Vad: Aktion mot bankernas finansiering av fossilbränsle
När: fredagen den 4 mars kl 12
Var: Stortorget, Lund
Vad vill vi: Att bankerna SLUTA FINANSIERA FOSSILBRÄNSLEN NU!

Vi samlas på Stortorget och går förbi alla banker i Lund som finansierar fossilutvinning. Vi kommer att hjälpa bankerna städa bort sin smuts med trasor och moppar.

Svenska banker ligger i framkant när det gäller att betala för nya fossila bränsleprojekt. Under de senaste 3 åren har majoriteten av lånen för oljeprospektering i Arktis kommit från Swedbank, SEB och Nordea (se källor nedan).

Den nya IPCC-rapporten släpptes den 28 februari. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sa så här på den globala presskonferens: ”Jag har sett många vetenskapliga rapporter, men aldrig något som liknar denna. IPCC slår fast att utsläppen behöver minska med 45 procent till år 2030, medan trenden nu pekar mot att de istället ökar med 14 procent”. IPCC konstaterar att redan dagens uppvärmning av världens medeltemperatur, med cirka 1,1 grader, har försatt hälften av världens befolkning i en sårbar situation. Sämst är det, som så ofta, för människor i utvecklingsländerna. Uppvärmningens konsekvenser och sårbarheten för dem slår brett, mot hälsa, infrastruktur, jordbruk och ekosystem.

För att stoppa den värsta uppvärmningen måste vi stoppa utsläppen NU och hålla oss inom gränserna för vad planeten klarar av. Det första steget är att STOPPA FOSSILA BRÄNSLEN – som tar upp för mycket av koldioxidbudgeten. För att få fred på jorden måste fossilbränsle bort. EUs inköp av Rysslands olja och gas har berikat diktaturen Putin och hjälpt till Rysslands krigföring mot Ukraina.

Slutligen kommer några ord till från Antonio Guterres:
”Många ekosystem är redan förlorade. Bristen på ledarskap är kriminell. De största förorenarna gör sig skyldiga till mordbrand i vårt enda hem”. Guterres kräver omedelbar aktion från världens makthavare.
Krisen är verklig och den är akut. Vi måste agera NU!

Läs mer om svenska banker här:
https://fairfinanceguide.se/.../svenska-banker-i-arktis/
https://fairfinanceguide.se/.../2021/bankerna-och-klimatet/

Hälsningar
Sima Nasizadeh