Politisk diversehandel

Bilen som (M)änsklig rättighet
Karin Svensson Smith har i Tekniska nämnden bland annat föreslagit att det ska skapas bilfria zoner runt skolorna. Detta för att föräldrar som skjutsar sina barn till skolan inte ska utsätta (sina och andras) barn för trafikolycksrisker. Moderaterna säjer nej till detta. Inte särskilt förvånande, egentligen. Att köra bil och att utsätta oskyddade trafikanter, inklusive barn, för hot om krockvåld tycks för de flesta moderater vara något av en (m)änsklig rättighet.

Fritt fram för biltrafik i Tre högars park
Nu är den detaljplan som ska släppa fram biltrafik genom parken på Linero på väg till kommunstyrelse och fullmäktige. De borgerliga och sossarna som gemensamt backar upp planen kallar det för att ”öppna” bussgatan. Men nog är det mera korrekt att tala om att man stänger; man stänger parken för gående och cyklister. Trots allt fagert tal om att prioritera de miljövänliga trafikslagen så fortsätter Lund att permanenta sig som bilkommun. (Apropå bilkommun – se även annan plats i detta nummer av VB).

Sjuk M-humor
Region Skåne säjer nej till biltullar. Regionstyrelsens ordförande Kinhult (M) har inte förmärkt någon bilträngsel i Skånes städer.  ”Om vi skulle ha vägtullar någonstans, så var det på E6 och E4”, säjer Kinhult. Detta sista sagt som skämt, enligt Sydsvenskan. Vad det nu är för roligt med ett sådant uttalande. Det kanske är sådant som kallas sjuk humor, vad vet jag. För i själva verket torde någon form av trängselskatt eller miljöstyrande vägavgifter på de skånska motorvägarna vara en tvingande nödvändighet för att klara klimat- och miljömål.

Bakluckeefterfrågan
Nu kan det kommunala p-bolaget glädjas åt att det till 98 % av tiden totalt outnyttjade p-huset vid bankens och Paulssons Arena har fått ett nytt användningsområde. Det lär enligt en tidning ha varit fullbelagt där härom lördagen. Det var när s k bakluckeloppis avhölls i p-huset. Bra för p-bolaget att anläggningen nyttjas, men jag är lite förvånad över den stora efterfrågesuget på begagnade bakluckor.

Skurkstat slår till igen
Skurkstaten Israel fortsätter sina kränkningar av internationell rätt och förbrytelser mot det palestinska folket. Israel har kidnappat och fängslat det palestinska parlamentets talman. Naturligtvis har detta bara föranlett en liten enspaltig notis i den svenska pressen, och mej veterligt inte ens ett hummande från Sveriges oljeminister, förlåt, jag menar förstås utrikesminister. Undrar just hur Sveriges regering och pressen skulle ha reagerat om t ex Hamas tagit Knessets talman till fånga?

Fel kandidat vann
Fel person vann partiledarvalet. Nej, jag syftar inte på V:s partiledarval. Det var nog rätt. Men med viss besvikelse noterar jag att min favorit i valet av partiledare i KD förlorade. Hägglund vann. Givetvis har jag inga som helst politiska sympatier för Odell. Men med Odell som partiledare hade det varit nästan bergsäkert att KD i valet 2014 hamnat utanför riksdagen. Men man får hoppas att det går bra, dvs dåligt, för KD ändå.

Barn som affärsidé
Faller KD ur riksdagen kan ju de f d riksdagsledamöterna bli egna företagare i barnbranschen. KD:s senaste är som bekant att småbarnsföräldrar som håller sina barn borta från förskolan ska bli egna företagare och debitera staten (eller möjligen kommunen) för denna sin samhällsinsats. På uppgifterna för F-skattsedeln ska det, får man anta, anges ”barnodling” som syftet med företagets verksamhet. När kommer nästa steg i KD:s marknadsanpassning av barnen: de föräldrar som håller sina barn borta från grundskolan ska också för denna sin insats för barnen och samhället få ersättning från skattebetalarna?

Mahatman
För någon vecka sedan hade Stig Henriksson (V) från Fagersta i VB ett tänkvärt citat från Mohandas Gandhi. Annars har mitt favoritcitat från mahatman hittills varit hans kommentar när han av en västjournalist fick frågan vad han anser om den västerländska civilisationen: ”Det hade varit en bra idé”, svarade Gandhi.
Ulf Nymark