Det skrämmande är SD - inte min tröja


 

Rossana Dinamarca är helt klädd i svart vid talmansvalet i Sveriges riksdag. På t-shirten står det ”SD = rasister”.
   – I dag träder 49 sverigedemokrater, rasister, in i riksdagen, och en har möjlighet att bli företrädare för hela Sveriges riksdag i egenskap av andre vice talman. Jag tycker att det är viktigt att visa att det här sker inte i mitt namn, säger hon.
Aftonbladet 2014-09-29
 

Att min t-shirt har blivit en så stor händelse i media säger något om vår samtid. Det upprörande är inte att jag hade en t-shirt med politiskt budskap. Det upprörande är att Sveriges riksdag stod i akt att välja en Sverigedemokrat och rasist till andre vice talman och därmed representant för hela Sveriges riksdag.
Aftonbladet 2014-10-01
Vill du ha en egen tröja?

 

 

EU:s nya skräckkabinett måste stoppas

EU-kommissionens nye ledare, Jean-Claude Juncker, har en föreslagen laguppställning för kommissionen som bäst kan beskrivas som ett skräckkabinett. Alla bör nu uppmana sina parlamentariker att rösta nej till den nya organisationen, skriver Malin Björk (V).

Omöjligt att rösta ja
Som vänsterpartist, feminist, som kämpe för en human flyktingpolitik och en miljö- och klimatpolitik för framtiden är det omöjligt att rösta ja till denna kommission. Junckers skräckkabinett måste stoppas och jag uppmanar alla väljare att skriva till sina parlamentariker för att uppmana dem att också säga nej till denna uppställning.
Malin Björk (V), Europaparlamentariker
Läs hela artikeln i GP

 

 

En dold resurs

Grinden till kolonin har hänglås och taggtråd för att hålla de hemlösa på behörigt avstånd.
    ”De kan sätta dem i den nedlagda fångvårdsanstalten i Stångby. Här ska de inte vara i alla fall”, säger kolonins ordförande. Kolonisterna är rädda för dem. De skräpar ner och använder buskarna som toalett. ”Jag tycker inte om att de är här”. Nej, pratat med dem har jag aldrig gjort.
   Cecilia Nebels reportage i Sydsvenskans C-del 27/9 var tankeväckande. Det påminde om forna tiders sagor där stugornas folk är rädda för trollen i skogen. Sådana berättelser hör inte hemma i vår tid utan i ett arkaiskt förflutet, tycker man. Men nu hör de till dagens verklighet.
   Samtidigt blev man påmind om att flera koloniområden i Lund ligger relativt centralt, har vinterbonade stugor och tillgång till el och vatten och toaletter.
   Men de är låsta, inte bara för hemlösa, utan för alla, även om taggtrådsstängsel alltjämt är ovanliga.
   Stugorna i ett eller ett par koloniområden skulle kunna räcka för att ge de hemlösa ett någorlunda rimligt boende när vintern kommer. Många studenter har prövat det.
Gunnar Stensson

 

 

Sven-Hugo Mattsson
En spekulation

När jag skriver detta vet jag bara att S och MP har gjort upp om skolpolitiken. Uppgörelsen är nog ganska okontroversiell, även om jag hör Jan Björklund fortsätta sitt korståg mot socialdemokratin som kommunaliserade skolan för många år sedan. Säg att resultaten i skolan nu blir bättre, jag är inte helt säkert på det, då kommer Björklund att slå sig för bröstet och tala om att det är hans reformer som slår ut. Jag vet också att Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för S, blir en av talespersonerna i riksdagen. 
   Detta öppnar för Margot Wahlström som utrikesminister. S tar alltså de tre tyngsta posterna i riksdagen, Stefan Löfven och Magdalena Andersson är redan klara som statsminister och finansminister. Sen tror jag att MP, genom Gustav Fridolin, får utbildningen. Det har spekulerats i att Ibrahim Baylan skulle ta den posten. Men jag tror på Fridolin, det vore märkligt om ett av språkrören i MP inte skulle få den post han vill ha och som är hans gren.
Energipolitiken
   Det blir ingen nerläggning av kärnkraften under mandatperioden. Däremot kommer MP att få löfte om en utredning med syftet att lägga ner reaktorer efterhand. Säkerhetsnormerna kommer att skärpas och därför kommer en del reaktorer inte längre vara ekonomiskt gångbara. Vattenfall kommer inte att få bygga nya reaktorer och ingen annan har muskler att våga. Faktum är ju att kärnkraften är ”stenålder”. Vi har dessutom överskott på el. Det kommer också att bli en ordentlig satsning på förnybart, framförallt för solkraft som verkar komma nu. Med en sådan politik blir Åsa Romson näringsminister.
Läs mer »

 

 

vpl batstabstelefonist
Rätte Dråparen

I veckan fick vi veta att djuren på jorden, dit vi inte alltid räknar oss halverats i antal, sen 70-talet medan vi själva som ½'t avsöndrade med vissa, alternativt alla privilegier fördubblats - vad nu samband. Nyssnämnda årtionde såg även högkonjunktur i kritiskt och alternativt tänkande samt mångahanda projekt baserade därå, och idealismen flödade. Fanns annat oxå, förstås samt urspårat eller fel från början tillhörigt egna sidan. Nå, så kom 1976 osv. Efter svepande "kontrarevolutionen" roade jag mig under 90- och speciellt 00-talet med att i insändare efterlysa vart befolkningsfrågan tagit vägen, i forskning och offentliga debatten - samt vad gäller operativa åtgärder handskas med artens formidabla kapacitet bli fler.
Läs mer »

La lutte continue – kampen fortsätter

Henning Kofoed är död. Under 1970- och 80-talen var han tillsammans med kamrater som Boel Berner och Lars Bengtsson aktiv i VPK Lunds Anti-imperialistiska utskott (senare Internationella utskottet), som samlades varje måndag.
   Han tänkte och talade snabbt, alltid med en liten dansk brytning. Han var frispråkig, skeptisk och mycket kunnig. Dumheten och ondskan i världen inte bara upprörde honom; den gjorde honom förvånad. Han blev häpen. Jag brukade ibland tänka på Sören Kierkegaard. Henning var den sortens dansk.
   Han nöjde sig inte med att prata. Utskottet försökte stödja kampen för demokrati och social rättvisa i Afrika, Asien, och kanske i synnerhet Latinamerika, i länder som Chile, Uruguay, Argentina, Brasilien, Nicaragua och Bolivia genom att bjuda in företrädare för motståndsrörelserna och de demokratiska partierna (det fanns många latinamerikanska representanter i Lund på den tiden och vi hade ett gemensamt socialistiskt språk) och hjälpa dem att organisera offentliga seminarier och demonstrationer.
   VPK tillhandahöll banderoller och röda fanor och brukade betala lokalhyran. Henning fanns alltid där och deltog i förberedelser och efterarbete.

Henning fortsatte med solidaritetsarbetet under hela sitt liv. Varje lördag under 2000-talet har man kunnat se honom på Palestinagruppens manifestationer på Stortorget.
   Det politiska tänkandet och arbetet upptog en stor del av hans liv, men det innehöll mycket annat. Henning var passionerad violinist, beläst, intresserad av dramatik och skicklig lärare: han undervisade under många år i bland annat danska på Katedralskolan.
   Vi var sådana att vi sällan pratade med varandra om våra privatliv. Vi hade inte tid. Sista gången jag tillfälligt mötte Henning på Klostergårdens konditori en dag i juli pratade vi om valet. Han förargade sig över de utslätade ståndpunkterna och särskilt över Almedalsveckan.
   Henning är död men han finns kvar i rörelsen. Kampen fortsätter.
Gunnar Stensson

Henning Kofoeds jordfästning äger rum i St Olofs kapell fredagen den 10 oktober klockan 14.  Man kan hedra hans minne genom att bidra till Palestinainsamlingen.

 

 

Suhonen och Thorwaldsson har dubbelfel

För ett par månader sen hade Daniel Suhonen, socialdemokrat, en krönika i Sydsvenskan där han uppmanade F! att dra undan sin kandidatur, de kunde hindra en rödgrön regering. Man undrar när de skulle få komma tillbaka för Suhonen. Jag menar det kan ju se likadant ut nästa val, får man då heller inte vara med frågar man sig. Karl-Petter Thorwaldsson syntes i TV dagarna före valet och uppmanade att inte rösta på F! med samma argument.
   Ur taktisk synpunkt visade det sig att de har fel. F! ställde inte till det, även utan F! hade vi haft samma läge som nu. S och MP hade även utan att F! ställt upp haft samma svaga underlag för att bilda regering. S, MP och V hade oavsett F! inte fått majoritet. Man skall i sammanhanget komma ihåg att SVOMP tilldelades fler av F!´s röster än Alliansen fick eftersom F!´s röster delas ut proportionerligt mellan de partier som kommer in. Man skall också komma ihåg att en del av rösterna för F! med säkerhet kommer från de som annars skulle rösta borgerligt. Ur taktisk synpunkt fick de alltså fel, ut demokratisk synpunkt har de så in i bengen fel. Dubbelfel alltså.

Ur demokratisk synpunkt
har de verkligen fel. F! fick ett mandat i EU-valet, fick 3.1 % i riksdagsvalet och två mandat i Lund och kommer in i några fler fullmäktige. Man har alltså lagt en god grund för kommande valrörelser. Man kommer att få in pengar och blir ett etablerat parti. Vi kan se på de tre partier i riksdagen som kommit in de senaste årtiondena. KD som höll på sen 60-talet innan de 1994 kom in i riksdagen av egen kraft. MP kom väl direkt in vid sitt första val men åkte ur valet efter men har nu en given plats i riksdagen. Samma sak med Sverigedemokraterna men det vill jag inte beskriva. Det finns anledning att tro att F! kan gå samma väg. Kvinnor kommer i framtiden knappast att acceptera den patriarkala ordning vi nu ser. Det har många kvinnor inte heller gjort i dåtiden men nu börjar det bli lite påtagligt hur samhäller ser ut. Det finns många som kan tänka sig rösta på F! och jag tror att dessa i framtiden kommer att våga lägga sin röst på F! eftersom rösten knappast kommer att bli resultatlös.

Socialdemokrater
Både Suhonen och Thorwaldsson är socialdemokrater, T sitter i partistyrelsen. Bättre än att snacka ner F! vore att de i sitt parti jobbade för reformer som gynnar kvinnor. Nu föreslår man en tredje pappamånad, bra. Men det behövs höjda garantipensioner som framförallt skulle gynna kvinnor, den låga garantipensionen är ett verkligt problem med kvinnor som tvingas gå med mössan i hand och leva på bidrag trots att de i de flesta fall har gjort en god samhällsinsats. Lägg förslag så att kvinnor får ut mer i pension jämfört med männen. Siktet måsta ju vara att män och kvinnor får lika mycket i pension. Här finns också ett verkligt problem som tyvärr inte alls syns i valrörelsen. Jag menar varenda dag blir kvinnor lämnade ensamma med riktigt låga pensioner, kom med idéer hur detta skall lösas. Lägg resurser mot våldet i samhället som särskilt i hemmet drabbar kvinnor.
   En annan sak är den höga spärr som finns för att komma in i riksdag och landsting. Med 8 partier i riksdagen och F! på väg är 4-procentspärren lite mossig. När den tillkom fanns bara 5 partier. Jag uppmanar Suhonen och T att verka för att spärrarna sänks. Mitt förslag är två procent i riksdag och landsting och ingen spärr alls i kommunerna.

F! behövs
Så länge som samhället ser ut som det gör, starkt patriarkalt, så kommer F! att behövas. Det behövs en speciell feministisk röst i alla församlingar.

Sven-Hugo Mattsson

 

 

Gunnar Stensson
Black Power

Malcolm  X,
av Manning Marable
Leopard förlag, 2014

Biografin handlar om ”mannen bakom myten, som modigt antog utmaningar och förvandlade sig, i försöken att utveckla en vision av en värld utan rasism. Utan att sudda ut hans misstag och motsägelser förkroppsligar Malcolm en slutgiltig måttstock som alla andra amerikaner som strävar efter att axla en ledares mantel måste mätas mot ”, skriver författaren Manning Marable på bokens sista rader, strax före sin egen död. Den handlar om en revolutionär epok i USA:s historia.
   Under rubriken X-faktorn kunde man läsa Patrik Svenssons insiktsfulla och detaljerade presentation i Sydsvenskan 13/9.
   Den är värd att läsa - och läsa om. Gör det! Skynda dig sedan att få tag i boken. Själv hade jag turen att hitta den på Klostergårdens bibliotek redan måndagen 15/9.
Läs mer »

I veckans nummer
Det skrämmande är SD - inte min tröja
La lutte continue – kampen fortsätter
av Gunnar Stensson
Pusselbitar
EU:s nya skräckkabinett måste stoppas
Suhonen och Thorwaldsson har dubbelfel
av Sven-Hugo Mattsson
Framgafflat - om cykel och trafik;
Tyvärr – många negativa siffror

av Ulf Nymark
Servicebolaget SJ?
av Bengt Hall
En dold resurs
av Gunnar Stensson
En spekulation
av Sven-Hugo Mattsson
Black Power
av Gunnar Stensson
Rätte dråparen
av vpl batstabstelefonist
Redaktion
Göran Persson
Utskriftsvänlig form
Tipsa om Veckobladet
Känner du någon mer som skulle gilla att läsa VB?
 

 

Pusselbitar

Planerar vi för en femte gymnasieskola accepterar vi att gymnasieskolor runt omkring Lund utarmas samtidigt som Lund blir översökt.
Hanna Gunnarson, V

M har gett upp hoppet i Lund.
SDS 29/9

Om alla ska konsumera som svenskarna räcker jorden inte till. Då krävs det 3,7 jordklot.
Living planet, rapport från Världsnaturfonden

Varför ska ett land som är ett av världens skitigaste satsa sina pengar på fler bilar i en redan igenkorkad huvudstad? Det är – just det – bara korkat.
Eva Franchell, Aftonbladet 1/10

Ebola-epidemin kan bli global men måste bekämpas lokalt. Skillnaden mellan hur länderna tar ansvar kan mätas i hur många läkare per miljon invånare de skickar till de drabbade områdena.
    Kuba 50 läkare, USA 10 och Sverige 1.
Professor Rosling, Rapport 2/10

Socialister och borgare i Malmö
Rödgrön politik: ”Vart ska pengarna gå? Till förbättringar i välfärden. Till minskad skolsegregation. Till folkhälsa och sociala investeringar. Till bättre infrastruktur. Till barnkultur. Kort sagt: till byggandet av en hållbar stad, tät och grön och socialt sammanhållen.”
Allianspolitik: ”Hyfsat låg skatt.”
Henrik Bredberg, SDS 2/10

 

 

Servicebolaget SJ?

Nu är det snart dags igen. Om två veckor sitter jag åter på tåget med ett interrailkort i bagaget. Det är dags för den årliga tågluffningen med Folke. Och hur får man tag på ett interrailkort? För två år sedan gick jag ner till SJ:s butik på stationen. Förutom kortet fick jag råd och hjälp med sovplatser mm. Sedan försvann den möjligheten. Numera är det bara i Sveriges tre största städer man kan få SJ:s personliga service över disk. Jodå, jag vet att man numera också kan köpa inrikes biljetter hos Skånetrafiken, förutom på nätet förstås. I fjor ringde jag till SJ och fixade interrailkortet. I år var det dags igen. Satt en halvtimme i kön innan jag kom fram, bara för att få reda på att numera finns inte denna service längre. Jag hänvisas till en viss privat resebyrå. Tack och lov finns en sådan i Lund så det ordnade sig. Frågan är bara när resten av SJ privatiseras…
Bengt Hall

 

 

Framgafflat - om cykel och trafik;
Tyvärr – många negativa siffror

Negativ utveckling för flygresor
Dessvärre ökar antalet flygresor i landet. Antalet avresande från svenska flygplatser väntas öka med 5 procent under 2014 jämfört med 2013.

Fortsatt negativ utveckling för bilförsäljning
Den negativa trenden på bilmarknaden fortsatte tyvärr i september. Nyregistreringen av personbilar ökade med sju procent jämfört med samma månad förra året. Totalt sett har personbilsregistreringarna ökad med 15 procent under året. Lika illa ser det ut med lastbilar. De nya lastbilarna har ökat med 12 procent jämfört med samma tid under förra året.
 


Miljöbil. Foto: Bernt Wahlgren
 

Så kallade miljöbilar
Nyregistrering av s k miljöbilar ökar också. Men fortfarande är merparten av dessa ”miljöbilar” dieseldrivna!

Negativ utveckling även av tågresorna
Tågen över Öresund till Danmark tappar resenärer. Under året har hittills drygt 165 000 passagerare tappats. Bara under augusti månad reste 40 000 färre passagerare över sundet. En inte alltför djärv gissning är att en stor del av denna minskning förklaras med de ideliga förseningarna och de många inställda avgångarna. I vilken utsträckning dessa uteblivna tågresor ersatts med bilresor återstår att se.

Slut på avspärrning av cykelbana
Cykelbanan längs Ringvägen och Södra vägen (västra och södra sidan) har under ett antal veckor varit avstängd på ca 8 ställen. Hur väghållaren, dvs kommunen, har tänkt sig att cyklisterna skulle ta sig fram är oklart. Endera har kommunen förväntat sig att den laglydige cyklisten ska stiga av fordonet och leda den på gångbanan vid alla dessa avspärrningar, eller så har kommunen tänkt sig att cyklisten ska bryta mot trafikreglerna och cykla på gångbanan. Kommunens bristande hänsyn till cykeltrafiken stimulerar verkligen till trottoar- och gångbanecykling!

Den nya modellen av cykelöverfart
I VB nr 24 berättade jag om de nya typerna av cykelöverfarter som bland annat innebär att korsande fordonstrafik får väjningsplikt. Nu har MP lämnat in en skrivelse till Tekniska nämnden där partiet föreslår att kommunen utarbetar en plan för ett successivt införande av cykelöverfarter i Lunds kommun.
Ulf Nymark