstyckets styrelse är Emma Widman, tidigare ordförande för Liberala ungdomsförbundet i Malmö och dotter till Allan Widman.
   Helen Widman anmälde Conrads föräldrar till socialtjänsten om de inte flyttade Conrad till en annan skola. ”Den rättsliga delen i den här beklämmande historien borde inte vara färdig – hur skulle detta kunna vara lagligt? - men oavsett hur det slutar står det klart att Conrad fått en mycket sämre start i livet än han borde”, skriver Fredrik Virtanen (AB 25/39). 
   Det är barn som Conrad som drabbas när vinstdrivande aktiebolag härjar på våra skolor. Det är en konsekvens av Liberalernas skolpolitik.
Gunnar Stensson

 

 

Lunds Liberala populister

Den folkrika, resursstarka staden Lund beviljades nyligen av staten en minskning i flyktingmottagandet med en sjättedel, från 544 till 421 flyktingar. Det räcker inte för Philip Sandberg, L. I kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår han att Lund ska kräva ännu en minskning, eftersom kommunen annars kan tvingas att ”öppna idrottshallar och placera väldigt många människor på hotell”.
   Flera fattigare kommuner tar emot betydligt fler flyktingar, och skulle, om Liberalerna i Lund fick sin vilja igenom, tvingas att öka sitt flyktingmottagande ännu mer.
   Philip Sandberg vädjar till den latenta främlingsfientlighet – och girighet – som han antar att många av Liberalernas tänkbara väljare hyser. Han har gjort det förr, som när han i höstas påstod att Lund omfamnar terrorister vid kommungränsen.
   Nu liksom då får han med sig Moderaterna.
   Det finns ett begrepp för att definiera den sortens politik. Populism. Ond populism.
   De andra partierna i arbetsutskottet S, MP och V säger nej till det Liberala utspelet.

Gunnar Stensson