USA är inte Europas beskyddare och vi kan inte låta NATO bestämma vår försvarspolitik.  Europas underordning och beroende av USA kan inte fortsätta.
   Redan Barack Obama degraderade Europa som ett europeiskt och politiskt centrum. President Donald Trump föredrog Putin. USA och NATO har fört katastrofala krig i Irak, Afghanistan och Libanon. Amerikansk politik är nu koncentrerad på den politiska och ekonomiska kampen mot Kina om dominansen i världssamhället.
   Kriget mellan Ryssland och Ukraina är ett europeiskt krig. EU måste bygga en gemensam försvars- och säkerhetspolitik. Sverige bör hålla fast vid samarbetet med Finland, oavsett vilken väg Finland går i NATO-frågan.

Ryssland får inte vinna kriget, sa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i den tyska förbundsdagen i onsdags. Han utlovade starkt ökad vapenhjälp till Ukraina. Förbundsdagen har tidigare beslutat att mer än fördubbla det tyska försvarsanslaget. Redan Angela Merkel krävde ökat militärt oberoende för Europa. Tysklands upprustning och hårda politik mot den ryska diktaturen kan få avgörande betydelse för upprättandet av en europeisk säkerhetsunion.
   EU har redan levererat vapen till försvaret i Ukraina och riktar kraftfulla ekonomiska sanktioner mot Ryssland, inklusive minskningar i gas- och oljeimporten. Ursula van der Leyen reste till Kiev på torsdagen för att sammanträffa med Zelenskyi.
   Frankrikes president Macron som sannolikt vinner valet på söndag fördömer Rysslands folkrättsvidriga krig. Han tar avstånd från Frankrikes koloniala förflutna och har kallat kriget i Algeriet där hundratusentals dog och många miljoner fördrevs ”ett brott mot mänskligheten”.
   Kriget får inte skymma klimatkampen. Sol, vind och vatten är framtidens energikällor. Kärnkraft kan inte ersätta oljan. Kärnkraftverk är lätta att bomba. Ryska Rosatom dominerar världens kärnkraftproduktion, från uranbrytningen till slutförvaringen. Kriget nödvändiggör en snabb omvandling av energisektorn.

   Kriget berör hela EU. Fyra miljoner flyktingar har lämnat Ukraina. 11 miljoner är interna flyktingar. Ukraina måste knytas närmare EU.

Putin har redan förlorat kriget. Ryssland är isolerat och på väg mot ekonomisk ruin. Över hela världen sprids uppgifterna om massdöd, sönderbombade städer, mördade civila, tortyr och brott mot mänskligheten. Butja och Borodjanko har blivit de senaste exemplen. De fördöms nu av både Indien och Kina som hittills förhållit sig avvaktande. Putin hotar med kärnvapen.

Kommer USA ingripa militärt? Nej. USA och NATO kommer inte att ingripa. Det upprepar den amerikanske presidenten dagligen, senast i morse. NATO är passivt medan ryssarna mördar ukrainarna. Man vill inte riskera ett tredje världskrig. USA slår visserligen mot förmögenheter som tillhör familjemedlemmar och bundsförvanter till Putin, men det är bara symboliska åtgärder. Dessutom är man mer intresserad av tävlingen med Kina om världsherravälde. Ryssland är en ekonomisk dvärg som inte bekymrar de amerikanska miljardärerna så värst.
   Trump var Putins gode vän. Han har starkt stöd i USA och riktar nu sitt huvudintresse åt att tillsammans med republikanerna förbjuda aborter. Det är troligt att de reaktionära republikanska rasisterna och abortmotståndarna vinner mellanårsvalet och försvagar Biden ytterligare.
 


 

I Sverige pågår Ulf Kristerssons kampanj för NATO-medlemskap. Vinner han blir Sverige underordnat ett USA som helst vänder sig bort från Europa och där Trumpanhängarnas styrka växer dag för dag.
Kampanjen för svensk NATO-anslutning är ett hot mot Sveriges oberoende.
Gunnar Stensson