Utskriftsvänligare form
(pdf)

Pressgrannar
"Ön snålar ikke med charmen. På sommaren tumlar om på stranden badgästerna i tusental kaféer och restauranger som trär upp sig som pärla på en kätting. Kilometerlång vandringsvägar inbjundar till promenader. Genom havsbaden pustar urgamla ånglok. Den Rasender Roland behöver en stund från Putbus till Göhren. Brytar upp till en upptäcktsresan över den störste tysk ön."
Annonsbilaga för Rügen i Svenska Dagbladet 13 mars

"En tågvärd slog larm från tåget och flera polispatruller ryckte ut för att möta tåget när det kom in på Lunds station vid 23.50-tiden. Innan de nådde fram till tåget hann de tre unga männen försvinna springande norrut på perrongen och upp till gångtunneln som går över spåren."
Sydsvenskan 13 mars

 
Nr 1 1/2 i webbform
Vad vore Lund utan brats?

En vinterstad
Lund lär vara den stad som näst Stockholm har den mest framskjutna platsen i den svenska skönlitteraturen. Vintern i Lund har därvid beskrivits, dock oftast i termer av dimma, regn och blåst. Men Lund på högvintern, vem har skrivit om det? Det vackra ljuset över ett Mårtenstorg med nyfallet snötäcke en marskväll, det bländvita landskapet i Stadsparken en söndagsförmiddag med blå himmel och några minusgrader.
Läs mer >



Socialpolitik med VägVal Vänster

Det kom inte särskilt många till den socialförsäkringsdebatt som VVV Skåne i söndags anordnade i anslutning till sitt årsmöte (där nästan alla omvaldes för ännu en period, däribland ordföranden Maria Hagberg). Men debatten var bra trots att meningsskiljaktigheterna inte verkade så stora mellan Mona Jönsson (mp-ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott), Lennart Nilsson (Handelsombudman i Helsingborg och fritidspolitiker, s) och Herman Schmid (v, som efter sin tid i Europaparlamentet har återgått till jobbet som lärare på Roskilde Universitetscenter).
Läs mer >

 
050318





 
     


Skånetrafiken kontra SJ

-Eller SJ kontra DSB, den danska statsjärnvägen, säger Karin Svensson Smith (v), som i egenskap av ledamot i riksdagens trafikutskott bevistade den hearing som hölls i Hässleholm den 14 mars inför den kommande trafikproposi-tionen.
-Skånetrafiken vill ju expandera och köra på järnvägssträckor där SJ nu har ensamrätt till persontrafik. Vi har ett välskött länstrafikbolag i vår region och det finns fördelar med att det får växa. Men ur nationellt perspektiv är det ett problem: vad blir det kvar åt SJ om de regionala intressena får bre ut sig?
-SJ kan visserligen fortsätta att sköta tåghanteringen åt Skånetrafiken även efter nästa upphandling, men det är inte säkert, eftersom det finns fler aktörer än DSB med statsstöd i botten som vill etablera sig här. En lösning som bland annat vänsterpartiet arbetar för är att SJ får nya direktiv från ägaren staten och slipper sina hårda avkastningskrav. Hur det går med detta vet vi inte än men går det med

Vattenfall, där en hårdare ägarstyrning har aviserats, så borde det gå med SJ.
-Alla de sydsvenska län som var representerade på mötet tycks vilja utveckla sin tågtrafik. De satsar på regionförstoring och där är goda möjligheter att pendla kollektivt en nyckelfaktor. I Skåne menar man att arbetsmarknadsregionerna, det vill säga arbetspendlingsområdena, har minskat från sju-åtta till två-tre på kort tid.
-De skånska regionpolitikerna vill alltså ha tåg men de nöjer sig inte med det. De vill ha mer statliga pengar till flygplatsen i Kristianstad trots att man kan flyga från både Sturup och Ängelholm (och Kastrup och Ronneby). Där hoppas jag att riksdagen är restriktiv. Trafikpengarna behövs till så mycket annat.
-Och så var det ett väldigt tjatande om E22-an och andra vägar trots att infrastrukturen inte skulle diskuteras på mötet, avslutar Karin.
Gr

Årets påskvandring
Vandringssektionen inbjuder till en liten bensträckare skärtorsdag och långfredag. Vi tar tåget från Lund C 11.51 den 24, stiger av i Åstorp och startar vandringen söderut. Vi håller oss till slätten eftersom vi inte kan vara säkra på att alla stigar är röjda efter stormen på den parallellt löpande Söderåsen. Vi passerar Vrams Gunnarstorps slott och Norra Vrams f.d. stationssamhälle som förekommer i ett litet prosastycke av Bengt Anderberg. I Billesholm, mitt i det gamla skånska kolgruvedistriktet, handlar vi ingredienser till vårt enkla men närande kvällsmål varefter vi finner nattly i skogen söder om samhället. Fredag morgon fortsätter vi söderut (förhoppningsvis med sol i ansiktet), passerar den gamla industriorten Skromberga som är känd från Nils Nilssons romaner och når så småningom Tågarp nere i Rååns dalgång där vi tar tåget hem, alternativt till Helsingborg-Helsingör. Totala vandringssträckan är inte mer än cirka 25 kilometer.
Ytterligare information från och anmälan till Gunnar Sandin, tel. 135899.

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL   Ansvarig utgivare: Göran Persson