Utskriftsvänligare form
(pdf)

Lunds Afghanistankommitté startar studiecirkel i höst

Afghanistan - landet mitt i världen. Ett fattigt folk i kamp för utveckling och självständighet, drabbat av naturkatastrofer och förött av först ett sovjetiskt och idag ett amerikanskt krig. Är bistånd och bomber en väg in i vår globaliserade värld? Demokratisering eller ockupation? Vad säger folkrätten? Är religion ett hinder för utveckling? Är islam ett hot mot oss?
Vad innebär solidaritet med afghanerna? Hur drabbar kriget mot terrorismen
oss alla?
Anmälan till: anders.davidson@telia.com

 
Nr 5 2/4 i webbform

Missnöje med Ohly

Medlemsmötet gav en liten signal om att Lars Ohly håller på att tappa sitt stöd och sin auktoritet bland de partiaktiva. Kåre Ventura, medlem av partiföreningens styrelse, föreslog att Lund inför kongressen skulle nominera Camilla Sköld Jansson till partiordförande. Camilla, riksdagsledamot från Jämtland, var huvudförfattare till det principfasta dokumentet "Makt och ägande", vars antagande på en konferens var en tydlig markering mot den dåvarande partitoppen, Gudrun Schyman och Johan Lönnroth, och har sen dess varit omhuldad i Skåne och Lund dit hon flera gånger har inbjudits att tala på konferenser och första maj.
   Ventura var uppenbarligen inte ensam om sitt förslag. Mötesordföranden uppfattade först att det stöddes av en majoritet, och först efter handuppräckning visade det sej att det inte var så.

Första maj igen

"Det fanns inga anarkister i vänsterns förstamajdemonstration", vidhöll ordförande Claes Regander. Dock beklagade han att en "handfull personer" med en förgriplig banderoll (se VB nr 5) hade tillåtits ansluta sej till tåget på ett sätt som gjorde att utomstående uppfattat den som ingående där.
   Styrelsens utförliga utvärdering av förstamajarrangemangen innehöll annars mycket självkritik. Indirekt förklarade valet av Marianne Berg som huvudtalare som mindre lyckat. "Vi misslyckades i våra försök att få ner en 'stor' mötestalare till Lund. Talare måste kontaktas långt tidigare, och vi bör nog undvika att låta varje organisation ha en talare var. Hellre få men riktigt bra."

 
050909

Seminarium om vänsterns framtid!

Vägval Vänster inbjuder till seminarium på Skeppsholmens Folkhögskola,
Stockholm lördag den 17 september under två teman. Dagen närmar sig nu snabbt och om du tänkt att delta är det hög tid att anmäla sig.
   Seminariet rör sig kring två frågeställningar:
1. Diskussion om olika lokala demokratiska vänsterinitativ runt om i landet.
2. Vad ska en modern vänstermänniska rösta på i riksdagsvalet 2006?

11.00 - 12.00 Representanter från inbjudna kommuner redovisar hur
diskussionerna och förslagen om hur den lokala valrörelsen skall genomföras i sina respektive hemkommuner.
Klart är att Jan-Olof Karlsson Fält, Söderhamnsvänstern, Siv Bergström, Miljö- och Vänsterlistan i Tanum och Christer Westling, Vänsterdemokraterna, Gnesta
inleder. Uddevallavänstern kommer också att vara representerad bland
inledarna.
12.00 - 13.15 Indelning i grupper som diskuterar och äter lunch samtidigt.
13.15 - 14.30 Gemensam diskussion under ledning av Stig Henriksson Fagersta.
14.30 - 15.00 Fika och frukt
15.00 - 17.00 Representanter från s, mp, v, junilistan och fi får 15 minuter
var att förklara varför en modern vänstermänniska ska välja just deras parti i 2006 års riksdagsval. Fri diskussion i anslutning till frågeställningen.
Debattledare: Katarina Barrling, fil. dr. i Statsvetenskap vid Uppsala
Universitet.
Anmälan sker till: stefan@vagvalvanster.se

 
     


Nita Lorimer v-företrädare på heltid trots protester

Vänsterpartiets lokala medlemsmöte i tisdags samlade drygt tretti deltagare, en numera hög siffra som tyder på viss mobilisering inför de viktiga nomineringar som skulle göras. Utgången kan sammanfattas som att den rådande majoritetsledningen befästes, att Nita Lorimer inte utan invändningar lade ett par tunga uppdrag till sina tidigare och att spänningarna i partiföreningen snarast skärptes.
   Inga invändningar restes emellertid mot att Marie Olsson nominerades till ny ersättare i kommunens servicenämnd.

Ingen ånger av stadgebrott
Nita Lorimer blev kommunal partiföreträdare på halvtid när Ulf Nymark avträdde från den befattningen. När så Cecilia Wadenbäck på försommaren avgick från den andra halvan nominerades av styrelsens arbetsutskott Nita även till den halvan, trots att beslut av den tyngden normalt fattas av medlemsmöte. Arrangemanget sades vara "tills vidare" men skapade som förväntat ett fait accompli: valberedningen hade trots ansträngningar misslyckats med att hitta en annan kandidat utan föreslog en förlängning, och så blev det. Flera vittnade om Nitas energiska insatser som partiföreträdare hittills.
   Det saknades emellertid inte påpekanden om att det var olyckligt att Nita blev ensam partiföreträdare, med tanke på det bristande politiska omdöme som hon tidigare demonstrerat. Det handlade om valrörelsen 2002 då hon drev igenom och sen försvarade ett styrelsebeslut om att ingen som engagerade sej i (den framgångsrika) krysskampanjen för Karin Svensson Smith fick delta i partiets övriga valrörelse. Beslutet var klart stadgevidrigt och upphävdes efter ingripande från partisekreteraren.
Ordförande Claes Regander menade att detta borde vara glömt och ville att medlemmarna skulle "se framåt". Andra uppmanade Nita att beklaga sitt ställningstagande den gången så att hon kunde utses med bredare uppslutning. Nita valde emellertid att moltiga, vilket måste tolkas som att hon inte ångrar något.

Uppdragsanhopning, men …
Så gällde det den lucka som Cecilia Wadenbäck hade lämnat som ordinarieledamot av Byggnadsnämnden.

Vänstern har två ersättare i nämnden men ingen av dem ville kandidera till posten som ordinarie.
   Även här var Nita Lorimer valberedningens förslag, trots att dess talesman påminde om principen att inte belasta personer med alltför många uppdrag - Nita sitter redan i Vård- och omsorgsnämnden förutom i vänsterpartiets styrelser på lokal- och distriktsnivå. Här fanns emellertid en motkandidat med gedigen erfarenhet som partiaktivist, kommunalpolitiker och yrkesverksam inom Byggnadsnämndens ansvarsområden, nyss återflyttad till Lund.
   Detta invändes mot honom: "vi känner inte honom och hans åsikter", trots att han rekommenderades varmt av flera mötesdeltagare. Det lades honom också till last att han för närvarande inte var partimedlem trots hans deklarerade avsikt att återinträda. Så det blev majoritet för Nita trots att flera uttryckte att hon började samla på sej väl många uppdrag. Hon instämde klädsamt och förklarade ärligt att det nya uppdraget innebar att hon måste inkräkta på den tid som hon hade ägnat åt partiföreträdarsysslan.

"Ren lista"
Motsättningarna i partiföreningen demonstrerades särskilt tydligt när det blev dags att utse delegater till partidistriktets höstkonferens och nominera inför partikongressen. Valberedningens förslag till delegater röstades igenom ograverat, vilket torde innebära att inga kritiska röster kommer att höras från Lund mot distriktets nytraditionalistiska linje. Inte ens som ersättare släpptes några kritiker fram.
   Till partistyrelsen nominerades Anders Neergaard. Han är mycket kontroversiell genom sitt agerande inför valet 2002 då hans agerande av somliga betecknades som "omoraliskt". Neergaard försökte själv tona ner motsättningarna i partiet och partistyrelsen genom att bland annat påpeka att den senare innehåller Stig Henriksson som är med i Vägval Vänster. Förslaget att mötet skulle stödnominera Henriksson från landets ojämförligt starkaste v-kommun, Fagersta, fälldes emellertid.
   Också i en inledande diskussion om förslaget till valplattform kom motsvarande motsättningar fram. Den diskussionen kommer att fortsätta på nästa medlemsmöte.
Gr

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL   Ansvarig utgivare: Göran Persson